Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Łożysko przód

Featured Replies

Napisano

Witam serdecznie w to niedzielne popołudnie,

mam pytanie: czy wymieniał ktoś z Was łożysko piasty przedniej? Bo u mnie powyżej 50 km/h trzeba dać głośniej radio, bo zaczyna "wyć". Jakie macie wrażenia z tej naprawy? Co radzicie? Bo nie wiem jak się za to zabrać a nie chciałbym aby serwis mnie "wykosił".

Pozdrowienia! smile.gif

kubussss

Napisano

> Witam serdecznie w to niedzielne popołudnie,

> mam pytanie: czy wymieniał ktoś z Was łożysko piasty przedniej? Bo u mnie powyżej 50 km/h trzeba

> dać głośniej radio, bo zaczyna "wyć". Jakie macie wrażenia z tej naprawy? Co radzicie? Bo nie

> wiem jak się za to zabrać a nie chciałbym aby serwis mnie "wykosił".

Ja ostatnio wymieniałem. Wrażenia mam takie że zapłaciłem więcej niż planowałem, a to dlatego że:

- nakrętka półosi zeszła razem ze skorodowanym gwintem co skończyło się koniecznością zakupu nowego przegubu,

- czujnik ABS nie chciał wyjść po dobroci i trzeba było go zdemolować w celu demontażu.

Generalnie żeby się dostac do łożyska trzeba zdemontować całą zwrotnicę. Jeśli pewne rzeczy nie były ruszane od nowości (czyli u mnie prawie 10 lat) to jak widać zdarzają się niespodzianki zlosnik.gif

Napisano

U mnie na podnośniku, prawe przednie koło kręci się ciężej niż lewe.

Wiadomo - jako że półoś wchodzi do skrzyni, to całkiem tak swobodnie

to nie będzie się obracać, ale opór z prawej jest większy. Co to może być?

Napisano

> U mnie na podnośniku, prawe przednie koło kręci się ciężej niż lewe.

> Wiadomo - jako że półoś wchodzi do skrzyni, to całkiem tak swobodnie

> to nie będzie się obracać, ale opór z prawej jest większy. Co to może być?

Trzymające hamulce ?

Napisano

Z prawej musisz pokonać jeszcze opór łożyska na podporze półosi.

Napisano

Rada jest taka..jak chcesz żeby szybko zeszło to nie pozwól żeby zaczęło głośno huczeć i nagrzewać się. Reszta to ostre zbijanie i wbijanie lub po prostu prasa. Tak jak ktoś pisał...delikatnie z czujnikiem..u mnie udało się bez uszkodzenia tego elementu.

Napisano

> Z prawej musisz pokonać jeszcze opór łożyska na podporze półosi.

A czemu nie ma takiej podpory z lewej? smile.gif

Napisano

> A czemu nie ma takiej podpory z lewej?

bo jest krótsza bo skrzynie też masz z lewej

i nie musisz przenosić momentu przez długość silnika

Napisano

> Witam serdecznie w to niedzielne popołudnie,

> mam pytanie: czy wymieniał ktoś z Was łożysko piasty przedniej? Bo u mnie powyżej 50 km/h trzeba

> dać głośniej radio, bo zaczyna "wyć". Jakie macie wrażenia z tej naprawy? Co radzicie? Bo nie

> wiem jak się za to zabrać a nie chciałbym aby serwis mnie "wykosił".

> Pozdrowienia!

> kubussss

Klik moja historia z 02.2010. Ceny:

lozysko 160

robota (ASO) 100

claps.gif

Napisano

> bo jest krótsza bo skrzynie też masz z lewej

> i nie musisz przenosić momentu przez długość silnika

Potwierdzam. Same półości lewa czy prawa są takiej samej długości bynajmniej w starszych Fiatach, kwestię odległości od skrzyni załatwia własnie krótka przedłóżka na podporze.

Napisano

> Potwierdzam. Same półości lewa czy prawa są takiej samej długości bynajmniej w starszych Fiatach,

> kwestię odległości od skrzyni załatwia własnie krótka przedłóżka na podporze.

Panowie, czy wymiana piasty przedniej jest pdobna do tej z tyłu ?

