Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pierwszeństwo pojazdu wyjeżdżającego z zatoczki autobusowej

Featured Replies

Napisano

Było kilka razy, ale nie moge znaleźć.

Mam obowiązek umożliwić wyjazd autobusowi z zatoczki w terenie zabudowanym. Ale czy przepisy definiują czy autobusom mieskim, czy też prywatnym, busikom itp? Tzn. jakie warunki musi spełnić pojazd wyjeżdzający z zatoczki, abym miał obowiązek umożliwić mu wyjazd?

Napisano

Art. 18. 1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do oznaczonego przystanku autobusowego (trolejbusowego) na obszarze zabudowanym, jest obowiązany zmniejszyć prędkość, a w razie potrzeby zatrzymać się, aby umożliwić kierującemu autobusem (trolejbusem) włączenie się do ruchu, jeżeli kierujący takim pojazdem sygnalizuje kierunkowskazem zamiar zmiany pasa ruchu lub wjechania z zatoki na jezdnię.

Kodeks drogowy nie rozgranicza autobusów na prywatne i miejskie. Można domniemywać więc, że chodzi o każdy autobus będący środkiem komunikacji zbiorowej.

Pytanie czy np. do takich środków zalicza się autokar turystyczny? Jeszcze ciekawiej robi się gdy czytamy:

Art. 49. 1. Zabrania się zatrzymania pojazdu:

9. w odległości mniejszej niż 15 m od słupka lub tablicy oznaczającej przystanek, a na przystanku z zatoką - na całej jej długości;

Czy w tej sytuacji autokar turystyczny może się zatrzymać w zatoce by np. wysadzić lub zabrać pasażera?

Napisano

to jest tak jak z tym wyprzedzaniem na krzyzowce a ktos prawie wyjezdzal z podporzadkowanej. Podporzadkowany winny kolizji bo nie ustapil , wyprzedzajacy dostanie conajwyzej mandat za wyprzedzanie na krzyzowce.

tu masz tak samo. To ze pseudo-bus jest w zatoczce to raz a to ze ty nie pusciles to dwa.

Napisano
  • Autor

> Kodeks drogowy nie rozgranicza autobusów na prywatne i miejskie. Można domniemywać więc, że chodzi

> o każdy autobus będący środkiem komunikacji zbiorowej.

> Pytanie czy np. do takich środków zalicza się autokar turystyczny? Jeszcze ciekawiej robi się gdy

> czytamy:

> Art. 49. 1. Zabrania się zatrzymania pojazdu:

> 9. w odległości mniejszej niż 15 m od słupka lub tablicy oznaczającej przystanek, a na przystanku z

> zatoką - na całej jej długości;

> Czy w tej sytuacji autokar turystyczny może się zatrzymać w zatoce by np. wysadzić lub zabrać

> pasażera?

Ciekawy temat, ja bardziej pytałem pod kątem prywatnych busików wożących ludzi pomiędzy miastami (zatrzymujących się na przystankach jak autobusy miejskie).

Napisano

> tu masz tak samo. To ze pseudo-bus jest w zatoczce to raz a to ze ty nie pusciles to dwa.

Moment, ale on nie ma pierszenstwa.Obojetnie czy busik czy MZK

Napisano
  • Autor

> Moment, ale on nie ma pierszenstwa.Obojetnie czy busik czy MZK

Nie ma, ale mam obowiązek umożliwić mu (autobusowi) włączenie się do ruchu. W przypadku busów jest było to włączenie lewego kierunkowskazu i jednoczesne ruszenie z przystanku - nie ważne czy coś jedzie czy nie. Jeśli w takim przypadku nastąpiłaby kolizja - mamy współwinę?

Napisano

> Nie ma, ale mam obowiązek umożliwić mu (autobusowi) włączenie się do ruchu. W przypadku busów jest

> było to włączenie lewego kierunkowskazu i jednoczesne ruszenie z przystanku - nie ważne czy

> coś jedzie czy nie. Jeśli w takim przypadku nastąpiłaby kolizja - mamy współwinę?

a niby z jakiej racji?

winny kier autobusu. obojetnie jakiego, Zakładam, ze wjechal pod kola i nie bylo jak uniknac kolizji

Napisano

> Ciekawy temat, ja bardziej pytałem pod kątem prywatnych busików wożących ludzi pomiędzy miastami

> (zatrzymujących się na przystankach jak autobusy miejskie).

Ustawodawca miał na myśli raczej autobusy miejskie - gdy tworzono te zapisy, nie było takiego wysypu prywatnych przewoźników.

