Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zakup e39 ???

Featured Replies

Napisano

Witam,

mam pytanie do znawców tematu, użytkowników.

interesuje mnie e39 530d w automacie.

co myślicie o takim pomyśle? warte to grzechu? jak wygląda w kwestii utrzymania i awaryjności? realnego spalania itd itd. Na co zwracać uwagę?

kocham te auta za każdy szczegół - wygląd, prowadzenie, wnętrze, praca silnika zlosnik.gif do tego duże, bezpieczne rodzinne autko smile.gif

jeżeli macie jakieś lepsze pomysłym, typu 523 czy coś, to też chętnie wysłucham. smile.gif Chciałbym kupić coś dobrego, a nie napalić się na 3.0 d a później spać w niej, bo mieszkanie będzie trzeba sprzedać na utrzymanie hehe.gif

dzięki z góry za wszelkie info smile.gif

p.s. w wątku powitalnym się ładnie przywitałem skromny.gif

Napisano

E39 3.0d to niestety bardzo pożądany model ale wraz z upływającym czasem niestety powoli leciwy, gdzie ciezko będzie dostać przyzwoity egzemplarz w rozsądnej cenie.

Przede wszystkim myśle, że możesz mieć problem z zakupem. W Polsce absolutnie nie biore pod uwage kupna BMW starszego niż 2-3 lata (wiadomo poleasingowe, z programu używanych BMW ale nie ta liga i cena). W przypadku auta co najmniej 8 letniego to może być cieżko. Jest szansa, że znajdziesz cos przyzwoitego w De ale z pewnością nie w cenie na którą liczysz przeglądając allegro czy otomoto. Myśle, że trzeba się liczyć z realnym przebiegiem ok 200-250 kkm, oczywiscie jeśli było właściwie serwisowane to nie ma problemu.

Turbo, koła dwumasowe, sprzęgła, wtryski - ryzyko jak w każdym innym dieselu, nic szczególenego. Ale musisz pamiętać, że wtrysków jest 6.

Popatrz sobie na ceny części eksploatacyjnych, ile kosztuja tarcze, klocki i tego typu rzeczy. Z tego co wiem to 530dA to 10-11 l/100

Napisano

> Witam,

> mam pytanie do znawców tematu, użytkowników.

> interesuje mnie e39 530d w automacie.

Musisz niestety miec tą świadomość, że ASB w modelu e39 z silnikiem diesel'a to nie jest najlepszy wybór. Jest to zdecydowanie najmniej trwały element ukladu napędowego. Ja mając tę swiadomość szukałem manuala. Tęsknie za automatem jednak świadomość ewentualnych napraw zadecydowała inaczej.

Co do utrzymania.

530d Touring 2002

Pali 8l/100 w ruchu kombinowanym (dojazdy do Wwy DK8 + korki Janki/Raszyn+Warszawa). Na trasie spokojnie da się zejść do 6l. W tym roku jadę do Italii, zobaczymy ile spali.

W przeciagu trzech lat i niespełna 100000km naprawiłem lub wymienilem:

Dwa razy tarcze hamulcowe z przodu, drążki kierownicze (za chwile drugi raz), wstępna pompa paliwa, amortyzatory z przódu, kolektor ssący, łączniki elastyczne wydechu, końcowki stabilizatora z przodu i tyłu, trzy czujniki PDC, 3 świece żarowe. Naprawiłem wygłuszenie/izolacje tylnych drzwi (stały problem z mokrą podłogą). Poza tym olej, filtry, paliwo, opony.

Czy zdecydowal bym sie jeszcze raz?

Na pewno. ok.gif

Napisano

> tego co wiem to 530dA to 10-11 l/100

w mieście norma waytogo.gif

...a jak dopadną Cie korki to w górę idzie ładnie tongue.gif

trochę kilometrów zrobiłem e39 530dA touring

Napisano
  • Autor

hej,

dzięki za szczegółowe odp smile.gif

no właśnie marzy mi się automat smile.gif

chyba, że przy innym silniku? tylko jakim? może gaz? chociaż gaz to zło, ale jeżeli bmw przymuje ładnie gaz, to może i jest to jakaś opcja? frown.gif sam już nie wiem.

z drugiej strony ściąganie bmw zza granicy, przy pojemności 3,0 to akcyza 18 % crazy.gif no i miazga może być.

trzeba dalej myśleć i kombinować. ewentualnie e46? jakieś kombi z 2.0 d?

Napisano

> hej

hej zlosnik.gif

robilem rozeznanie w tym watku zlosnik.gif

poczytaj, moze sie czegos ciekawego dowiesz zlosnik.gif

watek powstal jak sie rozmarzylem, poki co dalszych krokow z oczywistych wzgledow ($) nie poczynilem, ale co chwile wracam do tematu, przegladam net i czekam na przyszly rok, moze cos sie uda biglaugh.gifzlosnik.gif

Napisano

> moze cos

> sie uda

Jak cos to brat sprzedaje swoją e39 grinser006.gif

Napisano

> Witam,

> mam pytanie do znawców tematu, użytkowników.

> interesuje mnie e39 530d w automacie.

> co myślicie o takim pomyśle? warte to grzechu? jak wygląda w kwestii utrzymania i awaryjności?

> realnego spalania itd itd. Na co zwracać uwagę?

> kocham te auta za każdy szczegół - wygląd, prowadzenie, wnętrze, praca silnika do tego duże,

> bezpieczne rodzinne autko

> jeżeli macie jakieś lepsze pomysłym, typu 523 czy coś, to też chętnie wysłucham. Chciałbym kupić

> coś dobrego, a nie napalić się na 3.0 d a później spać w niej, bo mieszkanie będzie trzeba

> sprzedać na utrzymanie

> dzięki z góry za wszelkie info

> p.s. w wątku powitalnym się ładnie przywitałem

posiadam 528 z98 roku kombi i auto spoko sie sprawuje a nalatane juz ma 300. nie bylo zadnych wiekszych problemow z silnikiem. jedynie problem z modolem abs ktory podobno kazdego dotyka wink.gif i to samo mialem w moim e46.. oba zmienione i auta smigaja... ( problemy to zmiana amorkow itp gagetow)

w e46 mam silnik 3.0d 184KM i musze powiedziec ze ten silnik jest bezproblemowy.. ogolnie jezdze i leje.. przebieg okolo 200t km... i moge polecic takie auto smile.gif

Jak bedziesz poszukiwac e39 to na twoim miejscu szykalbym modelu w M pakiecie i najlepiej z duza navi... bo w razie jedzenia apetyt rosnie a dokladnie zbyt kosztowne wink.gif

pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.