Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Głupia sprawa - problem z pozycjami

Featured Replies

Napisano

Od kilku dni powtarza się jeden problem - w trakcie jazdy nagle gasną mi światła pozycyjne z prawej strony (oczywiście wtedy na konsoli zaświeci mi się kontrolka przepalonej żarówki). Co ciekawe wystarczy wyłączyć światła, zapalić je ponownie i wszystko cacy - stilo robi mnie w balona tuk.gif aha, gasną tylko pozycyjne przód i tył - kierunek i stop działa.

No i moje pytanie - na którym bezpieczniku podwieszone są prawe pozycje? Obstawiam że to wina bezpiecznika......

Trochę mi wstyd o takie rzeczy pisać ale ni huhu nie znalazłem nigdzie odpowiedzi - nawet w instrukcji w opisie bezpieczników nie znalazłem wskazówki. Normalnie poszedłbym do autka i pogrzebał w skrzynce z bezpiecznikami ale z czasem kiepsko - dzisiaj mam pod opieką córę, jutro delegacja, pojutrze przegląd rejestracyjny angryfire.gif

Napisano

Hmmm ja mam na tym plastiku od osłony aku np. narysowane jaki bezpiecznik za co odpowiada. Te wewnątrz wozu chyba też są oznaczone.

Napisano

> Obstawiam że to wina

> bezpiecznika......

ale co masz do bezpiecznika? przecie gdyby się przepalił, to nie świeciłoby i tyle.

szukałbym problemu gdzie indziej, skoro po ponownym odpaleniu wszystko działa. jakiegoś poluzowanego albo uszkodzonego kabla odpowiedzialnego za prawe pozycyjne (który np. się nagrzewając przerywa obwód)

jest jakiś charakterystyczny moment, w którym to się dzieje? na dziurach? zaraz po odpaleniu, dopiero po jakimś czasie od odpalenia? regularnie się powtarza, czy czasami?

fakt, nie widać w instrukcji osobnego bezpiecznika do postojówek. sprawdź F12 "światła mijania prawe", ew. F14 "światła drogowe prawe". nigdy nie wiadomo, jak makaroniarnia sobie tłumaczyła na język polski grinser006.gif

F12 jest koło body, F14 na akumulatorze ok.gif

Napisano
  • Autor

> ale co masz do bezpiecznika?

nie chodzi o sprawdzenie czy się przepalił po prostu bezpiecznik to pierwsza rzecz od której chcę zacząć czyli początek przysłowiowej nitki smile.gif może zaśniedziały styki?

>Hmmm ja mam na tym plastiku od osłony aku np. narysowane jaki bezpiecznik za co odpowiada. Te wewnątrz wozu chyba też są oznaczone.

a ja niestety nie mam osłony na aku, a i te wew nie są oznaczone.

cholewcia, pogoda nie sprzyja grzebaniu na świeżym powietrzu passed_out.gif

Napisano

F14 to mały bezpiecznik, drugi od lewej w rzędzie bliżej szyby (patrząc od frontu auta) (10 amper)

F12 drugi od góry w rzędzie po prawej (15 amper)

Napisano
  • Autor

No i temat wyjaśniony, sprawcą zamieszania okazała się dwuwłóknowa tylna żarówka (pozycja + stop) nie przepalił się żarnik stop a dziwnie przypalił tworząc zgrubienia które od czasu do czasu powodowało zwarcie do żarnika pozycji. Body reagował od razu odłączając cały prawy obwód świateł pozycyjnych i wywalał błąd na desce.

285186109-zaroweczkam.jpg

post-113050-14352513586177_thumb.jpg

Napisano

> No i temat wyjaśniony, sprawcą zamieszania okazała się dwuwłóknowa tylna żarówka (pozycja + stop)

> nie przepalił się żarnik stop a dziwnie przypalił tworząc zgrubienia które od czasu do czasu

> powodowało zwarcie do żarnika pozycji. Body reagował od razu odłączając cały prawy obwód

> świateł pozycyjnych i wywalał błąd na desce.

Gratuluję pomysłu. W życiu chyba bym nie wpadł na to, że takie objawy będą od żarówki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.