Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy ta opona jest zwulkanizowana prawidłowo?

Featured Replies

Napisano

http://imageshack.us/photo/my-images/837/68094682.jpg/

Czy ta opona jest prawidłowo zwulkanizowana? To opona z auta które kupiłem. Po przejechaniu ok 2tyś km pojawiło się jakieś dziwne niby bicie, niby terkotanie przy niskich prędkościach. Co do łaty to wygląda to tak jakby kiedyś komuś zrobiła się dosyć spora dziura i zostało to załatane poprzez wepchanie takiego jak na zdjęciu wyciora czy cokolwiek to jest. Ciśnienie trzyma, jak to wygląda od środka jeszcze nie wiem.

Napisano

Opona jest zakolkowana. Tylko tutaj ten koleczek taki dziwny.

Kilka razy mialem tak naprawiana opone i nie mialem zadnych problemow. ok.gif

Napisano

> http://imageshack.us/photo/my-images/837/68094682.jpg/

> Czy ta opona jest prawidłowo zwulkanizowana? To opona z auta które kupiłem. Po przejechaniu ok 2tyś

> km pojawiło się jakieś dziwne niby bicie, niby terkotanie przy niskich prędkościach. Co do

> łaty to wygląda to tak jakby kiedyś komuś zrobiła się dosyć spora dziura i zostało to załatane

> poprzez wepchanie takiego jak na zdjęciu wyciora czy cokolwiek to jest. Ciśnienie trzyma, jak

> to wygląda od środka jeszcze nie wiem.

ktos poprostu zakolkowal opone

Napisano

> Opona jest zakolkowana. Tylko tutaj ten koleczek taki dziwny.

> Kilka razy mialem tak naprawiana opone i nie mialem zadnych problemow.

Nic dziwnego w nim nie ma - sznur gumowy i tyle...

Napisano

Nie jest to w 100% profesjonalna naprawa bo przy takich uszkodzeniach teoretycznie powinno się naprawiać opony za pomocą kołków "minikombi" Ale nie masz się co obawiać taka naprawa jest również dopuszczalna.

Napisano

> http://imageshack.us/photo/my-images/837/68094682.jpg/

> Czy ta opona jest prawidłowo zwulkanizowana? To opona z auta które kupiłem. Po przejechaniu ok 2tyś

> km pojawiło się jakieś dziwne niby bicie, niby terkotanie przy niskich prędkościach. Co do

> łaty to wygląda to tak jakby kiedyś komuś zrobiła się dosyć spora dziura i zostało to załatane

> poprzez wepchanie takiego jak na zdjęciu wyciora czy cokolwiek to jest. Ciśnienie trzyma, jak

> to wygląda od środka jeszcze nie wiem.

to nie jest odpowiednio naprawiona opona. sa to tzw>propy. Stosowane przez ADAC i wszelkiego rodzaju pomoce drogowe poniewaz zaklada sie je od zewnatrz.sluza ogolnie jako polsrodek zeby dojechac do wulkanizatora.

nalezy pojechac do wulkanizatora i sprawdzic opone od srodka. moglo sie tak zdazyc i w srodku opona jest uszkodzona (bo np jechala za dlugo na malym cisnieniu) a z zewnatrz wyglada okej.

Napisano

Nie jest w ogole zwulkanizowana.

Ta naprawa to tzw sznurek, ktorym lata sie opone od zewnatrz. Nawet w bagazniku to woze, bo moze sie zawsze przydac. Sluzy to jednak do doraznej naprawy, znajdz wulkanizatora- ten niech zdejmie opone z felgi i oceni uszkodzenie i dobierze odpowiednia technologie naprawy.

Napisano

Nie straszcie chłopaka sznur nie jest taki zły, szkopy tak naprawiają bardzo często i jakoś śmigają.

Zresztą po bieżniku widać ,ze ta opona nie jest warta tego żeby w nią inwestować.

Napisano

> Nie straszcie chłopaka sznur nie jest taki zły, szkopy tak naprawiają bardzo często i jakoś

> śmigają.

