Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Błąd ABS, ASR.. bez usterki w kompie

Featured Replies

Napisano

witam wszystkich dawno nic nie pisałem jak widac w brew obiegowej opini stilo wcale się tak nie psuje jak mowią... do sedna od tygodnia nie zależnie czy przy skręcie czy podczas jazdy na wprost ciepło czy zimno deszcz czy słońce zapala mi się failur ABS ASR.. jak wiekszość włascicieli po nabyciu fiata zakupiłem do niego kabel co by nie tracić czasu i nerw u elektryków i ot podłaczałem juz go kilka razy i za żadnym nie ma błędu w ABS co jest grane??? łączy sie bez problemu brak błedów pokazuje ... gdny np odepne jakis czujnik zaraz pojawia sie bład w fes a od tego nic nie ma co jest grane .. spotkał się ktoś z tym...

Napisano

Jeśli odłączenie akumulatora nie pomaga to sprawdź podczas jazdy, może pokaże.

Jak nie pokaże błędu to obserwuj prędkość obrotową wszystkich kół w czasie jazdy. Któreś koło Ci nagle wskazuje jakieś wartości z kosmosu.

Możliwe przyczyny to usterka pierścienia na piaście lub dziwna usterka czujnika.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

tzw mam odłaczyć aku np na noc???? chyba to nie to.. ponieważ wymysliłem sobie że jak nie zapisuje usterki to pewnie slabe aku podmieniłem z T4 pół roczny i to nie to... dziwne to jest czasem mozna jezdzic i nic sie nie dzieje a czasem jak tylko rusze.. gasze odpalam i jest ok... wnerwia mnie to że nie zapisuje błedu ... w innych autach jakie sprawdzalem zawsze coś jest w pamieci nawet jeśli chwilowe.... musze cię kolego odwiedzic kiedyś pisałem o tym nie mam kierunkow przy zamykaniu i otwieraniu a poza tym stilo trzepie km jak szalone i pojawiło sie servis due... a mój elm wylądował w śmieciach bo za chiny ludowe can-a nie ruszał pozdrawiam

Napisano

> tzw mam odłaczyć aku np na noc????

Miałem tak ostatniej zimy, że stilo zapaliło mi Check'a. Podłączyłem się do:

- ECU silnika - brak błędów,

- ECU BC - brak błędów,

- ECU zegarów - brak błędów

a skubany cały czas się palił. W akcie rozpaczy zresetowałem nastawy autoadaptacyjne, ale nic to nie dało.

Pomogło dopiero odłączenie ECU silnika* na kilka sekund.

> mozna jezdzic i nic sie nie dzieje a czasem jak tylko rusze.. gasze odpalam i jest ok...

> wnerwia mnie to że nie zapisuje błedu ... w innych autach jakie sprawdzalem zawsze coś jest w

> pamieci nawet jeśli chwilowe....

Myślę, że masz uszkodzony pierścień, na którejś piaście albo mocno zabrudzony. Inna opcja to dziwna usterka, któregoś czujnika.

Generalna zasada jest taka, że jak któreś koło daje dziwne odczyty to wywala błąd i się odłącza.

> musze cię kolego odwiedzic kiedyś pisałem o tym nie mam

> kierunkow przy zamykaniu i otwieraniu a poza tym stilo trzepie km jak szalone i pojawiło sie

> servis due... a mój elm wylądował w śmieciach bo za chiny ludowe can-a nie ruszał pozdrawiam

Niebieska karta kodowa w dłoń i zapraszam.

* W obudowie akumulatora mam schowane ECU od LPG i trochę trudno zamknąć obudowę, więc łatwiej i szybciej było mi odłączyć ECU silnika niż akumulator.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

a skąd wziąc tą karte kodową bo w papirusach od auta nic takiego nie widziałem... więc juz po kierunkach??? bede miał chwile to posmigam z fes -em ale znając życie pewnie się nie pojawi fuj...lar.

Napisano

> a skąd wziąc tą karte kodową bo w papirusach od auta nic takiego nie widziałem...

Możesz zamówić w ASO po VIN.

> więc juz po

> kierunkach???

Teoretycznie da się to zrobić bez karty kodowej, ale trzeba by prosić Yaniego(autor FES) o przygotowanie gotowego wsadu, więc prościej będzie jak zamówisz w ASO kartę, jak się dobrze potargujesz to cena Cie nie zabije.

