Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z rozrusznikiem. Brak jakiejkolwiek reakcji.

Featured Replies

Napisano

Witam, mam problem jak w temacie, tzn. przy próbie przekręcania kluczyka jest brak jakiejkolwiek reakcji ze strony rozrusznika. Kompletnie nic nie słychać. Kontrolki nie przygasają.

Po odpięciu wtyczki z automatu rozrusznika (wtyczka z pojedynczym przewodem) i podłączeniu tam kabelka idącego z "plusa" od akumulatora, również rozrusznik nie zaskakuje, czyli stacyjka jest w porządku. Dodatkowo sprawdziłem miernikiem i po załączeniu zapłonu jest napięcie na tym pojedynczym przewodzie.

Pytanie: czy jest możliwość wymiany samego automatu rozrusznika?

Bo posiadam jeszcze jeden rozrusznik z uszkodzonym bendiksem i dzięki temu mógłbym z dwóch rozruszników złożyć jeden sprawny. wink.gif

Auto to Cordi 1.6 75KM, 1995r. przed liftem, silnik 1F, rozrusznik montowany na 3 śruby.

O taki:

http://img14.allegroimg.pl/photos/oryginal/17/47/36/47/1747364760_1

Napisano

A immobilizer? Nie wiem czy to co robiłeś z kablami wyklucza ten problem ale tak mi przyszło do głowy 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> A immobilizer? Nie wiem czy to co robiłeś z kablami wyklucza ten problem ale tak mi przyszło do

> głowy

Wyklucza, bo np. dziś rano rozrusznik jeden raz zaskoczył, a potem już nie.

Jutro chcę działać w sprawie tego problemu...

Napisano

> A immobilizer? Nie wiem czy to co robiłeś z kablami wyklucza ten problem ale tak mi przyszło do

> głowy

Immo działa nie na rozrusznik a na zapłon.

PZDR

Napisano

Jak na moje oko to właśnie zawiesza Ci się bendiks.

Spróbuj lekko uderzyć młotkiem, powinno pomóc, ale wiadomo, że to nie rozwiązanie problemu ok.gif

Napisano
  • Autor

> Jak na moje oko to właśnie zawiesza Ci się bendiks.

> Spróbuj lekko uderzyć młotkiem, powinno pomóc, ale wiadomo, że to nie rozwiązanie problemu

Waliłem młotkiem kilkanaście razy, nie pomogło. wink.gif

Natomiast jak zewrę na automacie oba "plusy", to rozrusznik działa ale oczywiście auta nie odpali bo automat nie wysprzęgla bendiksa. wink.gif

Dodając do tego to, że stacyjka podaje napięcie, to wygląda to na padnięty automat. hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Dodając do tego to, że stacyjka podaje napięcie, to wygląda to na padnięty automat.

Mam pewien trop, a mianowicie...

Czy do tego wejścia jedno-stykowego idzie wtyczka od stacyjki?

Jeśli tak, to w momencie przekręcenia kluczyka (odpalanie) powinno być tam napięcie?

252ae671c2788b24m.jpg

Napisano

tak na szybko, rozrusznik składa się z silnika bendiksu i automatu

Jeżeli zwieracz dwie śruby przy rozruszniki i kreci wirnikiem to znaczy ze rozruszniki (silnik) jest sprawny ( szczotki ok )

jeżeli po podaniu plusa na wsuwkę rozruszniki nie kreci i bendiksu nie wyrzuca to padł automat ( elektromagnes )

jeżeli po podaniu plusa słychać stukniecie to elektromagnes wyrzuca bendiks ale nie podaje napięcia na silnik,

lub szczotki w silniku są skończone ( to można sprawdzić pierwsza odpowiedzią)

Napisano
  • Autor

Dzięki za opis. ok.gif

Już wszystko posprawdzałem i okazało się, że.... to nie rozrusznik tylko kostka stacyjki albo przewód idący od niej do rozrusznika. facepalm%5B1%5D.gif

Tylko nie wiem teraz jak się dobrać do tego pojedynczego przewodu. niewiem.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.