Rozumiem aby wymienić huczące łożysko nalezy zaopatrzyć sie w nowe wraz z piastą czy ono występuje osobno ?

Na tył ostatnio kupowałem łożysko zintegrowane wraz z piastą, wymiana banalnie prosta.

Na przodzie jak to wygląda w praktyce ?

Napisano

> Panowie, czy wymiana piasty przedniej jest pdobna do tej z tyłu ?

> Rozumiem aby wymienić huczące łożysko nalezy zaopatrzyć sie w nowe wraz z piastą czy ono występuje

> osobno ?

> Na tył ostatnio kupowałem łożysko zintegrowane wraz z piastą, wymiana banalnie prosta.

> Na przodzie jak to wygląda w praktyce ?

Z przodu łożysko występuje jako łożysko i nie jest z niczym zintegrowane, piasta jest wyciskania ze starego i wprasowywana w nowe łożysko przy wymianie.

Zdemontować trzeba całą zwrotnice i walczyć na wierzchu bo na aucie tego nie zrobisz.

Napisano
  • Autor

Dzień dobry wszystkim! smile.gif

Dziś oddaje mojego Stilona do naprawy w celu wymiany łożyska przedniego koła. Zobaczymy co z tego wyjdzie wink.gif Dam Wam znać jak go odbiorę z serwisu.

Miłego dnia! smile.gif

Napisano

> Dzień dobry wszystkim!

> Dziś oddaje mojego Stilona do naprawy w celu wymiany łożyska przedniego koła. Zobaczymy co z tego

> wyjdzie Dam Wam znać jak go odbiorę z serwisu.

> Miłego dnia!

Siemano! smile.gif

Zwrócili Ci samochód ? jest poprawa ?

Jeszcze jedno pytaie.

Opłaca się kupić do łożyska całą piastę, koszt niewielki ok 80 zł

Nie trzeba demontować sprężyny w celu odkręcenia piasty od wahacza ?

Napisano
  • Autor

Witajcie!

Odebrałem po wymianie łożyska koła przedniego prawego, a właściwie nie odebrałem z naprawy mojego stilona frown.gif Wyjechałem z ASO i po około pół kilometra... Bii, Bii i... ASR, ABS, ESP, EBD failure!! PORAŻKA!! Oddając auto do ASO odbiera się zepsute auto! Jestem umówiony znowu na poniedziałek ciekawe co wymyślą. Jeśli uszkodzili czujnik ABS to na 100% im za niego nie zapłacę, bo wszystko było OK...

Pozdrawiam

kubussss

Napisano

albo wsadzili pasciate lozysko.Gdzies mi sie obilo o ucho ze sa 2 typy . "do abs'u i bez" . Chociaz to troche absurd bo nie widzialem stilo bez abs wink.gif Chyba ze to tak jak z piastami ktore z CC/UNO podchodza hehe.gif

Napisano
  • Autor

Wiem na pewno, że łożysko założyli firmy SKF, ponieważ tak "stoi" na fakturze...

Napisano

> Wiem na pewno, że łożysko założyli firmy SKF, ponieważ tak "stoi" na fakturze...

no to opcja 2: paproki na hama wyrywali stare lozysko i potargali czujke sick.gif

Napisano
  • Autor

Nie komentuje i to jest autoryzowany serwis firmy Fiat! :-/ Nie mam zamiaru im zapłacić za ten czujnik... już bojowo się szykuje na ten poniedziałek wink.gif

Napisano

> Nie komentuje i to jest autoryzowany serwis firmy Fiat! :-/ Nie mam zamiaru im zapłacić za ten

> czujnik... już bojowo się szykuje na ten poniedziałek

W ASO czesto jest wielu praktykantow z zawodowek (takie realia) i o ile meches ich nie dopuszcza zbytnio to niektorych spraw to spoko ,ale jak oleje ,a i praktykant lipny to potem roznie bywa.

Ja juz wole dac koledze zarobic za robote , i wiem kto mi to robi , chociaz wiele lat myslalem ,ze tylko ASO mi dobrze cos zrobi... icon_rolleyes.gif

PS: łożyska skf-a sa dobre , tak jak fag-a , wiec raczej watpliwe by to byla wada czesci. Ostatnio gdzies podobny temat widzialem ,ale chyba dotyczylo łożyska w punciaku

Napisano

Odwiedziłem wiele warsztatów, także tych firmy "krzak". Wszędzie

robią praktykanci i w sumie się nie dziwię - gdzieś muszą się uczyć...

