Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nie tam żebym się chwalił...

Featured Replies

Napisano

Wspomniało mi się, żem całkiem niedawno przekroczył 24 miesiące od zakupu tego dizla, co w podpisie. O ile przed zakupem rozpytałem nieco, jak się tym autem/silnikiem jeździ i dostałem w większości mało optymistyczne odpowiedzi (usterki: słaby, wtryski, pompa), o tyle "siedząc" na forum widzę, że nie jest tak źle, jak mnie straszyli facepalm.gif.

Doświadczenie z napraw mam raczej niewielkie - HF, łożyska w lewej wycieraczce, wymiana przedniej szyby, licznik w kokpicie, kpl. hamulce przód/tył, presostat, kpl. rozrząd z pompą wody, kpl. świec żarowych, nadal nie naprawiona prawa półośka, nie naprawiona zębatka klapki obiegu wewnętrznego (ale mam już info jak szybko i niedrogo zrobić) i kilkanaście mniejszych poopiiierdułek, plus do tego standardowe materiały eksploatacyjne, ale z "serwisowania" auta jestem zadowolony - piwo dla mojego serwisanta pub.gifpub.gifpub.gif.

W ciągu tych 24-ech miesięcy przejechałem ponad 36 kkm, z czego w ostatnich 12-u miesiącach zrobiłem ok. 24 kkm. Uważam to za dobry wynik, bo planowalem rocznie ok. 20 kkm, a jest więcej.

Koszt ogólny na 1 km to 0,47 zł, koszt paliwowy na 1 km to 0,23 zł, średni koszt to 23,05 zł/100 km bigok.gif.

Z tuningu i zmian fabrycznych to dodałem tempomat, czujniki cofania, światła do jazdy w dzień i dwa dodatkowe filtry paliwa pod maską.

Z planów: materiały eksploatacyjne (filtry, oleje, klima etc.) i chyba tylko wymiana tylnych lamp na LEDowe.

Cała rodzina się z tobołami spokojnie mieści, jedzie się wygodnie i bezpiecznie, dużo schowków, klima i elektryka... tego nam brakowało w poprzednich autach.

Poza tym ALLELUJA i do przodu... satan.gif

Napisano
  • Autor

założyłem małe filterki paliwa na wejściu do filtra głównego oraz na przewodzie przelewowym aby obserwować, czy nie pojawiają się "sławetne' opiłki z pompy. były tu na forum fotki z opisem, ale szukajka nic nie znajduje niewiem.gif

Napisano

Przyjdzie zaraz "woju" i Ci napisze,że już połowę auta wymieniłeś i że ono w ogóle jest "be",a Ty jesteś mechanik-amator. hehe.gif20.GIF

Napisano

a no właśnie szukam czegoś podobnego, ale mechanik mnie ostatnio ostrzegał przed 1.5 dci , podobno w ciągu ostatniego roku miał 5 przypadków urwanych tłoków w tym silniku... shocked.gif więc szukam raczej jakiegoś wypasionego 1.9 najlepiej w automacie...

Napisano

> a no właśnie szukam czegoś podobnego, ale mechanik mnie ostatnio ostrzegał przed 1.5 dci , podobno

> w ciągu ostatniego roku miał 5 przypadków urwanych tłoków w tym silniku... więc szukam raczej

> jakiegoś wypasionego 1.9 najlepiej w automacie...

do mnie do serwisu tez przyjechal ostatnio 1,5 z urwana korba i niezlą dziura w bloku oslabiony.gif

dobrze ze kupilem ostatnio 2.0 dci grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

Napisano

to teraz pozostaje CI uwazac zeby micha nie uderzyc 270751858-jezyk.gif bo jak uderzysz to panewki przytrzesz itd zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> więc szukam raczej

> jakiegoś wypasionego 1.9 najlepiej w automacie...

a nie mówił Ci mechanik, że w 1,9 często lecą panewki??

