Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[F] znowu alternator?

Featured Replies

Napisano

Koledzy, chciałem spytać Was co sądzicie i pewnej sprawie. Podczas jazdy, akurat przed samym domem, zapaliła się kontrolka ładowania. Po około minucie zgasła, a po następnej znów się zapaliła. Może to być efekt zawilgocenia? Jakieś pół godziny przed tym auto jechało z dużą prędkością po sporych kałużach, tak że czuć było jak woda mocno uderza o podwozie.

Dawniej zdarzało się że jak auto wjechało w sporą kałużę to wariował obrotomierz i kontrolki.

W marcu wymieniane były stojan oraz łożyska. Teraz napięcie zarówno na odpalonym jak i zgaszonym silniku wynosi 12.4V.

Napisano

> W marcu wymieniane były stojan oraz łożyska. Teraz napięcie zarówno na odpalonym jak i zgaszonym

> silniku wynosi 12.4V.

To dużo dużo za mało, co najmniej przy obciążeniu (dmuchawa na maks, ogrzewanie szyb, światła długie i radio na maks) to powinno być 13,5 a im więcej tym lepiej, aby nie przekraczało znowu w drugą stronę 14,5.

Najpierw sprawdź wszystkie styki i połączenia, najlepiej przeczyść styki od alternatora do akumulatora.

Sprawdź i oczyść kabel masowy przy akumulatorze.

Zmierz napięcie na alternatorze i oddzielnie na akumulatorze.

Już teraz przewiduję, że przyczyną awarii będę szczotki i regulator napięcia.

PZDR VEN

Napisano

Jakaś plaga padających altków, wczoraj mój też padł.

Napisano
  • Autor

> Jakaś plaga padających altków, wczoraj mój też padł.

Dziś odpaliłem i znowu nie ładował. Ale stwierdziłem że skoro wczoraj na chwile zgasły kontrolki, to może w czasie jazdy dziś też coś się stanie. Przejechałem się pod blokiem po dziurach z prędkością 40km/h i pomogło:D

Napisano

> Przejechałem się pod blokiem po dziurach z

> prędkością 40km/h i pomogło:D

hm... a proponuje koledze jak odpalisz brykę i nie ma ładowania to podkręć na 3500 rpm i wtedy zobacz czy się ładowanie pojawi.

PZDR VEN

Napisano

> Przejechałem się pod blokiem po dziurach z prędkością 40km/h i pomogło

Szczotki się zawieszają...? hmm.gif

Pozdroofka

Napisano

> Szczotki się zawieszają...?

A co kolega powie na brak kontrolki "akumulatora" przy zapłonie i brak ładowania przy pierwszym rozruchu i pracy na jałowym biegu dopiero wkręcenie na obroty uruchamia alternator (ładowanie), które i tak jest niższe od prawidłowego?

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

> A co kolega powie na brak kontrolki "akumulatora" przy zapłonie i brak ładowania przy pierwszym

> rozruchu i pracy na jałowym biegu dopiero wkręcenie na obroty uruchamia alternator

> (ładowanie), które i tak jest niższe od prawidłowego?

> PZDR VEN

Wiesz co, ja tak właśnie miałem po naprawie alternatora. Kontrolka gasła i obrotomierz zaczynał działać dopiero po przygazowaniu. Ale myślę tak na słuch że to było w granicach 2,5 tys obrotów, bo nawet jeśli tego nie zrobiłem, to i tak jak bujnąłem go na jedynce (a drugi bieg jestem nauczony wrzucać wcześnie, więc nie mogło to być 3,5 obrotów, poza tym to diesel) to kontrolka gasła. I dziś pod blokiem taka operacja z przygazowaniem zawiodła. Chyba że rzeczywiście zaczął wymagać większej liczby obrotów, bo w sumie po tych dziurach jechałem 40km/h na dwójce.

Ale ładowanie miałem dzisiaj 14,3V.

Napisano
  • Autor

Aha. Generalnie to nie wiem czy wracać jutro do Włocławka, czy zostawać w Łodzi do poniedziałku i od rana ruszyć "z mordą" do warsztatu, gdzie mi w marcu robili tego altka.

Napisano

> Wiesz co, ja tak właśnie miałem po naprawie alternatora. Kontrolka gasła i obrotomierz zaczynał

> działać dopiero po przygazowaniu.

Ale ja mam na myśli, że kontrolka nawet się nie zapala po przekręceniu w pozycje zapłon - zanim uruchomię silnik.

Na to chciałbym znać odpowiedź.

> Ale ładowanie miałem dzisiaj 14,3V.

No to idealne ładowanie, pogratulować, ale przy obciążeniu czy bez??

PZDR VEN

Napisano
  • Autor

> Ale ja mam na myśli, że kontrolka nawet się nie zapala po przekręceniu w pozycje zapłon - zanim

> uruchomię silnik.

> Na to chciałbym znać odpowiedź.

Nie pamiętam. Wydaje mi się że jednak się zapalała na zapłonie i po odpaleniu nie gasła, dopiero po wkręceniu na obroty - ale ręki nie dam sobie uciąć.

> No to idealne ładowanie, pogratulować, ale przy obciążeniu czy bez??

> PZDR VEN

Bez - sam silnik. Ale pamiętam że kiedyś mierzyłem z dmuchawą na max, podgrzewaniem tylnej szyby, radiem i światłami - to wyszło albo tuz ponad 12V, albo jakoś minimalnie poniżej, nie pamiętam już dokładnie.

Napisano

> Ale pamiętam że kiedyś mierzyłem z dmuchawą na max, podgrzewaniem tylnej szyby,

> radiem i światłami - to wyszło albo tuz ponad 12V, albo jakoś minimalnie poniżej, nie pamiętam

> już dokładnie.

No to znacznie za mało, z doświadczeń oraz relacji innych kolegów z AK, przy obciążeniu powinno być 13,5 V.

Podejrzewam u kolegi zużyte szczotki alternatora.

PZDR VEN

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.