Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak wycentrować śrubę skrzyni ???

Featured Replies

Napisano

Witam kolegów ostatnio wymieniałem poduszkę pod skrzynią mój mechanik chyba jej nie wycentrował bo jakoś na jednym boku leży jak ja trzeba wycentrować żebym wiedział jak mu podpowiedzieć skoro nie wiedział jak

Napisano

> Witam kolegów ostatnio wymieniałem poduszkę pod skrzynią mój mechanik chyba jej nie wycentrował bo

> jakoś na jednym boku leży jak ja trzeba wycentrować żebym wiedział jak mu podpowiedzieć skoro

> nie wiedział jak

A kolega może pokazać foto ? Wymieniałem ją sam... i nie mogę sobie jakoś wyobrazić jej centrowania.... dokładamy i dokręcamy... wsio hmm.gif

Napisano
  • Autor

no nie mam fotki ale śruba nie jest na środku tylko w stronę błotnika leci no chyba że podkładka pod śrubą jest nie równo ?

Napisano

> A kolega może pokazać foto ? Wymieniałem ją sam... i nie mogę sobie jakoś wyobrazić jej

> centrowania.... dokładamy i dokręcamy... wsio

Ja ja centrowalem. Fabrycznie była delikatnie przesunięta do jednej z krawędzi, ale jej nie dotykała. Centrowanie polega na poluzowaniu nakrętki, odsunięcie dużym śrubokrętem śruby na środek I dokręcenia nakrętki. Wzmianka na ten temat opisuje tutorial na oficjalnej.

Napisano
  • Autor

czyli trzeba poluzować śrubę główną i podstawić podnośnik poluzować skrzynię i delikatnie przesunąć śrubokrętem na środek i dokręcić jak dobrze zrozumiałem ?

Napisano
  • Autor

Jak poluzuję śrubę główną to śrubokrętem ją się da tak odsunąć bez większych problemów ???

Napisano

> Jak poluzuję śrubę główną to śrubokrętem ją się da tak odsunąć bez większych problemów ???

Tak jak napisałeś, może być konieczność aby podeprzeć silnik pod spodu po odkręceniu nakrętki. Mocniejszy śrubokręt załatwi sprawę.

Napisano

> Ja ja centrowalem. Fabrycznie była delikatnie przesunięta do jednej z krawędzi, ale jej nie

> dotykała. Centrowanie polega na poluzowaniu nakrętki, odsunięcie dużym śrubokrętem śruby na

> środek I dokręcenia nakrętki. Wzmianka na ten temat opisuje tutorial na oficjalnej.

No chyba że tak... to 'centrowanie' jakoś bardziej po kojarzyło mi się z ustawianiem na dziesiątej części milimetra, to o czym mowa robi się z automatu, dziwne że mechanik tego tak od razu nie zrobił...

Napisano
  • Autor

A oto dzisiaj zrobiłem fotkę przepraszam za jakość zrobiona telefonem no i dostęp nie ciekawy bez rozbierania akumulatora smile.gif

post-149884-14352513737693_thumb.jpg

Napisano

> Mi się wydaje że jest nie tak wycentrowana a waszym zdaniem ???

Na zdjęciu śruba jest niewycentrowana. Myślę jednak że nie ma to aż takiego welkiego znaczenia. Ważne jest aby nakrętka nie dotykała krawędzi poduszki, to czy ona jest 5 mm w tą czy w tą to niewielka różnica.

Dla poprawności możesz oczywiście ją wycentrować aby była idealnie na środku, ale wiązać się to będzie z rozbebeszaniem akumulatora wink.gif

Napisano
  • Autor

Mój mechanik i tak będzie rozbierał akumulator więc niech ją wycentruje tak dla spokoju jeszcze sprawdzę czy nie dotyka krawędzi a co się dzieję jeśli dotyka jaki jest objaw ?

Napisano

> Czy przy dotykaniu o krawędż może się uszkodzić poduszka?

Na 99% nie, no w sumie uszkodzić to nawet na 100% nie da rady, co najwyżej nie będzie tłumiła drgań.... ale jak by tak było to miałbyś ładny bas w środku.

