Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wybór samochodu - dylematy

Featured Replies

Napisano

Witam,

w imieniu brata .... siedzimy i zastanawiamy się nad sensownościa zakupu Chevroleta Cruze z silnikiem 1.8 (140KM) w pakiecie wyposażeniowym LT. Brat chciałby kupić samochód za około 35-40 tys. Samochód musi pomieścić 4 osobową rodzinę (2+2), mieć spory bagażnik - czyli wchodzi w rachubę także kombi:) Najchętniej benzyna. Niby wszytsko ok ale jak się okazuje serisowanie tego Cruze jest dość kosztowne (m.in. brak zamienników - własnie moze ktoś się orientuje jak wygląda sprawa utrzymania tego autka?)

Zastanawiamy się także nad:

- Skodą Octavią

- Volvo V50

Może macie jakieś ciekawe propozycje, a może warto zainteresować się inną marką?

Pozdrawiam

Napisano

Napiszę tak, jaki jest Cruze każdy widzi, więc czy się podoba, czy nie to już kwestia gustu (mi się bardzo podoba). Odnośnie samej marki to miałem Lacetti i auto sprawowało się super. Jednak chevrolety mają jedną wadę, tzw. obsługa serwisowa, o której wspominach. W zasadzie przy nowszych modelach lub rozwiązaniach mechanicznych pozostaje wyłącznie ASO, które lubi sobie skasować. Zapomnij, że pojedziesz gdzieś z tym do zaprzyjażnionego dobrego mechanika, który będzie to serwisował po gwarancji. No chyba, że chcesz, żeby uczył się na Twoim aucie obsługi Cruze'a to nie ma problemu. A co do serwisu Chevi to pomimo, że jest to marka budżetowa to już serwis mniej budżetowy.

Napisano

> Napiszę tak, jaki jest Cruze każdy widzi, więc czy się podoba, czy nie to już kwestia gustu (mi się

> bardzo podoba). Odnośnie samej marki to miałem Lacetti i auto sprawowało się super. Jednak

> chevrolety mają jedną wadę, tzw. obsługa serwisowa, o której wspominach. W zasadzie przy

> nowszych modelach lub rozwiązaniach mechanicznych pozostaje wyłącznie ASO, które lubi sobie

> skasować. Zapomnij, że pojedziesz gdzieś z tym do zaprzyjażnionego dobrego mechanika, który

> będzie to serwisował po gwarancji. No chyba, że chcesz, żeby uczył się na Twoim aucie obsługi

> Cruze'a to nie ma problemu. A co do serwisu Chevi to pomimo, że jest to marka budżetowa to już

> serwis mniej budżetowy.

IMO można serwisować poza ASO, ja po grarancji tak robię. Z biegiem lat przybywa zamienników. Ale na początku pozostaje ASO, a przynajmniej części z ASO.

Napisano

> IMO można serwisować poza ASO, ja po grarancji tak robię.

Jak miałem lacetti diesel, czyli model typu rodzynek to nawet trzeba było wybierać ASO chevroleta, które na tym się zna, bo w wielu ASO nigdy nie mieli z nim do czynienia. Więc o mechanikach poza ASO mogłem zapomnieć.

Z biegiem lat przybywa zamienników. Ale

> na początku pozostaje ASO, a przynajmniej części z ASO.

Dobrze wiesz, że masz szczęście jak coś pasuje z poprzednich modeli, ale w nowszych egzemplarzach większość rozwiazań będzie nowych, więc na zamienniki będzie trzeba kilka lat poczekać. Zobacz na hurtownię Potak, którą userzy Chevi znają. Dla Cruze oprócz blacharki jest dostępna tylko tarcza hamulcowa, wahacz i termostat oraz jakiś filtr. Czyli zdoczęści eksploatacyjnych dostęp jest prawie zerowy.