Natomiast teraz korzysta z tego każdy autobus lub trolejbus oraz inne pojazdy wykonujących odpłatny przewóz osób na regularnych liniach grinser006.gif

Napisano

> Art. 49. 1. Zabrania się zatrzymania pojazdu:

> 9. w odległości mniejszej niż 15 m od słupka lub tablicy oznaczającej przystanek, a na przystanku z

> zatoką - na całej jej długości;

przepraszam za OT ale tylko się coś spytam bo nie jestem, nie pewien. Jak to jest własnie z tymi przystankami, rozumiem ze w terenie zabudowanym jest zabraniane zatrzymywanie się na nich, a czy tak samo jest w przypadku terenu niezabudowanego? Przyznam się szczerze ze często się zatrzymuje na wysepce w trasie aby porozmawiać przez telefon.

Napisano

> Było kilka razy, ale nie moge znaleźć.

> Mam obowiązek umożliwić wyjazd autobusowi z zatoczki w terenie zabudowanym. Ale czy przepisy

> definiują czy autobusom mieskim, czy też prywatnym, busikom itp? Tzn. jakie warunki musi

> spełnić pojazd wyjeżdzający z zatoczki, abym miał obowiązek umożliwić mu wyjazd?

autobus - pojazd samochodowy przeznaczony konstrukcyjnie do przewozu więcej niż 9 osób łącznie z kierowcą,

czyli trzeba wszystkim umożliwić wyjazd

Napisano

> autobus - pojazd samochodowy przeznaczony konstrukcyjnie do przewozu więcej niż 9 osób łącznie z

> kierowcą,

> czyli trzeba wszystkim umożliwić wyjazd

ale nie mylmy tego z pierwszeństwem ... shocked.gif

Napisano

> ale nie mylmy tego z pierwszeństwem ...

Napisałem umożliwić a nie ustąpić, ale chyba niezbyt wyraźnie.

Napisano

> Ustawodawca miał na myśli raczej autobusy miejskie - gdy tworzono te zapisy, nie było takiego

> wysypu prywatnych przewoźników.

> Natomiast teraz korzysta z tego każdy autobus lub trolejbus oraz inne pojazdy wykonujących odpłatny

> przewóz osób na regularnych liniach

A ja mam wrazenie ze ustawodawca mial na mysli to, co zawarl w przepisie. Nie jest zadaniem kierujacego pojazdem rozstrzyganie, czy autobus A mial prawo, a autobus B go nie mial. Jesli stoi w zatoczce, zakladam ze mial prawo i stosuje sie do przepisow.

Zawsze mozesz za nim pojechac i na nastepnym przystanku zawolac policial.gif... cfaniaczek.gif

Najgorzej, jak wszyscy probuja byc ORMO...

Napisano

> ale nie mylmy tego z pierwszeństwem ...

Nie zacytuję dokładnie paragrafu , ale kierowca autobusu(busa-9 osob+) ma zachowac ostrożnosc przy włączaniu się do ruchu, czyli nie pchac sie na siłę.

Napisano

> To kierowca autobusu ma problem.

w praktyce jest przeważnie tak, że jak było łupnięcie w bok autobusu, to wina autobusiarza

jak w tył autobusu - nie-autobusiarza zlosnik.gif

Napisano

> Jeśli w takim przypadku nastąpiłaby kolizja - mamy współwinę?

zalezy od busted.gif

jeden powie wspolwina drugi da tobie trzeci busikarzowi

Napisano

> autobus - pojazd samochodowy przeznaczony konstrukcyjnie do przewozu więcej niż 9 osób łącznie z

> kierowcą, ...

Kocham takie definicje.

Czy tylko w Polsce tak się takie rzeczy definiuje?

Gdy jakiś pojazd wyjeżdża z zatoczki to mam go przyblokować, wysiąść, sprawdzić ile ma miejsc i uwentualnie puścić, albo nie puścić.

Oczywiście w przypadku przegubowych autobusów nie ma wątpliwości, ale nie muszę wiedzić ilu miejscowy jest busik, który mi się pod koła wciska.

Tak jak tymi (chyba) 20 metrami utwardzenia dogi, które stanowią o pierwszeństwie.

Ufff, pomarudziłem sobie icon_rolleyes.gif

Napisano

> Kocham takie definicje.

> Czy tylko w Polsce tak się takie rzeczy definiuje?

> Gdy jakiś pojazd wyjeżdża z zatoczki to mam go przyblokować, wysiąść, sprawdzić ile ma miejsc i

> uwentualnie puścić, albo nie puścić.

> Oczywiście w przypadku przegubowych autobusów nie ma wątpliwości, ale nie muszę wiedzić ilu

> miejscowy jest busik, który mi się pod koła wciska.

> Tak jak tymi (chyba) 20 metrami utwardzenia dogi, które stanowią o pierwszeństwie.

