Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zamulenie po czyszczeniu EGR

Featured Replies

Napisano

Kolejny problem podczas walki z przeładowaniem.

Czyściłem dzisiaj EGR, żeby wyeliminować go z listy podejrzanych. Wykąpałem go porządnie w benzynie, zamontowałem wszelkie uszczelki i... Chodził jakoś dziwnie a później robiłem test czy przeładowanie wystąpi i po jego wystąpieniu i skasowaniu błędu auto nie reaguje na gaz aż do 3tys obrotów. Ciskam, deptam i nic. Jedzie jakby był w trybie limp home a przy 3 tys dostaje kopa.

Odstał trochę i po odpaleniu było ok. Pozniej przy przyciśnięciu troche ponad 2 tys obr znowu go złapało i przeszło po odstaniu chwili.

Zadnego błędu nie było. Czy możliwe żeby EGR po czyszczeniu padł?

Napisano

wszystko jest mozliwe. jestes pewien ze wszystko poskręcałeś tak jak ma byc i czy jest szczelne?

Napisano
  • Autor

Wszystko skręciłem aż chyba nawet za mocno bo chyba naruszyłem gwint jednej ze śrub ale trzyma i tak.

EGR był już kiedyś czyszczony w ASO i jedną ze śrub trzymającą cewkę wkręcili z wyjeżdżonym gwintem. Dało się ją tylko wkręcić ale nie wykręcić.

Musiałem ją usunąć bo na nic się nie nadawała i w tej chwli jej nie ma ale to nie powinno chyba robić różnicy bo reszta śrub jest i trzyma mocno a szczelności i tak tam nie musi być.

Cewka chyba nie jest zbyt wrażliwa na wstrząsy i uderzenia przecinakiem w śrubkę nie powinny jej uszkodzić?

Napisano

najprościej to zrob zaslepke chocby z puszki i zaslep tego nieszczesnego na próbe egr to sie dowiesz czy to aby napewno on bruździ ok.gif

Napisano

> najprościej to zrob zaslepke chocby z puszki

odpada, ja tak kiedyś zrobiłem po tygodniu już nie było po niej śladu grinser006.gif lepiej zrobić z czegoś grubszego i heya.

Napisano
  • Autor

EGR mam zaślepiony fiatowską kryzą z dziurkami.

Nie wiem jak wygląda zamulenie przy padniętym EGR ale to co u mnie się dzięje wygląda jak limp mode tylko bez checka. Moge wciskać do dechy i odpuszczać gazu a auto i tak powoli przyśpiesza jednostajnym tempem. Dopiero jak lekko nacisnę to przyśpiesza troche inaczej. Identycznie się zachowuje gdy ma przeładowanie i limp mode tylko brakuje checka i budzi się nagle do życia po 3tys obrotów.

Napisano

a przepływka sprawna? U mnie przyśpieszał dennie dopiero od pewnych obrotów ciągnął problemem okazała się zwalona przepływka. (oczywiście błędów brak)

Napisano
  • Autor

Znalazłem przyczynę. Gdy auto złapie zamulenie podczas mocniejszego wciśnięcia gazu oczekiwana masa powietrza jest 1200 (nigdy wczesniej takiej wartosci nie widziałem). Zmierzona jest zależnie od obrotów ale ok 400-700. Czy to może być nieszczelność w dolocie? Zdejmowałęm rurę powietrza z wejścia do przepustnicy podczas czyszczenia EGR.

Napisano

Witam smile.gif

Miałem u siebie podobnie i winna była przepływka...odepnij przepływkę i pojeździj z odpiętą trochę i będziesz wiedział smile.gif

P.s wywalić powinno błąd ale można tak jeździć biglaugh.gif

Pozdrawiam 20.GIF

Napisano

> Znalazłem przyczynę. Gdy auto złapie zamulenie podczas mocniejszego wciśnięcia gazu oczekiwana masa

> powietrza jest 1200 (nigdy wczesniej takiej wartosci nie widziałem). Zmierzona jest zależnie

> od obrotów ale ok 400-700. Czy to może być nieszczelność w dolocie? Zdejmowałęm rurę powietrza

> z wejścia do przepustnicy podczas czyszczenia EGR.

może być przeływówka, odepnij i sprawdź czy pomoże, zerknij na rurki dolotu no i nie zaszkodzi przeczyścić overboosta jak wcześniej pisał Tomtom

Napisano
  • Autor

Rano odepnę przepływkę bo coraz bardziej jestem przekonany ze to ona. Myśle, że padnięcie po czyszczeniu EGR było tylko zbiegiem okoliczności...

Na czyszczenie overboost czaję się od dawna tylko ten dostęp mnie przeraża bo nie mam kanału więc pozostaje od góry sick.gif

Poza tym kiedyś czytałem gdzieś, że dane z przepływomierza nie są brane pod uwage dopóki silnik nie osiągnie temperatury roboczej. Może to ktoś potwierdzić bo nie moge tego nigdzie znaleźć?

Napisano

> Rano odepnę przepływkę bo coraz bardziej jestem przekonany ze to ona. Myśle, że padnięcie po

> czyszczeniu EGR było tylko zbiegiem okoliczności...

A cewkę kolega rozbierał? Bo jesli nie to nie było czyszczenia tylko mycie EGR-a hehe.gifProsze tu zerknąć...

