Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przegrzewanie się kół przednich

Featured Replies

Napisano

Witam

Następny problem , przegrzewają się przednie koła , hamulce? od czego zacząć?

Pozdrawiam

Andog

Napisano

> Witam

> Następny problem , przegrzewają się przednie koła , hamulce? od czego zacząć?

Zaciski.

Edit::

Elastyczne przewody hamulcowe mogły wyzionąć ducha.

Napisano

> Zaciski.

> Edit::

> Elastyczne przewody hamulcowe mogły wyzionąć ducha.

Zgadza się ok.gif Przewody elastyczne do wymiany.

Napisano

> Witam

> Następny problem , przegrzewają się przednie koła , hamulce? od czego zacząć?

> Pozdrawiam

> Andog

może nie koniecznie przewody a po prostu się klocki kończą i tłoczek w zacisku się zapiekł

Napisano

> może nie koniecznie przewody a po prostu się klocki kończą i tłoczek w zacisku się zapiekł

a co ma kończący się klocek do zapieczonego tłoczka?

Napisano

stawiam na zapieczenie wszystkiego co sie rusza zlosnik.gif

no i przewód elastyczny grinser006.gif

Napisano

> a co ma kończący się klocek do zapieczonego tłoczka?

bo już tłoczek nie cofa się do końca i powstaje na nim taki osad no i jak mi się wydaję to on jest przyczyna zapiekania się tłoczka

Napisano

> bo już tłoczek nie cofa się do końca i powstaje na nim taki osad no i jak mi się wydaję to on jest

> przyczyna zapiekania się tłoczka

Przerabiałem to w zeszłym tygodniu. Na 100% to przewody elastyczne. A jak nie uda się ich odkręcić to trzeba wymieniać wszystko od samej pompy. Teraz mam układ hamulcowy prawie jak z fabryki zlosnik.gifok.gif

Napisano

> bo już tłoczek nie cofa się do końca i powstaje na nim taki osad no i jak mi się wydaję to on jest

> przyczyna zapiekania się tłoczka

po to jest uszczelniacz żeby na nim się nie robił osad i nie dostawał się syf...

Napisano
  • Autor

Witam

Mam pytanie, jak odłączyć górną część przewodu elastycznego?

Pozdrawiam

Andog

Napisano

> Witam

> Mam pytanie, jak odłączyć górną część przewodu elastycznego?

> Pozdrawiam

> Andog

odkręcić icon_rolleyes.gif

Napisano

> Witam

> Pozdrawiam

> Andog

Górna część jest przymocowana do blachy taką wsuwką, trzeba ja zdjąć np. podważając śrubokrętem i odkręcić przewód giętki od sztywnego przewodu. Potrzebne są dwa klucze 17 i 11, najlepiej specjalne do przewodów hamulcowych. kosztują sporo bo za 3 klucze zapłaciłem kilkadziesiąt złoty, ale warto nawet do odkręcania wielu innych śrub. obejmują 3/4 nakrętki i nie niszczą jej. waytogo.gif

Napisano

> Witam

> Pozdrawiam

> Andog

tą blaszkę o której pisze kolega wyciąga się. ja sztywny przewód złapałem małym kluczem francuskim który dobrze go przytrzymał bo łatwo ukręcić

Napisano

> Witam

tutaj skromny.gif masz parę fotek.

nie kręcisz przewodem giętkim, tylko odkręcasz "nakrętkę" na przewodzie sztywnym. jak inni - ja też polecam klucze oczkowe otwarte - swojej ceny warte biglaugh.gifwaytogo.gif

Napisano
  • Autor

Witam

Zakupiłem specjalne klucze do przewodów hamulcowych (koszt 23zł za 3 klucze w komplecie , odkręciłem przewodu bez problemu . Niestety klocki dalej ocierają tarczę , nie odchodzą .Po naciśnięciu pedału hamulca koło nie rusza się , jednak po ściągnięciu z nogi z pedału klocki nie odchądzą od tarczy , ocierają . Chyba to zacisk . Czy ktoś ma jakiś manual demontażu zacisku i wymiany tłoczka?

