Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ASB szarpie w normie?

Featured Replies

Napisano

Nie śmiać się. Wiem, że to na granicy paranoi, albo może i za nią. Dwie osoby które prosiłem o zwrócenie uwagi twierdzą, że się czepiam i wszystko jest ok. Ja mam wrażenie, że troszkę haczy.

Przy zmianie z 2 na 3. Zmiana wszystkich pozostałych biegów odbywa się tak, że jedynym dostrzegalnym dowodem zmiany biegu jest wskazówka obrotomierza.

Nie haczy również przy dynamicznej jeździe. Lekkie szarpnięcie czuć tylko przy spokojnej jeździe i przy zmianie biegu niemal bez zmiany prędkości.

Przejechałem się dziś innym autem z taką skrzynią. Szarpania nie ma. Zrobiłem pomiary sejsmometrem. Wygląda to tak:

Auto wzorcowe:

285232545-ASB1.gif

Moje:

285232545-ASB2.gif

Metoda pomiaru to jazda ze stałą prędkością na tempomacie na tym samym odcinku drogi i zmiana "ręczna" (wymuszona)

post-27866-14352513766213_thumb.gif

Napisano

1. Typ skrzyni (DSG czy klasyczny automat)

2. Czy tak zawsze było, czy to nowość?

Napisano
  • Autor

> 1. Typ skrzyni (DSG czy klasyczny automat)

klasyczny automat

> 2. Czy tak zawsze było, czy to nowość?

100% nie jestem pewien, ale raczej na 99% od nowości. Wcześniej na to nie zwracałem większej uwagi. Jak już pisałem jest to zjawisko jednak dość subtelne.

Napisano

> klasyczny automat

> 100% nie jestem pewien, ale raczej na 99% od nowości. Wcześniej na to nie zwracałem większej uwagi.

> Jak już pisałem jest to zjawisko jednak dość subtelne.

Miałem porównanie takiego samego auta (m-ka, model, silnik, model ASB) - jedno nówka z igły, drugie 4 lata/100 kkm.

W nówce można było szklankę wódki postawić na konsoli i jechać i przy zmianie kropla by się nie wylała. W stutysięczniku dzięcioła się robiło.

Analogiczna sytuacja w innym sprzęcie (dziecioły przy zmianie) - wymiana oleju w ASB i zmiana kolosalna...

Napisano
  • Autor

> Miałem porównanie takiego samego auta (m-ka, model, silnik, model ASB) - jedno nówka z igły, drugie

> 4 lata/100 kkm.

> W nówce można było szklankę wódki postawić na konsoli i jechać i przy zmianie kropla by się nie

> wylała. W stutysięczniku dzięcioła się robiło.

> Analogiczna sytuacja w innym sprzęcie (dziecioły przy zmianie) - wymiana oleju w ASB i zmiana

> kolosalna...

problem w tym, że to jest w zasadzie nowe auto i od początku tak to wygląda ztcp.

Napisano

> problem w tym, że to jest w zasadzie nowe auto i od początku tak to wygląda ztcp.

Pytanie co to znaczy "w zasadzie nowe", bo takie opinie o 10+ lat paździurach z przelotem pod 300 kkm też słyszałem :-)

A na serio - skoro nowy, to jest gwarancja, więc...

Napisano

Jak na gwarancji, to bym pojechał do serwisu i ponarzekal - moze maja jakiś biuletyn serwisowy i nowe oprogramowanie skrzyni. czesto jest tak ze wolno im tylko zainstalować jak narzekasz. Sprawdź na forach internetowych czy coś sie o tym mówi.

Jak po gwarancji to bym raczej uznał ze TTTM. A jak naprawde szarpie to nie zaszkodzi zmienić płyn w skrzyni - nowy płyn czyni cuda. Mi kiedyś dawno dawno temu w Pontiacu samochód wyczynial dziwne jęki i szarpania przy zmianie 2-3. Po wymianie płynu skrzynia była jak jedwab.

Napisano

> Jak na gwarancji, to bym pojechał do serwisu i ponarzekal - moze maja jakiś biuletyn serwisowy i

> nowe oprogramowanie skrzyni. czesto jest tak ze wolno im tylko zainstalować jak narzekasz.

Jak pojedzie do polskiego ASO to mu wytłumaczą, że TTTM, że płynu w skrzyni się nie zmienia itd.

Jak rozumiem szn w profilu kolegi oznacza Szczecin, myślę że kolega zaoszczędzi sobie nerwów i czasu jeśli od razu pojedzie do niemieckiego ASO.

Dlaczego tak jest, że w PL nie znają się na ASB?

