Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Samochód do 12k

Featured Replies

Napisano

Witam. jak w temacie stoje przed zmianą mojego Punto MK1 na coś nowszego. Do wydania mam 12 tys. no max 15. Samochód powinien posiadać:2/3 drzwi, klimatyzacja(obowiązkowo),silnik max. 2.0 moc min. 80-90 KM(benzyna). W chwili obecnej zastanawiam się nad Puntem MKII lub MKII FL, Bravo lub Stilo. Możecie powiedzieć co myślicie o moich typach, ew. jakie są wasze. Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.

Napisano

stałem przed takim samym dylematem. tylko z ciut mniejszą kwotą.

Na stilona nie starczyło, choć najbardziej chodził po głowie wink.gif

Spomiędzy Bravo/a vs Punto II wybrałem to młodsze. silnik 1.2 16v daje radę, choć bez szału. 1.6 w Bravo lepiej się odpycha wink.gif

Zbytnio awaryjne tez raczej nie jest- ale ponoć wspomaganie lubi rzucić robotę (odpukać 270751858-jezyk.gif )

Pali niewiele-no porównując do zdłubanego seja wink.gif (w trasie mi wypił piątkę, w mieście w okolicach 7/8).

Nie jest wielki, ale na moje potrzeby ok. tylko, że mam wersję bez klimy 270751858-jezyk.gif

Napisano

szukałem auta w podobnym przedziale cenowym.

Z tym ze zalozenia były takie, zeby tanio i bezawaryjnie jezdziło jako auto na co dzien i zeby pod zadnym pozorem nie kusilo go tuninogwac, bo jedną skarbonke już mam zlosnik.gif

Wybór padł na Clio II po lifcie i na razie nie załuje decyzji, no moze moglem sie skusic na wiekszy silnik bo 1.2 16V to zdecydowanie za malo.

Wersja extreme ma wszystko czego potrzeba, moge polecic ok.gif

Napisano

> Pali niewiele-no porównując do zdłubanego seja (w trasie mi wypił piątkę, w mieście w okolicach

> 7/8).

To chyba gazu nie dotykasz smile.gif Przy "normalnej" jezdzie na trasie gazu na sekwencji bierze 9,1-9,3 l/100 km , benzyny 8 l/100 km.. Przy jezdzie non stop w granicach 4tys obrotow i w gore - w okolicach predkosci maksymalnej, potrafi spalic 12,5l/100 km smile.gif

W miescie nigdy nie sprawdzalem smile.gif

Napisano

> Spomiędzy Bravo/a vs Punto II wybrałem to młodsze. silnik 1.2 16v daje radę, choć bez szału. 1.6 w

> Bravo lepiej się odpycha

Ale prawda też że 1.2 16V nie są zbyt często spotykane(przynajmniej w modelach przed FL)

> Nie jest wielki, ale na moje potrzeby ok. tylko, że mam wersję bez klimy

Z przodu jest całkiem wygodnie, szczególnie jak się ma kubełkowe fotele, ale za to kanapa z tyłu niczym drewniana ławka biglaugh.gif

Napisano

> To chyba gazu nie dotykasz Przy "normalnej" jezdzie na trasie gazu na sekwencji bierze 9,1-9,3

> l/100 km , benzyny 8 l/100 km.. Przy jezdzie non stop w granicach 4tys obrotow i w gore - w

> okolicach predkosci maksymalnej, potrafi spalic 12,5l/100 km

> W miescie nigdy nie sprawdzalem

Dobrze masz wyregulowaną tą instalację ?

Mój mniej palił, sporo mniej.

Napisano

> Wybór padł na Clio II po lifcie i na razie nie załuje decyzji, no moze moglem sie skusic na wiekszy

> silnik bo 1.2 16V to zdecydowanie za malo.

Nie wiem czy przed liftem to ten sam silnik, ale w clio z tymi wielkimi bańkami z przodu ten silnik był dosyć przyjemny, dużo lepszy niż 8v smile.gif

Napisano

>W chwili obecnej zastanawiam się nad Puntem MKII lub MKII FL, Bravo

> lub Stilo.

Potrzebowalem autka ktore mialo byc totalnym wolem roboczym - tanim w utrzymaniu i 1,5 roku temu wybor padl na punto II 1.2 16V + gaz sekwencyjny landi renzo omegas.