> Zresztą po bieżniku widać ,ze ta opona nie jest warta tego żeby w nią inwestować.

szczególnie, że wystaje z niej śrubokręt smirk.gif

Napisano
  • Autor

Byłem w serwisie ogumienia, dosyć uznanym zaznaczę. Powiedziano mi że gumowych kołków nie stosują, zalewają to gumą cośtam blablabla na prasie i trzeba to u nich zostawić ponieważ ta łata schnie kilka godzin. Za taką usługę 45 pln. Taka metoda jest lepsza od gumowych kołków? Zrezygnowałem z usługi ponieważ bardziej opłaci mi się za 135 kupić nową oponę.

Napisano

> Byłem w serwisie ogumienia, dosyć uznanym zaznaczę. Powiedziano mi że gumowych kołków nie stosują,

> zalewają to gumą cośtam blablabla na prasie i trzeba to u nich zostawić ponieważ ta łata

> schnie kilka godzin. Za taką usługę 45 pln. Taka metoda jest lepsza od gumowych kołków?

> Zrezygnowałem z usługi ponieważ bardziej opłaci mi się za 135 kupić nową oponę.

a tam wiem czy lepsza napewno drozsza za 45zl i kilka godzin bez kola osobiscie bym nie skozystal z takiej oferty, chyba ze chodziloby o jakas nowa drozsza opone to mozna by sie zastanowic

co do kolkow gumowych do ktorych link podalem jest to powszechnie stosowana metoda tania (15-20zl od kola) i dobra, swego czasu mialem zimowke zalatana 2 sztukami takich kolkow i opona ta smiga w aucie ojca do tej pory bez zadnych problemow ( z racji niskiego bieznika sa na dobiciu sluzac jako letnie), w swoim aucie mam tak zalatana letnia po gwozdziu i rowniez 2 sezon jezdze i jest ok, gdyby to byla kiepska metoda napewno by jej nie stosowali, poszukaj innego zakladu

Napisano

> gdyby to byla kiepska metoda napewno by jej nie stosowali

Gdyby przywiązywanie urwanego tłumika drutem do podwozia było kiepską metodą, to na pewno by jej nie stosowali!

mar00ha

Napisano

Ona wygląda jakby była drewnianym kołkiem zabita, a nie gumowym.

Napisano

> Nie straszcie chłopaka sznur nie jest taki zły, szkopy tak naprawiają bardzo często i jakoś

> śmigają.

To jeszcze zalezy ktore Szkopy. Przez dlugi czas pracowalem w niemieckiem sierwisie ogumienia i nie uzywalismy pokazanego wynalazku z bardzo prostego powodu - nie usmiechalo sie nam ponosic odpowiedzialnosci gdy cos poszlo zle w czasie jazdy.

> Zresztą po bieżniku widać ,ze ta opona nie jest warta tego żeby w nią inwestować.

to swoja droga...

Napisano

> tak jak ktos wczesniej wspominal nie jest to naprawa u wulkanizatora tylko dorazna za pomoca

> sznurka butylowego ( od zewnatrz bez zdejmowania opony)

> normalnie to powina zostac zdjeta opona i zalatana od wewnatrz kolkiem gumowym z latka i klejem o

> takim:

> http://allegro.pl/kolek-kolki-do-naprawy-opon-8mm-najtaniej-i1757992045.html

Zasadniczo jest co najmniej kilka sposobow naprawy opony i zaleznie od uszkodzenia wybiera sie wlasciwe.

Napisano

> Byłem w serwisie ogumienia, dosyć uznanym zaznaczę. Powiedziano mi że gumowych kołków nie stosują,

> zalewają to gumą cośtam blablabla na prasie i trzeba to u nich zostawić ponieważ ta łata

> schnie kilka godzin. Za taką usługę 45 pln. Taka metoda jest lepsza od gumowych kołków?

Generalnie tak. W ten sposob naprawia sie tez opony do ciezarowek, ciezkiego sprzetu itp - rowniez opony z BARDZO mocno uszkodzonym bokiem.

Generalnie zalewanie jest pewniejsze, ale bardziej pracochlonne.

> Zrezygnowałem z usługi ponieważ bardziej opłaci mi się za 135 kupić nową oponę.

To akurat czeste jest

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.