Napisano
  • Autor

Hmmmm czyli jednym słowem na chwilę obecną ASO i nic pozatym, a szkoda bo mam bardzo złe doświadczenia.

Ale swoją drogą samochód bardzo ładny ...... może brat poczeka z zakupem wink.gif

A tak idąc dalej może jakaś inna marka godna polecenia np. te VOLVO V50? Silnik 2.0 benzyna?

Czy lepiej pobawić się z Octavią (jakie są tam polecane silniki benzynowe)?

Napisano

> W zasadzie przy

> nowszych modelach lub rozwiązaniach mechanicznych pozostaje wyłącznie ASO, które lubi sobie

> skasować. Zapomnij, że pojedziesz gdzieś z tym do zaprzyjażnionego dobrego mechanika, który

> będzie to serwisował po gwarancji. No chyba, że chcesz, żeby uczył się na Twoim aucie obsługi

> Cruze'a to nie ma problemu. A co do serwisu Chevi to pomimo, że jest to marka budżetowa to już

> serwis mniej budżetowy.

nie no ze zwyklym serwisem poradzi sobie kazdy mechanik... az takich nowoczesnych rozwiazan mechanicznych chevrolet nie wprowadzil w cruze... nie wazne ze nie zna auta - podstawowa obsługa to zaden problem.

najwyzej jak sie przytrafi jakas nietypowa usterka, to wtedy zostaje serwis...

Napisano
  • Autor

A z dostępnością części także jest lipa tak juz wyżej napisano frown.gif Pozostają oryginalne części w ASO a to zapewne kosztuje??? Własnie ile?

Napisano

> nie no ze zwyklym serwisem poradzi sobie kazdy mechanik... az takich nowoczesnych rozwiazan

> mechanicznych chevrolet nie wprowadzil w cruze... nie wazne ze nie zna auta - podstawowa

> obsługa to zaden problem.

> najwyzej jak sie przytrafi jakas nietypowa usterka, to wtedy zostaje serwis...

Na własnym przykładzie: lacetti diesel kombi.

1. Poszukiwanie klocków hamulcowych - kilka sklepów, informacji w katalogach to takim aucie nie ma. Jeden sklep miał wykaz w katalogu i okazało się, że to zły klocek hamulcowy bo jednak w dieslu jest inny.

2. Rozrząd - kilka ASO przyznawało się, że nie robiło tego nigdy, ale za 2kpln nauczą się na Twoim silniku.

3. Filtr oleju - a gdzie jest? Przez pierwsze 20 minut mechanicy w ASO go szukają, najczęściej kończyło się okrzykiem: "Zdzichu, gdzie jest filtr oleju w dieslu chevroleta". Zdzichu odpowiadał (ekspert bo pewnie raz już wymieniał) i można bylo kontynuować prace.

Sorki, ale jak ASO ma problemy to do zwykłego mechanika strach pojechać.

Napisano

> - Skodą Octavią

Tour 1,6 LPG będzie bardzo dobrym wyborem.

Co prawda za grosz polotu, ale kawał solidnego auta, w bardzo dobrej cenie.

Napisano
  • Autor

O matko az strach słuchać .... juz ja dziekuje jak i pewnie brat za eksperymenty na moim samochodzie wink.gif

Nieeee Skoda 1.6 to nie - za słabe !!! Gaz ok, czemu by nie wink.gif

Raczej brat szuka czegoś o mocy powyżej 120-130KM

Napisano

z tymi zamiennikami to tez roznie jest. Czasami warto stosowac a czasami nie (np w Fordzie sensu wielkiego nie ma bo czesci ori strasznie drogie nie sa a zamiennikow przetrzymaja pare wink.gif )

druga sprawa to to, ze z takiego porowniania ile co kosztuje ciezko tak na prawde wywnioskowac czy obsluga auta bedzie tansza / drozsza. Co z tego, ze czesc x kosztuje 10 tys skoro prawdopodobienstwo jej uszkodzenia jest znikome. Krotko mowiac zeby policzyc co bedzie tansze nalezy znac ceny czesci i czestotliwosc ich wymiany. W praktyce nie do policzenia.

