Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Toyota Avensis Diesel - brak mocy na niskich obrotach

Featured Replies

Napisano

Witam

Dzisiaj miałem taką przygodę, jak jechałem rano do pracy: w pewnym momencie, już na rozgrzanym silniku, samochód nie chciał przyspieszać i chyba dymił trochę. Totalny brak mocy, zero przyspieszenia, ale redukcja na niższy bieg i obroty powyżej 2800 - auto bez problemu jeździ. Trochę go przegazowałem i mam wrażenie, że teraz jest dobrze, ale nie miałem już czasu sprawdzić.

Co mogę sprawdzić, czego mogę się spodziewać? Wtryskiwacze - ale te nie dałyby mi efektu normalnej pracy silnika na wysokich obrotach chyba? Zapieczone wirniki turbiny? (bo chyba powyżej 2800 właśnie się zmienia geometria?)

Coś innego?

Napisano

> Witam

> Dzisiaj miałem taką przygodę, jak jechałem rano do pracy: w pewnym momencie, już na rozgrzanym

> silniku, samochód nie chciał przyspieszać i chyba dymił trochę. Totalny brak mocy, zero

> przyspieszenia, ale redukcja na niższy bieg i obroty powyżej 2800 - auto bez problemu jeździ.

> Trochę go przegazowałem i mam wrażenie, że teraz jest dobrze, ale nie miałem już czasu

> sprawdzić.

> Co mogę sprawdzić, czego mogę się spodziewać? Wtryskiwacze - ale te nie dałyby mi efektu normalnej

> pracy silnika na wysokich obrotach chyba? Zapieczone wirniki turbiny? (bo chyba powyżej 2800

> właśnie się zmienia geometria?)

> Coś innego?

Zdarza sie, ze spada taki maly wezyk podcisnienia (nie pamietam juz dokladnie z czego) ale w tylnej czesci silnika, tuz przed podszybiem. Wowczas auto w ogole przestaje jechac ponizej wlasnie 3000rpm.

Napisano
  • Autor

> Zdarza sie, ze spada taki maly wezyk podcisnienia (nie pamietam juz dokladnie z czego) ale w tylnej

> czesci silnika, tuz przed podszybiem. Wowczas auto w ogole przestaje jechac ponizej wlasnie

> 3000rpm.

Dzięki.

Chodzi Ci może o wężyk, który idzie do małego ustrojstwa na turbinie? Nie jest on właśnie od sterowania łopatkami/zmiennej geometrii turbiny?

U mnie niestety nie spadł smile.gif Nie wygląda też na przetarty ani uszkodzony frown.gif

Napisano

> Dzięki.

> Chodzi Ci może o wężyk, który idzie do małego ustrojstwa na turbinie? Nie jest on właśnie od

> sterowania łopatkami/zmiennej geometrii turbiny?

> U mnie niestety nie spadł Nie wygląda też na przetarty ani uszkodzony

Stawiam na zapaskudzony sadzą EGR. Do czyszczenia.

Napisano

> Dzięki.

> Chodzi Ci może o wężyk, który idzie do małego ustrojstwa na turbinie? Nie jest on właśnie od

> sterowania łopatkami/zmiennej geometrii turbiny?

Tak, dokladnie o ten wezyk mi chodzilo. Spadal nagminnie w 2.0, w 2.2 czasami tez. Ale jak u Ciebie nie spadl to wyglada na cos powazniejszego frown.gif

Napisano
  • Autor

> Tak, dokladnie o ten wezyk mi chodzilo. Spadal nagminnie w 2.0, w 2.2 czasami tez. Ale jak u Ciebie

> nie spadl to wyglada na cos powazniejszego

Zresztą, jakby spadł, to by mu samo nie przeszło, a teraz się przejechałem kawałek i chodzi ok.

Napisano
  • Autor

> Stawiam na zapaskudzony sadzą EGR. Do czyszczenia.

Oki, idę sobie poczytać o EGRze w tym silniku i sposobach jego czyszczenia. A może macie jakieś podpowiedzi?

Napisano
  • Autor

> Sprawdz EGR, moze sie zacina.

Tak zrobię. Dużo to roboty?

Napisano
  • Autor

> Stawiam na zapaskudzony sadzą EGR. Do czyszczenia.

A jeszcze pytanko - nie zapaliłaby się kontrolka na desce? Bo u mnie spokój.

Napisano

> A jeszcze pytanko - nie zapaliłaby się kontrolka na desce? Bo u mnie spokój.

To zalezy od samochodu. Nie w kazdym sie zapali albo dopiero moze po jakims czasie.

Napisano

> Tak zrobię. Dużo to roboty?

Tak czy inaczej trzeba go wymontowac i wymyc, moze takie zabiegi wystarcza. A czy duzo roboty to nie wiem, bo nie pamietam jak on wyglada i gdzie siedzi w Avensisie.

Napisano
  • Autor

> Tak czy inaczej trzeba go wymontowac i wymyc, moze takie zabiegi wystarcza. A czy duzo roboty to

> nie wiem, bo nie pamietam jak on wyglada i gdzie siedzi w Avensisie.

Czytałem na Avensis.info - nie będzie dużo roboty, fotorelacja tam jest zamieszczona. Martwi mnie tylko różnica objawów u mnie a u osób, które po wyczyszczeniu miały poprawę - głównym powodem czyszczenia EGR na avensis.info było dymienie.

