Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana butli

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

przymierzam sie do wymiany butli LPG z racji tego ze konczy sie jej homologacja. Orientuje sie ktos moze czy wraz z nowa butla nalezy kupic nowy plywak i wielozawor czy tez gazownik przelozy zestaw ze starej?

Pozdrawiam

Paweł

Napisano

Jeśli wielozawór jest nowego typu (z elektrozaworem), to chyba nie ma takiej konieczności.

Jeśli nie, to nie wiem, czy będziesz miał zgodne homologacje butli i wielozaworu.

Napisano

Homologacja, tak jak pisze Nuki_tsw to jedno, ale jeżeli masz jakieś problemu np. z odbijaniem przy tankowaniu to wymien.

Wielozawór jest zintegrowany z pływakiem, to nie są osobne elementy.

Przy wymianie butli (o ile tak nie masz) zwróc uwagę zeby wielozawor był od tyłu auta (domniemywam, ze masz butlę zamiast koła zapasowego), bo podczas przyspieszania gaz odplywa do tylu. Majac wielozawor od tylu dluzej pojezdzisz na takiej samej ilosci gazu.

BTW. Ja sam zmieniałem butlę i wielozawor.

Napisano

> Witajcie,

> przymierzam sie do wymiany butli LPG z racji tego ze konczy sie jej homologacja. Orientuje sie ktos

> moze czy wraz z nowa butla nalezy kupic nowy plywak i wielozawor czy tez gazownik przelozy

> zestaw ze starej?

> Pozdrawiam

> Paweł

według jakieoś przepisu powinno sie wymieniać wielozawór +butle, niektórzy wymieniają sama butle a niektórzy komplet, radze wymieniać komplet bo po 10 latach to wielozawór też może szwankować w nowej butli sick.gif

Napisano

> Majac

> wielozawor od tylu dluzej pojezdzisz na takiej samej ilosci gazu.

A co z hamowaniem?Wolniej hamować? grinser006.gif

Napisano

Przy hamowaniu chyba za wiele tego gazu nie potrzebujesz.

Nie miałem z tym nigdy problemu, a wielozawór dałem właśnie w tył.

Napisano

> Przy hamowaniu chyba za wiele tego gazu nie potrzebujesz.

> Nie miałem z tym nigdy problemu, a wielozawór dałem właśnie w tył.

Jest coś co się nazywa fizyka.Nie ma znaczenia jak zamontujesz zawór.

Napisano

> Jest coś co się nazywa fizyka.Nie ma znaczenia jak zamontujesz zawór.

ma znaczenie choć nie bezpośrednio. tymbardziej nie chodzi tutaj o zawór, co o rurkę ssącą gazu. przy małej ilości gazu, przy przyspieszaniu cały gaz przemieszcza się do tyłu butli gdzie ssaka nie ma i silnik się dusi.

Napisano

> Jest coś co się nazywa fizyka.

No właśnie.

>Nie ma znaczenia jak zamontujesz zawór.

Na żużycie paliwa oczywiście nie ma to wpływu, ale na ilość wykorzystanego ciekłego LPG z zatankowanego tak samo zbiornika już tak.

Napisano

> Witajcie,

> przymierzam sie do wymiany butli LPG z racji tego ze konczy sie jej homologacja. Orientuje sie ktos

> moze czy wraz z nowa butla nalezy kupic nowy plywak i wielozawor czy tez gazownik przelozy

> zestaw ze starej?

> Pozdrawiam

> Paweł

Ja dobry tydzień temu przedłużałem homologacje . Koszt 200 zł, więc może warto się zastanowić hmm.gif

Napisano

> Ja dobry tydzień temu przedłużałem homologacje . Koszt 200 zł, więc może warto się zastanowić

Na jak długi okres przedłużyło?

Napisano

> Na jak długi okres przedłużyło?

10 lat

Facet mówił że nie ma szans aby butla trzymana w bagażniku nie wytrzymała badań. Jedynie problem może być z butlami montowanymi pod podwoziem. Wszystkie butle które pozytywnie przechodzą badania dają im 10 lat.

Napisano

> 10 lat

OOOOOOOOOOO to ciekawe. Słyszałem że z reguły dają na 2-3 lata - co jest średnio opłacalne.

Gdzie to robiłeś?

Napisano

> OOOOOOOOOOO to ciekawe. Słyszałem że z reguły dają na 2-3 lata - co jest średnio opłacalne.

> Gdzie to robiłeś?

Lublin , Bursaki 6

W Lublinie robią to 3 firmy

Napisano

> Ja dobry tydzień temu przedłużałem homologacje . Koszt 200 zł, więc może warto się zastanowić

Niestety nie zawsze sie da. Jak butla ma w oznaczeniu magiczną literkę 'K' od Koniec eksploatacji, to nic sie nie da zrobic. Miałem taką ze Stako. Usłyszałem od inspektora:

- Nikt panu nie przedłuzy homologacji

Napisano

> Niestety nie zawsze sie da. Jak butla ma w oznaczeniu magiczną literkę 'K' od Koniec eksploatacji,

> to nic sie nie da zrobic. Miałem taką ze Stako. Usłyszałem od inspektora:

> - Nikt panu nie przedłuzy homologacji

Zgadza się. Niestety część holenderskich butli oraz sporadyczne przypadki polskich nie są przeznaczone na przedłużanie homologacji - słowa gazownika.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.