Jedyne co mozna policzyc to rozrzad (jak jest pasek), tarcze, klocki itp - czyli typowe zuzycie. A do tego zamienniki raczej beda.

Podusmowyjac. Jak rozwazasz auta, ktore nowe kosztowaly podobnie to wielkich roznic miedzy nimi nie bedzie. Poczytac czy nie ma jakis wad produkcyjnych i brac to co sie podoba zlosnik.gifok.gif

Napisano

> Raczej brat szuka czegoś o mocy powyżej 120-130KM

W kategorii 35-45 kzł będzie ciężko. Nowe - poza Octą Tour - nie da rady (a i tak octa bliżej 50k), a kto pozbywa się auta 1-2 letniego w perfekcyjnym stanie ? Chyba tylko "ubezpieczalnie" po szkodach całkowitych.

Napisano

> Na własnym przykładzie: lacetti diesel kombi.

ja po moich doswiadczeniach z ASO jestem odmiennego zdania (wymieniali mi dwumase - auto odebrałem ze skręconą kierownicą), robili mi serwis, nie przyczepili 2 srub osłony pod silnikiem - swietnie spiewała jak pojechałem w trase...

w "moim" warsztacie takich wpadek nigdy nie bylo... to nie kwestia ile takich aut zrobiles, tylko czy myslisz, czy jestes uczniem/pracownikiem na wielkiej hali, czy wlascicielem z 3 pracownikami ma 2 stanowiskach...

> 1. Poszukiwanie klocków hamulcowych - kilka sklepów, informacji w katalogach to takim aucie nie ma.

> Jeden sklep miał wykaz w katalogu i okazało się, że to zły klocek hamulcowy bo jednak w dieslu

> jest inny.

serwis pewnie ma. wazne ze nie muszą wymieniac, bo to zadna filozofia.

> 2. Rozrząd - kilka ASO przyznawało się, że nie robiło tego nigdy, ale za 2kpln nauczą się na Twoim

> silniku.

wystarczy schemat. ktory kazdy (nawet nie ASO) warsztat ma... dobry mechanik (nie uczen z warsztatu pod okiem majstra) da rade, bo "mysli"... a nie leci bezmyslnie wg instrukcji producenta, gdzie ma to zajac X osobogodzin, to tyle zajmie...

> 3. Filtr oleju - a gdzie jest? Przez pierwsze 20 minut mechanicy w ASO go szukają, najczęściej

> kończyło się okrzykiem: "Zdzichu, gdzie jest filtr oleju w dieslu chevroleta". Zdzichu

> odpowiadał (ekspert bo pewnie raz już wymieniał) i można bylo kontynuować prace.

no super. w czym jest gorszy zaufany mechanik od poszukującego ASO?

> Sorki, ale jak ASO ma problemy to do zwykłego mechanika strach pojechać.

i w zwiazku z powyzszym ja to widze tak - ze strach do ASO jechac, na cokolwiek innego niz diagnostyka komputerem. bo z Ryskiem/ Mackiem/ Zdziskiem pogadasz, wiesz kto zajmie sie Twoim autem, ze bedzie to jedna osoba, a nie 3 z przypadku, wiesz ze zadzwoni i doradzi. gdzie twoje auto nie bedzie jednym z 17 aktualnie na podnosniku.

Napisano

Wniosek po użytkowaniu Chevroleta miałem taki, że tylko w ASO i to oddalone od Wrocławia 80 km, gdzie mieli duży przemiał chevroletów i znali się na nich. We Wrocławiu tylko zmieniałem olej, reszta to wycieczka do Lubina.

Napisano
  • Autor

A czy ktoś coś o V50 napisze? Jak sie użytkuje? Jak serwis, jakie ceny i koszty utrzymania?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.