Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

No i jest frontera 2.0 z 93 roku

Featured Replies

Napisano

Witajcie

Kupiłem fronterę, samochód całkiem zadbany używany w niemczech przez leśniczego. Ma kilka wad do których zaliczyć trzeba.

Dziura po kuli na masce, próg prawy tył jeszcze się trzyma ale badanie endoskopowe sprawiło, że wiem, że na odcinku do łączenia z przednią częścią będzie za rok dwa do wymiany.

Związku z zakupem mam kila pytań.

1. Jaki olej i ile tego olej lać w mosty oraz skrzynię.

2. Ile oleju wchodzi do silnika 2.0

3. Może ktoś pokazać (zdjęcie) jak wygląda lewarek do tego autra? Bo nie dostałem w zestawie.

4. Działają długie i nic poza tym, na desce wszystko wskazuje, że niby jest ok ale światła nie świecą.

Jutro wielkie zakupy, filtry, oleje, demontaż wnętrza w celu gruntownych porządków. Z góry dziękuje za wszelkie porady i mam nadzieje, że będę teraz częściej wypowiadał się w tematach 4x4, w przyszłym miesiącu myślę o założeniu wyciągarki, tylko jak rozwiązać mocowanie? Pod Autem jest aluminiowa osłona więc pewnie trzeba będzie ją zdjąć.

Napisano

> 4x4, w przyszłym miesiącu myślę o założeniu wyciągarki,

wpakuj w auto z 10kzl czyli doprowadz do przyzwoitego stanu, kup dobre opony, zmien zderzaki itp i dopiero pomysl czy naprawde jest Ci potrzebna wyciagarka grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> wpakuj w auto z 10kzl czyli doprowadz do przyzwoitego stanu, kup dobre opony,

opony są nowe

zmien zderzaki itp i

> dopiero pomysl czy naprawde jest Ci potrzebna wyciagarka

jakbyś mieszkał na takim zadupiu jak ja zainwestowałbyś w wyciągarkę, zresztą come up nie kosztuje majątku

Napisano

> opony są nowe

> zmien zderzaki itp i

> jakbyś mieszkał na takim zadupiu jak ja zainwestowałbyś w wyciągarkę, zresztą come up nie kosztuje

> majątku

Mówi się że Frota ma mosty słabe

Jak ma 4x4 załączone i załapie nierówno kołami to tylko chrup - chrup

Poza tym 2 ma zbiornik paliwa jakoś nisko i trzeba przenosić czy coś

Napisano

> Mówi się że Frota ma mosty słabe

> Jak ma 4x4 załączone i załapie nierówno kołami to tylko chrup - chrup

A nie piszesz przypadkiem o sprzęgiełkach automatycznych?

Napisano

Do silnika wchodzi tyle ile w oplu każdym c20ne, ztcp 5l starczało, lałem 10w40. Do mostów (nie miałem lsd) lałem zwykły hipol bo i tak często zmieniałem. Do skrzyni leje się silnikowy. Bezpieczny rozmiar opon to 31x10,5", ale kopia simexa 32x10,5 robi rzeźnię w przednim napędzie zlosnik.gif Osłon nie ruszaj, ściągnij zderzak, zobaczysz do czego dospawać się z mocowaniem pod wyciągarkę, można dopasować później bez problemu oryginalny zderzak i kangura. Sprawdź jeszcze sobie ceny winchy na mudmaster.pl

Napisano

> A nie piszesz przypadkiem o sprzęgiełkach automatycznych?

No chyba nie

Napisano

> No chyba nie

To w takim razie pierwsze słyszę a z Frotkami troszkę do czynienia miałem.

Napisano

> To w takim razie pierwsze słyszę a z Frotkami troszkę do czynienia miałem.

Faktycznie troszkę hehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> Faktycznie troszkę

I co w tym śmiesznego? hmm.gif

Napisano
  • Autor

>Do skrzyni leje się silnikowy.

