Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

BMW X1 2.0 245KM ASB - kilka słów

Featured Replies

Napisano

Miałem ostatnio przyjemność zrobić tym autem trochę km. Głównie po mieście.

Auto jest generalnie znane, bo to już nie nowość, ale stosunkowo świeżą ofertę stanowi silnik benzynowy 2.0 T

Cóż, przyznaję, że spodziewałem się po nim ciut więcej. Przede wszystkim w zakresie wyciszenia. X1 jest co do zasady autem dość słabo wyciszonym, ale mimo wszystko po benzyniaku spodziewałem się absolutnej ciszy na światłach.

Stety lub niestety słychać jednak, że silnik pracuje. Co ciekawe dźwięk przypomina nieco diesla. Jest to oczywiście poziom hałasu bardzo niski i absolutnie nie dokuczliwy, ale jest. Obroty jałowe są ustawione na poziomie 600 rpm, być może to jest powodem. Wystarczy jednak, że obok stanie inne auto z dieslem i odgłos pracy silnika zostaje przez sąsiada zagłuszony. Możliwe więc, że się trochę za bardzo czepiam, ale zwyczajnie od BMW oczekiwałem więcej pod tym względem.

Natomiast jest imho rewelacyjnie pod każdym innym względem. Silnik doskonale współpracuje z ośmiobiegowym automatem. Przy normalnej, spokojnej jeździe zmienia bieg na wyższy przy ok 1400-1500 rpm, tak że jazda ze stałą prędkością odbywa się zwykle w zakresie 1100-1300 rpm. 1500 rpm przekraczamy dopiero zbliżając się do 100 km/h, a odgłos pracy silnika praktycznie ginie w szumie przepływającego powietrza. Zmiany biegów odbywają się niesamowicie płynnie. W porównaniu z moim 6 biegowym automatem jest to znaczna poprawa. Pracę automatu określiłbym jako bliską perfekcji.

Jak na mój gust znakomicie też brzmi ten silnik na wysokich obrotach. Dźwięk nie jest natarczywy, rzekłbym, że raczej aksamitny.

Auto nieźle przyspiesza, dzięki napędowi 4x4 nie ma żadnych problemów z trakcją, przynajmniej na suchym asfalcie. Troszkę słabo się czuje te 6 s do setki, ale to pewnie wrażenie subiektywne.

Co mnie zdziwiło to bardzo komfortowa praca zawieszenia i to mimo opon RFT. Jestem pod wrażeniem. Zastanawiam się czy to zasługa opon (Pirelli) czy konstrukcji samego zawieszenia. Do ideału jeszcze ciut brakuje, ale jak dla mnie taki poziom jest już akceptowalny na tyle, że gdybym miał to auto to chyba nie zmieniałbym opon na zwykłe.

Zaskoczyło mnie spalanie. Spodziewałem się wyniku dwucyfrowego, a tymczasem jazda po mieście, ze sporadycznym wykorzystywaniem pełni osiągów przyniosła wynik na poziomie niewiele przekraczającym 9 litrów. claps.gif

Zważywszy, że auto waży 1,6t jest SUVem z napędem 4x4, jest wyposażone w automat i ma silnik benzynowy o mocy 245KM to jak dla mnie wynik jest rewelacyjny. Oczywiście odrobinę ostrzejsza jazda owocuje znacznym wzrostem spalania, a ja nie stałem w korkach, ale mimo wszystko wynik mnie zadziwił.

Zasadniczo nie jestem miłośnikiem takich aut i parę drobiazgów można by w nim poprawić jednak ogólny obraz samochodu jest w mojej ocenie bardzo pozytywny.

Napisano

> Zasadniczo nie jestem miłośnikiem takich aut i parę drobiazgów można by w nim poprawić jednak

> ogólny obraz samochodu jest w mojej ocenie bardzo pozytywny.

x1 w kolorze marrakesh brown serduszka.gif

Napisano

> Zważywszy, że auto waży 1,6t jest SUVem z napędem 4x4, jest wyposażone w automat i ma silnik

> benzynowy o mocy 245KM to jak dla mnie wynik jest rewelacyjny. Oczywiście odrobinę ostrzejsza

> jazda owocuje znacznym wzrostem spalania, a ja nie stałem w korkach, ale mimo wszystko wynik

> mnie zadziwił.