> Na czyszczenie overboost czaję się od dawna tylko ten dostęp mnie przeraża bo nie mam kanału więc

> pozostaje od góry

Aaaa więc kolega ma go na dole..... od tego należało zacząc.... jesli jest na dole to już go nie ma old.gif podstawa to przeniesienie do góry obok akumulatora.... szkoda czasu na czyszczenie - pewnie już jest maksymalnie zawalony... radze kupić nowy bo szkoda turbinki, silnika i nerwów a różnica między tym co powinno być a co jest wynikać może z faktu, że turbina nie jest własciwie sterowana ..... kierownice

> Poza tym kiedyś czytałem gdzieś, że dane z przepływomierza nie są brane pod uwage dopóki silnik nie

> osiągnie temperatury roboczej. Może to ktoś potwierdzić bo nie moge tego nigdzie znaleźć?

Dane z przepływomieża nie sa branedo analizy przez sterownik do czasu rozgrzania "przepływomierza" a dokładnie wewnętrznej mikrogrzałeczki a nie silnika .... nowe przepływomierze rozgrzewają się w ciągu kilku, kilkunastu sekund ( w zalezności od temp zewnętrznej.... a teraz nie masz mrozu - 25C ) więc nie ma to znaczenia wink.gif

Więc już wiesz co masz zrobić old.gif

Napisano
  • Autor

Cewka u mnie była czyściutka i sprężynowała jak ta lala zlosnik.gif Ogólnie EGR nie był usyfiony ale zrobiłem to dla świętego spokoju sleeping_2.gif

Dzisiaj odłączyłem przepływkę i bez niej było jeszcze gorzej bo gasł, szedł beznadziejnie jak wcześniej a do tego za mną zasłona dymna spy.gif

Podłączyłem więc go i patrzyłem na pracującym silniku co może jeszcze być źle i moim oczom ukazał się ukryty za rurą dolotową przewód podciśnieniowy który latał w rytm silnika. Okazało się, że wypadł on z przepustnicy. Wcisnąłem go i silnik dalej źle pracował i ledwo można było ruszyć. W końcu zgasł mi i po odpaleniu wszystko ok niewiem.gif Do tego w końcu przestało trząść autem przy gaszeniu i zapalaniu. Czy ten niepodłączony przewód mógł być powodem takiej pracy?

Napisano

Znaczy overboosta miałeś odpiętego? Znaczy turbina była źle sterowana....

Napisano
  • Autor

Tak z klapy gaszącej i dyndał sobie w najlepsze icon_rolleyes.gif

Napisano

> Tak z klapy gaszącej i dyndał sobie w najlepsze

to akurat nie ma na nic wpływu.

Napisano

> to akurat nie ma na nic wpływu.

No to polecam sciagnąć hehe.gif

Napisano
  • Autor

Sama klapa na pewno ale puszczone luzem podciśnienie chyba ma jakiś wpływ?

Napisano

> Sama klapa na pewno ale puszczone luzem podciśnienie chyba ma jakiś wpływ?

Podciśnienie jest z zbiorniczka pośredniego rozprowadzane do gasika, turbinki, hamulców.... jeśli leżał węzyk to i wspomaganie hamowania powinno być gorsze hmm.gif

Tak czy inaczej radze przenieść jak najszybiej zaworek ster turbiny do góry i jeśli będzie zawalony błotem i innym $@@# to wymienić na nowy....

Napisano
  • Autor

No właśnie czyli cały układ mógł się rozszczelnić?

Overboosta przeniosę ale spróbuję jeszcze wyczyścić bo z tego co widziałem w tej odchłani to ma obręcz więc mam chyba starą rozbieralną wersję yay.gif

Napisano

> No właśnie czyli cały układ mógł się rozszczelnić?

> Overboosta przeniosę ale spróbuję jeszcze wyczyścić bo z tego co widziałem w tej odchłani to ma

> obręcz więc mam chyba starą rozbieralną wersję

No to rozbierz i czyść.... uważaj tylko aby nie porwać tej membrany wewnątrz bo wtedy czacha.gif

Napisano

> No to polecam sciagnąć

ja jeździłem ze sciągniętą i nic się nie działo, a zrobiłem tak po to aby sprawdzić czy jest to odpowiedzialne za gaśnięcie podczas schodzenia z obrotów.

Napisano
  • Autor

Będę ostrożny jak zawsze grinser006.gif

Ja natomiast podejrzewam, że to była przyczyna tego dziwnego zachowania auta. Odkąd założyłem ten wężyk auto jeździ normalnie jak wcześniej poza tym, że teraz zdecydowanie normalnie gaśnie, co oczywiście jest na plus. Jedyne co mnie dziwi to fakt, że po dłuższym postoju pedał hamulca twardnieje czego nie było wcześniej.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

No to ja znowu z pytaniem. Wie ktoś jak ściągnąć te oryginalne wężyki z overboosta? Przeniosłem go na pas przedni ale za nic nie chcą zejść a nie chce niczego połamać czacha.gif

Napisano

wrzatek z czajnika na wezyk= zrobi sie miekki niczym makaron ok.gif Przed zalozeniem tez go mozna temperatura zmiekczyc . Uwaga zeby nie nalac wody do wezyka (!). Mozna sie pokusic o zastosowanie suszarki/opalarki ale grozi to przyfajczeniem wezyka

Napisano
  • Autor

A czy po takim zabiegu będzie go można założyć jeszcze raz czy szykować już komplet nowych?

Napisano
  • Autor

Wie ktoś może ile potrzeba wężyka 3mm a ile 4mm? Po 1mb każdego wystarczy?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.