niech lepiej powie, co to za 1,5 był, bo jest conajmniej 4 rodzaje 1,5 dCi

Napisano
  • Autor

> Przyjdzie zaraz "woju" i Ci napisze,że już połowę auta wymieniłeś i że ono w ogóle jest "be",a Ty

> jesteś mechanik-amator.

wiem zlosnik.gif

woju mnie ostrzegał, ale dobrze, że mi powiedział jakie przygody są i chwała mu za to. 270635636-JUMP2.gif

jak widać nie zraziły mnie i nadal twierdzę, że to dobry wybór

Napisano
  • Autor

> do mnie do serwisu tez przyjechal ostatnio 1,5 z urwana korba i niezlą dziura w bloku

> dobrze ze kupilem ostatnio 2.0 dci

też słyszałem o podobnych przygodach, ale w tych słabszych odmianach m.in. 82 KM pracujących w dostawczakach

Napisano

> Przyjdzie zaraz "woju" i Ci napisze,że już połowę auta wymieniłeś i że ono w ogóle jest "be",a Ty

> jesteś mechanik-amator.

A do tego renoofkowy onan , wymienil pol wozu ale cycus glancus git malina i w ogole za darmoche jezdzi hehe.gif

Napisano

> jak widać nie zraziły mnie i nadal twierdzę, że to dobry wybór

Tffardziel jestes , ja teraz mam kurełańca i japuńca . Powiem tak - tesknie za renoofka bo te cholery tylko jezdza i jezda a scecnic to byla codzienna przygoda , taki renault rpg hehe.gif

Obecnie przymierzam sie do scenica I FL wink.gif

Napisano

> a nie mówił Ci mechanik, że w 1,9 często lecą panewki??

> niech lepiej powie, co to za 1,5 był, bo jest conajmniej 4 rodzaje 1,5 dCi

mówił, że wszystko to były sceniki, nie wiem który. Pytałem ogólnie co myśli o takim samochodzie, powiedział żeby nie brać 1.5. ogólnie mu wierzę bo to mój dobry kolega...

Napisano
  • Autor

SCI PhII to bardzo ciekawe rozwiązanie i IMHO należy do tych pojazdów, na które miło popatrzeć. nie jest kanciasty, a awaryjność ZTCW niska

Napisano
  • Autor

> mówił, że wszystko to były sceniki, nie wiem który. Pytałem ogólnie co myśli o takim samochodzie,

> powiedział żeby nie brać 1.5. ogólnie mu wierzę bo to mój dobry kolega...

zauważ, że do naprawy nie przyjeżdżają "zdrowe" auta. głupi resurs 30 kkm dany przez Renoowkę, a przestrzegany na zachodzie powoduje, że układ smarowania w pojazdach sprowadzonych może narobić bałaganu i dodatkowych kosztów. brak zamków na panewkach przy kiepskim smarowaniu powoduje, że panewka(i) mogą się obrócić. dotyczy to silników dCi montowanych nie tylko w renówkach. m.in. nissany też to mają.

ja po sprowadzeniu pojazdu natychmiast przeszedłem na wymianę filtra i oleju co 10 kkm.

Napisano

staaary, ale ja nie mówię, że do warsztatów przyjeżdżają tylko zdrowe samochody facepalm%5B1%5D.gif, napisałem tylko że kolega który zajmuję się samochodami w ciągu roku miał 5 przypadków urwanych tłoków wszystko w scenikach i wszystko 1.5 dci. Może akurat w całej polsce akurat urwało się 5 tłoków i wszystkie trafiły do niego facepalm%5B1%5D.gif

wink.gif

Napisano
  • Autor

no tak... masz rację hehe.gif

a nie była to przypadkiem naprawa reklamacyjna?? grinser006.gif

Napisano

Powiem ze o tym nie slyszalem, ale za to 1.9 DCI ida jak swierze buleczki, zawsze jest klient na taki silnik wink.gif

Napisano

> no tak... masz rację

> a nie była to przypadkiem naprawa reklamacyjna??

nie zlosnik.gif on nie pracuje w ASO. Zwykły warsztat. zlosnik.gif aa i dodam że wszystkie miały przebieg w okolicy 80 tys. a Ty jaki masz przebieg zlosnik.gif ??