Do silnika chce zalać 10w40 półsyntetyk, ale może do skrzyni lepiej pełen syntetyk?

Napisano
  • Autor

> Lałem 10w40 i było git.

auto będzie głównie używane w zimie, stąd moje wątpliwości czy nie lepiej będzie zalać skrzynie syntetykiem? Kolejne pytanie do mostów kupiłem olej 80W90 taki jaki zaleca producent, ale okazało się, że jest to minerał, dobrze zrobiłem?

Napisano

Zimą 0 problemów. Jeśli kupiłeś przekładniowy to będzie dobrze.

Napisano

> okazało się, że jest to minerał, dobrze zrobiłem?

Sam tego nie sprawdzałem więc nie mogę potwierdzić. Ale ludzie, którzy leją syntetyk do mostów twierdzą że jest ciszej i mniej pali. Nie mam powodu im nie wierzyć ale sam tego nie sprawdzałem.

Napisano
  • Autor

> Zimą 0 problemów. Jeśli kupiłeś przekładniowy to będzie dobrze.

kupiłem typowo do mostów, generalnie czym się różni ten od mostów od tych przekładniowych?

Napisano

> kupiłem typowo do mostów, generalnie czym się różni ten od mostów od tych przekładniowych?

Podejrzewam, że tym samym co olej silnikowy i olej silnikowy do samochodow z lpg zlosnik.gif

Dyfer to przekładnia.

Napisano
  • Autor

> Podejrzewam, że tym samym co olej silnikowy i olej silnikowy do samochodow z lpg

> Dyfer to przekładnia.

no w sumie tak 20.GIF wszystko już wymienione, teraz walczę z przewodami hamulcowymi. Mam wszystkie do wymiany, bo są skorodowane na wysokości filtra paliwa :/

Orientuje się ktoś jaka jest ich długość, bo chciałem kupić odpowiednie i zabrać się za wymianę jeden po drugim.

Napisano

I tak musisz ocenić które wymienić, to właź z miarką i mierz zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> I tak musisz ocenić które wymienić, to właź z miarką i mierz

Muszę wymienić wszystkie smile.gif Podniosłem auto do góry ale mój podnośnik niby do 3.5t dziwnie trzeszczy więc wolę nie ryzykować. Zresztą one są tam nieźle powywijane ciężko pomierzyć. Coraz bardziej myślę, nad tym, żeby zwalić budę i wypiaskować ramę i wszystko zrobić na igłę, takie drutowanie i półśrodki to wbrew mojej naturze frown.gif

Napisano

Jak chcesz, zależy ile będziesz nią jeździł. Z tego co wiem, froty nie gniją jakoś specjalnie, wiec nie wymagają raczej aż takich zabiegów. Np moja z 93r była w bdb stanie blacharskim. Policz sobie wszystko na spokojnie i sprawdź czy Ci się taki manewr opłaca. To "tylko" frontera, narobisz się, dołożysz i nadal będzie to frontera.

Napisano
  • Autor

> Policz sobie wszystko na spokojnie i sprawdź czy Ci się taki manewr opłaca.

inwestycja niewielka, jedynie w porządne piaskowanie bo moja piaskarka nie podoła, lakierowanie.

To "tylko" frontera,

> narobisz się, dołożysz i nadal będzie to frontera.

niby tak, ale ja nie potrzebuje auta typowo do jazdy w terenie a samochodu który pozwoli mi wyjechać z mojej wiochy w zimę smile.gif

Napisano

Myślę, że taka jaka jest Ci pozwoli zlosnik.gif Ale skoro Ci się chce grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Myślę, że taka jaka jest Ci pozwoli Ale skoro Ci się chce

no właśnie średnio mi się chce, ale chciałbym wypróbować nową piaskarkę grinser006.gif a rama w sam raz się do tego nadaje grinser006.gif