Nie bardzo wiem jak to rozwiązać. Nie ma warsztatu bez młodych frown.gif

Napisano

> Opłaca się kupić do łożyska całą piastę, koszt niewielki ok 80 zł

Jeśli masz luźne 80pln i kiepskie gwinty w piascie to można, w innym wypadku lepiej kasiorke przeznaczyć na piwo.gif

> Nie trzeba demontować sprężyny w celu odkręcenia piasty od wahacza ?

Mcperson zostaje na aucie, odkręcasz tylko końcówke drążka od zwrotnicy, dwie śruby od kolumny i jedną u dołu od wahacza, dużą centalna od przegubu.

Oczywiscie oprócz tego jeszcze zacisk trzeba zdjąć, jarzmo, poodpinać kable. Wyciągasz zwrotnice a później demontuje się zabezpieczenie i na prasę albo młotkować. Tyle że w opcji drugiej trzeba patrzeć gdzie młotkuje bo o ile stare łożysko można rozwalić to nowe lepiej niech pozostanie bez uszkodzeń hehe.gif

Napisano
  • Autor

Witajcie,

pogoda pod psem, porażka! :-/ Zobaczymy jutro co mistrzowie wykombinują jutro w ASO. Dam Wam oczywiście znać jak wrócimy do domu cało i zdrowo ze stilonem smile.gif

Napisano

Wymienie chyba przy okazji też poduszki amortyzatora + łożyska.

Łożysko na piastę przednią to koszt ok 155-200 zł ( SNR ).

Napisano
  • Autor

Ja za tego SKF-a mam zapłacić w ASO 215 złotych, przynajmniej tak mi mówili... oczywiście dochodzi do tego tzw. robota wink.gif

Napisano
  • Autor

Witajcie,

wróciliśmy cało i zdrowo do domu razem ze stilonem smile.gif

Okazało się, że to nie czujnik ABSu tylko zbyt duży seger zamontowany w piaście. Dodam, że ten zbyt duży seger znajdował się w zestawie razem z łożyskiem SKF-a. Trudno, nie mój problem... ASO zrobiło wszystko bez problemu i bez pieniędzy. A na koniec usłyszałem "niech już Pan jedzie i niech nie widzimy Pana więcej" smile.gif heheh

pozdrowienia

Napisano

Czasami tak może się zdarzyć, choć takie sytuacje nie powinny mieć miejsca. Cóż życie...

Po kupnie piasty wraz z łożyskiem SNR, okazało się że metalowa zaślepka na śrubę główną jest luźna i nie trzyma się kupy smile.gif Założyłem więc starą.

Dobrze że wymienili to za darmo, choć jak widać z pewną niechęcią... tutaj jednak nie ma się czego dziwić;) ASO... :D

Łożysko dla ASO firmy SKF'a to koszt ok 135 zł... ile zapłaciłeś za robociznę ?

Napisano
  • Autor

W sumie zapłaciłem za wszystko 320 złotych...

Napisano

czyli niedosc ze dali dupy to jeszcze poczules sie jakbys to ty byl zrodlem problemu. Podaj co to za ASO ma takie podejscie do klienta. Ty moze faktycznie juz tam nie pojedziesz ale oszczedz userom gdzie nie jechac zeby sie na taka mine wladowac irked.gif

Jakby probowali jeszcze lape wyciagac za podwojna robote to bokser.gif

Napisano
  • Autor

Powiedzmy, że nie będę publicznie podawał namiarów na ASO, jeśli jednak ktoś potrzebuje mogę bez problemu napisać na PW. Był to pierwszy przypadek "zepsucia" auta. Cały czas korzystam z ich napraw i serwis był OK. Wcześniej serwisowałem u nich Palio teraz Stilo. Pozostaje mieć nadzieję, że był to tylko wypadek przy pracy wink.gif

Miłego wieczoru! smile.gif

Teraz mogę już spokojnie napić się 20.GIF

Napisano

Wystarczy ,ze napiszesz z jakiej okolicy jestes ,albo do jakiego wiekszego miasta lubisz smigac po zakupy grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Oświęcim --> Małopolska Zachodnia smile.gif

Napisano

> a propos łożysk

No, ja już kupiłem. Ruville ---> w pudełku SNR.

