Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nagrzewnica

Featured Replies

Napisano

Witam.Mam taki mały problem z nagrzewnicą.Pod koniec zimy zaczeła bardzo słabo grzać,później przestała.Przewody gumowe idące z silnika do nagrzewnicy są gorące.Przewód wychodzący z zaworu jest gorący,płynu nie ubywa,układ nie jest zapowietrzony.Myślałem że może zasyfiła się i stąd taki efekt ale wtedy przewód wychodzący powinien być zimny.Co to może być za problem?

Pacjent to 1.0 fire 2001

Napisano

> Witam.Mam taki mały problem z nagrzewnicą.Pod koniec zimy zaczeła bardzo słabo grzać,później

> przestała.Przewody gumowe idące z silnika do nagrzewnicy są gorące.Przewód wychodzący z zaworu

> jest gorący,płynu nie ubywa,układ nie jest zapowietrzony.Myślałem że może zasyfiła się i stąd

> taki efekt ale wtedy przewód wychodzący z zaworu powinien być zimny.Co to może być za problem?

> Pacjent to 1.0 fire 2001

A sam zawór się otwiera?

Napisano
  • Autor

Linka jest sprawna.Zawór a raczej ten języczek od zaworu do którego przymocowana jest linka przesuwa się więc powinien otwierać zawór.Druga sprawa to przewód gumowy wychodzący z nagrzewnicy jest gorący więc wygląda to tak że obieg jest.Sam już nie wiem hmm.gif

Napisano

> Linka jest sprawna.Zawór a raczej ten języczek od zaworu do którego przymocowana jest linka

> przesuwa się więc powinien otwierać zawór.Druga sprawa to przewód gumowy wychodzący z

> nagrzewnicy jest gorący więc wygląda to tak że obieg jest.Sam już nie wiem

Może nagrzewnica się tak zapchała że grzeje tylko jej malutka część a reszta nie i stąd taki efekt?

Napisano
  • Autor

> Może nagrzewnica się tak zapchała że grzeje tylko jej malutka część a reszta nie i stąd taki efekt?

Sam nie wiem hmm.gif.A czy są jakieś środki do czyszczenia chłodnic i nagrzewnic?

Znalazłem takiego manuala .Czy w moim uniaczku jest taki sam sposób wymiany nagrzewnicy niewiem.gif.Mój jest z 2001r.

Napisano

> Sam nie wiem .A czy są jakieś środki do czyszczenia chłodnic i nagrzewnic?

> Znalazłem takiego manuala .Czy w moim uniaczku jest taki sam sposób wymiany nagrzewnicy .Mój jest

> z 2001r.

Wszystkie Uno mają takie same nagrzewnice, także w Twoim będzie tak samo.

Są preparaty do płukania układu chłodzenia, ale ja polecam wyjąć nagrzewnicę i ją samą przepłukać.

Napisano

Jak kolega powiedzial, z mojej wylecialo chyba z pol litra mulu a plyn przeplywal tylko przez czesc

Napisano
  • Autor

Dzięki za info 20.GIF.Teraz nie mam za bardzo czasu na prace przy autku ale mam nadzieję że do zimy ogarnę ogrzewanie. Oczywiście zdam relacje co było przyczyną.

Napisano

> Wszystkie Uno mają takie same nagrzewnice, także w Twoim będzie tak samo.

> Są preparaty do płukania układu chłodzenia, ale ja polecam wyjąć nagrzewnicę i ją samą przepłukać.

Demontaż to sporo roboty. Na początek bym odpiął węże pod maską i przez nie, podłączywszy do nich "przedłużacze" solidnie przepłukał.

Napisano

> Demontaż to sporo roboty. Na początek bym odpiął węże pod maską i przez nie, podłączywszy do nich

> "przedłużacze" solidnie przepłukał.

jeśli jest zabita to nic jej nie pomoże.

spotykałem się w różnych autach z nagrzewnicami ważacymi po wyjęciu 4x tyle co nowa - tyle syfu w nich było.

po rozcięciu połowa do 3/4 kanałów pozatykanych..

pozdr

Napisano

> jeśli jest zabita to nic jej nie pomoże.

> spotykałem się w różnych autach z nagrzewnicami ważacymi po wyjęciu 4x tyle co nowa - tyle syfu w

> nich było.

> po rozcięciu połowa do 3/4 kanałów pozatykanych..

> pozdr

ja miałem tak samo i po wyjęciu nie było problemu z wypłukaniem.soda kaustyczna lub rurokrecik i jazda sypiemy do rurki zalewamy wodą i czekamy. potem woda pod ciśnieniem najlepiej gorąca i wypłukujemy energicznie potrząsając.ja operacje realizowałem w łazięce w wannie i po odkręceniu węża od słuchawki od prysznica mamy gorącą wodę pod ciśnieniem.BARDZO WAŻNE SODA JAK I RUROKRECIK JEST BARDZO ŻRĄCY więc lepiej zachować jak największe sirodki ostrożności.po całym czyszczeniu możemy zanużyć nagrzewnice pod wode i nadmuchać w nią powietrza(przez jakiś kawałek węża zatykając wylot z nagżewnicy) w celu sprawdzenia czy się nie rozszczelniła.jak wytważamy w niej ciśnienie powietrza ,a jest pod wodą cały czas obserwujemy czy nie pojawiają się bąbelki zwiastujące nieszczelność.

często zdarza sie że po płukaniu usunięty zostaje kamień przytykający dziurkę.

jak by okazało się że jest nieszczelność możemy spróbować zalutować chłodniczkę we własnym zakresie(ewentualnie do zakładu naprawiającego koszt nieduży).

u mnie po czyszczeniu grzało tak że w zime nie dało sie jechać z temperaturą na maxa bo nogawka parzyła.pozdrawiam

Napisano
  • Autor

>.BARDZO WAŻNE SODA

> JAK I RUROKRECIK JEST BARDZO ŻRĄCY

I tego się obawiam,żeby mi się nie rozpuściła.bo dopiero będzie rotfl.gif

A gdzie taką sodę można kupić,jakoś nie widziałem nigdzie w sklepach?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.