Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ciężko wchodzące biegi

Featured Replies

Napisano

Pytam po sąsiedzku, bo sam jeżdżę Bravo, ale moja dziewczyna ma Stilo i ma z nim problem.

Od jakiegoś czasu ciężko jej wchodzą biegi w sytuacji gdy silnik jest na chodzie. Na zgaszonym silniku wszystko jest ok.

Co byście obstawiali?

Dodam, że silnik ma 1,2. Przejechane około 160 tys. km.

Z góry dzięki za sugestie.

Napisano
  • Autor

> Sprzęgło.

> Pozdrawiam BAS

Niestety też mi się to pierwsze nasunęło, ale liczyłem że może jednak coś mniej kosztownego.

Nie orientuje się ktoś jaki może być koszt wymiany sprzęgła w tym modelu?

Napisano

> Niestety też mi się to pierwsze nasunęło, ale liczyłem że może jednak coś mniej kosztownego.

A co innego może dawać takie objawy przy pracującym silniku a przy zgaszonym nie?

Tylko sprzęgło.

> Nie orientuje się ktoś jaki może być koszt wymiany sprzęgła w tym modelu?

Od 200 do 300zł robocizna u Kazia, od 300 do 500zł w ASiO.

Sprzęgło kompletne ~270zł za Valeo.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Sprawdź najpierw hudraulikę sprzęgła bo to właśnie ona mogła nawalić.

Wysprzęglik ,albo pompa .

Napisano

> Sprawdź najpierw hudraulikę sprzęgła bo to właśnie ona mogła nawalić.

> Wysprzęglik ,albo pompa .

Wątpię, żeby praca silnika miała wpływ na to.

Sprzęgło z napędem hydraulicznym NIEmechanicznym działa dokładnie tak samo jak sprzęgło z linką, tyle że zamiast stalowej linki stosuje się płyn hydraulicznym.

ZTCW nie ma tam żadnego wspomagania.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Wątpię, żeby praca silnika miała wpływ na to.

> Sprzęgło z napędem hydraulicznym NIEmechanicznym działa dokładnie tak samo jak sprzęgło z linką,

> tyle że zamiast stalowej linki stosuje się płyn hydraulicznym.

> ZTCW nie ma tam żadnego wspomagania.

> Pozdrawiam BAS

Ja wiem jak działa ,ale jeżeli układ jast zapowietrzony lub jest wyciek to łożysko nie jest do końca wyciskane i wtedy źłe wchodzą biegi .

Napisano
  • Autor

> Ja wiem jak działa ,ale jeżeli układ jast zapowietrzony lub jest wyciek to łożysko nie jest do

> końca wyciskane i wtedy źłe wchodzą biegi .

No właśnie, ale jeśli nie ma tam wspomagania, to raczej nie powinno mieć znaczenia, czy silnik chodzi czy nie, a jednak objawy są od tego uzależnione.

Ale może i tak zacznę od sprawdzenia tego układu.

Dzięki za sugestie

Napisano

Jeżeli silnik pracuje a jest źle wysprzęglone sprzęgło to biegi ciężko wchodzą .To tak jakbyś nie dokońca naciskał sprzęgło więc wałek lekko ciągnie .

Napisano

> Jeżeli silnik pracuje a jest źle wysprzęglone sprzęgło to biegi ciężko wchodzą .To tak jakbyś nie

> dokońca naciskał sprzęgło więc wałek lekko ciągnie .

Możesz mieć rację, ale w kontekście przebiegu i damskiego bucika, jednak skłaniam się ku diagnozie związanej ze zużyciem sprzęgła.

Z drugiej strony kawałek wężyka, butelka po wodzie mineralnej(będziemy ekologiczni i nie będziemy lać płynu na ulicę), butelka płynu hamulcowego i chwila pompowania sprzęgłem, to nie duży koszt.

Myślę, że przepompowanie starego płynu nie zaszkodzi a może na chwilkę ciutkę pomóc, ale w najlepszym razie będzie to tylko odwleczenie wyroku o chwilę.

Pozdrawiam BAS

Napisano

I oto właśnie chodzi żeby nie narażać od razu na wysokie koszty .

A sprzęgła po damskim buciku już kilka razy miałem takie, że łożyska wchodziły w docisk. Ale ku pociesze kobietom miałem też klienta ,któremu po zrzuceniu skrzyni został tylko plastikowy ślizg z łożyska reszta obijała wewnętrzną stronę obudowy sprzęgła . A tak wogóle ,to szacunek dla Ciebie BAS. Dużo twoich odpowiedzi czytałem ,więc niskie ukłony

Napisano

> I oto właśnie chodzi żeby nie narażać od razu na wysokie koszty .

Myślę, że gdyby chodziło o przepracowanie płynu hydraulicznego to w pierwszej kolejności byłoby to zauważalne na przednich hamulcach(jakby nie patrzeć tam płyn ma najcięższe życie).

> A tak wogóle ,to szacunek

> dla Ciebie BAS. Dużo twoich odpowiedzi czytałem ,więc niskie ukłony

To ktoś czyta moje wypociny wink.gifrotfl.gif

IThankYou.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Myślę, że gdyby chodziło o przepracowanie płynu hydraulicznego to w pierwszej kolejności byłoby to

> zauważalne na przednich hamulcach(jakby nie patrzeć tam płyn ma najcięższe życie).

Tu raczej nie o stan płynu chodzi .Nie wiem jak w tym akurat modelu ale w większości pompa i wysprzęglik zbudowany jest z plastiku i w uszczelnieniu wewnętrzym leży problem bo nawet jeżeli nie ma wycieku to pompa siada i daje zbyt mało płynu na wysprzęglik i nie wysprzęgla do końca .