Napisano

> SCI PhII to bardzo ciekawe rozwiązanie i IMHO należy do tych pojazdów, na które miło popatrzeć. nie

> jest kanciasty, a awaryjność ZTCW niska

no, no miałem takiego i dopóki silnik nie wybuchł (zwykłe 1.9 bez turbo) to przez 3 lata tylko oleje wymieniałem ok.gif dlatego trochę z sentymentu myślę teraz o II . Tylko te urywające się tłoki... zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> tys. a Ty jaki masz przebieg ??

"polski" przebieg to ok. 167 kkm, a rzeczywisty pewnie ok. 240 kkm

Napisano
  • Autor

> Tylko te urywające się

> tłoki...

tłoki się nie urywały w SCI PhII smile.gif

Napisano

> "polski" przebieg to ok. 167 kkm, a rzeczywisty pewnie ok. 240 kkm

no to możesz spać spokojnie wink.gif

Napisano

> tłoki się nie urywały w SCI PhII

tak, tak. ale ja chcę teraz kupić SC II, ganaralnie staram się nie wchodzić 2 razy do tej samej rzeki czyli nie kupować 2 x takich samych samochodów... wyjątkiem jest serce.gif205 gti serce.gif

Napisano
  • Autor

> no to możesz spać spokojnie

staram się zlosnik.gif

tak sobie dumam, że przy tym przebiegu (auto robiło przez 4 lata ok. 60 kkm rocznie) to już ma wymienione przez serwis wszystko, co się mogło zużyć, czyli turbo, spinki w drzwiach, wtryski itd.

Napisano
  • Autor

> tak, tak. ale ja chcę teraz kupić SC II, ganaralnie staram się nie > wchodzić 2 razy do tej samej

aha, to źle Cię zrozumiałem grinser006.gif

patrząc na ogłoszenia i popyt na SC to widzę, że zakup dobrego pojazdu to loteria i chcąc kupić coś dobrego obowiązkowo trzeba wziąć znawcę sceników. to co handlarze kombinują przed sprzedażą stawia włosy dęba mad.gif

Napisano

no już trochę pojeździłem, na razie głównie po komisach i też myślę że może być problem z kupnem ładnej sztuki. ale mi się nie spieszy... na razie nie mam ciśnienia... po ładnego w automacie pojechałbym na drugi koniec Polski... a wiesz jaka jest główna zaleta auta w automacie ??

Napisano
  • Autor

> a wiesz jaka jest główna zaleta auta w automacie ??

wiem!! zawsze masz przed sobą tylko dwa pedały hehe.gif

Napisano

> wiem!! zawsze masz przed sobą tylko dwa pedały

to też hehe.gif, ale najważniejsze że nie ma w nim dwumasy smile.gif

Napisano
  • Autor

> to też , ale najważniejsze że nie ma w nim dwumasy

kup SCII ale PhI, a nie PhII to i dwumasy nie będzie zlosnik.gif

Napisano

> kup SCII ale PhI, a nie PhII to i dwumasy nie będzie

no nie wydaje mi się... IMHO wszystkie 1.9 dci miały dwumasy i chyba większość 1.5 (chyba oprócz tych najsłabszych 80 konnych )

Napisano
  • Autor

> no nie wydaje mi się... IMHO wszystkie 1.9 dci miały dwumasy i chyba większość 1.5 (chyba oprócz

> tych najsłabszych 80 konnych )

no właśnie z praktyki mojego mechanika jest prawie że zupełnie odwrotnie grinser006.gif

Napisano

> no nie wydaje mi się... IMHO wszystkie 1.9 dci miały dwumasy i chyba większość 1.5 (chyba oprócz

> tych najsłabszych 80 konnych )

Z mojego podpisu silnik dwumasy nie ma.