Pod moja noga samochod przejechal juz 60 tys km i jedyne co bylo robione to przegub zewnetrzny i jakies tuleje w zawieszeniu, bebny, wymiana klockow, oleju i filtrow. Z gazem przez jakis czas mialem przeboje bo zatankowalem syf, ktory rozwalil mi reduktor i wtryski.

Jestem bardzo zadowolony - tak wdziecznego auta nie mialem. Sypie sie niezbyt czesto, a czesci kosztuja grosze.

Napisano

> To chyba gazu nie dotykasz Przy "normalnej" jezdzie na trasie gazu

a gdzieś Ty wyczytał, że mam auto pędzone gazownią? zlosnik.gif

Napisano

> Dobrze masz wyregulowaną tą instalację ?

> Mój mniej palił, sporo mniej.

Dobrze wyregulowana, raczej mam dosc ciezka noge smile.gif

Najnizsze spalanie jakie odnotowalem to 7l lpg / 100 km - ale to juz byla jazda bardzo emerycka - jednorazowy przypadkek, ktorego wiecej nie powtorzylem. Zbytnio sie zawsze spiesze smile.gif

Napisano

> Ale prawda też że 1.2 16V nie są zbyt często spotykane(przynajmniej w modelach przed FL)

fakt, że lwia większość to 8v, ale 16ki się spokojnie znajdzie, problemów nie miałem wink.gif

> Z przodu jest całkiem wygodnie, szczególnie jak się ma kubełkowe fotele, ale za to kanapa z tyłu

> niczym drewniana ławka

nie wiem, nie znam się, nie po to kupuję SOBIE auto, żeby jeździć z tyłu zlosnik.gif

z raz czy dwa sobie usiadłem z tyłu to nie było tak źle, ale to tylko kilkuminutowe "posiedzenia" wink.gif

Napisano

> a gdzieś Ty wyczytał, że mam auto pędzone gazownią?

Pisalem tez o spalaniu benzynki i Twoje dane wydaja mi sie mozliwe do osiagniecia tylko w przypadku dosc spokojnej jazdy. Ten silnik po prostu lubi wypic.

MK II Fl 1.2 8V - z definicji duzo bardziej oszczedny, przy jezdzie na trasie do 100 km/h pali 5l .... Wiec taka ilosc w 1.2 16V jest moim zdaniem odbiegajaca od realizmu smile.gif

Napisano

> Nie wiem czy przed liftem to ten sam silnik, ale w clio z tymi wielkimi bańkami z przodu ten silnik

> był dosyć przyjemny, dużo lepszy niż 8v

Jak jade sam to nie ma jeszcze tragedii i do tych 100km/h jakos sie rozpedza, problemy zaczynają sie na autostradzie, albo przy przynajmniej trzech osobach i załączonej klimie. Wtedy auto męczy sie przeokrutnie zlosnik.gif

Napisano

> Pisalem tez o spalaniu benzynki i Twoje dane wydaja mi sie mozliwe do osiagniecia tylko w przypadku

> dosc spokojnej jazdy. Ten silnik po prostu lubi wypic.

> MK II Fl 1.2 8V - z definicji duzo bardziej oszczedny, przy jezdzie na trasie do 100 km/h pali 5l

> .... Wiec taka ilosc w 1.2 16V jest moim zdaniem odbiegajaca od realizmu

no cóż, głównie opieram się na zaniżonych wskazaniach komputerka w sumie. ale parę razy z tankowania mi wyszło do pełna w okolicach 8ki po mieście. piątkę z kawałeczkiem osiągnąłem na trasie z Łodzi do Wawy i z powrotem. Faktem też, że setki gpsowej nie przekraczałem.

Tym autem raczej nie szaleję, i tak jeździ dużo słabiej od poprzednika więc wolę spokojne relaksujące przeloty niż sprinty do setki w czasie porównywalnym z seicento 1.1S biglaugh.gif

Napisano

> Spomiędzy Bravo/a vs Punto II wybrałem to młodsze. silnik 1.2 16v daje radę, choć bez szału. 1.6 w

> Bravo lepiej się odpycha

Tak gwoli ścisłości - ciągnie, a nie odpycha 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Tym autem raczej nie szaleję, i tak jeździ dużo słabiej od poprzednika więc wolę spokojne

> relaksujące przeloty niż sprinty do setki w czasie porównywalnym z seicento 1.1S

Punto ma dużo lepsze osiągi niż sc 1.1, no chyba że masz na myśli jakiegoś dłubniętego seja smile.gif

Napisano

> Dobrze wyregulowana, raczej mam dosc ciezka noge

U mnie w zależności w której firmie regulowali mi instalację, spalanie w punto średnie różniło się nawet o dwa litry, choc różnicy w działaniu i osiągach nie było czuc jedynie w spalaniu.