Jutro wymiana.

lozysko_przod.jpg

Napisano
  • Autor

Oczywiście liczy na informacje i wrażenia z wymiany łożyska smile.gif

Napisano

> Oczywiście liczy na informacje i wrażenia z wymiany łożyska

Mile widziane byłyby ostre fotki z wymiany, wyciskania i jak nie

uszkodzić czujnika smile.gif

Napisano

> Mile widziane byłyby ostre fotki z wymiany, wyciskania i jak nie

> uszkodzić czujnika

Zrobię co w mojej mocy smile.gif

Wyciskanie na prasie zleciłem zaprzyjaznionej firmie, mam nadzieję że mnie wpuszczą na warsztat wink.gif

Oddam im całą zwrotnicę i łożysko, niech się męczą.

Napisano

> Mile widziane byłyby ostre fotki z wymiany, wyciskania i jak nie

> uszkodzić czujnika

Niestety pierwsze podejście zakończone niepowodzeniem no.gif

Wszystko za sprawą dwóch przeciwności które wydłużyły ogólny czas wymiany.

1. Perfidny patent ze strony FIATa ze ściętym wejściem na klucz nasadowy nr. 36 na samej piaście.

Aby nasadzić całkowicie klucz nasadowy konieczne było zeszlifowanie klucza tak aby zewnętrzna początkowa część była pod skosem a nie pod kątem prostym. Zajeło mi to dobre 1.5 godziny, do tego dochodzi 4 krotna wizyta w sklepach w poszukiwaniu odpowiedniego klucza, jak już go miałem i przy próbie odkręcenia śruby centralnej mój klucz powiedział "ani hu hu" i zaczął się wyginać po zastosowaniu przedłużenia. Kolejna wizyta w Castoramie - kupno pancernego przedłużenia odrazu z otworem na klucz. Śruba była tak dobrze dokręcona że stanięcie na kluczu i podskakiwanie na nim dopiero po którymś razie przyniosło efekt że wszystko się poddało. Dla inżynierów FIATa należy się sciana.gif

2. Zapieczona jedna ze śrub mocowania zwrotnicy do kolumny.

Niestety śruby te, wraz ze śrubą od swożnia wahacza z uwagi że narażone na działania atmosferyczne poprostu szybko się zapiekają. Pukanie moim młoteczkiem 1kg spełzło na niczym, po chwili miałem w ręku młotek 3kg, tutaj również żadnych efektów. Musiałem wymontować całą kolumnę McPersona z samochodu, przeciąć zapieczoną śrubę na początku ( zrobił się placek po uderzeniach ) i dopiero teraz porządne uderzanie młotkiem w śrubę spowodowało jej wysunięcie. Śruby te mają gwint jedynie na nakrętkę, nie wykręca się ich tylko wybija. Mowa tutaj o śrubie swożnia wahacza, oraz dwóch śrub trzymających zwrotnicę do kolumny.

Szkody spowodowane przez próby wybicia śruby to uszkodzona gumowa osłona na półosi napędowej ( 30 zł komplet wraz ze smarem ).

Czas potrzebny na wymontowanie całej zwrotnicy z samochodu przy spokojnej dłubaninie i sprawnych śrubach to ok 45 minut - śruba wahacza, wybicie wahacza ze zwrotnicy, śruba końcówki drążka i jego wybicie, dwie śruby mocujące zwrotnicę do kolumny, dwie śruby zacisku hamulcowego, dwie śruby jażma hamulcowego, dwie małe dinksy centrujące na tarczy hamulcowej, jedna główna nakrętka na osi + wybicie zabezpieczeń, dwie nakrętki od łącznika stabilizatora, jedna mała śrubka imbusowa od czujnika ABS.

Czujnik ABS wyjmujemy delikatnie łapiąc kombinerkami za miejsce wejścia śruby i obracając go o kilka stopni w lewo i prawo.

U mnie łożysko przy obrotach chodzi idealnie, jak się okazało powodem huczenia było dostanie się wody do środka i wypłukanie smaru, brud na łożysku w postaci rdzy dodał swoje 3 grosze.

