Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Rejestracja z fakturą VAT marża

Featured Replies

Napisano

Czy mając fakturę jak w tytule opłaty w urzędzie są jak przy rejestrowaniu samochodu na zwykłą umową KS.

Samochód sprowadzony, opłacony i kupiony na fakturę od handlarza.

Podpowiedzcie ludkowie jak to jest z rejestracją takiego samochodu, co trzeba mieć oprócz faktury.

Czy taki sprowadzony samochód na zagranicznych blachach ma ważne OC czy trzeba wykupić coś na dojazd do domu?

Z góry dzięki za odpowiedź

Napisano

> Czy mając fakturę jak w tytule opłaty w urzędzie są jak przy rejestrowaniu samochodu na zwykłą

> umową KS.

> Samochód sprowadzony, opłacony i kupiony na fakturę od handlarza.

Tak rejestrowałem i nie było problemów. Z tym, że kwitów było sporo. Na szczęście handlarz wszystko przygotował i nie było problemów.

> Podpowiedzcie ludkowie jak to jest z rejestracją takiego samochodu, co trzeba mieć oprócz faktury.

> Czy taki sprowadzony samochód na zagranicznych blachach ma ważne OC czy trzeba wykupić coś na

> dojazd do domu?

Jeśli świeżo sprowadzony, to może mieć jeszcze OC. Ja kupowałem OC po zarejestrowaniu. Choć zdaje się można kupić OC na takie auto.

Napisano
  • Autor

> Tak rejestrowałem i nie było problemów. Z tym, że kwitów było sporo. Na szczęście handlarz wszystko

> przygotował i nie było problemów.

to powiedz co muszę mieć.

> Jeśli świeżo sprowadzony, to może mieć jeszcze OC. Ja kupowałem OC po zarejestrowaniu. Choć zdaje

> się można kupić OC na takie auto.

Chyba wezmę od niego kwity, zarejestruję, poopłacam i dopiero odbiorę.

Napisano
  • Autor

> WK moze wymagac kopi wpisu do ewidencji wystawiajacego fakture

coooo?

Napisano

> to powiedz co muszę mieć.

Teraz nie wiem, chyba z 7 pozycji było. Większość została w urzędzie.

> Chyba wezmę od niego kwity, zarejestruję, poopłacam i dopiero odbiorę.

To jest chyba słuszna koncepcja.

Pamiętaj, że OC musisz wykupić w dniu zarejestrowania. Z tańszych ubezpieczycieli on-line zdaje się tylko link4 ubezpiecza OC i AC z terminem obowiązywania od zaraz, od chwili opłacenia polisy kartą kredytową via fon.

Napisano
  • Autor

> Teraz nie wiem, chyba z 7 pozycji było. Większość została w urzędzie.

> To jest chyba słuszna koncepcja.

> Pamiętaj, że OC musisz wykupić w dniu zarejestrowania. Z tańszych ubezpieczycieli on-line zdaje się

> tylko link4 ubezpiecza OC i AC z terminem obowiązywania od zaraz, od chwili opłacenia polisy

> kartą kredytową via fon.

Nie będę kombinował. Mam agenta co mi samochody ubezpiecza już parę lat. Samo OC i jakieś mini AC nie powinno wyjść drogo.

Napisano
  • Autor

> ale czego nie rozumiesz?

co do rejestracji samochodu ma wpis do ewidencji?

Napisano

> ale czego nie rozumiesz?

W WK, w ktorych mialem okazje rejestrowac takie auta nie chcieli wpisow do DG ani KRSu.

Ciekawie moze byc gdy kupuje sie auto od wielkiej firmy, a wtedy poza KRS-em wypada przyniesc kilka pelnomocnictw i oplat skarbowych po 17zl do kazdego yikes.gif

Napisano

> co do rejestracji samochodu ma wpis do ewidencji?

Ktos wystawia fakture a Ty dzieki temu nie placisz 2%podatku do US wiec WK tym sposobem sprawdza czy fakture napewno wystawila zarejestrowana firma.

Napisano

> W WK, w ktorych mialem okazje rejestrowac takie auta nie chcieli wpisow do DG ani KRSu.

> Ciekawie moze byc gdy kupuje sie auto od wielkiej firmy, a wtedy poza KRS-em wypada przyniesc kilka

> pelnomocnictw i oplat skarbowych po 17zl do kazdego

co rozumiesz przez wielka firma?