> Najnizsze spalanie jakie odnotowalem to 7l lpg / 100 km - ale to juz byla jazda bardzo emerycka -

> jednorazowy przypadkek, ktorego wiecej nie powtorzylem. Zbytnio sie zawsze spiesze

U mnie zazwyczaj średnia spalania gazu to 7/100 smile.gif

Ale mi to nawet bmw z 211KM paliło średnio 11.3 gazu biglaugh.gif

Napisano

> U mnie w zależności w której firmie regulowali mi instalację, spalanie w punto średnie różniło się

> nawet o dwa litry, choc różnicy w działaniu i osiągach nie było czuc jedynie w spalaniu.

> U mnie zazwyczaj średnia spalania gazu to 7/100

> Ale mi to nawet bmw z 211KM paliło średnio 11.3 gazu

Musze przyjsc do Ciebie na lekcje ekodrivingu smile.gif

.....

albo przed jazda lykac persen i wyjezdzac zawsze godzinke wczesniej smile.gif

Napisano

> Punto ma dużo lepsze osiągi niż sc 1.1, no chyba że masz na myśli jakiegoś dłubniętego seja

od mojego seja na pewno gorsze zlosnik.gif

mierzyłem się z seryjnym sportingiem i tu obrywam, ze zwykła eską jechałem prawie równo 270751858-jezyk.gif

Napisano

> fakt, że lwia większość to 8v, ale 16ki się spokojnie znajdzie, problemów nie miałem

Ale to chyba stosunek ok 1 do 15, ale uważam że warto szukac i kupic 16V smile.gif

> nie wiem, nie znam się, nie po to kupuję SOBIE auto, żeby jeździć z tyłu

> z raz czy dwa sobie usiadłem z tyłu to nie było tak źle, ale to tylko kilkuminutowe "posiedzenia"

W sumie ja tam spędziłem ok 400km, co prawda w mojej wersji kanapa chyba też była trochę inna niż u Ciebie, bo nie wiem czy miałeś kubełki czy normalne siedzenia, a kanapa z tyłu chyba też się trochę różni między tymi wersjami.

Napisano

> Tym autem raczej nie szaleję, i tak jeździ dużo słabiej od poprzednika więc wolę spokojne

> relaksujące przeloty niż sprinty do setki w czasie porównywalnym z seicento 1.1S

To albo masz bardzo mulowatego punciaka, albo jezdziles bardzo zrywnym sejem smile.gif

Napisano

> Jak jade sam to nie ma jeszcze tragedii i do tych 100km/h jakos sie rozpedza, problemy zaczynają

> sie na autostradzie, albo przy przynajmniej trzech osobach i załączonej klimie. Wtedy auto

> męczy sie przeokrutnie

To weź pojeździj trochę 8v to zatęsknisz za 16 biglaugh.gif

Napisano

> Musze przyjsc do Ciebie na lekcje ekodrivingu

> .....

> albo przed jazda lykac persen i wyjezdzac zawsze godzinke wczesniej

Dobra to dla odmiany przyznam że alfa romeo którą miałem NIGDY mi nie spaliło mniej niż 15/100 biglaugh.gif

Napisano

> od mojego seja na pewno gorsze

> mierzyłem się z seryjnym sportingiem i tu obrywam, ze zwykła eską jechałem prawie równo

Aż ciężko mi w to uwierzyć, nie wydaje mi się żeby seryjne 1.1 miało jakiekolwiek szanse z moim punto.

Napisano

> To albo masz bardzo mulowatego punciaka, albo jezdziles bardzo zrywnym sejem

Też tak sądzę.

