Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Terminowe prawo jazdy

Featured Replies

Napisano

Witam,

Na wstępie zaznaczę, że wszystkie pytania wynikają z niemożności dodzwonienia się do Urzędu Dzielnicy, a z racji argumentów przedstawionych poniżej jechać mi tam jest trochę nie po drodze smile.gif Liczę, że ktoś miał podobny problem/pracuje w wydziale komunikacji, ew. policji i pomoże smile.gif

Problem dotyczy terminowego prawa jazdy. Jako, że na plakietkę prawa jazdy nie patrzy się codziennie, zapomniałem o wymianie, o czym przypomniały mi organy uprawnione podczas kontroli drogowej. Ale nie o tym temat.

Policjant podczas kontroli zatrzymał nieważny dokument za potwierdzeniem. Jednak podczas składania wniosku o wydanie nowego PJ w wydziale komunikacji, z tego co wiem, muszę zdać "stary" laminat. Czy w związku z faktem nie posiadania w/w, dołączenie do wniosku o nowe PJ potwierdzenia wydanego przez policję jest równoznaczne z samym laminatem PJ, czy też muszę ubiegać się od policji o odzyskanie celem zdania w Urzędzie?

I pytanie nr. 2: czy otrzymane przy składaniu wniosku o nowe PJ potwierdzenie z Urzędu uprawnia mnie do kierowania autem, czy muszę czekać na wydanie plastikowej plakietki, która zazwyczaj wydawana jest po ok 10-14 dniach? Dodam, że cała wymiana odbywa się bez ponownego egzaminu - wystawiany jest jedynie nowy dokument potwierdzający uprawnienia.

Z góry dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam.

Napisano

Terminowe prawo jazdy jest wydawane z jakiegoś powodu. Ja na przykład kiedyś miałem wydawane na 5 lat z powodu wady wzroku. Co 5 lat musiałem robić badanie wzroku i na podstawie zaświadczenia lekarskiego prawo jazdy dostawałem na kolejne 5 lat.

Reasumując: musisz przedstawić w WK dokument, że przyczyna dla której masz prawo jazdy terminowe nie uniemożliwia ci prowadzenia samochodu. I to wszystko, egzaminu ponownie zdawać nie musisz.

Napisano

O zdanie starego PJ się nie martw - przekaże go policja, pokwitowanie poniekąd chyba też dostałeś? Robisz badania, idziesz z papierem w łapie do WK, wnosisz stosowne opłaty, czekasz na PJ. W razie kontroli co najmniej mandacik za brak dokumentu.

Napisano

> Reasumując: musisz przedstawić w UK dokument, że przyczyna dla

jakim UK ... trzymajmy się chociaż podstaw ... sick.gif

Napisano

> I pytanie nr. 2: czy otrzymane przy składaniu wniosku o nowe PJ potwierdzenie z Urzędu uprawnia mnie do kierowania autem

NIE

jedynym dokumentem uprawniającym do kierowania pojazdem jest jak to określiłeś "laminat"

w przypadku kontroli dostaniesz kwit za jazdę bez dokumentu.

Napisano

> I pytanie nr. 2: czy otrzymane przy składaniu wniosku o nowe PJ potwierdzenie z Urzędu uprawnia

> mnie do kierowania autem, czy muszę czekać na wydanie plastikowej plakietki, która zazwyczaj

> wydawana jest po ok 10-14 dniach? Dodam, że cała wymiana odbywa się bez ponownego egzaminu -

> wystawiany jest jedynie nowy dokument potwierdzający uprawnienia.

> Z góry dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam.

Ja to czytam tak: poprzednie uprawnienia miały datę graniczną, która minęła. Do czasu wydania dokumentu potwierdzającego, że uprawnienia masz - uprawnień brak.

Edit: tak jak to zdążył zauważyć Chooper.

Napisano

> NIE

> jedynym dokumentem uprawniającym do kierowania pojazdem jest jak to określiłeś "laminat"

> w przypadku kontroli dostaniesz kwit za jazdę bez dokumentu.

Poprawka - nie "bez dokumentu", tylko "bez uprawnień".

Jeżeli minął termin zakreślony w PJ to uprawnienia zasadniczo taktuje się jako minimum zawieszone.

Napisano

> Poprawka - nie "bez dokumentu", tylko "bez uprawnień".

> Jeżeli minął termin zakreślony w PJ to uprawnienia zasadniczo taktuje się jako minimum zawieszone.

fakt. Poprawiam się. ok.gif

Napisano

1. Twoje stare PJ policja prześle do Twojego WK,

2. składasz wniosek w WK wraz ze stosownym zaświadczeniem od lekarza o wydanie PJ,

3. formalnie nie wolno Ci prowadzić samochodu, w praktyce jak nie będziesz się rzucał w oczy policji to... problem może być jak trafisz na policjanta służbistę - może skończyć się odholowaniem samochodu na Twój koszt i mandatem,

4. nie wiem co na to Twój ubezpieczyciel AC w razie buuum.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> 1. Twoje stare PJ policja prześle do Twojego WK,

> 2. składasz wniosek w WK wraz ze stosownym zaświadczeniem od lekarza o wydanie PJ,

> 3. formalnie nie wolno Ci prowadzić samochodu, w praktyce jak nie będziesz się rzucał w oczy

> policji to... problem może być jak trafisz na policjanta służbistę - może skończyć się

> odholowaniem samochodu na Twój koszt i mandatem,

> 4. nie wiem co na to Twój ubezpieczyciel AC w razie buuum.

Zapomniałeś dodać najważniejszego.