Napisano

> Martwi mnie

> tylko różnica objawów u mnie a u osób, które po wyczyszczeniu miały poprawę - głównym powodem

> czyszczenia EGR na avensis.info było dymienie.

zadyfiony EGR to też totalny spadek mocy...nawet ASO auta na gwarancji z takimi objawami czyszczą smile.gif

poza EGR to może być zasyfiony filtr paliwa...ale tutaj ubytek mocy nie byłby tak 'widowiskowy'...warto też przy okazji EGR o nim pomyśleć..

Napisano

> Czytałem na Avensis.info - nie będzie dużo roboty, fotorelacja tam jest zamieszczona. Martwi mnie

> tylko różnica objawów u mnie a u osób, które po wyczyszczeniu miały poprawę - głównym powodem

> czyszczenia EGR na avensis.info było dymienie.

Jesli sie okaze, ze EGR bedziesz mial do wymiany, to ja bym pomyslal o jego softowym ustawieniu w pozycje zamknieta jesli istnieje taka mozliwosc i jego zaslepieniu.

Napisano

Teściu miał tak samo. Avensis T25 d4d 116 km na pasku. Pomogło rozruszanie "chodzącego" cięgna na ts i wyczyszczenie całkiem czystego i chodzącego EGR. hehe.gif

Wymont EGR: górna osłona out, obudowa filtra powietrza out (wtyczka do odpięcia), rura za obudową powietrza out, zdjąć przewody wodne z EGR (dużo się nie poleje), wypiąć wtyczkę z EGR i odkręcić 3x12.

Napisano
  • Autor

> Teściu miał tak samo. Avensis T25 d4d 116 km na pasku. Pomogło rozruszanie "chodzącego" cięgna na

> ts i wyczyszczenie całkiem czystego i chodzącego EGR.

> Wymont EGR: górna osłona out, obudowa filtra powietrza out (wtyczka do odpięcia), rura za obudową

> powietrza out, zdjąć przewody wodne z EGR (dużo się nie poleje), wypiąć wtyczkę z EGR i

> odkręcić 3x12.

a cięgno na ts to cięgno na turbosprężarce? jak się do niego dobrać, trzeba demontować sprężarkę?

Napisano

> a cięgno na ts to cięgno na turbosprężarce? jak się do niego dobrać, trzeba demontować sprężarkę?

Nic nie trzeba demontować, trzeba poczekać żeby auto ostygło. Cięgno kierownicy jest umiejscowione osiowo z "grzybkiem" w który wchodzi przewód podciśnienia (sterujący ustrojstwem). W przypadku auta przy którym grzebałem po zapodaniu przewodu podciśnieniowego do japy i "zassaniu" cięgno odrobinę się blokowało (puknięcie palcem pomogło). Nawet nie lałem niczym tego tylko poszarpałem parędziesiąt razy. Potem na "ssaniu" chodziło bez problemu. grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Nic nie trzeba demontować, trzeba poczekać żeby auto ostygło. Cięgno kierownicy jest umiejscowione

> osiowo z "grzybkiem" w który wchodzi przewód podciśnienia (sterujący ustrojstwem). W przypadku

> auta przy którym grzebałem po zapodaniu przewodu podciśnieniowego do japy i "zassaniu" cięgno

> odrobinę się blokowało (puknięcie palcem pomogło). Nawet nie lałem niczym tego tylko

> poszarpałem parędziesiąt razy. Potem na "ssaniu" chodziło bez problemu.

Wczoraj wyczyściłem EGR - nie był jakoś mocno zasyfiony, od czarny, trochę sadzy, ale bez przesady. No, może trochę lżej teraz zawór chodzi, ale przedtem też tragedii nie było.

Sprawdzałem od razu sterowanie geometrii turbo. Najpierw zasysając wężykiem powietrze - niby wszystko chodzi, słychać było jak się przesuwa to wszystko. Potem poruszałem sto tysięcy razy i teraz, przy zaciąganiu powietrza, przesuwa się niemal bezgłośnie - ale znowu pewności nie mam, czy faktycznie tam mogło byc coś nie tak.

Dziś do pracy przyjechałem bez przygód (no prawie, ale teraz to już zbyt mało wciśnięty pedał gazu jest dla mnie stresem, że mocy nie ma). Ale takich objawów jak wczoraj - nie było. No cóż, zobaczy, jak pojeżdżę.

Na razie dzięki wszystkim za podpowiedzi, mam nadzieję, że będzie ok.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Wczoraj wyczyściłem EGR - nie był jakoś mocno zasyfiony, od czarny, trochę sadzy, ale bez przesady.

> No, może trochę lżej teraz zawór chodzi, ale przedtem też tragedii nie było.

> Sprawdzałem od razu sterowanie geometrii turbo. Najpierw zasysając wężykiem powietrze - niby

> wszystko chodzi, słychać było jak się przesuwa to wszystko. Potem poruszałem sto tysięcy razy

> i teraz, przy zaciąganiu powietrza, przesuwa się niemal bezgłośnie - ale znowu pewności nie

> mam, czy faktycznie tam mogło byc coś nie tak.

> Dziś do pracy przyjechałem bez przygód (no prawie, ale teraz to już zbyt mało wciśnięty pedał gazu

> jest dla mnie stresem, że mocy nie ma). Ale takich objawów jak wczoraj - nie było. No cóż,

> zobaczy, jak pojeżdżę.

> Na razie dzięki wszystkim za podpowiedzi, mam nadzieję, że będzie ok.

Aktualizacja - zrobiłem ponad 1600 km i jak na razie (odpukać) wszystko gra 270635636-JUMP2.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.