> bede miał chwile to posmigam z fes -em ale znając życie pewnie się nie pojawi

> fuj...lar.

Obstawiam, że któreś koło będzie pokazywać/przerywać prędkość z czapy.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

a że tak zapytam nie w tmacie przyda mi się do czegos ta karta jeszcze ... bo jak tylko do tego to aż tak wazne nie jest.. no nic narazie dziekuje... jak coś ustale dam znać..

Napisano

> a że tak zapytam nie w tmacie przyda mi się do czegos ta karta jeszcze ... bo jak tylko do tego to

> aż tak wazne nie jest.. no nic narazie dziekuje... jak coś ustale dam znać..

Karta jest potrzebna do wszelkich operacji związanych z kluczykami, czyli np. dodawanie nowych kluczy/pilotów, zmiana konfiguracji mrugania kierunkowskazami, alarmu itd.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Karta jest potrzebna do wszelkich operacji związanych z kluczykami, czyli np. dodawanie nowych

> kluczy/pilotów, zmiana konfiguracji mrugania kierunkowskazami, alarmu itd.

> Pozdrawiam BAS

dziękuje zapytam przy okazji..

a ta łajza fajlur dziś się nie pojawił ani razu. auto uzytkowane jak zawsze wystraszył się pewnie napisanego posta wczoraj..

Napisano
  • Autor

witam radość trwała chwile fajlur znów się pojawia.. i wypatrzyłem dzis ciekawą sprawe odłacza tylko ASR i ESP .. ABS działa nadal po wyskoczeniu komunikatu i zapaleniu się kontrolki.. wczesniej pewnie tez tak było tylko dziś akurat przetestowałem na luznej nawierzchni.. fiat ecu scan nie widzi żadnego błedu... mam wersje fre wiec akurat tyle funkcji aktywnych ile kół .. prędkosci idealne ... podejrzewam że to grubsza sprawa

Napisano

To nie będzie łatwo tego znaleźć. Jeśli to nie czujniki i nie zapisuje błędu to chyba trzeba będzie poczekać aż padnie całkowicie.

Inne możliwe przyczyny to:

- czujnik stop,

- czujnik skrętu,

tyle, że w obu przypadkach zapisałby błąd.

Może ktoś inny będzie miał pomysł bo na tą chwilę to jedyne co mi przychodzi do głowy w ramach diagnostyki to wymiana ECU ESP/ASR/ABS.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

dzięki narazie to zostawiam.. ABS na szczęście działa.. a reszta jak się wyłaczy to wystarczy zgasić auto i juz więcej tego dnia się nie pojawi. może to i dziechciarska metoda ale to tylko fiacik i nie mozna od niego wymagać aby wsio działało..

Napisano

A ja się zapytam jak wygląda sprawa akumulatora w Twoim aucie? Nowy? Stary? Sprawny? Jakie ma napięcie? Może przyczyną tego błędu jest bardzo prosta i jest to właśnie slaby/padający aku? Po zakupie Stilo też miałem podobne sytuacje a wszystko naprawiła wymiana akumulatora na nowy wink.gif

Napisano

> A ja się zapytam jak wygląda sprawa akumulatora w Twoim aucie?

Ty patrz, zapomniałem jakoś o tak oczywistej przyczynie. sciana.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Ty patrz, zapomniałem jakoś o tak oczywistej przyczynie.

> Pozdrawiam BAS

Zdarza się. Też często gęsto idę w stronę tych trudniejszych i bardziej skomplikowanych rozwiązań zapominając o tych oczywistych i najprostszych.

Napisano

Raczej tak jak kolega mówi coś z aku. Przywykłem do tego bo jak zmieniam żarówki (a zmieniam zazwyczaj co miesiąc 270751858-jezyk.gif ) to zawsze tak właśnie jest po wyjęciu aku. Przejedziesz choćby pare metrów i zgasisz to po włączeniu jest ok smile.gif

Napisano
  • Autor

dzięki koledzy ale jak pisałem na początku aku przełozyłem od busa 92ah kupiony w styczniu tego roku więc raczej braku prądu nie miał. z resztą przełożyłem bo czytając to forum 90 % usterek jest od słabego aku... teraz dalej smigam na tym co miałem . Najgorsze że nie wiem co to jest czy może sterownik pada czy jakis diabelsko drogi czujnik... wolał bym wiedzieć . chyba nie ma co się wybierać na examinera bo z tego co czytam tu to ten fes jest lepszy od niego... a po 2 to w serwisie i tak pewnie nic nie poradzą na to a tylko kase sciągną.. Ja tam się panowie nie stresuje zupelnie tym ale oczywiście lepiej jak by działało.... bodjade do forumowego kolegi do łodzi na inspekt out to może on coś wypatrzy...

