Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gdzie pompa VP44 ?

Featured Replies

Napisano

Gdzie w silniku Y20DTH jest pompa VP44 ? Da się bez demontażu pompy wyciągnąć z niej ECU ?

Po diagnozie mechanika o uwalonej pompie i błędach:

P0606 - Elektroniczna jednostka sterująca (ECU) - usterka

P1634 - Nieprawidłowe działanie masy wtrysku paliwa

postanowiłem najpierw oddać do naprawy samą elektronikę. Jeśli objawy falowania obrotów, silnego dymienia i powyższych błędów nie ustąpią zacznę wyciągać całą pompę.

Napisano

pompa jest po stronie rozrządu z przodu

czegos nie rozumiem, nie potrafisz sam zlokalizowac na aucie pompy a chcesz ją sam demontować? hmm.gif

Napisano

> Gdzie w silniku Y20DTH jest pompa VP44 ?

Tu

285160542-68silnik3tys.JPG

Zaznaczone żółtą strzałeczką

Napisano
  • Autor

> czegos nie rozumiem, nie potrafisz sam zlokalizowac na aucie pompy a chcesz ją sam demontować?

Na tym etapie nie chciałem wyciągać pompy, a jedynie jej sterownik.

Podkreślę czas przeszły, bo dwuwtyczkowych się nie regeneruje frown.gif.

Żaden z polecanych powszechnie fachowców się tego nie chwyta (ani Kraków, ani Kobiór).

51cent: dziękuję za konkrety.

Napisano

> Podkreślę czas przeszły, bo dwuwtyczkowych się nie regeneruje

jesteś tego pewien busted.gif

> Żaden z polecanych powszechnie fachowców się tego nie chwyta (ani Kraków, ani Kobiór).

> Cent: dziękuję za konkrety.

to trzeba uderzyć gdzie indziej, pierwsze z brzegu

klik

klik

Napisano

> Na tym etapie nie chciałem wyciągać pompy, a jedynie jej sterownik.

Wydasz kasę a i tak Cię nie ominie naprawa mechaniki. Dłubanie w samym sterowniku to tylko naprawa skutku, a nie przyczyny.

> Podkreślę czas przeszły, bo dwuwtyczkowych się nie regeneruje .

Już się regeneruje bez najmniejszego problemu.

Napisano
  • Autor

> jesteś tego pewien

Już niczego nie jestem pewien, ale kolejne poniższe fakty są po mojej stronie ... niestety.

> to trzeba uderzyć gdzie indziej, pierwsze z brzegu

Jak się okazuje niezupełnie. Mimo reklam, żaden z poniższych zakładów tych pomp nie robi.

Napisano

> Jak się okazuje niezupełnie. Mimo reklam, żaden z poniższych zakładów tych pomp nie robi.

a to dlaczego, skąd takie informacje?

Napisano
  • Autor

> skutku, a nie przyczyny.

Wiem, ale pomp PSG 16 nikt nie chcę się podjąć.

> Już się regeneruje bez najmniejszego problemu.

Proszę o namiary, bo obdzwoniłem 16 zakładów w Polsce i wszyscy jak mantrę powtarzają: "do pomp o dwóch wtyczkach nie ma części i nie regenerujemy ich, tylko wymiana na nową lub używka".

Napisano
  • Autor

> a to dlaczego, skąd takie informacje?

Bezpośrednio ze źródła - zadzwoniłem do obu.

Przy okazji - parametry pracy na biegu jałowym:

unledqrw.jpg

Napisano

Parametry w normie. W w.w. warunkach początek wtrysku powinien wahać się w granicach -2 +4*, a dawka paliwa 4-10mg/suw.

Napisano
  • Autor

> Parametry w normie. W w.w. warunkach początek wtrysku powinien wahać się w granicach -2 +4*, a

> dawka paliwa 4-10mg/suw.

Dziękuję.

Jakieś doświadczenia z tego typu objawami i błędami ?

Napisano

Błędy wskazują na standardową usterkę tej pompy.

Widocznie Bosch niczego się nie nauczył na wpadkach z poprzednią wersją.

Napisano
  • Autor

> Błędy wskazują na standardową usterkę tej pompy.

W obu błędach pojawia się ukierunkowanie na elektronike. Wg parametrów wydajnosciowych mechanika wygląda oki. zainteresować się elektroniką, czy zabawa kosztownej wymiany calosciowej?

Napisano

Prawdopodobnie pompa mechanicznie jest sprawna, tylko zawodzi ten nieszczęsny tranzystor.

Pytałeś konkretnie o naprawę elektroniki, czy ogólnie o regenerację? Bo jeśli chodzi o mechanikę to rzeczywiście części brak, ale z elektroniką nie powinno być problemów.

Napisano

Jak kiedyś się dokształcałem w tym temacie to znalazłem gdzieś na forum (innym) info że wymiana tranzystora to 3-5zł i udało się chłopakom rozgryźć które tranzystory pasują. Można by było spróbować z tym że podobno ciężko się lutuje bo lutować trzeba na aluminium (do którego podobno przyczepiony jest tranzystor) a alu jak wiadomo dobrze przewodzi ciepło więc ciężko rozgrzać cynę... Podobno zabawa warta bo 3-5zł to nie kilkaset...

Napisano

Jeśli chodzi o pompę PSG5 to temat jest rozwalony ( przykładowe kompendium).

PSG16 to troszkę inna konstrukcja. Ale bebechy sterownika wyglądają bardzo podobnie.

Napisano
  • Autor

> Pytałeś konkretnie o naprawę elektroniki.

otrzymałem info, ze pompy psg16 padaja bardzo rzadko. wytrzymala mechanika i poprawiony tranzystor na wiekszy. teoretycznie wiec nie ma co naprawiac, stad taka niechec specjalistow do nich. a jednak sie zwalilo frown.gif

Napisano

> Prawdopodobnie pompa mechanicznie jest sprawna, tylko zawodzi ten nieszczęsny tranzystor.

nie wiem jak dokładnie jest w tej pompie ale we wczesniejszych wersjach tranzystor nie padał sam z siebie tylko było to w wyniku przegrzania spowodowanym zacieraniem tłoczka więc być może tu jest podobnie hmm.gif

Napisano
  • Autor

> zacieraniem tłoczka

mechanicznie pompa nie do regeneracji, tranzystorów się w niech nie wymienia, a pozostałe części elektroniki nie chcą gadać.

sprawa chyba utopiona 893goodvibes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.