Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

UPG w x16xel

Featured Replies

Napisano

panowie mam problem.wypaliło mi zawór i robiłem całą głowice i pierścienie (prima).po 4 tyś. przedmuchało uszczelke między 2-3 garem.poprzediło ten fakt dymienie na niebiesko(wiadomo ubytek oleju).pomyślałem zaoszczędziłem i jakaś tania uszczelka i stare śruby.założyłem uszczelke i komplet nowych śrub (erling) i było wszystko fajnie niestety po kolejnych 4 tyś znów puszcza niebieskie bąki.

co może być nie tak

wiadomo planowanie,klucz dynamometryczny ( za namową speca 40/60/80 potem żekomo miały się zerwać sruby) wszystko było więc co ?

słyszałem opinie że już za natto splanowana głowica i tak się bedzie powtarzać- prawda?

czy można teraz jeszcze dociągnąć śruby przedłużając życie uszczelce( zależy mi na 1,5 tyś km)

bardzo prosze o podpowiedzi.

Napisano

Czy jesteś na 100% pewien że głowica albo blok nie mają pęknięcia między cylindrami? To chyba mogłoby być przyczyną.

Napisano
  • Autor

> Czy jesteś na 100% pewien że głowica albo blok nie mają pęknięcia między cylindrami? To chyba

> mogłoby być przyczyną.

po wymianie uszczelki przez pierwsze 3 tyś , zero problemów nawet przy ostrym pociągnięciu na obrotach nie dymił.a im przebieg większy tym dymienie częstsze i pod znacznie mniejszym obciążeniem.

a może warto szukać mocniejszych śrub i bardziej przykatować głowice?

Napisano

> a może warto szukać mocniejszych śrub i bardziej przykatować głowice?

Nawet na starych śrubach dobrze zrobiona głowica powinna trzymać. Mi w x16xel wypaliło zawór razem ze świecą zapłonową. Dałem głowicę do zakładu gdzie wymienili zawór, sprwdzili na szczelność powymieniali jakieć uszczelniacze i inne duperelki. Generalnie zrobiona kompletnie. Po czym założyłem ją na uszczelkę erlinga ale na stare śruby dokręcane zgodnie z tym co jest w TISie dla nowych. Mechanik z ASO mi to dokręcał a wiem że u siebie w x14xe też robił głowice i miał stare śruby. To było ponad 50 tyś km temu.

Moje zdanie jest takie ze albo głowica była źle zrobiona lub nie sprawdzona albo strzelił któryś pierścień i dlatego dymi.

Dokrecenie nic nie da. Najwyżej urwiesz śrubę.

Napisano

Nie dokręca się śrub głowicy na Nm, jeśli producent nakazuje dokręcanie na kąty. Po to to robi, żeby w śrubie przekroczyć granicę plastyczności.

To, czy głowica była za bardzo splanowana możesz sprawdzić mierząc jej wysokość. Min. to 134,9mm. Wzrośnie też ciśnienie sprężania.

Możesz sprawdzić te 80Nm kluczem, ale jeśli już dymi to pewnie po ptokach.

Po tylu usterkach sprawdziłbym też płaskość kadłuba, nie tylko samej głowicy.

Napisano
  • Autor

jak chodzi o pęknięty pierścień to raczej wykluczam,dymił by raczej non-stop.

teraz dymienie pojawia sie dopiero po rozgrzaniu.

czy płaskość bloku wystarczy jak obejrze po przyłożeniu (nie kojarze nazwy) takiego metalowego liniału?

jak sprawdzić śruby czy nie są wyciągnięte? czy zmienia się wtedy ich długość?

głowica była robiona kompletnie ,więc chyba jak by były spartolone uszczelniacze to by przeważnie przy porannym odpalaniu dymił ,a on z rana nic a nic.

powiem szczerze że sam już zgłupiałem wymieniałem przecież kilka uszczelek i nigdy takiego problemu a tu jakaś lipa. confused.gif

a jeszcze jedno kiedyś się smarowało smarem uszczelke teraz podobno nie ma takiej potrzeby-może taki zabieg by pomógł.

Napisano

Jeśli masz liniał to jak najbardziej możesz tak sprawdzić.

Uszczelki nie smaruj. Powierzchnie kadłuba i głowicy mają być czyste i odtłuszczone. Śruby nowe.

Napisano

> Uszczelki nie smaruj.

Kiedyś taka reguła krążyła wokół uszczelek pod kapę zaworów i miski olejowe.

>Powierzchnie kadłuba i głowicy mają być czyste i odtłuszczone.

Nie znam się i nie mam doświadczenia w tym temacie, a czy dobrze by było użyć uszczelniacza typu elring przy składaniu głowicy?

PZDR VEN

Napisano

> Kiedyś taka reguła krążyła wokół uszczelek pod kapę zaworów i miski olejowe.

Bo nasmarowana nie przesuwała się podczas montażu wink.gif

> czy dobrze by było użyć uszczelniacza typu

> elring przy składaniu głowicy?

Tylko po co? Uszczelka jest tak mocno dociśnięta, że nie ma takiej potrzeby. Jeśli już koniecznie to dosłownie śladową ilość. Niektóre uszczelki mają silikonową obwódkę.

Napisano

> Bo nasmarowana nie przesuwała się podczas montażu

O widzisz teraz już jestem mądry i wiem po co było smarowane.

> Tylko po co? Uszczelka jest tak mocno dociśnięta, że nie ma takiej potrzeby. Jeśli już koniecznie

> to dosłownie śladową ilość. Niektóre uszczelki mają silikonową obwódkę.

Takiego doświadczenia nie mam. Obsługuję swój silnik na tyle ile potrafię, dalej posiłkuję się Toshem.

PZDR VEN

Napisano

Nowego typu uszczelek się nie smaruje, choć na nic to nie wpływa raczej. U ciebie problem jest albo z pęknietym blokiem albo głowicą niestety. 4 kkm wytrzymywało bo nowe śruby trzymały, teraz po rozgrzaniu rozszczelnia się i jest d..a

Napisano

> U ciebie problem jest albo

> z pęknietym blokiem albo głowicą niestety.

boje_sie.gifpanic.gifpanic.gifpanic.gifboje_sie.gif a sądziłem, że wszystko jest ok.

Wczoraj wsiadłem i paliło od pierwszego, nie dymiło, nie połyka oleum i dopiero co sobie gaz wyregulowalem oslabiony.gif

zlosnik.gif to autor wątku ma problem z bryczką, ja tylko w kwesti montażu uszczelek.

Ciekawi mnie jaka technologia w produkcji uszczelek korkowych pod kapę zaworów się zmieniła, o której to mówiłem, że często mechanicy smarują olejem.

PS. Frotka A z jakim silnikiem??

PZDR VEN

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.