Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Międzygaz...

Featured Replies

Napisano

Zauważyłem u siebie, że ostatnio jeżdżę na tyle niskich obrotach, że redukuję biegi bez międzygazu...

Nawet jak mi się zdarza schodzić biegami w dół np. z 6 na 3 to na tyle wyhamowuję motocykl, że prędkość obrotowa wynikająca z napędu jest na tyle niska, że dodatkowe dodanie gazu nie jest wymagane.

Czy to może wynik łagodnego i dość niewielkiego momentu na niższych (3-5 tys.) obrotach?

Międzygaz miałem kiedyś (kilka-kilkanaście lat temu) opanowany i używałem go intuicyjnie, teraz zauważam, że się od tego powoli odzwyczajam...

Napisano

> Zauważyłem u siebie, że ostatnio jeżdżę na tyle niskich obrotach, że redukuję biegi bez

> międzygazu...

> Nawet jak mi się zdarza schodzić biegami w dół np. z 6 na 3 to na tyle wyhamowuję motocykl, że

> prędkość obrotowa wynikająca z napędu jest na tyle niska, że dodatkowe dodanie gazu nie jest

> wymagane.

> Czy to może wynik łagodnego i dość niewielkiego momentu na niższych (3-5 tys.) obrotach?

> Międzygaz miałem kiedyś (kilka-kilkanaście lat temu) opanowany i używałem go intuicyjnie, teraz

> zauważam, że się od tego powoli odzwyczajam...

To zleży od motocykla. Wcześniej miałem Hondę CB500 i tam międzygaz był konieczny bo bez niego podczas zmiany biegów był dźwięk jakby się skrzynia posypała. Teraz mam VFR800 i lepiej biegi zmienia się bez międzygazu. Nie ma żadnego szarpnięcia, dziwnego dźwięku itp. No może międzygaz przydał by się między pierwszym i rugim biegiem, ale ciężko się do tego przyzwyczaić:)

Napisano

U mnie w Hornecie też bez miedzygazu chrupnie w skrzyni, nawet na niższych obrotach Szczególnie na niskich biegach. No i z tą róznicą ja to bardziej sie go ucze niż zapominam o nim

Napisano

> ...miałem Hondę CB500 i tam międzygaz był konieczny bo bez niego

> podczas zmiany biegów był dźwięk jakby się skrzynia posypała.

NBie wiem jak poprzednik Twojej CB ja uzytkowal, ja sie na niej uczylem i miedzyga´z nie byl potrzeny.

wink.gif

Napisano

> niskich biegach. No i z tą róznicą ja to bardziej sie go ucze niż zapominam o nim

Mi przy nauce bardzo pomogło podkrecenie linki do minimalnego luzu.

No i podstawa to nie wciskac sprzegła do końca...

Napisano

> Mi przy nauce bardzo pomogło podkrecenie linki do minimalnego luzu.

> No i podstawa to nie wciskac sprzegła do końca...

Sprzegiełko u mnie 3 palce i jak mówisz nie do konca a lineczka tez bez luzu. Na pozątku przyzwyczajony do auta wciskałem sprzegło do końca i zdarzyło mi sienawet, żę bieg nie wszedł w góre

Napisano

> No i podstawa to nie wciskac sprzegła do końca...

Mozesz to jakos rozwinac i uzasadnic?

Jakos nie wiedze przyczyny dlaczego nie do konca wcisniete sprzeglo lepiej dziala niz wcisniete do konca

Napisano

> Mozesz to jakos rozwinac i uzasadnic?

> Jakos nie wiedze przyczyny dlaczego nie do konca wcisniete sprzeglo lepiej dziala niz wcisniete do

> konca

To bardzo proste - skrzynie motocyklowe nie maja synchronizatorów, wiec strata predkosci obrotowej powoduje brak wyrownowarzenia obrotow pomiedzy zębami - biegi wchodza wtedy z zgrzytem/trzaskiem. Sprawdz sam - wciskaj sprzegło jedynie dwoma palcami nie do konca

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.