Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

I. Wskazówka prędkościomierza, II. Wymiana osłony przegubu

Featured Replies

Napisano

I.

Kiedyś ściągałem wskazówkę prędkościomierza u mnie, bo naprawiałem przycisk do ustawiania zegara. Chyba niezbyt dobrze ją założyłem. Teraz na oponach 165/55 R13 jak na liczniku pokazuje 110 to de facto jadę jakieś 100 km/h. Im większa prędkość to oczywiście jeszcze większe przekłamanie. Jest jakaś metoda by tę wskazówkę w miarę dobrze założyć?

II.

Ciężko jest wymienić osłonę przegubu tę przy kole? Jak wygląda procedura? zlosnik.gif Taka najłatwiejsza i co można ewentualnie spier yyyyyyy zepsuć? zlosnik.gif

Napisano

> I.

> Kiedyś ściągałem wskazówkę prędkościomierza u mnie, bo naprawiałem przycisk do ustawiania zegara.

> Chyba niezbyt dobrze ją założyłem. Teraz na oponach 165/55 R13 jak na liczniku pokazuje 110 to

> de facto jadę jakieś 100 km/h. Im większa prędkość to oczywiście jeszcze większe przekłamanie.

> Jest jakaś metoda by tę wskazówkę w miarę dobrze założyć?

> II.

> Ciężko jest wymienić osłonę przegubu tę przy kole? Jak wygląda procedura? Taka najłatwiejsza i co

> można ewentualnie spier yyyyyyy zepsuć?

Hehehe podpinam si pod pyutanie nr 1. U mnie przekłamuje o 20 km-h

Napisano

ja ostanio rozbierałem cały licznik u siebie i przy okazji zlikwidowałem przekłamanie przestawiając wskazówke na postoju potem jadąc w właczonym gps-em ze tak powiem przestawiałem ją sobie do wyrównania wartosci, oczywiscie za kazdym razem stawałem by ją przestawić waytogo.gif

Napisano

a co do osłony przegubu nie opłaca sie wymieniać samej osłony tylko cały przegub

Napisano
  • Autor

Jechałeś z rozmontowanym licznikiem? Dobry jesteś zlosnik.gif Chyba też tak spróbuję. Jak pomyślę tylko o rozbieraniu jego to mi się słabo robi sick.gif Wystarczy chwila nieuwagi i można coś tam popsuć takie to delikatne zlosnik.gif

Napisano

ad1.

to że przeklamuje to tak musi być, taka jest konstrukcja i polityka, ma klamac i koniec, nowe elektroniczne tez klamią, sam je tak programowalem w oplu

ad2.

1. odkrecasz kolo

2. odkrecasz nakretke piasty klucz 32

3. odkrecasz amortyzator klucz 19 i 18

4. wyjmujesz przegub ze zwrotnicy

5. rozcinasz stara gume

6. wycierasz ze smaru i szukasz zawleczki na wejsciu polosi do przegubu

7. po zlokalizowaniu albo odpowiednimi szczypcami albo dwoma srubokretami rozszerzasz zawleczkę i zdejmujesz przegub

8. myjesz i wycierasz wszystko

9. zakladasz na półoś nową gumę

10. wciskasz do przegubu smar ile wlezie reszte do gumy

11. wciskasz przegub na półoś

12. zakładasz opaski na gumę

13. wkladasz przegub do zwrotnicy

14. przykrecasz amortyzator

15. przykrecasz nakretke piasty ( najlepiej nową koszt 8zł )

16. przykrecasz koło

Napisano
  • Autor

> ad1.

> to że przeklamuje to tak musi być, taka jest konstrukcja i polityka, ma klamac i koniec, nowe

> elektroniczne tez klamią, sam je tak programowalem w oplu

U mnie tak nie ma być 270751858-jezyk.gif

> ad2.

