Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zarysował próbował uciec vol II

Featured Replies

Napisano

po miesięcznym oczekiwaniu w końcu sprawca stawił się na komendę przyznał ale mandatu nie było policjant coś zaczął tłumaczyć że sprawa trafi do sądu bez mojego już udziału i tu moje pytanie o co chodzi??

Myślałem że będzie tak przyzna się dostanie mandat i po sprawie a tu niekoniecznie, oczywiście nr polisy dostałem szkodę już zgłosiłem.

I tu moje drugie pytanie Uniqa dobrze płaci czy lepiej bezgotówkowo? grinser006.gif

Napisano

> po miesięcznym oczekiwaniu w końcu sprawca stawił się na komendę przyznał ale mandatu nie było

> policjant coś zaczął tłumaczyć że sprawa trafi do sądu bez mojego już udziału i tu moje

> pytanie o co chodzi??

> Myślałem że będzie tak przyzna się dostanie mandat i po sprawie a tu niekoniecznie, oczywiście nr

> polisy dostałem szkodę już zgłosiłem.

> I tu moje drugie pytanie Uniqa dobrze płaci czy lepiej bezgotówkowo?

Podejrzewam, że miną już ustawowy czas po którym policjant może wystawić mandat. Jest to ztcp 30 dni.

Napisano
  • Autor

> Podejrzewam, że miną już ustawowy czas po którym policjant może wystawić mandat. Jest to ztcp 30

> dni.

no właśnie nie minął dokładnie 4 czerwca było zdarzenie

Napisano

> Podejrzewam, że miną już ustawowy czas po którym policjant może wystawić mandat. Jest to ztcp 30

> dni.

Tylko że jeżeli sprawca przyjmie mandat, to nie ma żadnych sankcji dla policjanta za wystawienie mandatu po 30 dniach. Żerowały na tym ekipy fotoradarowe.

Napisano

> Tylko że jeżeli sprawca przyjmie mandat, to nie ma żadnych sankcji dla policjanta za wystawienie

> mandatu po 30 dniach. Żerowały na tym ekipy fotoradarowe.

Nie bardzo rozumiem. A jak nie przyjmie? To jakie są sankcje?

Napisano

jak do sadu sprawa idzie to uniqa wyplaci jak bedzie wyrok sadu w tej sprawie

Napisano

> Nie bardzo rozumiem. A jak nie przyjmie? To jakie są sankcje?

Też nie ma, sprawa idzie do sądu. Ale nie ma wtedy mandatu. A mnie chodzi o to, że nie ma żadnych sankcji dla policjanta, gdy wystawi mandat w terminie powyżej 30 dni od ujawnienia wykroczenia. Mandat istnieje, ma datę wystawienia po ponad 30 dniach i policjantowi nic za to nie grozi, prawo nie przewiduje sankcji.

Napisano
  • Autor

> Też nie ma, sprawa idzie do sądu. Ale nie ma wtedy mandatu. A mnie chodzi o to, że nie ma żadnych

> sankcji dla policjanta, gdy wystawi mandat w terminie powyżej 30 dni od ujawnienia

> wykroczenia. Mandat istnieje, ma datę wystawienia po ponad 30 dniach i policjantowi nic za to

> nie grozi, prawo nie przewiduje sankcji.

no dobra ale co z tego ja będę miał?

Rozmawiałem z policjantem i jak pisałem powiedział że mandatu nie będzie ale koleś się przyznał, mimo to sprawa do sądu bez mojego uczestnictwa.

Podał nr polisy i nazwę firmy będę miał problemy czy nie?

Napisano

mało płaci frown.gif Czy zapłaci więcej, okaże się, gdy prawnik skończy swoją robotę smile.gif

Napisano
  • Autor

> mało płaci Czy zapłaci więcej, okaże się, gdy prawnik skończy swoją robotę

u mnie tylko lekko zarysowany zderzak plus zostawiony jego lakier na nim.

Do lakiernika bym oddał ale nie mam zaufanego tak że jestem go pewny a brać grosze to lepiej bezgotówkowo.

Napisano

> no dobra ale co z tego ja będę miał?

> Rozmawiałem z policjantem i jak pisałem powiedział że mandatu nie będzie ale koleś się przyznał,

> mimo to sprawa do sądu bez mojego uczestnictwa.

> Podał nr polisy i nazwę firmy będę miał problemy czy nie?

A tego to już nie wiem. Jemu sąd raczej na pewno przyłoży karę wyższą, niż by wynosił mandat, bo i koszty postępowania dojdą.

Napisano

Przede wszystkim zacznijmy od tego, iż w październiku ubiegłego roku została ogłoszona nowelizacja KPW, która w opisywanym tu przypadku pozostawia możliwość wystawienia mandatu do 90 dni - jeśli cyt. "funkcjonariusz stwierdzi popełnienie wykroczenia naocznie pod nieobecność sprawcy, a nie zachodzi wątpliwość co do osoby sprawcy czynu - w tym także, w razie potrzeby, po przeprowadzeniu w niezbędnym zakresie czynności wyjaśniających, podjętych niezwłocznie

po ujawnieniu wykroczenia"

W przypadku wykroczeń zarejestrowanych przez fotoradary termin ten został wydłużony do 180 dni.

Zainteresowanych odsyłam do aktu prawnego - ustawa z 29.10.2010 o zmianie ustawy Prawo o ruchu drogowym oraz niektórych innych ustaw Dz.U.225, poz. 1466, który to między innymi znowelizował art. Art. 97 § 1 kpw

Pozdrawiam

Napisano

> Przede wszystkim zacznijmy od tego, iż w październiku ubiegłego roku została ogłoszona nowelizacja

> KPW, która w opisywanym tu przypadku pozostawia możliwość wystawienia mandatu do 90 dni -

> jeśli cyt. "funkcjonariusz stwierdzi popełnienie wykroczenia naocznie pod nieobecność

> sprawcy, a nie zachodzi wątpliwość co do osoby sprawcy czynu - w tym także, w razie potrzeby,

> po przeprowadzeniu w niezbędnym zakresie czynności wyjaśniających, podjętych niezwłocznie

> po ujawnieniu wykroczenia"

> W przypadku wykroczeń zarejestrowanych przez fotoradary termin ten został wydłużony do 180 dni.

> Zainteresowanych odsyłam do aktu prawnego - ustawa z 29.10.2010 o zmianie ustawy Prawo o ruchu

> drogowym oraz niektórych innych ustaw Dz.U.225, poz. 1466, który to między innymi znowelizował

> art. Art. 97 § 1 kpw

> Pozdrawiam

Hm... pytanie czy ucieczka po kolizji jest wykroczeniem czy przestępstwem? hmm.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.