Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana wentylatorów chłodnicy Leo ARL

Featured Replies

Napisano

Witam, panowie doradźcie, jak zabrać sie za wymianę a właściwie za wyciągniecie tej całej ramy z dwoma wentylatorami z chłodnicy ?? Próbowałem góra jednak mocowania tej ramy wadzą o instalacje klimatyzacji , dołem też cieżko.. biegnie tam jakiś wąż( hehe.gif) zbrojony od klimy niewiem.gif

Za wszelkie sugestie dziękuje smile.gif

Auto to Leon ARL

Napisano

Niestety trzeba rozbierać przód włącznie ze zdesiem.

Napisano
  • Autor

> Niestety trzeba rozbierać przód włącznie ze zdesiem.

dzieki palacz.gif

Napisano

Są dwa wyjścia albo rozpinasz klime ten wąż gumowy z końcówka metalowa i nabijasz jescze raz. Albo sciagasz zderzak odkrecasz troszke śrubek i przesuwasz do przodu i góra wychodzi. Sam to robiłem 2 tyg temu . Wentalatory 350 zł.

Napisano
  • Autor

> Są dwa wyjścia albo rozpinasz klime ten wąż gumowy z końcówka metalowa i nabijasz jescze raz. Albo

> sciagasz zderzak odkrecasz troszke śrubek i przesuwasz do przodu i góra wychodzi. Sam to

> robiłem 2 tyg temu . Wentalatory 350 zł.

no i oto chodziło, niema to jak auto kacik ok.gif

a jeszcze pytanei , zeby zderzak ściągać trzeba odkręcać kola z przodu?? Czy odkręcam srubk,i ze tak powiem z przodu auta/ zderzaka i wysuwam zderzak?

Napisano

> no i oto chodziło, niema to jak auto kacik

> a jeszcze pytanei , zeby zderzak ściągać trzeba odkręcać kola z przodu?? Czy odkręcam srubk,i ze

> tak powiem z przodu auta/ zderzaka i wysuwam zderzak?

Skrecasz koła raz w prawo raz w lewo i masz tam srubki na torx-a .

Nie trzeba kół sciagac ale powodzenia w zdejmowaniu zderzaka w leonie grinser006.gif nie wiem co za geniusze to wymyślili sciana.gif

Napisano

> Skrecasz koła raz w prawo raz w lewo i masz tam srubki na torx-a .

> Nie trzeba kół sciagac ale powodzenia w zdejmowaniu zderzaka w leonie nie wiem co za geniusze to

> wymyślili

To chyba w new beetlu nie ściągałeś zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Skrecasz koła raz w prawo raz w lewo i masz tam srubki na torx-a .

> Nie trzeba kół sciagac ale powodzenia w zdejmowaniu zderzaka w leonie nie wiem co za geniusze to

> wymyślili

spoko to juz wsio wiem piesc.gif, jak mi nerwy przy ściganiu zderzaka puszcza to odkręcę ten wąz z klimy, nabicie nie jest takie drogie choć wiadomo to niepotrzebny koszt

Napisano

> Niestety trzeba rozbierać przód włącznie ze zdesiem.

Chłopaki na leonclub twierdzą, że da rade bez ściągania przodu zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Chłopaki na leonclub twierdzą, że da rade bez ściągania przodu

ktoś mi napisał na leon club ze wystarczy odkręcić któraś poduchę silnika i lekko go cofnąć i wtedy wyjdą te wentyle.. tyle ,ze nie wiem czy ironizował.. oink.gif

Napisano

> ktoś mi napisał na leon club ze wystarczy odkręcić któraś poduchę silnika i lekko go cofnąć i wtedy

> wyjdą te wentyle.. tyle ,ze nie wiem czy ironizował..

Pewnie tylną "maczugę" przykręconą do wózka.Fakt,że po jej odkręceniu silnik można odchylić do tyłu dość znacznie. waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Pewnie tylną "maczugę" przykręconą do wózka.Fakt,że po jej odkręceniu silnik można odchylić do tyłu

> dość znacznie.

Yhym, tak czy inaczej przydal by sie manual, bo nie jestem pewny cz motor nie spadnie cfaniak.gif

Napisano

> ktoś mi napisał na leon club ze wystarczy odkręcić któraś poduchę silnika i lekko go cofnąć i wtedy

> wyjdą te wentyle.. tyle ,ze nie wiem czy ironizował..

Jak jeszcze nie miałem klimy to wyjęcie i montaż wentylatorów był banalny bo wychodziły normalnie do góry zlosnik.gif

Napisano

> To chyba w new beetlu nie ściągałeś

ja brałem udział w sciąganiu w beetlu ... łoh cieniu .. ten co to wymyślił to jakiś dobry gigant był .. hehe.gif

Napisano

Jakbyś brał się za ściąganie zderzaka to:

W TS-ie masz 2 śruby pod zaślepkami

2 pod kratkami halogenów + musisz wyciągnąć czujnik temp (po prawej stronie koło halogenu patrząc na auto)

pod zderzakiem jak masz osłonę 3 śruby

i masz dwie opcje wyszarpać zderzak ze ślizgów, albo odkręcić przednią część nadkola, wsadzić rękę i odkręcić 3 śrubki od ślizgu - wyjdzie razem ze zderzakiem.

Ze śrubek to chyba tyle.. pozostaje wyszarpać go z zatrzasków

27138654.jpg

83121891.jpg

Napisano
  • Autor

> Jakbyś brał się za ściąganie zderzaka to:

> W TS-ie masz 2 śruby pod zaślepkami

> 2 pod kratkami halogenów + musisz wyciągnąć czujnik temp (po prawej stronie koło halogenu patrząc

> na auto)

> pod zderzakiem jak masz osłonę 3 śruby

> i masz dwie opcje wyszarpać zderzak ze ślizgów, albo odkręcić przednią część nadkola, wsadzić rękę

> i odkręcić 3 śrubki od ślizgu - wyjdzie razem ze zderzakiem.

> Ze śrubek to chyba tyle.. pozostaje wyszarpać go z zatrzasków

dzięki ok.gif20.GIF

Napisano
  • Autor

W końcu wymieniłem, dostałem rade od niejakiego Dominika z LC aby nie rozbierać zderzaka itp.. po prostu:

Do wymiany w sposób który ja wykorzystałem potrzeba

- Kanał /podnośnik... ja miałem kanał

- Druga parę rak czyt. kolegę

- torxy

- klucz 10 nasadka do odkręcenia wiatraków od ramy

- jakiś płaski śrubokręt tez sie przyda do podważania...

Zaczynamy od ściągnięcia osłony pod silnikiem. Jak juz jesteśmy na dole odkręcamy łapę "maczuge". Potem bierzemy się za rame wentylatorów.. przykręcona na 4 torxy, następnie wypiąć kostki i wyciągamy. Silnikiem możemy teraz bujać wiec alternator i inne podzespoły da rade ominąć wyciągając cała rame z wentyami. Kolega stoi na górze i stara się obrócić cała ramke patrząc od przodu auta lewa stroną w dół.. trochę pokombinować i mamy już to obrócone, wyciągamy.. w moim przypadku górą.. szybka podmiana wiatraków i składamy wszytko w odwrotnej kolejności;p

Napisano

Całkiem fajny ten Twój Leonik cool.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.