Warto zobaczyć dane tego silnika. Mnie tylko zastanawia masa - model X1 jest mniejszy od 3 touring a ta w wersji 330i (silnik 6-cylindrowy zapewniający zbliżone osiągi) waży mniej...

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> Stety lub niestety słychać jednak, że silnik pracuje. Co ciekawe dźwięk przypomina nieco diesla.

IMO to co napisales ma zastosowanie do wiekszosci obecnych benzynowych silnikow BMW (i pewnie nie tylko) w ktorych zastosowano bezposredni wtrysk benzyny.

Same silniki sa raczej ciche natomiast slychac pompe wysokiego cisnienia - w jakims sensie jest to rozwiazanie podobne do pomp w silnikach diesla w technologi common rail, stad pewne skojarzenia dzwiekowe.

Napisano
  • Autor

> Warto zobaczyć dane tego silnika. Mnie tylko zastanawia masa - model X1 jest mniejszy od 3 touring

> a ta w wersji 330i (silnik 6-cylindrowy zapewniający zbliżone osiągi) waży mniej...

> pozdrawiam,

> bromsky

TYlko czy porównywałeś wersję z napędem 4x4? No i zdaje się X1 jest chyba jednak wyższy niż 3 kombi.

Napisano

> Przy normalnej, spokojnej jeździe zmienia bieg na wyższy przy ok

> 1400-1500 rpm, tak że jazda ze stałą prędkością odbywa się zwykle w zakresie 1100-1300 rpm.

Nie jest to lekka (ze wskazaniem jednak na spora) przesada - tak niskie obroty dla silnika benzynowego? To jest ledwo ponad obroty biegu jałowego.

Napisano
  • Autor

> Nie jest to lekka (ze wskazaniem jednak na spora) przesada - tak niskie obroty dla silnika

> benzynowego? To jest ledwo ponad obroty biegu jałowego.

Jak już pisałem obroty jałowe są na poziomie 600 rpm, więc to blisko dwa razy tyle...

Nie sądzę aby to była jakakolwiek przesada. Tak na prawdę dla tego silnika nie jest to większy problem jeśli przy projektowaniu pomyślano o tym i zapewniono odpowiednie smarowanie. W końcu auto potrzebuje bardzo niewielkiej mocy (kilku czy kilkunastu KM) by się toczyć z takimi prędkościami.

Znacznie większym problemem jest imho zniesienie przez silnik maksymalnego momentu obrotowego na poziomie 350Nm dostępnego od 1250 rpm, ale skoro diesle radzą sobie z 450Nm przy takiej pojemności, to dlaczego ma tego nie znieść benzyniak? Można go wykonać z takich samych materiałów co diesla i zniesie to bez problemu.

W zasadzie z automatem nie da się wykorzystać tego maks momentu przy niskich obrotach. Przy nawet stosunkowo lekkim naciśnięciu gazu następuje błyskawiczna redukcja. Przy mocniejszym naciśnięciu o kilka biegów.

Jak kogoś to denerwuje i mąci spokój umysłu, to może korzystać z trybu DS w którym obroty są utrzymywane przez automat na poziomie pow 1700 rpm.

Napisano

jaki dokładnie to był model opon Pirelli? P7 Cinturato ROF?

Bridgestony ROF są dość niekomfortowe co przekreśliło jak dla mne ROF ale może opony innej firmy byłyby opcja.

Napisano
  • Autor

> jaki dokładnie to był model opon Pirelli? P7 Cinturato ROF?

Chyba tak. P7 kojarzę. Cinturiato już nie pamiętam, ale mogę się dowiedzieć jak chcesz...

> Bridgestony ROF są dość niekomfortowe co przekreśliło jak dla mne ROF ale może opony innej firmy

> byłyby opcja.

Powiem Ci, że też się zacząłem zastanawiać. Niestety to jest kompromis pomiędzy osiągami (w sensie trzymania się drogi, bo imho najlepsze opony nie są dostępne jako RFT), a nie tylko komfortem. Jednak przemawia do mnie bezpieczeństwo i względna bezproblemowość RFT. Gdyby nie dramatyczny spadek komfortu resorowania i ograniczony wybór opon, to jeździłbym na RFT.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.