Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wycieraczki przód

Featured Replies

Napisano

A więc dopadła mnie poniedziałkowa choroba wycieraczek.

Problem w istocie swojej rzeczy polega na wypięciu się przegubu wycieraczek w zdradzieckim miejscu jak na rysunku.

Prowizoryczna naprawa (zdjęcie podszybia, nałożenie przegubu, założenie podszybia) dała efekt na c.a. 10 minut. Tak więc, w rzeczy samej problem pozostał nierozwiązany.

Czy istnieje metoda usprawnienia tegoż mechanizmusa czy też posłużyć się allegro w celu zanabycia nowego?

Zdjęcie dzięki uprzejmości TomToma z manuala o wycieraczkach zlosnik.gif

285171291-wycieraczki.jpg

post-107546-1435251350587_thumb.jpg

Napisano

najprościej wyjąć mechanizm dospawać podkładkę i włożyć mechanizm

cieszyć się z działających wycieraczek

Napisano

> najprościej wyjąć mechanizm dospawać podkładkę i włożyć mechanizm

> cieszyć się z działających wycieraczek

Mam ten patent w punciaku od paru lat , od czasu ja mi podczas deszczu spadlo z kulki grinser006.gif

Napisano

metoda na zegarmistrza, zadziała?

Wiercimy małe dziureczki dokładamy podkładeczki i zawleczki?

Napisano

> metoda na zegarmistrza, zadziała?

> Wiercimy małe dziureczki dokładamy podkładeczki i zawleczki?

dobrze prawisz, wystarczy jedna od spodu i jest ok.gif mam tak zrobione u siebie i działa do teraz zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> metoda na zegarmistrza, zadziała?

> Wiercimy małe dziureczki dokładamy podkładeczki i zawleczki?

Tak więc nastąpił sukces w aplikacji metody - nawet udało się dziurę z ręki wywiercić zlosnik.gif

Zdjęcie z druciarstwa dla potomnych. Proszę o ocenę trwałości zastosowanego rozwiązania. Dodam, iż przetyczka jest z gatunku wypolerowanych - nie powinna trzeć i wydzierać plastiku w przegubie.

285172091-Wycieraczki.jpg

post-107546-14352513544728_thumb.jpg

Napisano

> Tak więc nastąpił sukces w aplikacji metody - nawet udało się dziurę z ręki wywiercić

> Zdjęcie z druciarstwa dla potomnych. Proszę o ocenę trwałości zastosowanego rozwiązania. Dodam, iż

> przetyczka jest z gatunku wypolerowanych - nie powinna trzeć i wydzierać plastiku w przegubie.

waytogo.gif

Dlatego, przed gwoździem lub inną zawleczką dobrze podkładkę założyć.

Unikniesz miejscowego tarcia, a w skrajnym przypadku podwinięcia zawleczki w mechanizm....

Oczywiście powyższe zależne od zastosowanej zawleczki i sposobu jej zabezpieczenia przed wypadnięciem.

Napisano
  • Autor

Zawleczka wchodzi ciasno - trzeba było ją wbijać w otwór - myślę, że nie wypadnie. Nie ma tam dużego nacisku ze strony przegubu. Rozbierać to jak najszybciej i dawać podkładkę czy miesiąc powinno pochodzić?

Napisano

> Zawleczka wchodzi ciasno - trzeba było ją wbijać w otwór - myślę, że nie wypadnie. Nie ma tam

> dużego nacisku ze strony przegubu. Rozbierać to jak najszybciej i dawać podkładkę czy miesiąc

> powinno pochodzić?

Zagięta jest przynajmniej w "S" lub "C" ?

To pociągnie długo, jak długo - aż się rozleci zlosnik2.gif

Jak została "I" to może się poluzować i wypaść

Napisano

Mam tą samą sytuację co kolega powyżej, ale... Nie wiem jak zdjąć podszybie (z wycieraczkami sobie poradziłem) - dość mocno ciągnę i nic.. Trzyma się nie wiem w jaki sposób. Kołeczki zdjęte poniżej ale trzyma sie przy szybie na całej długości... To jest przyklejone czy co?

Nie chcę czegoś złamać.

Pozdro.

PS. Doczytałem już że są zatrzaski w 3 miejscach. Mam nadzieję że sie uda.

Napisano

> Mam tą samą sytuację co kolega powyżej, ale... Nie wiem jak zdjąć podszybie (z wycieraczkami sobie

> poradziłem) - dość mocno ciągnę i nic.. Trzyma się nie wiem w jaki sposób. Kołeczki zdjęte

> poniżej ale trzyma sie przy szybie na całej długości... To jest przyklejone czy co?

> Nie chcę czegoś złamać.

> Pozdro.

U mnie w 3D podszybie na dwóch spinkach a całość siedzi na wcisk.

Napisano

Ja może dodam taką podpowiedź dla tych co mają zamiar zdejmować kratkę podszybia. Najpierw ciągnąłem ją od lewej strony stojąc przodem do auta (od pasażera), ale nie chciało puścić. Dopiero jak pociągnąłem w centralnej części pionowo do góry to odhaczyło się i całość praktycznie momentalnie wyskoczyła.

Teraz będzie improwizacja z tuleją na ramieniu mechanizmu.