Nie wiem, jedynie domyślam się, że wynika to z powszechnego przekonania, że samochodami z ASB jeżdżą tylko debile i kiepscy kierowcy, w efekcie ASO zwykle nie mają bladego pojęcia o ASB.

Pozdrawiam BAS

ps. Sam jeżdżę autkiem z ASB, nie lubię manuala.

Napisano

Miałem takie coś przy redukcji 3-2. Nie nazwalbym tego szarpnięciem lecz twardym zasprzęgleniem. Myślałem że TTTM, ale przy okazji otwarcia skrzyni z innego powodu okazło sie że jest nadwerężony hamulec taśmowy. To taka taśma stalowa. Po jej wymianie objawy znikneły.

Faktem jest że przejeździlem z tym objawem od 55.000km gdy kupiłem auto, do 170.000km gdy nastapilo otwarcie skrzyni i objaw sie nie nasilał.

W Twoim przypadku sklaniał bym sie ku temu co pisali przedmówcy, ponieważ auto jest zbyt młode. Moim zdaniem jest bardzo prawdopodobne, że pomoże adaptacja skrzyni lub wymiana oleju (jesli masz ponad 60.000km)

Napisano
  • Autor

> Pytanie co to znaczy "w zasadzie nowe", bo takie opinie o 10+ lat paździurach z przelotem pod 300

> kkm też słyszałem :-)

> A na serio - skoro nowy, to jest gwarancja, więc...

pół roku 15 tys km. Problem w tym, że ASO twierdzi, że wszystko jest ok. Zaproponowali ostatecznie reset skrzyni i ponowną adaptacje, ale jakoś nie wierzę, że to pomoże...

Napisano

domyślam się, ze chodzi o BMW a tam nie ma standardowo wymiany oleju przy jakimś tam przebiegu a olej jest niby dożywotni. Więc nie wiem czy jeśli juz to tak chętnie zrobia mu choć zwykłą wymianę oleju.

Napisano

> domyślam się, ze chodzi o BMW a tam nie ma standardowo wymiany oleju przy jakimś tam przebiegu a

> olej jest niby dożywotni. Więc nie wiem czy jeśli juz to tak chętnie zrobia mu choć zwykłą

> wymianę oleju.

W Peugeot/Citroen tez jest dozywotni olej, ale to bzdura.

Ten dożywotni olej jest tylko po to, by BMW moglo dostać jakis idiotyczny certyfikat z zielona koniczynką i napisem "chronimy nasza planetę".

Każdy kto się zna na automatach każe wymieniać olej co 60-100tys km.

W sumie postawę producenta łatwo zrozumieć, każdy automat gwarancję wytrzyma, a później "kliencie martw się sam"

Napisano

> pół roku 15 tys km. Problem w tym, że ASO twierdzi, że wszystko jest ok. Zaproponowali ostatecznie

> reset skrzyni i ponowną adaptacje, ale jakoś nie wierzę, że to pomoże...

Być może pomoże...

Napisano

> domyślam się, ze chodzi o BMW a tam nie ma standardowo wymiany oleju przy jakimś tam przebiegu a

> olej jest niby dożywotni. Więc nie wiem czy jeśli juz to tak chętnie zrobia mu choć zwykłą

> wymianę oleju.

nie zrobia - albo zrobia na wyrazne zlecenie klienta z magiczna formulka "na odpowiedzialnosc klienta"

skrzynie ZF z BMW 3 teoretycznie nie maja wymian okresowych. Pisze teoretycznie bo producent skrzyni w service manual'u zaleca wymiane co x km (nie chce sklamac ale chyba co 80 tys).

tez nie wierze w wieczny olej ale z drugiej strony trafic kogos kto sie zna na automatach tez trudno. A oddasz do kowala to bedzie gorzej niz nie wymienic oleju wcale :/ Szczegolenie, ze olej dobieraja na zasadzie "wlejemy ten co zwykle" albo "Panie co mi Pan bedziesz mowil, ze ta skrzynia potrzebuje jakiegos specjalnego oleju, ja to cale zycie robie" zlosnik.gif

Napisano

> pół roku 15 tys km. Problem w tym, że ASO twierdzi, że wszystko jest ok. Zaproponowali ostatecznie

> reset skrzyni i ponowną adaptacje, ale jakoś nie wierzę, że to pomoże...

np. przy DSG wgranie nowego softu pomagało na szarpnięcia itp. tematy, więc może i tu pomoże niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> np. przy DSG wgranie nowego softu pomagało na szarpnięcia itp. tematy, więc może i tu pomoże

Pomogło. Wyczuwalnie jest poprawa, sejsmograf pokazuje wykres identyczny jak w aucie wzorcowym ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.