Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy linka może się rozciągnąć?

Featured Replies

Napisano

Od 3.5 roku dość intensywnie użytkuję Bravę 1.6.

Od początku było tak, że czasem przy wrzucaniu wstecznego potrafiło lekko zazgrzytać

Doczytałem, że to raczej TTTM i żeby się zbytnio nie przejmować.

Ale wydaje mi się, że przez ten czas ten problem stopniowo, pomalutku się nasilał.

Obecnie doszedł do takiego stopnia, że choć autko użytkuję nadal bezstresowo, to jednak te zgrzytnięcia przy wrzucaniu wstecznego potrafią (na ciepłym silniku) być już nieprzyjemne i irytujące.

Auto ma prawie 190.000 przejechane i za mojej kadencji (65.000) nic w kwestii sprzęgła nie ruszałem, a wcześniej to diabli wiedzą

Oprócz tego zgrzytania nie ma żadnych innych objawów (sprzęgło chodzi cicho, nie słychać łożyska)

ewidentnie do końca nie wysprzęgla czyli linka stała się za długa, chcę ją podregulować (skrócić)

ale zastanawiam sie nad przyczyną bo

1) linka ze stali hartowanej nie jest raczej skłonna do samoistnego rozciągania - mam rację?

2) zużywanie sie okładzin sprzęgła powoduje raczej proces odwrotny (w kierunku ślizgania się sprzęgła a nie niewysprzęglania) co nie?

3) koategorycznie twierdzę, że na zimnym silniku objawów prawie że nie ma, na ciepłym są ewidentne. Nie umiem sobie wytłumaczyć jaki wpływ na wysprzęglanie ma temperatura silnika. Umie ktoś?

4) czy pancerz mógł się skurczyć czy jednak prędzej linka wydłużyć?

5) wydłużenie linki może być spowodowane tym, że właśnie zaraz pęknie, bo popękały już poszczególne druciki linki. Tylko że u mnie objaw nie pojawił się raptownie, lecz stopniowo no i już by dawno pękła całkowicie bo jeżdżę już tak dosyć długo - dobrze myślę?

Napisano

> Od 3.5 roku dość intensywnie użytkuję Bravę 1.6.

>...

> 1) linka ze stali hartowanej nie jest raczej skłonna do samoistnego rozciągania - mam rację?

Pewny jestes, ze nie masz tam hydraulicznego sprzegla?

A linka jak najbardziej potrafi sie rozciagnac. I mocno watpie by byla hartowana waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Pewny jestes, ze nie masz tam hydraulicznego sprzegla?

na 100% zwykła linka

> A linka jak najbardziej potrafi sie rozciagnac.

OK

Napisano

> na 100% zwykła linka

> OK

Wez tez pod uwage wodziki - jesli sa na linkach, to kolejny element, plus zawsze gdzies jakies luzy mechanizm moze dostac. Aczkolwiek pociesze Cie, ze w obu autach jakie mam (jedno w zasadzie od nowosci) przy przebiegu ~70kkm wsteczny zawsze zgrzyta, jak nie odczekam z 5-10 sekund gdy auto stoi - strasznie mnie to wkurza, ale w Vectrze na gwarancji mowili - tak musi byc...

Napisano
  • Autor

> Wez tez pod uwage wodziki - jesli sa na linkach, to kolejny element, plus zawsze gdzies jakies luzy

OK no to jeszcze jeden objaw jaki 1 raz (zaraz po jeździe) zaobserwowałem.

- auto stoi lekko z górki

- silnik zgaszony, zapięty 1 bieg

- wciskam sprzęgło: efekt auto stoi

- zrzucam na luz (z leciutkim oporem) efekt: auto zaczyna się toczyć

Objaw nie do powtórzenia na zimnym (lub nawet średnio ciepłym)

Napisano

u mnie było podobnie, tzn też problemy z wrzucaniem biegów, podciągnąłem linkę i lepiej (pedał poszedł do góry)

za jakiś czas znowu, potem znowu i pyk ... linka pękła (ze dwa lata od pierwszej regulacji)

więc chyba może się "wydłużać" ...

(pacjent astra F)

aha, w astrze mierzyło się położenie pedału miarką do kierownicy, mnie wyraźnie "ubywało"

Napisano

Linki się wyciągają, sprawdź jaki masz układ bo może wystarczy wyregulować a może trzeba wystarczy powymieniać jakieś tulejki

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.