Napisano

> Aż ciężko mi w to uwierzyć, nie wydaje mi się żeby seryjne 1.1 miało jakiekolwiek szanse z moim

> punto.

aż tak zamulone by chyba nie było to punto hmm.gif

silnik raczej zdrowy.. btw- a może to temu, że mam wersję pięciofurtkową albo po prostu jeździć nie umiem hehe.gif

Chociaż jak już złapie wyższe obroty to nawet żwawe jest

Napisano

> aż tak zamulone by chyba nie było to punto

> silnik raczej zdrowy.. btw- a może to temu, że mam wersję pięciofurtkową albo po prostu jeździć nie

> umiem

> Chociaż jak już złapie wyższe obroty to nawet żwawe jest

No cóż musiał byś się przejechać innym żeby mieć porównanie.

Miałem sporo cc/sc 1.1 w rodzinie i żaden z nich (poza jednym ale on miał dłubany silnik) nie miałby najmniejszych szans z punciakiem pod względem przyśpieszenia i elastyczności.

Napisano

> No cóż musiał byś się przejechać innym żeby mieć porównanie.

zdarza mi się jeździć 8v, ale to to już w ogóle nie jedzie wink.gif

> Miałem sporo cc/sc 1.1 w rodzinie i żaden z nich (poza jednym ale on miał dłubany silnik) nie

> miałby najmniejszych szans z punciakiem pod względem przyśpieszenia i elastyczności.

no ja mam porównanie bo moja serce.gif ma SC 1.1, jak jeżdżę tym pierdzielem to wrażenie mam, że jedzie gorzej, ale dwie konfrontacje spod świateł udowodniły, że do pewnego momentu przyspieszają tak samo, dopiero później zaczynam odchodzić

Napisano

> Witam. jak w temacie stoje przed zmianą mojego Punto MK1 na coś nowszego. Do wydania mam 12 tys. no

> max 15. Samochód powinien posiadać:2/3 drzwi, klimatyzacja(obowiązkowo),silnik max. 2.0 moc

> min. 80-90 KM(benzyna). W chwili obecnej zastanawiam się nad Puntem MKII lub MKII FL, Bravo

> lub Stilo. Możecie powiedzieć co myślicie o moich typach, ew. jakie są wasze. Pozdrawiam i

> czekam na odpowiedź.

A moze nie VW,Audi,Bmw a cos z innej beczki

.

Napisano

> MK II Fl 1.2 8V - z definicji duzo bardziej oszczedny, przy jezdzie na trasie do 100 km/h pali 5l

> .... Wiec taka ilosc w 1.2 16V jest moim zdaniem odbiegajaca od realizmu

Akurat w Pii silnik 16V jest bardziej oszczędny - nawet producent podaje że 16v mniej pali waytogo.gif

Napisano

> Akurat w Pii silnik 16V jest bardziej oszczędny - nawet producent podaje że 16v mniej pali

Bzdury mialem punto 1.2 8V kumpel w pracy ma punto 2 16V i auta z tym silnikiem pala litr wiecej.

Producent rowniez podaje wieksze zuzycie paliwa w jednostkach szesnastozaworowych co jest normalne. W trasie moje punto palilo 4.9-5.3 ,jazda mieszana 6.3 litra i zadne punto 16V nie bedzie tyle palic. A w rodzinie 9 lat mielismy punto 2.

Napisano

> Bzdury mialem punto 1.2 8V kumpel w pracy ma punto 2 16V i auta z tym silnikiem pala litr wiecej.

> Producent rowniez podaje wieksze zuzycie paliwa w jednostkach szesnastozaworowych co jest normalne.

> W trasie moje punto palilo 4.9-5.3 ,jazda mieszana 6.3 litra i zadne punto 16V nie bedzie tyle

> palic. A w rodzinie 9 lat mielismy punto 2.

No dobra, tu Cię załamię troszkę, tak mam i P2 z 1,2 8v i P2 z 1,2 16v grinser006.gif

Różnice w spalaniu pomijalne, i jedno i drugie na trasie potrafi zejść poniżej 5l/100km benzyny i do 6l lpg grinser006.gif

Co do dynamiki, tu bez porównania grinser006.gif

Jesli piszemy o kosztach, to jeśli 1,2 8v, to do 2004r, tzw przedzmianowe silniki, bo rozrząd to 1/2 tego co w pozmianowych i świece też- w przypadku gazu może być istotne.

W pozmianowych rozrząd i świece kosztują tyle samo co w 16v skromny.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.