Szkoda, że się nie da jakoś tej tulei (łożyska na którym trzyma się ramię po wciśnięciu) jakoś wymienić. Bo nawet jak zaślepię to spinką czy jakimś spawem to ramię ma już luz i będzie wg. mnie klekotało podczas pracy.

Napisano

zdjąć ten plastik to jest pryszcz, ale założyć tak by nie odstawał to już wymaga poświęcenia

Napisano

> zdjąć ten plastik to jest pryszcz, ale założyć tak by nie odstawał to już wymaga poświęcenia

Walczyłem kilkukrotnie i bez powodzenia, wyskakuje z tej szyny pod szybą. Jakaś recepta na to ? niewiem.gif

Napisano

> Walczyłem kilkukrotnie i bez powodzenia, wyskakuje z tej szyny pod szybą. Jakaś recepta na to ?

chyba tylko kupić nowe zlosnik.gif

Napisano

> chyba tylko kupić nowe

nie trzeba kupić nowego zlosnik.gif u mnie od dłuższego czasu nie było to dociśnięte, a po remoncie wycieraczek jest

Napisano

> nie trzeba kupić nowego u mnie od dłuższego czasu nie było to dociśnięte, a po remoncie

> wycieraczek jest

Mam pytanie. W Stilo mojej dziewczyny, też padła jedna wycieraczka (ta od pasażera). Samochód odstawiony do serwisu, ale zaproponowali jedynie wymianę całego mechanizmu (za samą część zaśpiewali 700 zł). Na Allegro znalazłem sam ten krzyżak bez silniczka (używany), za 65 zł. Zastanawiam się, czy szukać mechanika, który by zrobił taki myk jak autor wątku, czy lepiej kupić ten krzyżak? Sam niestety nie mam specjalnie zdolności do takich napraw, więc potrzebuję znaleźć kogoś kto by się tego podjął.

Z góry dzięki za sugestie.

Napisano

> Mam pytanie.

> Z góry dzięki za sugestie.

Każdy średnio rozgarnięty Pan Kazio, Henio to zrobi....

Jeśli usterka pokrywa się kłopotem autora wątku, to naprawa powinna kosztować:

części=0 ( chyba ze ktoś za podkładkę i gwózdka skasuje )

robocizna= zależy jak mu zejdzie, koleżeńsko się z kimś umów

ps

jutro garaż spot się szykuje, a niedługo będziemy zbierać na utrzymanie naszej domeny więc.......

Napisano

> Każdy średnio rozgarnięty Pan Kazio, Henio to zrobi....

> Jeśli usterka pokrywa się kłopotem autora wątku, to naprawa powinna kosztować:

> części=0 ( chyba ze ktoś za podkładkę i gwózdka skasuje )

> robocizna= zależy jak mu zejdzie, koleżeńsko się z kimś umów

> ps

> jutro garaż spot się szykuje, a niedługo będziemy zbierać na utrzymanie naszej domeny więc.......

Ooooo, dopiero teraz doczytałem, że jesteś z Rudy. Ja od niedawna też na Bykowinie mieszkam.

Pewnie wyjdę na totalnego lamera, ale ten "garaż spot", to rozumiem jakieś spotkanie ludzi z tego forum? Oczywiście wolałbym dofinansować kogoś znajomego niż nawet sympatycznego pana "Kazia". No i jeszcze przy okazji zaimponować dziewczynie rozwiązaniem problemu. 001.gif

Jutro nie dam rady, bo odstawiam tego Stilo na wymianę sprzęgła (nieszczęścia chodzą stadami).

Napisano

Witam

Ja ten temat przerabiałem wczoraj. Nie pierwszy raz się brałem za mechanizm wycieraczek we fiacie (kilka miesięcy temu w Palio żony, wycieraczki też zastrajkowały). Mam jedną sugestię. Jak już miałeś to na stole to warto wyciągnąć sworznie wycieraczek z tulei i wszytko wyczyścić i przesmarować (np. ŁT-43. Niestety Fiat nie smarował jakoś obficie tulei i po kilku latach można się spodziewać że sworznie się zatrą w najmniej oczekiwanym momencie (na skutek utleniania się sworzni), dodatkowo smar przedłuży życie mosiężnych tulei. W moim MV z 2004 tuleja od kierowcy już złapała luz.

Pozdrawiam

Sholek

Napisano

Żeby zakończyć kwestię moich wycieraczek.

Dzięki pomocy nieocenionego tomtoma pad.gif, wczoraj rozebrane zostało podszybie. Usterka okazała się dokładnie taka sama jak u założyciela wątku. Rozwiązanie zastosowano również takie samo, czyli nawiercenie otworu i wsadzenie zatyczki. Tomtom rozebrał przy okazji i zdrowo nasmarował cały mechanizm. claps.gif

Ściągnięcie wycieraczek nie jest proste (patent z kątownikiem wzbudził mój respekt). No i ułożenie tego podszybia przy montażu również do prostych nie należy.

Oczywiście bez strat się nie obyło, przy wjeżdżaniu do garażu przytarłem zderzak mlot.gif

Ale ogólnie mulher.gif zadowolona, więc jest git.

PS.

Tomtom, miałeś rację z ułożeniem tego krzyżaka. Jeszcze raz dzięki. 20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.