Pozdrawiam

Andog

Napisano

> Witam

> Zakupiłem specjalne klucze do przewodów hamulcowych (koszt 23zł za 3 klucze w komplecie ,

> odkręciłem przewodu bez problemu . Niestety klocki dalej ocierają tarczę , nie odchodzą .Po

> naciśnięciu pedału hamulca koło nie rusza się , jednak po ściągnięciu z nogi z pedału klocki

> nie odchądzą od tarczy , ocierają . Chyba to zacisk . Czy ktoś ma jakiś manual demontażu

> zacisku i wymiany tłoczka?

> Pozdrawiam

> Andog

Żadnego tłoczka nie wymieniamy. Kupujesz komplet gumek oink.gif do zacisków za 6-8 zł ((uszczelka i kołnierz) x 2 w komplecie). Sam zacisk demontujesz po wyjęcie spinek w takich specyficznych klockach/blaszkach utrzymujących zacisk w tej pozycji jaką widzisz, Wyjmujesz te elementy stabilizujące i zacisk powinien sam zejść. Odkręcasz przewód giętki i go zaslepiasz by jak najmniej płynu stracić. Wyciągasz tłoczek, czyścisz całość do połysku, zakładasz nowe gumki oink.gif składasz wszystko z powrotem, napełniasz z powrotem płynem zacisk, przykręcasz odpowietrznik i na lejącym się płynie przykrecasz giętki. Jeżeli zrobisz to z wyczuciem by nie zapowietrzyć to nawet odpowietrzać układu nie będziesz musiał. waytogo.gif Montujesz w kolejności odwrotnej do rozkładania.

Napisano

> Witam

> Zakupiłem specjalne klucze do przewodów hamulcowych (koszt 23zł za 3 klucze w komplecie ,

> odkręciłem przewodu bez problemu . Niestety klocki dalej ocierają tarczę , nie odchodzą .Po

> naciśnięciu pedału hamulca koło nie rusza się , jednak po ściągnięciu z nogi z pedału klocki

> nie odchądzą od tarczy , ocierają . Chyba to zacisk . Czy ktoś ma jakiś manual demontażu

> zacisku i wymiany tłoczka?

> Pozdrawiam

> Andog

Witam!!

O ile zastosowałeś się do wcześniejszych porad i wszystko jest wyczyszczone i przesmarowane a blokowanie kół nadal nie ustąpiło to pozostała do wymiany tylko pompa hamulcowa.U mnie objaw był taki że po dłuższym postoju/noc/wszystko było OK ale po 5-10 użyciach hamulca wracało blokowanie kół,wymiana pompy rozwiązała problem.

Pozdrawiam.

Napisano

> Witam!!

> O ile zastosowałeś się do wcześniejszych porad i wszystko jest wyczyszczone i przesmarowane a

> blokowanie kół nadal nie ustąpiło to pozostała do wymiany tylko pompa hamulcowa.U mnie objaw

> był taki że po dłuższym postoju/noc/wszystko było OK ale po 5-10 użyciach hamulca wracało

> blokowanie kół,wymiana pompy rozwiązała problem.

Tylko że ja miałem identyczny problem przy rozwarstwieniu się od wewnątrz elastycznych przewodów hamulcowych. Wystarczyło zmienić je (choć przy okazji zmieniłem wszystkie poza pompą, sztywne też).

Napisano

> Tylko że ja miałem identyczny problem przy rozwarstwieniu się od wewnątrz elastycznych przewodów

> hamulcowych. Wystarczyło zmienić je (choć przy okazji zmieniłem wszystkie poza pompą, sztywne

> też).

Zgadzam się z Tobą w 100% te nieszczęsne przewody były jako pierwsze podejżane i jako pierwsze poszły do wymiany,przy okazji czyszczenie,smarowanie jarzma a skoro nic nie pomogło to pozostała tylko pompa.

