Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zakup lanci delty mk2

Featured Replies

Napisano

Witajcie, czego się spodziewać po tym samochodzie? na co zwrócić uwagę przy zakupie. Silniki poza 1.6 16v nie są mi znane, czegoś unikać? Auta szukałbym z gazem, który silnik najlepiej to zniesie?

Napisano

> Witajcie, czego się spodziewać po tym samochodzie?

O ile jest zadbany to bezawaryjenj jazdy w dosc komfortowych warunkach.

>na co zwrócić uwagę przy zakupie.

Na wycieki oleju z silnika (pokrywa zaworow i miska olejowa).

Stan tylnego zawieszenia (kola nie moga byc "w negatyw". Tylne zawieszenia NIE posiada mozliwosci regulacji. Jak jest zle to wymiana.

Stan przedniego zawieszenia (blizniacze do Tipo). Ogolnie tragedii nie ma. Denerwuje fakt, ze sworznie sa na stale z wahaczem. Padnie sworzen, wymieniasz calosc. Ceny od 80 do circa 400zl za drogie firmy.

Diagnostyjka jak przy tylnym zawieszeniu - cos nie zgadza to wymiana. Mozna regulowac TYLKO zbieznosc.

Koniecznie sprawdz czy WSZYSTKIE elektrycznme elementy wyposazenia dzialaja bez zarzutu. Auto potrafi byc bardzo bogato wyposazone. Niestety, czasami cos nie dziala i pozniej jedynie denerwuje.

Sprawdz czy szyber jest szczelny i bez problemu dziala.

Zajrzyj od spodu pod zderzak. Pogiete profile po bokach swiadcza o wypadkowej przeszlosci samochodu - takich unikamy.

Aha, tylny spryskiwacz z zasady nie dziala hehe.gif

Sprawdz jak z korozja. Niby nie powinno gnic (mialem dwie i byly bardzo zdrowe, kupilem trzecia i je podloge wzdluz progow), ale lepiej dmuchac na zimne.

Poza tym jak kazde inne auto...

>Silniki poza 1.6 16v nie są mi znane, czegoś unikać?

1,6 OHC 8V 75KM

Silnik to niemal doslownie to samo co 1,4/1,5 we Fiacie Uno i podobnych. banalny w obsludze, niezawodny ale sporo za slaby do auta o tej masie. W kazdym razie jesli nie zalezy Ci na osiagach to moze byc i to. Silnik zniesie gaz bez zadnego problemu.

1,6 16v - jak mowisz o tym juz wiesz, wiec nie ma co pisac. zaleznie od rynku na ktory szlo auto mial 90 albo okolo 105KM:

1,8 16v 131KM - popytaj wlascicieli Punto HGT. W kazdym razie jesli szukasz kompromisu miedzy osiagami i kosztami utrzymania to chyba rozsadny wybor. Przy czym moze byc drozej niz sie wydaje...

2,0 16v 139KM - silnik stary jak swiat. Duzy, ciezki, pieknie brzmiacy i smajacy niewiele wicej mocy niz 1,8. Osobiscie wybralbym ten pierwszy. 2,0 bylo montowane do 1995 roku - pozniej zastapiono je silnikami 1,8. Klopotliwy w serwisie z racji duzej ilosci paskow i malej ilosci miejsca pod maska. O ile nie byl bardzo dbany to czesto padaja panewki. O ile byl zadbany to jest naprawde niezawodny.

2,0 16v Turbo - o ile nie interesuja Cie koszta to bierz sie za to. Silnik znany z Fiata Coupe/Delty integrale. zaleztnie od wersji i rocznika od 186 do okolo 205KM. Wysokie zuzycie paliwa, jeszcze bardzioej klopotliwy w obsludze niz juednostka wolnossaca.

Daje najwiecej frajdy z jazdy, auto posiada zawsze ViscoDrive.

O innych silnikach nie wiem nic.

