Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nowa Astra i lampy Stop-u

Featured Replies

Napisano

Witam . mam pytanko czy w tym oto wozidle lampy stopu swieca tradycyjnie jak w kazdym innym aucie , czy jakos inaczej - tzn swiatlem przerywanym ?

Pytam , bo nie wiem czy mam wyjatkowe szczescie do kierowcow (juz pare sztuk) , ktorzy lubia tak dziwnie hamowac (czyli naciskac i puszczac hamulcec co pol sekundy) , czy po prostu ten model ma inaczej niz pozostale auta.

Zaznaczam , ze nie mowie o hamowaniu awaryjnym podczas ktorego to w niektorch autach migaja awaryjne , badz jak np. w Audi A8 migaja swiatla stopu , chodzi mi o zwykle "zwalnianie".

Napisano

Była chyba jakaś akcja wymiany włącznika światel stopu który powodował taki numer. Może się nie załapali wink.gif . Oprócz tego, tak jak piszesz, stopy w A J mają ten tryb "awaryjny".

Napisano
  • Autor

> Była chyba jakaś akcja wymiany włącznika światel stopu

Mozliwe , tylko jeszcze jakos nie trafilem na "normalna"

Napisano

M.in. Opel i Ford wprowadził do świateł stopu tryb awaryjnego hamowania. W czasie gwałtownego, mocnego hamowania, światła stopu migają.

Tylko, co oznacza "awaryjne" zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

"awaryjne" - nagle i mocno hamowanie.

A ja mam na mysli kazde hamowanie w normalnych warunkach .

To miganie nie jest tez ujednolicone , tylko ma rozne przerwy (b. krotkie)

Napisano

> M.in. Opel i Ford wprowadził do świateł stopu tryb awaryjnego hamowania. W czasie gwałtownego,

> mocnego hamowania, światła stopu migają.

> Tylko, co oznacza "awaryjne"

Swiatła STOP czy światła kierunkowskazów zaczynają migać? Bo o miganiu świateł STOP pierwsze słyszę - owszem, są takie, które w zależności od siły hamowania zaczynają świecić na większej powierzchni - Audi bodajże to stosuje.

Napisano

> "awaryjne" - nagle i mocno hamowanie.

> A ja mam na mysli kazde hamowanie w normalnych warunkach .

> To miganie nie jest tez ujednolicone , tylko ma rozne przerwy (b. krotkie)

A te światła nie są przypadkiem na LED-ach?

Napisano

> Swiatła STOP czy światła kierunkowskazów zaczynają migać? Bo o miganiu świateł STOP pierwsze słyszę

> - owszem, są takie, które w zależności od siły hamowania zaczynają świecić na większej

> powierzchni - Audi bodajże to stosuje.

Jeżeli dobrze pamiętam, to w moim aucie, za pośrednictwem komputera serwisowego (albo VCDS) mozna ustawić właśnie, żeby przy awaryjnym hamowaniu mrugały nie kierunki, a światła stopu.

mar00ha

Napisano

w sytuacjach awaryjnych czyli nagle i ostro moga byc zastosowane dwa rozwiazania, awaryjne albo pulsowanie swiatel STOP.

W sytuacji opisywanej jest to pewnie wada wspomniana powyzej. Dodam tylko, ze rozmawialem kiedys z osoba z firmy produkujacej swiatla samochodowe. Podobno maja niemaly problem z technologia led, mialy byc takie fajne, a klopotu z nimi co nie miara. A to sie pala, a to sa nieszczelne i sie pala, a to mrugaja, a to wypalaja sie pojedyncze ledy. Ogolnie troche kicha i kilka akcji nawrotowych mieli z tego powodu.

Napisano

... na przykładzie Volvo Auto - inni producenci stosują praktycznie takie same rozwiązania.

Od strony softowej zostawimy - dane biorą się z CAN-a, dalej obrabia je komputer i przesyła odpowiednie sygnały do lamp.

Warunek:

STOP na LED (nie spotkałem tego rozwiązania w lampach z tradycyjnymi żarówkami).

Sekwencja działa tak:

1. Zaczynamy (awaryjne) hamowanie.

2. Światła stop zapalają się normalnie (światło ciągłe).

3. Zaczyna działać ABS (w sensie że "kopie po nodze")

4. ABS działa nieprzerwanie od co najmniej 2 sek.

5. Światła STOP zaczynają działać pulsacyjnie (szybkie miganie, ok 2-3x / sek - migają przez cały czas gdy działa ABS aż do pełnego zatrzymania)

6. Prędkość spada w tym czasie poniżej 40 km/h

7. Uruchamiają się światła awaryjne

8. Światła awaryjne pozostają włączone aż do chwili gdy zaczniemy przyspieszać/ruszymy lub ręcznie je wyłączymy.

Pkt 6-8 - oczywiście gdy zaczęliśmy hamować z V powyżej 40 km/h.

Napisano

> Warunek:

> STOP na LED (nie spotkałem tego rozwiązania w lampach z tradycyjnymi żarówkami).

Tradycyjne żarówki ledwo wyrabiają z miganiem kierunkowskazami, dalsze zwiększenie częstotliwości zadziałało by prawdopodobnie jak ściemniacz i przyniosło odwrotny skutek, więc pozostaje tylko technologia LED.

Napisano

> Tradycyjne żarówki ledwo wyrabiają z miganiem kierunkowskazami, dalsze zwiększenie częstotliwości

> zadziałało by prawdopodobnie jak ściemniacz i przyniosło odwrotny skutek, więc pozostaje tylko

> technologia LED.

Też tak uważam.

Widziałem kiedyś taki patent, który banglał tylko na LED-owej 3 lampie STOP.

Porażka to właściwe słowo...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.