...choć tak głębiej się zastanowić, to nawet jak dotyka to powinna normalnie działać, tzn. tłumić drgania hmm.gif

Napisano
  • Autor

Aha dzięki za informacje i tak powiem mechanikowi żeby ją wycentrował skoro nie zrobił tego od razu to będzie poprawiał za friko jeszcze raz wielkie dzięki !!!

Napisano
  • Autor

no i po zabiegu wycentrowana i powiem wam ze jednak jest różnica nie przenosi się tyle drgań jak wcześniej dotykała krawędzi chyba lepiej rozprowadza poduszka drgania po całości a tak napierała na jedną stronę jescze raz wielkie dzięki panowie za poradę smile.gif

Napisano

ja mam wlasnie na krawedzi..nie zwrocilem uwagi...

jak myslicie oplaca sie to wszystko rozbierac tylko po to aby wycentrowac srube...?? buu.gif

Napisano

> ja mam wlasnie na krawedzi..nie zwrocilem uwagi...

> jak myslicie oplaca sie to wszystko rozbierac tylko po to aby wycentrowac srube...??

Wbrew pozorom nie jest to taka skomplikowana i czasochłonna robota wink.gif

Jak kolega pisze że jest poprawa to chyba się opłaca wink.gif

Napisano
  • Autor

dla mnie było warto nie długi zabieg a efekt niespodziewany mniejsze drgania znaczy się smile.gif ale to już osobista sprawa czy się będziesz chciał z tym bawić.

Napisano

> Wbrew pozorom nie jest to taka skomplikowana i czasochłonna robota

> Jak kolega pisze że jest poprawa to chyba się opłaca

nawet nie wiesz ile pan lekkich obyczajow posypalo sie przy wkrecaniu koszyka na akumulator... sick.gif

a jeszcze kable do bezpiecznikow to byla jedna wielka loteria..

"ten bedzie chyba tu, a ten brazowy z tylu.."

jak poskladalem wszystko to bylo pytanie:

"odpali czy sie spali...? hehe.gif"

ale dalo rade 270751858-jezyk.gif

jutro REPLAY rotfl.gif

Napisano
  • Autor

no jest tam lekka pajęczynka ale da radę to połączyć do kupy czasem polecą niecenzuralne słowa ale w mechanice to już chyba norma smile.gif

Napisano

> nawet nie wiesz ile pan lekkich obyczajow posypalo sie przy wkrecaniu koszyka na akumulator...

> a jeszcze kable do bezpiecznikow to byla jedna wielka loteria..

> "ten bedzie chyba tu, a ten brazowy z tylu.."

overboost03.jpg

ale po co to rozpinacie, to wystarczy taktycznie załatwić...

tu operacja koszyk też miała miejsce

> jak poskladalem wszystko to bylo pytanie:

> "odpali czy sie spali...? "

> ale dalo rade

> jutro REPLAY

Trzymamy kciuki

Napisano

dalo rade zlosnik.gif

jakiejs wielkiej roznicy nie odczulem po wycentrowaniu sruby..ale...swiety spokoj jest..i spokojne sumienie hehe.gif

powiedzcie..jak wymienialiscie poduchy to te co sa do podwozia samochodu przytwierdzone tez...? swieca.gif

Napisano

> dalo rade

> jakiejs wielkiej roznicy nie odczulem po wycentrowaniu sruby..ale...swiety spokoj jest..i spokojne

> sumienie

> powiedzcie..jak wymienialiscie poduchy to te co sa do podwozia samochodu przytwierdzone tez...?

Niet, only tą na skrzyni biegów bo ona najczęściej pada. Łap nie ruszałem. Można sprawdzić wizualnie stan gumy - tutaj robota prostrza i łatwiej dostrzec ew. uszkodzenia claps.gif

Napisano
  • Autor

no u mnie są trochę poparciałe i też będę wymieniał ale chyba zrobię to sam, jeżeli ktoś wymieniał niech da znać czy dużo z tym problemów

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.