Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zwarcie w instalacji/żarcie prądu

Featured Replies

Napisano

Cześć!

Mój staruszek co chwila ma jakiś problem..

ale dziś.. sam jestem staruszkiem.. grinser006.gif więc go rozumiem..

I kondycja nie ta... i smarować trzeba częściej.. zlosnik.gif

A poważnie..

mam jakieś dziwne problemy z elektryką...

Jak wciskam spryskiwacz... na czas psiknięcia.. przesuwa mi się tylna wycieraczka.. grinser006.gif

Pomimo dobrej żarówki kierunkowskazu.. boczna lampka mi nie działa.. hmm.gif

Dodatkowo, nie działa gniazdko zapalniczki ( a przydałoby się.. w dobie GPS) i mam komunikat "Brake Fluid too low" ( a jest przecież na full) hmm.gif

I do tego jeszcze ten nawiew... nie działa..

Nie wiecie.. gdzie może leżeć punkt wspólny?? 270747800-sex.gif

Wiem.. że gdzieś mi żre prąd..

Mam około 400mA poboru na postoju ( mam LPG)

Nie znacie może jakiegoś sprytnego elektryka ( ale może niekoniecznie w ASO bo koszt naprawy będzie wyższy od wartosći auta hehe.gif).. lub naprowadzicie mnie jak ten wspólny punkt znaleźć??

Z góry dzięki za podpowiedź...

Ech.. kusi żeby zmienić auto.. ale ja się ostatnio przesiadłem na metro, pociag, autobus,tramwaj.. i nie opłąciłaby się taka wymiana..

no ale jakieś auto trzeba mieć.. więc chciałbym staruszka naprawic

By the way.. jeździłem ostatnio Cytrynką C4 Grand Picasso.. i całkiem fajne auto.. ale... jednak nie jest warte swojej ceny wg mnie..

To samo z Toyotą Avensis ..

Nowe auta są w Polsce jednak wciąż zbyt drogie w stosunku do jakości i komfortu jaki oferują...

tak uważam.. więc muszę naprawiać starucha..

Macie coś??

Thx

Pozdrawiam

20.GIF

Napisano

Punkty masowe:

Na ściankach bocznych kolo aku i po drugiej stronie.

Ja bym sprawdził stan klem, stan styków pod puszką bezpieczników koło akumulatora.

A powiedz mi czy masz osłonę na akumulatorze?

Napisano
  • Autor

> Punkty masowe:

> Na ściankach bocznych kolo aku i po drugiej stronie.

> Ja bym sprawdził stan klem, stan styków pod puszką bezpieczników koło akumulatora.

> A powiedz mi czy masz osłonę na akumulatorze?

Mam.. ale wiesz.. raz w zimę.. zostawiłem auto na zewnątrz... i akurat bez tej osłony..

Stało tak przez tydzień. Były akurat ostre śniegi.. ale ja. jakoś znieczulony na stan auta.. w ogóle się nim nir przejmowałem..

Po tygodniu.. jak otworzyłem maskę żeby podpiąć klemy.. zauważyłem mnóstwo śniegu frown.gif

Podejrzewam, że to może być przyczyną moich problemów.

Tam przy akumulatorze są też bezpieczniki.. ale nie mogę ich wyciągnąć żeby je sprawdzić.. Tam się coś podważa żeby je wyjąć?? niewiem.gif

Aż wstyd być takim laikiem w tych sprawach.. ale tak jak napisałem wcześniej.. ja autem jeżdżę raz na tydzień...

Kiedyś zapaleniec.. a teraz.. niedzielny kierowca rotfl.gif

Napisano

bezpieczniki wyciągasz na siłę do góry. cała skrzynka z bezpiecznikami jest na śrubce i 2 zawiasach. Od spodu wygląda tak:

285083638-1.jpg

A pod puchą też masz dwie kości łączące do sprawdzenia ok.gif

musisz zobaczyć wszystkie styki - czy są OK

post-120396-14352513184803_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> bezpieczniki wyciągasz na siłę do góry. cała skrzynka z bezpiecznikami jest na śrubce i 2

> zawiasach. Od spodu wygląda tak:

> A pod puchą też masz dwie kości łączące do sprawdzenia

> musisz zobaczyć wszystkie styki - czy są OK

Dzięki... posprawdzam....

A jeśli wszystkie są ok.. to wiesz może gdzie jeszcze może leżeć problem??