W poniedziałek czeka mnie zabawa z prasą i rozbieranie wszystkiego na nowo. uzbroj_zlo.giffacepalm%5B1%5D.gif

Napisano

Łożysko wymienione.

Ładuje właśnie zdjęcia na oficjalną z przebiegu operacji.

Niestety zdjęć z samej wymiany łożyska ( wybicie i wprasowanie nie udało mi się wykonać )

Obawiam się jednak iż robota zmiany łożyska przez serwis została przeprowadzona nieprofesjonalnie, ale tutaj już będę Was prosił o poradę.

Po złożeniu wszystkiego do kupy sprawdziłem koło jak się zachowuje. Zacząłem szarpać na wszystkie strony kołem w poszukiwaniu ew. luzów które niestety wykryłem.

Po ściągnięciu koła luz wyczuwalny był także na tarczy hamulcowej. Przyciśnięcie tarczy lewą ręką i dociśnięcie prawą przeciwległej strony odczuwalny jest luz ok 0,5 mm, po ściągnięciu tarczy i sprawdzeniu samej piasty też odnoszę wrażenie że luz jest. Słychać charakterystyczne stuknięcie wyczuwalne na palcach, które ze względu na mały odchył nie można zaobserwować.

Spodziewam się że albo podczas wprasowywania łożysko dostało luzów albo coś z piastą.

Domyślam się że taki stan rzeczy jest nie do przyjęcia ?

Napisano

Zawsze lepiej zmienic odrazu piaste na nowa , uniknie sie problemow pozniejszych wink.gif

Napisano

A nakrętke od przegubu dokręciłeś ? jesli nie to dokręć a luz zniknie, w innym wypadku łożysko mogło zostać uszkodzone podczas wprasowywania - przez nieumiejętny montaż.

Napisano

> A nakrętke od przegubu dokręciłeś ? jesli nie to dokręć a luz zniknie, w innym wypadku łożysko

> mogło zostać uszkodzone podczas wprasowywania - przez nieumiejętny montaż.

Luzy występują po wymontowaniu całej zwrotnicy gdy przegub wyjęty jest poza, więc to napewno nie wina nakrętki.

Napisano

> Nakrętka jest dokręcoa momentem 250 Nm ( wg. eLearn ).

> Luzy występują po wymontowaniu całej zwrotnicy gdy przegub wyjęty jest poza, więc to napewno nie

> wina nakrętki.

Nie zrozumielismy się, żeby nie było luzu to przegub musi być włożony w piaste a nakrętka dokręcona bo ona w polączeniu z przegubem sciska łożysko. Brakuje tego scisku to jest luz.

Napisano

> Nie zrozumielismy się, żeby nie było luzu to przegub musi być włożony w piaste a nakrętka dokręcona

> bo ona w polączeniu z przegubem sciska łożysko. Brakuje tego scisku to jest luz.

Teraz rozumiem. biglaugh.gifclaps.gif

Sugerujesz dokręcenie nakrętki na maxa, czy zastosować się do podręcznika?

Kolega mechanik powiedział żeby dokręcić maksymalnie jak się da. Czy to nie wyjdzie ze szkodą dla łożyska że będzie tak potężnie skręcone ? Mam porządne przedłużenie ramienia ( ok. 50 cm ) moge mu dowalić ponad 700 Nm tylko czy nie przekręce gwintu i nie zaszkodzę łożysku ? smile.gif

EDIT:

PIASTA PRZEDNIA WRAZ Z ŁOŻYSKIEM Nakrętka M24 (36) Wartość: 7 daNm + 62st.

Wg. eLearna wychodzi że moment to 70 Nm + obrót + 62 stopnie.

Coś bardzo mało...

Jedni mówią aby dokręcić do maksimum i wykonać obrót minus 1/3 pełnego obrotu.

Jak więc dokręcić śrubę aby wszystko grało ?

Napisano

Ja kręce na maksa ale z wyczuciem bo jak dowalisz za dużo to łożysko też załatwisz. Zakładam dźwignie około 1m i mocno dokręcam aż jest mocny opór i tyle. Kilkukrotnie w paru autach robiłem i nikt na szczęscie nic nie zgubił hehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.