> 1. odkrecasz kolo

> 2. odkrecasz nakretke piasty klucz 32

> 3. odkrecasz amortyzator klucz 19 i 18

> 4. wyjmujesz przegub ze zwrotnicy

> 5. rozcinasz stara gume

> 6. wycierasz ze smaru i szukasz zawleczki na wejsciu polosi do przegubu

> 7. po zlokalizowaniu albo odpowiednimi szczypcami albo dwoma srubokretami rozszerzasz zawleczkę i

> zdejmujesz przegub

> 8. myjesz i wycierasz wszystko

> 9. zakladasz na półoś nową gumę

> 10. wciskasz do przegubu smar ile wlezie reszte do gumy

> 11. wciskasz przegub na półoś

> 12. zakładasz opaski na gumę

> 13. wkladasz przegub do zwrotnicy

> 14. przykrecasz amortyzator

> 15. przykrecasz nakretke piasty ( najlepiej nową koszt 8zł )

> 16. przykrecasz koło

Dzięki ok.gif

Napisano

> ja ostanio rozbierałem cały licznik u siebie i przy okazji zlikwidowałem przekłamanie przestawiając

> wskazówke na postoju potem jadąc w właczonym gps-em ze tak powiem przestawiałem ją sobie do

> wyrównania wartosci, oczywiscie za kazdym razem stawałem by ją przestawić

Ale czy możesz napisać konkretnie jak tą wskazówkę przestawić...

Napisano
  • Autor

Musisz rozmontowac licznik, zdjac wskazowke i zalozyc ja od nowa hehe.gif

Napisano

> Musisz rozmontowac licznik, zdjac wskazowke i zalozyc ja od nowa

Okay, może jestem ciężko kapujący, ale...

dostaję się do wskazówki, zdejmuję ją i co dalej. Przecież ona znajduje się na pozycji 0. Mnie zawyżą prędkość o 20 km/h. To jak mam ją niby ustawić, żeby było dobrze?

Napisano

> Okay, może jestem ciężko kapujący, ale...

> dostaję się do wskazówki, zdejmuję ją i co dalej. Przecież ona znajduje się na pozycji 0. Mnie

> zawyżą prędkość o 20 km/h. To jak mam ją niby ustawić, żeby było dobrze?

jadac patrzysz gdzie jest wskazowka a gdzie powinna byc w/g gps, zatrzymujesz sie i o tyle ją przekladasz i znowu w droge

Napisano

> jadac patrzysz gdzie jest wskazowka a gdzie powinna byc w/g gps, zatrzymujesz sie i o tyle ją

> przekladasz i znowu w droge

No tak, ale jak się zatrzymam to wskazówka odpadnie do zera...

Napisano
  • Autor

Ja juz sobie ustawilem i biore sie za skladanie licznika. Musisz delikatnie wyciagnac ten czarny slupek zatrzymujacy, cofnac o iles tam wskazowke i po zalozeniu wskazowki podniesc ja delikatnie palcem i z powrotem zalozyc slupek tak by byl pod wskazowka i ja zatrzymywal od dolu. Oczywiscie zeby ustawic wskazowke musisz ja wyciagnac podwazajac delikatnie na przyklad srubokretem i dopiero wtedy od nowa ja wcisnac w juz innej pozycji. Mam nadzieje ze teraz ci sie rozjasni.

Napisano

> Ja juz sobie ustawilem i biore sie za skladanie licznika. Musisz delikatnie wyciagnac ten czarny

> slupek zatrzymujacy, cofnac o iles tam wskazowke i po zalozeniu wskazowki podniesc ja

> delikatnie palcem i z powrotem zalozyc slupek tak by byl pod wskazowka i ja zatrzymywal od

> dolu. Oczywiscie zeby ustawic wskazowke musisz ja wyciagnac podwazajac delikatnie na przyklad

> srubokretem i dopiero wtedy od nowa ja wcisnac w juz innej pozycji. Mam nadzieje ze teraz ci

> sie rozjasni.

dodam tylko ze do podważenia wskazówki idealnie nadaje się widelec:D

Napisano

> dodam tylko ze do podważenia wskazówki idealnie nadaje się widelec:D

Kolega dobrze gada :D polać mu pub2.gif20.GIF Sposób sprawdzony i co najważniejsze działa smile.gif

Napisano

> No tak, ale jak się zatrzymam to wskazówka odpadnie do zera...

Wyjmij ogranicznik wskazówki, niech swobodnie opadnie, potem zdejmij ją i załóż delikatnie, przejedź się z gps, jak będzie kłamała to przestaw ją na oko po zatrzymaniu, kilka takich prób i będzie ustawione.

Napisano

> dodam tylko ze do podważenia wskazówki idealnie nadaje się widelec:D

albo po prostu kąbinerki i "rwiesz" zlosnik.gif I niby trzeba uważać na te metalowe blaszki przy wskazówkach - nie mam ich w obrotku i paliwie i jest ok 270751858-jezyk.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.