Nawiew

Wycieraczki

Kierunkowskazy

Zapalniczka

To mi nie działa... hmm.gif

Napisano

ile bateria ma wiosen ? bo mi w ub. roku (latem - wys temp) ni z gruchy ni z piertuchy idealny aku.. wzial i zdechl z dnia na dzien. Pobor pradu masz jakis z kosmosu. U mnie rzedu 0.012 jak dobrze pamietam hmm.gif

Napisano
  • Autor

> ile bateria ma wiosen ? bo mi w ub. roku (latem - wys temp) ni z gruchy ni z piertuchy idealny

> aku.. wzial i zdechl z dnia na dzien. Pobor pradu masz jakis z kosmosu. U mnie rzedu 0.012

> jak dobrze pamietam

Aku mam ok.. ponad rok..ma jeszcze gwarancje smile.gif

masz 0,012 A?? cyli 120mA... ja mam 3 x więcej...

To nie jest kwestia AKu..

mam gdzieś jakieś zwarcie... pewnie po tym jak się ośnieżyły te bezpieczniki.. frown.gif

Napisano

> Aku mam ok.. ponad rok..ma jeszcze gwarancje

> masz 0,012 A?? cyli 120mA... ja mam 3 x więcej...

> To nie jest kwestia AKu..

> mam gdzieś jakieś zwarcie... pewnie po tym jak się ośnieżyły te bezpieczniki..

Później szukamy zielonych ścieżek w kościach przy skrzynce bezpieczników wewnątrz samochodu 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Aku mam ok.. ponad rok..ma jeszcze gwarancje

> masz 0,012 A?? cyli 120mA... ja mam 3 x więcej...

> To nie jest kwestia AKu..

> mam gdzieś jakieś zwarcie... pewnie po tym jak się ośnieżyły te bezpieczniki..

Weź sobie tą skrzynkę pod maską wymontuj, weź do domu i porządnie wyczyść. Jeżeli w końcu zrobi Ci się tam konkretniejsze zwarcie to ratunku trzeba będzie szukać już nie na kąciku ale u strażaków sick.gif

Napisano

> Weź sobie tą skrzynkę pod maską wymontuj, weź do domu i porządnie wyczyść. Jeżeli w końcu zrobi Ci

> się tam konkretniejsze zwarcie to ratunku trzeba będzie szukać już nie na kąciku ale u

> strażaków

Witam ! Żeby nam młodzież złych nawyków nie nabrała to : 0,012A to dokładnie 12 mA. Taki prąd w Stilo to rewelka. Przy 120 mA poboru już byłoby nie za wesoło. To tak przy okazji. Pozdr. ART

Napisano
  • Autor

> Witam ! Żeby nam młodzież złych nawyków nie nabrała to : 0,012A to dokładnie 12 mA. Taki prąd w

> Stilo to rewelka. Przy 120 mA poboru już byłoby nie za wesoło. To tak przy okazji. Pozdr. ART

Rzeczywiście.. przecinki mi się pomyliły... zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Dzięki... posprawdzam....

> A jeśli wszystkie są ok.. to wiesz może gdzie jeszcze może leżeć problem??

> Nawiew

> Wycieraczki

> Kierunkowskazy

> Zapalniczka

> To mi nie działa...

Posprawdzałem wszystkie bezpieczniki.. są ok..

Rozwiązałem problem zapalniczki.. kiedyś podpinałem tam zestaw głośnomówiący Nokii.. i zapomniałem pospinać..

Teraz działa.

Nadal jednak nie działa nawiew, wycieraczki i jeden boczny ( lewy) kierunkowskazik mały (żarówka jest ok)

Pachnie mi to wszystko jednym przekaźnikiem, kostką.. jakąś złączką...

Może mi się gdzieś odpięła?? Nie widzę jednak takowej... niewiem.gif

Nadal mam też jakieś zwarcie w instalacji.. sciana.gif

Jak wciskam spryskiwacz szyby przedniej.. to przesuwa mi się na czas psiku tyna wycieraczka.. sciana.gif

Any ideas??? hmm.gif

Napisano

> Posprawdzałem wszystkie bezpieczniki.. są ok..

> Rozwiązałem problem zapalniczki.. kiedyś podpinałem tam zestaw głośnomówiący Nokii.. i zapomniałem

> pospinać..

> Teraz działa.

> Nadal jednak nie działa nawiew, wycieraczki i jeden boczny ( lewy) kierunkowskazik mały (żarówka

> jest ok)

> Pachnie mi to wszystko jednym przekaźnikiem, kostką.. jakąś złączką...