Napisano

Nie doczytałem, że zmianę akumulatora masz już za sobą facepalm%5B1%5D.gif

W takim razie chyba będzie trzeba przyjrzeć się czujnikom albo szukać gdzieś indziej, ale ja jestem za cienki w uszach żeby wiedzieć gdzie szukać spineyes.gif

Napisano

> dzięki koledzy ale jak pisałem na początku aku przełozyłem od busa 92ah kupiony w styczniu tego

> roku więc raczej braku prądu nie miał. z resztą przełożyłem bo czytając to forum 90 % usterek

> jest od słabego aku... teraz dalej smigam na tym co miałem . Najgorsze że nie wiem co to jest

> czy może sterownik pada czy jakis diabelsko drogi czujnik... wolał bym wiedzieć . chyba nie ma

> co się wybierać na examinera bo z tego co czytam tu to ten fes jest lepszy od niego...

(...)

ja co prawda z innego kuncika i nie wiem czy to co napisze ma zastosowanie do stilo:

Na Twoim miejscu obejrzałbym przekaźniki odpowiadające za te obwody.

Bo błędu może nie być bo nie ma jak w danym go zapisać skoro zasilania w danym obwodzie nie ma.

pozdr

Napisano

> servis due... a mój elm wylądował w śmieciach bo za chiny ludowe can-a nie ruszał pozdrawiam

Wejdź na forum FES'a i poczytaj, tam ładnie Yani opisał jak to naprawić waytogo.gif.

Napisano

> Wejdź na forum FES'a i poczytaj, tam ładnie Yani opisał jak to naprawić .

Na naszym forum też jest dokładnie opisany problem rezystora.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Witam wszystkich . Poczyniły sie pewne postępy.. Wiec tak co do ELM-a to kabinowałem na wszystkie mozliwe sposoby i nic mało tego on nie czyta szyny CAN w żadnym ze sprawdzanych aut.. nie tylko w stilo. wiec go w kosz.. Na spokojnie podpinajac FESA pod stilo z chwila łaczenia z ABS-em pojawiaja sie kolejno ASR ESP EBD i ABS fajlur. to pewnie z powodu podpinania kompa a gdy pojawi sie bład wyłacza tylko ASR I ESP. teraz najlepsze ,bład .. C1505 zbierać już wielka kase ????

Napisano

> nie czyta szyny CAN w żadnym ze sprawdzanych aut.. nie

> tylko w stilo. wiec go w kosz..

Nie wyrzucaj go, masz problem rezystora, w moim ulubionym wątku masz opisane jak go naprawić.

> Na spokojnie podpinajac FESA pod stilo z chwila łaczenia z

> ABS-em pojawiaja sie kolejno ASR ESP EBD i ABS fajlur. to pewnie z powodu podpinania kompa a

Jest to normalne.

> gdy pojawi sie bład wyłacza tylko ASR I ESP. teraz najlepsze ,bład .. C1505 zbierać już wielka

> kase ????

To jest błąd czujnika położenia kierownicy. Przeprowadź kalibrację kąta kierownicy i skasuj błąd. Jeśli to nie pomoże to będzie trzeba podmienić silnik wspomagania bo z tego co wiem(mogę się mylić, ale chyba mam rację) to czujnik jest z nim zintegrowany.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Witam, nie chce juz tu śmiecić i zadawać po kolei pytania jak się robi kalibracje gdzie czym.. Kolego BAS możesz mi podac swoje GG. dziekuje pozdrawiam.

Napisano

> Witam, nie chce juz tu śmiecić i zadawać po kolei pytania jak się robi kalibracje gdzie czym..

FES->Wspomaganie->zakładka F7(adaptacje)->kalibracja kąta skrętu.

285142349-ak-stilo-wspomaganie-kalibracja.jpg

Jeśli kalibracja nie rozwiąże problemu to wiem kto w okolicach Łodzi ma 2szt. wspomagań do Stilo.

> Kolego BAS możesz mi podac swoje GG. dziekuje pozdrawiam.

Jak coś to się zdzwonimy. smile.gif

Pozdrawiam BAS

post-23749-14352513392527_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.