> To ktoś czyta moje wypociny

Czytają , czytają

Napisano
  • Autor

> Tu raczej nie o stan płynu chodzi .Nie wiem jak w tym akurat modelu ale w większości pompa i

> wysprzęglik zbudowany jest z plastiku i w uszczelnieniu wewnętrzym leży problem bo nawet

> jeżeli nie ma wycieku to pompa siada i daje zbyt mało płynu na wysprzęglik i nie wysprzęgla do

> końca .

> Czytają , czytają

Dzięki za rady.

Co do damskiego bucika, to może niekoniecznie. Dziewczyna jeździ tym samochodem od jakichś 20 tys. km i na ile znam jej styl jazdy, to na półsprzęgle nie jeździ.

Inna sprawa, że auto już swój przebieg ma. Ja w swojej Bravce sprzęgło robiłem po 180 tys.

Pozdro

PS

Widzę, że forum Stilo jest równie fajne jak te BBM, może kiedyś się przerzucę smile.gif Jakoś mam sentyment do włoskich wózków. smile.gif

Napisano

> Widzę, że forum Stilo jest równie fajne jak te BBM,

Część ludzi stąd wcześniej miała BBM'y.

> może kiedyś się przerzucę Jakoś mam sentyment

> do włoskich wózków.

Zapraszamy.

Napisz jak usuniesz usterkę.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Auto postawione do serwisu autoryzowanego Bosha. Niby odpowietrzyli, ale żadnego efektu, biegi jak ciężko wchodziły tak wchodzą. Za wymianę sprzęgła zaśpiewali 500 zł i za część kupowaną u nich (Valeo) 470 zł.

Stwierdziłem, żeby sobie darowali. Za odpowietrzenie skasowali 40 zł.

Postawiłem autko w innym serwisie. Duży serwis na kilka stanowisk, ale bez jakiejś rekomendacji (sam w swoim Bravo kiedyś wymieniałem u nich sprzęgło). Usługa u nich 300-350 zł, sprzęgło kupiłem sam za 300 zł.

Zobaczymy jak sobie poradzą z wymianą.

Napisano

> Auto postawione do serwisu autoryzowanego Bosha. Niby odpowietrzyli, ale żadnego efektu, biegi jak

> ciężko wchodziły tak wchodzą. Za wymianę sprzęgła zaśpiewali 500 zł i za część kupowaną u nich

> (Valeo) 470 zł.

To są drożsi niż ASO, w ASO da się spokojnie wytargować 300-350zł za robociznę.

> Zobaczymy jak sobie poradzą z wymianą.

To nie jest technologia rakietowa, średnio inteligentny orangutan z narzędziami i podnośnikiem powinien sobie poradzić, byle nie uszkodził przy okazji jakiejś wiązki... w bagażniku(przyroda zna i takie przypadki).

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Hmmm.

Dzwonili przed chwilą do dziewczyny, że auto nie będzie dzisiaj zrobione.

Okazało się, że jakaś część jeszcze jest do wymiany (coś z uszczelnieniem skrzyni biegów, czy wału korbowego), tylko już nie zdążą jej dzisiaj zamówić. Rzeczywiście auto miało coś uszczelniane jakiś czas temu, bo ciekło ze skrzyni biegów. Mechanik stwierdził, że mógłby złożyć to tak jak jest i uszczelnić, ale skoro już jest rozebrane to warto byłoby wymienić. Za tą część zaśpiewali 120 zł (robocizny nie doliczają, bo to i tak za jedną robotą).

O jaką część może chodzić? Mogę tam ewentualnie dzwonić i dopytać.

Napisano

> O jaką część może chodzić?

IMO są 2 opcje siemering na wale silnika albo na skrzyni biegów.

Coś mi się nie chce wierzyć, że kosztuje aż 120zł.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Skrzynia wymieniona.

Łącznie z tym uszczelniaczem (cokolwiek by to nie było) wału korbowego dziewczyna zapłaciła 470 zł + koszt sprzęgła 300 zł.

Autko śmiga, dziewczyna jest zakoczona, że sprzegło może tak lekko chodzić, więc chyba jest ok. smile.gif

Napisano

> Skrzynia wymieniona.

Jak mniemam sprzęgło smile.gif

> Łącznie z tym uszczelniaczem (cokolwiek by to nie było) wału korbowego dziewczyna zapłaciła 470 zł

> + koszt sprzęgła 300 zł.

> Autko śmiga, dziewczyna jest zakoczona, że sprzegło może tak lekko chodzić, więc chyba jest ok.

Trochę ją zgolili, ale przynajmniej ma sprawne autko. smile.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano

Podepnę się pod temat. W moim stilonie zdarza się że od czasu do czasu biegi mi wskaują za 2gim razem, tzn. jade i np mam 2ke chce wbić 3ke napotykam opór puszczam drążek, mam luz i ponawiam próbe bieg wskakuje. Jak mam ten problem z biegami to lewarek chodzi ciężko na boki czyli jak go dam w lewo czy w prawo to tak zostaje:P. Problem sam znika i biegi wchodzą na tzw. kliknięcie bez problemu.

Poradzicie coś?

Napisano

> Jak mam ten problem z biegami to lewarek chodzi ciężko na boki czyli jak

> go dam w lewo czy w prawo to tak zostaje

Ooo...! Właśnie,.. mi też ostatnio zaczęło się tak robić.

Może ktoś tak miał i pomoże zaoszczędzić cennego czasu na szukanie?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.