Mogą być SPORE problemy w momencie zdarzenia uruchamiającego polisę OC.

De facto osobnik kieruje bez uprawnień (z zawieszonymi uprawnieniami), a nie "bez papierka".

Brak papierka to nie jest ŻADEN problem poza tym, że misio-krawężnik może się pluć.

Brak/zawieszone uprawnienia to ręka w nocniku i to głęboko...

Napisano

> Zapomniałeś dodać najważniejszego.

> Mogą być SPORE problemy w momencie zdarzenia uruchamiającego polisę OC.

> De facto osobnik kieruje bez uprawnień (z zawieszonymi uprawnieniami), a nie "bez papierka".

> Brak papierka to nie jest ŻADEN problem poza tym, że misio-krawężnik może się pluć.

> Brak/zawieszone uprawnienia to ręka w nocniku i to głęboko...

OC na pewno działa, pozostaje kwestia ewentualnego regresu, ale jeśli doszłoby do problemu po złożeniu zaświadczenia lekarskiego i wniosku w WK to może jakoś by się udało wybronić przed sądem. Zdaje się, że to jest tak, że w WK wprowadzają dane do systemu, prawko idzie automatycznie do druku, pewnie najdalej następnego dnia, później jest tylko kwestia dostarczenia do WK i odbioru dokumentu a dokument pewnie ma datę wydruku, więc...

Ale nie będę się kłócił, masz racę, że jest to lekko śliska sprawa.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> OC na pewno działa, pozostaje kwestia ewentualnego regresu,

No właśnie o tym mówię...

> ale jeśli doszłoby do problemu po

> złożeniu zaświadczenia lekarskiego i wniosku w WK to może jakoś by się udało wybronić przed

> sądem.

Albo i nie.

IMO sąd w cuglach uwaliłby taki wniosek, chyba, że działanie w stanie wyższej konieczności.

> Ale nie będę się kłócił, masz racę, że jest to lekko śliska sprawa.

Też tak uważam, stąd IMO jeżdżenie w takim stanie rzeczy jest mocno ryzykowne.

Pytanie dodatkowe - na ile dni policja dała pokwitowanie (bo tam chyba jest jakaś ważność).

Jeżeli jest, to w tym okresie można jeździć.

Napisano

> Pytanie dodatkowe - na ile dni policja dała pokwitowanie (bo tam chyba jest jakaś ważność).

> Jeżeli jest, to w tym okresie można jeździć.

Załóżmy, że pokwitowanie jest na 7 dni od dzisiaj, jeśli dzisiaj pójdzie do lekarza i dzisiaj złoży wniosek to jest szansa, że do następnego wtorku dostanie dokument, nawet jeśli niedostanie to pewnie będzie już wydrukowane, więc nawet gdyby się coś stało po 7 dniach to na dokumencie będzie pewnie data sprzed tych 7 dni...

Problem w tym, że jakoś mi się wydaje, że na 7 dni dają jak autko ma jakieś usterki, za które zatrzymywany jest DR i jest to na dojazd do warsztatu oraz do stacji diagnostycznej, wątpię żeby zatrzymując PJ dawali zaświadczenie na kilka dni.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Problem w tym, że jakoś mi się wydaje, że na 7 dni dają jak autko ma jakieś usterki, za które

> zatrzymywany jest DR i jest to na dojazd do warsztatu oraz do stacji diagnostycznej, wątpię

> żeby zatrzymując PJ dawali zaświadczenie na kilka dni.

> Pozdrawiam BAS

Mogą dać, wszystko zależy od:

1. Powodu zatrzymania PJ (jak za jazdę na bańce, to 0 dni :-) )

2. Wypisującego kwit

3. Sytuacji na drodze.

Jak wracasz z rodziną z wakacji i nie masz zmiennika, to zapewne się zlitują i dadzą na parę dni, ale jak kręcisz się dookoła komina, to już niekoniecznie.

Analogicznie - jak zatrzymają Ci kwit za nieczytelność (bo pies mi go wszamał i zwrócił), to nie ma podstaw, aby pisać na 1 dzień, bo jest to tylko kwestia zmuszenia drajwera do wymiany blankietu.

Anałej - tu to akurat trzeba patrzeć na konkretny przypadek.

Napisano
  • Autor

Dzięki za zainteresowanie tematem.

Na potwierdzeniu otrzymanym od policji na odwrocie widnieje pouczenie, cytuję "Termin ważności pokwitowania określa się: w odniesieniu do zatrzymanego dokumentu stwierdzającego uprawnienia do kierowania pojazdem - na 7 dni; (...)", dalej następują wyłączenia, w których takie potwierdzenie nie obowiązuje, czyli w przypadkach określonych w art. 135 ust. 1 pkt 1 lit. a) oraz e) - h). W/w artykułu nie czytałem, ale jak mniemam "przeterminowane" uprawnienia zaliczają się do któregoś z podpunktów wink.gif

Jak ktoś wyżej nadmienił, chodziło mi głównie o tą cienką granicę, pomiędzy wydaniem laminatu a uzyskaniem uprawnień. Jako, że nie robię egzaminu od nowa, tylko niejako "odtwarzam" posiadane wcześniej PJ, zastanawiam się ile może potrwać wpisanie mnie w "rejestr" kierowców od nowa, tak żeby policjant w czasie kontroli nie miał zastrzeżeń. Ponieważ między mandatem za brak uprawnień, a brak dokumentu potwierdzającego je jest jedno 0 różnicy w mandacie wink.gif

Napisano

> jakim UK ... trzymajmy się chociaż podstaw ...

Sorry, powinno być WK

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.