Ja znó znam wersje taką, że jak turbina ma zmienną geometrię w 1.9dci to i komplet ma dwumasę.

Napisano

> SCI PhII to bardzo ciekawe rozwiązanie i IMHO należy do tych pojazdów, na które miło popatrzeć. nie

> jest kanciasty, a awaryjność ZTCW niska

Wiem mielismy takiego w kolorze kiwi 1,6 16V imho bardzo fajna furka i poza lizakiem skrzyni i cewkami nic sie nie wyjsralo.

Dobre egzemplarze sa w cenie Scenica II ph I ale tego omijam szeeeroookiiimmmm lukiem hehe.gif

Napisano

> to też , ale najważniejsze że nie ma w nim dwumasy

Dwumasa do 1.9 dci kosztuje niewiele ponad 2kPLN, a wymieniasz raz na 150-200kkm...

Potencjalna usterka automatu pociagnie Cie pewnie sporo wiecej po kieszeni grinser006.gif

Napisano

ok. 2 kPLN ale pod warunkiem, że zrobisz to sam i wymienisz samo koło. jak "przy okazji" wymienisz również sprzęgło to mechanikowi zapłacisz troszkę więcej wink.gif pewnie mniej więcej tyle ile remont automatu, który wystarczy na kolejne 300 tyś...

Napisano

> Z mojego podpisu silnik dwumasy nie ma.

> Ja znó znam wersje taką, że jak turbina ma zmienną geometrię w 1.9dci to i komplet ma dwumasę.

ok, chodziło mi o scenika II bo o takim tu głównie piszemy. w I oczywiście nie było ok.gif

Napisano

> ok, chodziło mi o scenika II bo o takim tu głównie piszemy. w I oczywiście nie było

Jako, że rozglądam się z tym i owym (jednym z kandydatów jest SC I koniec produkcji lub SC II powiedzmy rocznikowo do 2004 to;

rozumiem, że wszystkie SC jedynki nawet te po lifcie diesle nie miały koła dwumasowego hmm.gif

a "dwójki" miały oprócz tych słabych 1,5dCi

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

ja tam słabego 1,5 dCi, zmienną geometrię w turbo i dwumasy nie mam grinser006.gif

Napisano

> ok. 2 kPLN ale pod warunkiem, że zrobisz to sam i wymienisz samo koło. jak "przy okazji" wymienisz

> również sprzęgło to mechanikowi zapłacisz troszkę więcej pewnie mniej więcej tyle ile remont

> automatu, który wystarczy na kolejne 300 tyś...

Dlatego tzreba sprawdzic przed zakupem czy nie halasuje i zapomniec.

Z dnia na dzien to nie pada przeciez grinser006.gif

Napisano

> Jako, że rozglądam się z tym i owym (jednym z kandydatów jest SC I koniec produkcji lub SC II

> powiedzmy rocznikowo do 2004 to;

> rozumiem, że wszystkie SC jedynki nawet te po lifcie diesle nie miały koła dwumasowego

> a "dwójki" miały oprócz tych słabych 1,5dCi

> pozdrawiam

Arii - widzę, ze nastawiasz się mocno w to, w co ja celowałem. Po ocenie rynku, opinii i rozmów z różnymi osobami doszedłem do wniosku, że w roczniku 2003 +/- 1rok najlepiej wybrać I ph II, dlatego iż są to modele po lifcie z końcówki pierwszej serii i wszystkie bolączki mają za sobą (padające turbo, trzeszczące plastyki i lejące wtryski). Jezeli wybierzesz II z '03 i '04 to kupujesz samochód z pierwszej serii produkcyjnej, któremu dolegać może wszystko.

Dodatkową szalą na korzyść I ph II był normlany układ deski rozdzielczej. Strasznie nie podoba mi się deska i zegary na środku samochodu.

Jeżeli masz czas, to szukaj wersji na wypasie z klimatronikiem, esp i pół skóra nawet, bo dużo dopłacać nie trzeba, a komfort podróży dużo lepszy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.