Napisano

> Zgadzam się z Tobą w 100% te nieszczęsne przewody były jako pierwsze podejżane i jako pierwsze

> poszły do wymiany,przy okazji czyszczenie,smarowanie jarzma a skoro nic nie pomogło to

> pozostała tylko pompa.

A tłoczki się nie przekosiły i nie stają? Bo to był standardowy problem w zaciskach 125p i w uno też, bo są tej samej konstrukcji.

Co do sprawdzania pompy, to jest sposób, choć ja bym sam nie ryzykował. Przy przyblokowanych kołach leciutko poluzować przewód sztywny wychodzący z pompy, żeby kilka kropel płynu uciekło i zaraz dokręcić, żeby nie zapowietrzyć. Jeżeli zaciski odpuszczą, to na bank pompa.

Napisano

> A tłoczki się nie przekosiły i nie stają? Bo to był standardowy problem w zaciskach 125p i w uno

> też, bo są tej samej konstrukcji.

> Co do sprawdzania pompy, to jest sposób, choć ja bym sam nie ryzykował. Przy przyblokowanych kołach

> leciutko poluzować przewód sztywny wychodzący z pompy, żeby kilka kropel płynu uciekło i zaraz

> dokręcić, żeby nie zapowietrzyć. Jeżeli zaciski odpuszczą, to na bank pompa.

Nie w każdym UNO jest problem z tymi klinami przy zaciskach. W moim kliny są płaskie i tylko na jedną spinkę, Raz chciałem zmienić, kupiłem w sklepie nowe, ale miałem założone tylko raz i to na dzień. Nigdy wiecej. Te nowe mają kształt taki lekko zakrzywiony na dwie spinki i to od razu spowodowało że miałem jak to nazwałeś przekoszenie. Czem prędzej wyszlifowałem do połysku moje stare kliny i posmarowane służą do dziś bez problemów. waytogo.gif

facepalm%5B1%5D.gif Edit. Teraz doczytałem dokładniej że piszesz o tłoczkach. A to chyba nie ten sam problem. 275123014-zielony.gif

Napisano

> A tłoczki się nie przekosiły i nie stają? Bo to był standardowy problem w zaciskach 125p i w uno

> też, bo są tej samej konstrukcji.

> Co do sprawdzania pompy, to jest sposób, choć ja bym sam nie ryzykował. Przy przyblokowanych kołach

> leciutko poluzować przewód sztywny wychodzący z pompy, żeby kilka kropel płynu uciekło i zaraz

> dokręcić, żeby nie zapowietrzyć. Jeżeli zaciski odpuszczą, to na bank pompa.

Nie nic z tłoczkami się nie robiło i co ciekawe można je było wcisnąć w jarzmo ręcznie bez żadnych przrządów,ścisków itp jasne że wchodziły z oporem ale dało sie to zrobić,skoro nie ciekły i wchodziły w jarzmo suwliwie wymiana pewnie była nie potrzebna ale miałem kupione nowe gumki i rozebrane jarzmo to wymieniłem.

Napisano

> Nigdy wiecej. Te nowe mają kształt taki lekko zakrzywiony na dwie spinki i to od

> razu spowodowało że miałem jak to nazwałeś przekoszenie.

To chyba kliny od 125p/poloneza. Zaciski w nich są prawie identyczne, różnią się takimi właśnie szczegółami. Na pewno kiedyś w kanciaku miałem kliny na dwie spinki, przy mało intensywnej jeździe wymagały czyszczenia co najmniej raz w roku

Napisano

> To chyba kliny od 125p/poloneza. Zaciski w nich są prawie identyczne, różnią się takimi właśnie

> szczegółami. Na pewno kiedyś w kanciaku miałem kliny na dwie spinki, przy mało intensywnej

> jeździe wymagały czyszczenia co najmniej raz w roku

Potwierdzam, na pewno w 125p miałem kliny z dwiema zawleczkami i stale je trzeba było czyścić.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.