> Ufff, pomarudziłem sobie

No bo tak ze zwyklej zyczliwosci to juz nie mozna wpuscic...

Napisano

> No bo tak ze zwyklej zyczliwosci to juz nie mozna wpuscic...

Ale to nie o tym ten watek i pytanie...

Napisano

> Kocham takie definicje.

> Czy tylko w Polsce tak się takie rzeczy definiuje?

> Gdy jakiś pojazd wyjeżdża z zatoczki to mam go przyblokować, wysiąść, sprawdzić ile ma miejsc i

> uwentualnie puścić, albo nie puścić.

> Oczywiście w przypadku przegubowych autobusów nie ma wątpliwości, ale nie muszę wiedzić ilu

> miejscowy jest busik, który mi się pod koła wciska.

> Tak jak tymi (chyba) 20 metrami utwardzenia dogi, które stanowią o pierwszeństwie.

> Ufff, pomarudziłem sobie

A jak chcesz to inaczej zdefiniowac?

Jesli ktos ma watpliwosci czy pojazdy wyjezdzajacy z zatoczki jest autobusem czy nie, to niech go poprostu pusci. Nie bedzie wtedy problemu.

Napisano

> A ja mam wrazenie ze ustawodawca mial na mysli to, co zawarl w przepisie. Nie jest zadaniem

> kierujacego pojazdem rozstrzyganie, czy autobus A mial prawo, a autobus B go nie mial. Jesli

> stoi w zatoczce, zakladam ze mial prawo i stosuje sie do przepisow.

> Zawsze mozesz za nim pojechac i na nastepnym przystanku zawolac ...

> Najgorzej, jak wszyscy probuja byc ORMO...

Ooo widzę, że zostałem osądzony i skazany.

Najprościej jest przeczytać i bez chwili refleksji wydać ostateczny wyrok smirk.gif

Napisano

> Ooo widzę, że zostałem osądzony i skazany.

> Najprościej jest przeczytać i bez chwili refleksji wydać ostateczny wyrok

Nikt cie nie osadzil, a tym bardziej nie skazal..

Wlasnie swoim postem wskazalem, ze czasami ta chwila refleksji rodzi niepotrzebne dywagacje i "szukanie dziury w calym".

Przyjecie tresci danej definicji czasami ulatwia zycie...

edit:

jak bedziesz tak do siebie bral kazda odpowiedz na tym forum, zycze szczescia... sick.gif

Napisano

> No bo tak ze zwyklej zyczliwosci to juz nie mozna wpuscic...

"delco" słusznie zauważył - nie o tym wątek.

Wzajemna życzliwość wzrasta - tak uważam z perspektywy ostatnch kilku lat.

Ale nie chodzi o życzliwość tylko przepisy prawa.

Definicja stworzona dla urzędników jest wykorzystywana w przepisach dotyczących ruchu.

Kiedyś Lucyfer napisał, ze sytuacja dąży do stanu, gdy każdy kierowca bedzie ze sobą woził prawnika, który mu będzie tłumaczył jak ma się zachować w danej sytuacji drogowej, bo "normalny" człowiek nie będzie w stanie ogarnąć przepisów porozrzucanych po różnych aktach prawnych.

Jeszcze życzliwość nie jest nigdzie uregulowana zlosnik.gif

Napisano

> jak bedziesz tak do siebie bral kazda odpowiedz na tym forum, zycze szczescia...

Nie biorę, już od bardzo dawna smile.gif

Co więcej, staram się nie zabierać głosu nawet na tematy mi bliskie, jednak czasami - chyba z nudów - zdarza mi się zużyć nieco klawiaturę.

Niestety najczęściej i tak nic dobrego z tego nie wychodzi skromny.gif

Napisano

No to podobnie podchodzimy cfaniaczek.gif

Sie nie lam, bo warto bylo. Zobacz, jaki konstruktywny dialog z tego nam wyszedl zlosnik.gif

Napisano

> Kiedyś Lucyfer napisał, ze sytuacja dąży do stanu, gdy każdy kierowca bedzie ze sobą woził

> prawnika, który mu będzie tłumaczył jak ma się zachować w danej sytuacji drogowej, bo

> "normalny" człowiek nie będzie w stanie ogarnąć przepisów porozrzucanych po różnych aktach

> prawnych.

Nawet hasło reklamowe ukułem zlosnik.gif

"Wsadź prawnika do bagażnika" zlosnik.gif

Ale doszedłem do wniosku, że zgodnie z tryndem współczesności uruchomią serwis SMS, a teraz pewnie MMS, żeby można było wysyłać zdjęcia sytuacji drogowych w zapytaniu screwy.gifzlosnik.gif

> Jeszcze życzliwość nie jest nigdzie uregulowana

I dlatego należy ją stosować bez ograniczeń.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.