>Auta szukałbym z gazem, który silnik najlepiej to

> zniesie?

Moim zdaniem jednostki 1,6 beda tutaj najlepszym wyborem. Nie mam pojecia jak na gaz reaguje 1,8. "W,0 pewnie tez bedzie na tym smigac o ile bedziesz naprawde dbal o silnik.

Aha, w kazdej wersji silnikowej skrzyni lubi zgrzytac na pierwszych trzech biegach i miec problemy z wrzuceniem wstecznego wink.gif

Co jeszcze chcesz wiedziec?

Napisano

> Moim zdaniem jednostki 1,6 beda tutaj najlepszym wyborem. Nie mam pojecia jak na gaz reaguje 1,8.

> "W,0 pewnie tez bedzie na tym smigac o ile bedziesz naprawde dbal o silnik.

> Aha, w kazdej wersji silnikowej skrzyni lubi zgrzytac na pierwszych trzech biegach i miec problemy

> z wrzuceniem wstecznego

> Co jeszcze chcesz wiedziec?

1,6 jest trochę tańszy w serwisie, ale spalanie jest takie same, jak nie wyższe niż w 1,8. Auto waży jednak około 1200kg w górę.

Co do LPG w VVT, przy zadbanym silniku, dobrej instalacji i dobrym serwisie nie sprawia żadnych problemów.

Napisano
  • Autor

> Auto waży jednak około 1200kg w górę.

icon_eek.gif ona jest cięższa od sieny...

> Co do LPG w VVT, przy zadbanym silniku, dobrej instalacji i dobrym serwisie nie sprawia żadnych

> problemów.

ok koledzy, mam obecnie w aucie jakieś 12-13 do setki, który silnik w delcie nie będzie gorszy?

Napisano

> ona jest cięższa od sieny...

nie wiem ile waży siena, ale deltę dociąża wyposażenie, wyciszenie ect

podałem Ci realną wagę z nacisku osi wink.gif

> ok koledzy, mam obecnie w aucie jakieś 12-13 do setki, który silnik w delcie nie będzie gorszy?

potrzebujesz ok 100KM/t czyli 1,8VVT będzie imho optymalny.

Realnie masz niskie 10s do 100kph, katalogi podają wysokie 9s nawet.

Generalnie 130KM w tej budzie zapewnia ponad przyzwoite osiągi, a całość potrafi przekroczyć 200kph zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

wg dowodu kolegi z 1.6 16v waży 1120 kg

no to poniżej 10-ciu do setki już mnie urządza, pytanie jak wygląda spalanie gazu w tym silniku?

Napisano

> wg dowodu kolegi z 1.6 16v waży 1120 kg

> no to poniżej 10-ciu do setki już mnie urządza, pytanie jak wygląda spalanie gazu w tym silniku?

10-11l/100 przy normalnej jeździe mieszanej po śląsku - lato/zima bez znaczenia.

Generalnie u mnie zakres spalanie to 9,6-16l zlosnik.gif zależnie od warunków i tempa

Napisano

> ona jest cięższa od sieny...

> ok koledzy, mam obecnie w aucie jakieś 12-13 do setki, który silnik w delcie nie będzie gorszy?

Każdy. Nawet najsłabszy robi podobny czas.

Napisano

Kol. Dejv już w zasadzie wszystko napisał zlosnik.gif

Ja dodam od siebie, by szukać takiej z fotelami Recaro 270751858-jezyk.gif

Zwrócić uwagę na korozję na progach w miejscach gdzie podnosi się lewarkiem,

by przy pierwszym podnoszeniu lewarek nie wpadł do środka grinser006.gif

Miska olejowa jest blaszana i droga, więc i tu warto dobrze obejrzeć.