Napisano
  • Autor

> Ktos wystawia fakture a Ty dzieki temu nie placisz 2%podatku do US wiec WK tym sposobem sprawdza

> czy fakture napewno wystawila zarejestrowana firma.

oki, już wyczytałem na stronie urzędu, papierek jest potrzebny

Napisano

> oki, już wyczytałem na stronie urzędu, papierek jest potrzebny

aaa widzisz w naszym kraju to zawsze petent musi udowodnic ze wszystko jest legalne hehe.gif

Napisano

> Czy mając fakturę jak w tytule opłaty w urzędzie są jak przy rejestrowaniu samochodu na zwykłą

> umową KS.

> Samochód sprowadzony, opłacony i kupiony na fakturę od handlarza.

> Podpowiedzcie ludkowie jak to jest z rejestracją takiego samochodu, co trzeba mieć oprócz faktury.

faktura

wpis do ewidencji wystawiajacego z wpisanym handlem samochodami

potweirdzenie zaplaty akcyzy (zaswiadczenie a nie dowod wplaty)

wplate oplaty recyclingowej - jako wyciag z konta

badanie techniczne z wpisanymi numerami rejestracyjnymi auta na jakich przyjechalo z zagranicy

tlumaczenie ksiazki pojazdu i dowodu rejestracyjnego (ilosc kwitow zalezna od kraju - np. z niemiec brief, dowod rej z wbitym wymelodowaniem)

oryginaly tlumaczonych dokumentow

tablice + magiczna czerwona karteczka (tez jesli auto z niemiec)

i chyba tyle

Jak auto bylo bez tablic - oswiadczenie sprowadzacza, ze sprowadzil auto bez tablic rejestracyjnych

i tyle z tego co pamietam

Napisano

> Nie będę kombinował. Mam agenta co mi samochody ubezpiecza już parę lat. Samo OC i jakieś mini AC

> nie powinno wyjść drogo.

pogadaj z handlarzem i niech Ci kupi w dniu rejestracji oc komis - jest wazne miesiac i kosztuje cale 40 zl (w PZU) - nie bedziesz musial wtedy na wariata ubezpieczac auta ok.gif

40 zl nie majatek a masz sw spokoj smile.gif

Napisano

> co rozumiesz przez wielka firma?

Taka, ktora ma w KRS-ie wpisane osoby z centrali do reprezentowania firmy, a auto sprzedala jakas placowka lokalnego oddzialu.

Napisano

> Taka, ktora ma w KRS-ie wpisane osoby z centrali do reprezentowania firmy, a auto sprzedala jakas

> placowka lokalnego oddzialu.

IMHO taka nie wystawi Ci faktury VAT marza

Napisano

> Taka, ktora ma w KRS-ie wpisane osoby z centrali do reprezentowania firmy, a auto sprzedala jakas

> placowka lokalnego oddzialu.

Ktora taka firma wystawia fv marza?

Napisano

> IMHO taka nie wystawi Ci faktury VAT marza

Wystarczy, ze nie doczytalem, ze VAT marza, a z drugiej strony moze by i znalazl jakas taka handlowa firme.

Napisano
  • Autor

> pogadaj z handlarzem i niech Ci kupi w dniu rejestracji oc komis - jest wazne miesiac i kosztuje

> cale 40 zl (w PZU) - nie bedziesz musial wtedy na wariata ubezpieczac auta

> 40 zl nie majatek a masz sw spokoj

Z tym nie ma problemu. Dzwonie do agenta i o umówionej porze polisa czeka

Napisano

> Z tym nie ma problemu. Dzwonie do agenta i o umówionej porze polisa czeka

u mnie bylo warto. Porownianie agent -> ubezpieczenie przez net bylo wielokrotnoscia kwoty miesiecznego ubezpieczenia.

U mnie byla jeszcze jazda z iloscia zabezpieczen do AC - musialem dorobic. Wiec wykupilem oc komis i po zalozeniu zabezpieczenia dopiero calosc pakietu ok.gif

Tak czy inaczej moze sie komus takie rozwiazanie przyda. Malo kto sie orientuje, ze mozna wykupic ubezpieczenie na miesiac

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.