Wstępnie obliczyłem, ze muszę postawić auto na podnośniku podnieść za progi wcześniej odkręcając budę od ramy oraz wszelkie połączenia przewodowe. Procedura wydaje się być łatwa. Bardzo łatwo wtedy wypiaskować podłogę bo rama nie przeszkadza, a ramę z zawieszeniem i silnikiem można rozdetalować już poza garażem i wypiaskować sobie spokojnie i machnąć następnie podkładem epoksydowym. To oczywiście teoria i pewnie masa baboli by wyszła po drodze smile.gif

Napisano

Dobrze kombinujesz, tylko czy progi to 100% dobre rozwiązanie do podnoszenia to nie wiem. Może gdzieś przy mocowaniach budy do ramy lepiej - nie pamiętam jak podłoga we frocie wygląda.

Napisano
  • Autor

> Dobrze kombinujesz, tylko czy progi to 100% dobre rozwiązanie do podnoszenia to nie wiem. Może

> gdzieś przy mocowaniach budy do ramy lepiej - nie pamiętam jak podłoga we frocie wygląda.

powinny wytrzymać, bo pusta buda chyba ciężka nie jest to jest wersja sport z ściąganym dachem więc sam szkielet zostaje.

Napisano
  • Autor

Poratuje ktoś oznaczeniem oryginalnego czujnika ciśnienia oleju? Mam takie objawy, że kontrolka na zimnym gaśnie po ok 8s wskazówka wskakuje na połowę skali, a jak się rozgrzeje to ledwo co się wychyla do góry i od czasu do czasu mrugnie kontrolka ciśnienia oleju frown.gif

moje oznaczenie to: 626 07J 0-5 BAR ITALY

Napisano

Jak motór słaby albo pompa olejenia to tak będzie crazy.gif Na zimno oliwa jest gęstsza i pompa łatwiej ma napompować większe ciśnienie, jak się zagrzeje to przelewa się wszystkimi nieszczelnościami i ciśnienie ginie. Co do zimnego i długo gasnącej kontrolki, to może być też ciulowy filtr oleju, bo chyba w tym silniku w nim jest zaworek przeciwpowrotny, ale łącząc fakty, stawiałbym na pompę oleju.

Żeby sprawdzić ciśnienie najlepiej wkręcić zwykły mechaniczny manometr i obserwować.

Napisano

> inwestycja niewielka, jedynie w porządne piaskowanie bo moja piaskarka nie podoła, lakierowanie.

> To "tylko" frontera,

> niby tak, ale ja nie potrzebuje auta typowo do jazdy w terenie a samochodu który pozwoli mi

> wyjechać z mojej wiochy w zimę

zaczniesz piaskowac i dziury powychodza grinser006.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> zaczniesz piaskowac i dziury powychodza

no w kilku miejscach to jestem tego pewien, ale już mam nowe kawałki blachy więc ładnie wspawam (wreszcie nauczę się spawać plazmą)

Napisano
  • Autor

Problem z ciśnieniem rozwiązany tzn połowicznie, bo nadal mryga kontrolka ciśnienia oleju po rozgrzaniu na biegu jałowym. Trochę mnie to denerwuje ale wiem, że ciśnienie na zimnym jest 3.9 a na ciepłym 1.7 więc nie jest źle. Wymieniłem tranzystor w liczniku bo myślałem, że to on odpowiada za te głupoty na desce ale jak się okazało problem nadal występuje. Międzyczasie podmieniałem czujnik ciśnienia oleju ale nadal lipa. NIe chcę się do tego przyzwyczaić wolę, żeby działało jak powinno. Ma ktoś jakiś pomysł?

Napisano

Coś Ci się obluzował jakiś kabelek, albo podmień zegary.

Napisano
  • Autor

> Coś Ci się obluzował jakiś kabelek, albo podmień zegary.

wiązki przeleciałem przynajmniej te co są na widoku i nic niepokojącego nie zauważyłem. Zegary będę musiał podmienić chociaż zastanawiam się co w tak prostych zegarach mogło paść? Jedyny element to był ten tranzystor ale on został wymieniony.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.