Osobiście polecam 2.0 16V:

Miałem 2 szt. takie: jedna była zajechana ja ją dobiłem i poszła na złom (panewki),

druga zadbana wytrzymała całą zimę codziennego upalania ok.gif

Moja jest bogato wyposażona dość i jej masa własna z dowodu to 1440kg icon_eek.gifcool.gif

Napisano

> Kol. Dejv już w zasadzie wszystko napisał

001.gif

> Ja dodam od siebie, by szukać takiej z fotelami Recaro

W sumie racja, Recaro bardzo zmienia komfort podrozowania chociaz nie kazdemu moze odpowiadac. Te fotele sa dosc twarde. Podstawowe fotele w Alcantarze sa miekkie, wygodne i przypominaja fotel przed kominkiem wink.gif

> Zwrócić uwagę na korozję na progach w miejscach gdzie podnosi się lewarkiem,

> by przy pierwszym podnoszeniu lewarek nie wpadł do środka

> Miska olejowa jest blaszana i droga, więc i tu warto dobrze obejrzeć.

To zalezy ktora. Zasadniczo o ile nie jest cala poobijana to tragedii nie ma. Z reszta i tak NA PEWNO bedzie uszczelka pod miska do wymiany, wiec mozna zdjac, wyczyyscic i zamalowac.

Nie polecam odkladania wymiany uszczelki pod miska i pokrywa zaworow w silnikach 1.8/2,0/2,0T (a szczegolnie w tym ostatnim). Olej splywa wprost na goracy kolektor wydechowy/turbosprezarke i nie dosc ze w aucie potwornie smierdzi to moze sie to baaardzo niefajnie skonczyc...

> Osobiście polecam 2.0 16V:

To akurat sprawa dyskusyjna. trzeba sobie zdawac sprawe z tego, ze 2,0 jest problematyczne w obsludze. Glupia wymiana paska rozrzadu to koniecznosc przebicia sie przez cztery (!) inne paski. Wystarczy z reszta rzucic okiem na ten szkic:

twincamghistview.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Trzeba sobie tez zdawac sprwe, ze wraz z wymiana paska rozrzadu zalecana jest tez wymiana paska napedzajacego walki balansujace. To sprawia, ze tanio nie jest. Aha, naturalnie trzymanie sie fabryczneych zalecen (120tys km/5 lat) dotyczacych wymian to proszenie sie o klopoty.

> Miałem 2 szt. takie: jedna była zajechana ja ją dobiłem i poszła na złom (panewki),

> druga zadbana wytrzymała całą zimę codziennego upalania

Prawda jest taka, ze trzeba bezwzglednie pilnowac stanu oleju i jego cisnienia. Pompa oleju zasadniczo sie nie zuzywa - ona sie z wiekiem rozkreca a co za tym idzie cisnienie oleju spada. Konczy sie to masakra panewek i walu korbowego. Zegar cisnienia oleju mocno wskazany, cisnienie oleju na cieplym silniku i wolnych obrotach ni moze spasc ponizej 1,0-1,1 bara. Jesli spada to lepiej brac sie za rewizje silnika a dokladniej za wymiane pompy oleju. Pompa oleju jest niedostepna u producenta, ale w Niemczech jest zrodlo nowych, orginalnych pomp (350 euro). Jest tez mozliwosc przelozenia bebechow z pompy siedzacej w silniku 1,8 131KM, ale nigdytego nie robilem. Gdyby ktos potrzebowal to moge dac namiar na czlowieka, ktory to ogarnia.

Druga sprawa to male czary-mary przy wymianie oleju - zanim zalozymy filtr oleju to wypelniamy kanal w podstawce olejem. Ponoc ma to zapobiec zapowietrzaniu sie pompy oleju. Ile w tym prawdy? Nie wiem.

> Moja jest bo

gato wyposażona dość i jej masa własna z dowodu to 1440kg

Zasadniczo wyszystkie sa dosc bogato wyposazone w porownaniu do konkurencyjnych aut z tamtego okresu. Naturalnie zaleznie od wyposazenia waga baaardzo mocno sie rozni.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.