Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

podskakujaca astra

Featured Replies

Napisano

Od jakiegos czasu asterka mi coś podskakuje (odczówalne najbardziej przy prędkości ok 70km/h) jakby nie trzymały amorki ale na przeglądzie wyszły ok.. Sworznie i końcówki drążków wymienione opny dobre.

czy macie koledzy jakieś sugestie co może dolegać

Napisano

Też tak miałem do niedawna, test bujania samochodu wykazał amorki z tyłu do wymiany, na szarpakach często nie wychodzi zużycie amorków. Po wymianie okazało się, że jeden z nich był pusty, drugi, od biedy nie był zły. Utrata stabilności jazdy najbardziej jest odczuwalna właśnie, jesli różnica tłumienia prawo-lewo jest duża, co miało miejsce u mnie. Po wymianie auto trzyma się drogi, jak pociąg na szynach, przed wymianą samochód na zakrętach podskakiwał na nierównościach, wyraźnie czułem, jak koła odrywają się od ziemi i tył ucieka w bok (taka nadsterowność)...

Pozdr.

Napisano
  • Autor

amory wygladaja dobrze, sprawdzalem tez samemu a podskakuje przód auta

Napisano

> amory wygladaja dobrze, sprawdzalem tez samemu a podskakuje przód auta

Inne możliwości raczej nie widzę jak tylko niesprawne amorki.

Czy przy ręcznym dociśnięciu przodu samochodu amorek odbija do góry i ile razy się bujnie liczba bujnięć jest bardzo ważna.

PZDR VEN

Napisano

Moja już tak podskakuje od prawie 2 lat. Mam identyczne objawy jak u autora wątku. Szukając przyczyn wymieniłem całe zawieszenie przednie i tylne (wszystko łącznie z amorami) + felgi. Opony niby też były sprawdzane i wychodziły że są ok. Jednak na koniec okazało się, że wina leży po stronie opon Dębicy wielosezonowych. Efekt skakania mija jak dobiję ciśnienie w kołach na ok. 2,5

Dla testu też założyłem koła szwagra zimowe z jakimiś dziwnymi chińskimi oponami i auto nie podskakuje. Jednak na razie nie mam kasy na nowe opony więc zamierzam pakować ciśnienie na 2,5 w koła i dojechać te pseudo opony do końca. Więcej Dębicy nie kupię.

Napisano

> Jednak na koniec okazało się, że wina

> leży po stronie opon Dębicy wielosezonowych. Efekt skakania mija jak dobiję ciśnienie w kołach

> na ok. 2,5

O kurcze tego nie przewidziałem shocked.gif

Ja w swoich Goodyearach mam teraz dobite 2,5 atmosfery gdyż z po ostatnim sezonie z prawidłowym ciśnieniem opony zużyły się bardziej na zewnętrznych rantach, po konsultacjach z wieloma "fachowcami" zalecili większe ciśnienie.

Polecam Goodyeary auto prowadzi się jak po sznurku.

PZDR VEN

Napisano

test amortyzatorów na stacji diagnostycznej to zwykłe wywalenie pieniędzy w błoto.

Napisano
  • Autor

Witam.

Nie bylo mnie pare dni wiec asterka sobie stała i sama sie nie naprawiła. Dzisiaj jej się przyglądłem bardziej i jak sie kopnie z przodu w prawe koło to całe drży, jak sie podniesie koło do góry nie są wyczówalne żadne luzy. Czy to wskazuje na wymiane amorów?

Napisano

Amorków nie sprawdza się kopaniem a bujaniem, czyli naciskaniem góra dół i po puszczeniu auto powinno zatrzymać się w miejscu, jak będzie dalej bujało i powoli wychamowywało to amory do wywalenia. A z tym podskakiwaniem, to jak możesz naprawdę podmień koła. Ja wymieniłem amory, wszystkie tuleje sworznie, nawet półosie bo myślałem że krzywe i nic, jak podskakiwała tak podskakiwała. Kosztów się nabawiłem bo nie wierzyłem, że nowe opony mogły być sprawcą. Jeżdżę tak już 2 lata aż opony się skończą. Nie stać mnie na razie na nowe opony, a na byle jakie używańce szkoda kasy. Bajer w tym wszystkim jest taki, że te same koła w sedanie czy hatchbacku nie będą podskakiwały, w ogóle taka dolegliwość im nie grozi. w kombi to trochę taki zbieg okoliczności, że auto jest strasznie drażliwe na nierówności poprzeczne guzy w oponach czy też nierównomiernie zużyte opony np po ostrym hamowaniu. Na składa się rozłożenie masy, rozstaw osi itd. Prostym testem jest podniesienie ciśnienia w ogumieniu i sprawdzeniu czy nastąpiła jakaś zmiana na gorsze lub na lepsze.

Napisano
  • Autor

zakładałem już dwa komplety opon i nadal to samo, ale nie wiem czy czasem nie poszło łożysko na amortyzatorze bo coś strzela jak kręce kierownicą

Napisano

> amory wygladaja dobrze, sprawdzalem tez samemu a podskakuje przód auta

Miałem to samo, problem zaczal wystepowac kilka miesiecy po wymianie amorków (według badania amorki były do wymiany). Wymieniłem duzo elementów oprócz amorków (przeciez były nowe), na badaniu sprawnosc ok, jednak w "akcie desperacji" kupiłem nowe amortyzatory. Problem zniknął. Czyli te całe badanie jest gofno warte grinser006.gif. Do konca uzytkowania eFki, problem nie powrócił. smile.gif.

Napisano

skoro opony wykluczone to sam jestem ciekaw. Sam się obawiam, że jazda na kiepskich oponach też załatwi amorki i zawieszenie i znowu kasa w błoto, ale trudno, jak się wezmę to za wszystko jednocześnie, bo sprzedać nei sprzedam, dobrych aut się nie sprzedaje

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.