> Może mi się gdzieś odpięła?? Nie widzę jednak takowej...

> Nadal mam też jakieś zwarcie w instalacji..

> Jak wciskam spryskiwacz szyby przedniej.. to przesuwa mi się na czas psiku tyna wycieraczka..

> Any ideas???

Co do spryskiwacza, to ja bym obstawiał przełącznik zespolony, może tam się coś dzieje i jak włączasz jedno to działa również drugie. Jak to wymienić lub chociaż sprawdzić nie wiem, bo tego nigdy nie robiłem, ale myślę, że znajdziesz na AK jakiś dobry manual.

Napisano
  • Autor

> Co do spryskiwacza, to ja bym obstawiał przełącznik zespolony, może tam się coś dzieje i jak

> włączasz jedno to działa również drugie. Jak to wymienić lub chociaż sprawdzić nie wiem, bo

> tego nigdy nie robiłem, ale myślę, że znajdziesz na AK jakiś dobry manual.

Dzięki...

Przełącznik zespolony.. to jest ten przy kierownicy??? Czy to może o jakiś przekaźnik chodzi??

Napisano

Tak, przełącznik zespolony, to ten przy kierownicy (włącznik wycieraczek, świateł).

Napisano
  • Autor

> Tak, przełącznik zespolony, to ten przy kierownicy (włącznik wycieraczek, świateł).

A czy nie ma jakiegoś przekaźnika koło akumulatora, który odpowiada zarówno za nawiew, jak i za wycieraczki??

Kiedys miałem tam mnóstwo śniegu...

Węszę.. że tu jest problem...

Napisano

najlepszy krok do przodu... to krok w tyl old.gif

Jaki masz silnik ( wpisz se w profil kara.gif ) bo w duzej mierze zalezy od tego jak wyglada twoja puszka bezpiecznikow

Napisano
  • Autor

> najlepszy krok do przodu... to krok w tyl

> Jaki masz silnik ( wpisz se w profil ) bo w duzej mierze zalezy od tego jak wyglada twoja puszka

> bezpiecznikow

Rzeczywiscie.. przecież to żadna tajemnica.. Staruszek 1,6 16v

Poprawilem...

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Cześć!

> Mój staruszek co chwila ma jakiś problem..

> ale dziś.. sam jestem staruszkiem.. więc go rozumiem..

> I kondycja nie ta... i smarować trzeba częściej..

> A poważnie..

> mam jakieś dziwne problemy z elektryką...

> Jak wciskam spryskiwacz... na czas psiknięcia.. przesuwa mi się tylna wycieraczka..

Znalzłem częściowo problem.

Nie było minusa..

podpiąłem masę bezpośrednio do silniczka wycieraczek, i juz działa...

To jednak tylko połowiczny sukces...

Wycieraczki przednie już działają, ale nadal przy psiknięciu spryskiwaczem przednim przesuwa mi sie tylna wycieraczka.. pomimo iż wypiąłem bezpiecznik obwodu tylnej wycieraczki.. hehe.gifhehe.gifhehe.gif

Miał ktoś coś podobnego??

Napisano
  • Autor

Cześć!

Rozwiązałem połowicznie problem.

W ASO nie wiedzieli.. sciemniali.. wycofałem samochód i zająłem się tematem sam smile.gif

Okazuje się, że do wycieraczek nie dochodził "minus".

Skrosowałem na krótko.. i jest ok.

Jeśli chodzi o nawiew, to akurat nie było "plusa" zlosnik.gif

CZy ktoś może mniej więcej wskazać punkt gdzie byłoby wspólne miejsce dla minusa wycieraczek przednich, i plusa silniczka nawiewu??

Gdzieś pod kierownicą???

Pewnie nie.. ale może ktoś miał coś podobnego??

Mam jeszcze problem z czujnikiem poziomu płynu hamulcowego ( pomimo iż jest włąsciwy poziom) i przednim lewym bocznym kierunkowskazem.

Ktoś wie mniej wiecej gdzie jest jakiś wspólny punkt??

Z góry dzięki za odpowiedzi... 20.GIF

Napisano

to zacznij od wyjęcia donicy i sprawdzenia wiązkę która idzie od aku do wnętrza kabiny

sprawdź czy nie jest gdzieś uszkodzona

była nawet relacja od tomtoma (jemy chyba can podszedł)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.