Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[L] Osuszacz klimatyzacji, czy warto wymienić?

Featured Replies

Napisano

Witam,

Zacząłem chyba szaleć z zakładaniem nowych tematów, jednak lubię być poinformowany, zanim coś zrobię.

Szykuję się do porządnego przeglądu klimy, bo coś jakby słabiej chłodzi, czujnik temperatury zewnętrznej już naprawiłem, ale to nie to. Dodatkowo i tak wypadałoby odgrzybić, bo kiepskie środki typu K2 nie dają rady. Postanowiłem, że jak robić, to od razu porządnie z pełnym przeglądem i dobiciem. Znalazłem ciekawą ofertę we Wrocławiu i widzę, że wymieniają też olej do sprężarki oraz na życzenie filtr osuszacza. Dzwoniłem, podałem markę samochodu i gość dowiadywał się o ten wkład filtra po czym oddzwonił i mówi, że nie może tego dostać i tylko w ASO i pewnie nie tanio. Zadzwoniłem sam do sklepu z pytaniem o ten filtr, jak już wytłumaczyłem, że nie chodzi o kabinowy to usłyszałem duże zdziwienie i pytanie, po co chce to wymieniać i co się dzieje, że chcę. Gość stwierdził, że kilkanaście lat jeździ z klimą i nic takiego nie wymieniał...

No właśnie, a Wy wymieniacie? Ile takie coś może kosztować, wpisując na allegro na szybko dostałem taki wynik, wygląda, że cały osuszacz nie jest zbyt drogi:

http://allegro.pl/osuszacz-klimatyzacji-lacetti-nowy-oryginalny-i1692662330.html

http://allegro.pl/osuszacz-klimatyzacji-daewoo-chevrolet-lacetti-i1658978386.html

To ile zatem może kosztować, o ile występuje osobno wkład? Czy Wy go wymieniacie? Kiedy się to powinno zrobić? Jakie objawy świadczyłyby, że należałoby go wymienić. Nie chciałbym, aby wyszła taka sytuacja, że zrobię teraz porządny serwis a za kilka miesięcy się okaże, że trzeba zrobić go na nowo bo trzeba będzie wymienić osuszacz czy jego wkład.

Będę wdzięczny za porady.

Napisano

Moje zdanie :jeżeli nic się nie dzieje poważnego należy poczekać wymiana na wyrost nic nie daje oprócz kosztów.Mój pierwszy" duży "samochód Skodę Favorit 91 też tak traktowałem ,na początku wymieniałem wszystko czy trzeba czy nie ,dopiero jak go poznałem ,dobrze go wyczułem zacząłem go /rozumieć/.Skodzina oddżwięczyła się bezproblemową eksploatacją ,a po 20 latach nadal śmiga u nowego właściciela .

Napisano
  • Autor

> Moje zdanie :jeżeli nic się nie dzieje poważnego należy poczekać wymiana na wyrost nic nie daje

> oprócz kosztów.Mój pierwszy" duży "samochód Skodę Favorit 91 też tak traktowałem ,na początku

> wymieniałem wszystko czy trzeba czy nie ,dopiero jak go poznałem ,dobrze go wyczułem zacząłem

> go /rozumieć/.Skodzina oddżwięczyła się bezproblemową eksploatacją ,a po 20 latach nadal śmiga

> u nowego właściciela .

No tak, ale są rzeczy, które warto wymieniać profilaktycznie, jak olej czy filtry, a nie dopiero, gdy coś zacznie się dziać. Pytanie, skoro w warsztatach klimy wymieniają ten wkład (niby zalecane co 3-4 lata, a mój ma 6 i 165tyś przebiegu oraz nie wiem, kiedy ostatnio było wymieniane), to czy należy to traktować jako wymianę profilaktyczną jak filtr czy raczej nie przejmować się tym?

Napisano

Jezeli była sprawdzana na biezaco, i nie ma zadnych niepokojacych objawów jest to tylko zbyteczny wydatek.

Napisano
  • Autor

> Jezeli była sprawdzana na biezaco, i nie ma zadnych niepokojacych objawów jest to tylko zbyteczny

> wydatek.

Póki co dam sobie spokój. Zastanawia mnie tylko, jakie to mają być te niepokojące objawy? Podczas deszczu zaczynają mi parować szyby, dość mocno muszę przyznać, ale włączam nawiew na przednią szybę i po paru sekundach wszystko znika (uprzedzając pytanie, kabinówka wymieniona jakieś 500km temu). Wynika stąd, że prawdopodobnie jest z nim wszystko ok smile.gif

Napisano

Niepokojacy objaw to np. nabita klimatyzacja, a klima nie wydala latem. Cisnienia rosna itp

Napisano

Osuszacz klimy wymienia się w przypadku rozszczelnienia sie klimy. Często jest on razem ze skraplaczem...

Napisano
  • Autor

> Osuszacz klimy wymienia się w przypadku rozszczelnienia sie klimy. Często jest on razem ze

> skraplaczem...

Tego też dowiedziałem się w zakładzie od klimy. Zawiera on substancje higroskopijne i one pochłaniają wilgoć, w momencie rozszczelnienia istnieje duże prawdopodobieństwo, że się po prostu zabije wilgocią z otoczenia i nie będzie już spełniać swojej roli. Nowe są ponoć właśnie foliowane i w momencie montażu tę folię się jakoś rurkami przebija. Tak przynajmniej rozumiałem to, co do mnie mówił ten gość, co mi robił przegląd klimy.

A i sprostowanie, bo trochę przekręciłem - chyba w którymś ogłoszeniu albo na jakimś innym forum głupoty doczytałem :D Nie ma czegoś takiego jak wkład osuszacza, jest tylko osuszacz. smile.gif I nie wymienia się tego jak filtr, tylko jak zajdzie potrzeba.

Ogólnie nie widzę tematu o polecanych warsztatach, ale ten zakład, w którym robiłem mogę polecić, cena wydaje mi się przyzwoita. Oferta z Wrocławia.

http://oferia.pl/usluga/item515785-napelnianie-ukladu-klimatyzacji-samochodowej-wroclaw-stablowice

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.