Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Siena 1,4 oraz 1,2 - opinie, na co zwracać uwagę ?

Featured Replies

Napisano

Witam, być może będę zmieniał samochód, spodobała mi się Siena w pojemnościach jak wyżej - na co zwracać uwagę oprócz wszędobylskiej rdzy przy oglądaniu ?

Napisano

> Witam, być może będę zmieniał samochód, spodobała mi się Siena w pojemnościach jak wyżej - na co

> zwracać uwagę oprócz wszędobylskiej rdzy przy oglądaniu ?

jak już wdepnąć w tą minę to tylko z silnikiem 1.2 zwróć tylko uwagę na alternator baaardzo często się rozpada, ale można zmienić na tzw pancerniaka.

Napisano

> jak już wdepnąć w tą minę to tylko z silnikiem 1.2 zwróć tylko uwagę na alternator baaardzo często

> się rozpada, ale można zmienić na tzw pancerniaka.

Na jaka minę? auto jak auto ok.gif

Napisano
  • Autor

> jak już wdepnąć w tą minę to tylko z silnikiem 1.2 zwróć tylko uwagę na alternator baaardzo często

> się rozpada, ale można zmienić na tzw pancerniaka.

Z tego co widzę to silniki chyba podobne do tych w PI, którym siostra nadal powozi - złego słowa nie mogę powiedzieć jeśli się w miarę regularnie wymienia części eksploatacyjne. Ale wiadomo, że każde auto ma coś 'specjalnego' hehe wink.gif

Napisano

> Z tego co widzę to silniki chyba podobne do tych w PI, którym siostra nadal powozi - złego słowa

> nie mogę powiedzieć jeśli się w miarę regularnie wymienia części eksploatacyjne. Ale wiadomo,

> że każde auto ma coś 'specjalnego' hehe

Jak dla mnie siena 1.2 jest dobrym autem ok.gif Nigdy mnie nie zawiodła ok.gif Co do awarii to raczej drobiazgi i to niegrozne ok.gif Co do blachy tez nie ma do czego sie przyczepic ok.gif Ostatnio w miejscu podkladania podnosnika cos sie pojawilo ale zostało odpowiednio zabezpieczone i luz ok.gif Dla mnie auto zdecydowanie warte wydania kilku tys.ok.gif Jak znajdziesz dobry egzemplarz bedziesz zadowolony ok.gif Co do silnika to tylko od czasu do czasu cieknie z pod pokrywy zaworow ale to norma w tych silnikach ok.gif po nalozeniu silikonu problem znika ok.gif

Napisano

> Na jaka minę? auto jak auto

proszę Cię smile.gif oprócz silnika to tam nie ma nic dobrego.

Napisano

> proszę Cię oprócz silnika to tam nie ma nic dobrego.

Zgadza się, to auto to korodujący złom. Nigdy w życiu więcej fiata. Już lepszy jest Golf 2, albo Astra 1 od emeryta SS który jeździł nią tylko do kościoła.

Napisano

> proszę Cię oprócz silnika to tam nie ma nic dobrego.

Skończ już chłopie pierd.... głupoty facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

znam gościa który od tatusia dostał nówkę audi a6 i w rok tak ją zajeździł że wyglądała jak po pracy w kamieniołomach.

A z sieną palio to jest tak że jeśli szukasz auta z duszą wyjątkowego szpanerskiego to szukaj gdzie indziej, ale jeśli chcesz ekonomicznego samochodu do jazdy gdzie jeśli już coś się zepsuje to w miarę łatwo i tanio to naprawisz (brak rozbudowanej elektroniki, prosta konstrukcja) to dobrze trafiłeś.

poza tym jak dbasz tak masz i jeśli kupisz tanio szrota to będą problemy.

to mówiłem ja jako użytkownik sieny 1,2 el z 1999 roku z gazem i przebiegiem 160 kkm z czego 30 u mnie.

Napisano
  • Autor

No właśnie prawdopodobnie będę szukał czegoś taniego, jedyne czego nie mogę zrobić sam to jakieś duże naprawy (sprzęgło itp) oraz naprawy bacharskie typu wymiana progu - nie mam garażu. Wszystko co się da zrobić pod blokiem - nie ma problemu.

Wiadomo, auto używane, nie wiadomo co się do końca bierze, zawsze jakieś drobnostki wyjdą. Tylko lepiej być przygotowanym wiedząc co sprawdzać smile.gif

Napisano

> No właśnie prawdopodobnie będę szukał czegoś taniego, jedyne czego nie mogę zrobić sam to jakieś

> duże naprawy (sprzęgło itp) oraz naprawy bacharskie typu wymiana progu - nie mam garażu.

> Wszystko co się da zrobić pod blokiem - nie ma problemu.

> Wiadomo, auto używane, nie wiadomo co się do końca bierze, zawsze jakieś drobnostki wyjdą. Tylko

> lepiej być przygotowanym wiedząc co sprawdzać

jak cieknie woda z szyberdachu, czy przedniej szyby to mokro jest pod dywanikiem pasażera naprzodzie , no i takie rzeczy jak zawieszenie, czy nie wywalone. Nie wiem jak w sienie, ale w punto i palio jak łożyska wahaczy wybite to koło jest w negatywie i zawsze coś można urwać z ceny za to, albo szukać innego egzemplarza jak się babrać nie chce.

Napisano

> lepszy jest Golf 2, albo Astra 1 od emeryta SS który jeździł nią tylko do kościoła.

taa, jasne. znalezc takie auto dzisiaj, to tak jak znalezc dziewice w liceum hehe.gif

Napisano
  • Autor

> jak cieknie woda z szyberdachu, czy przedniej szyby to mokro jest pod dywanikiem pasażera

> naprzodzie , no i takie rzeczy jak zawieszenie, czy nie wywalone. Nie wiem jak w sienie, ale w

> punto i palio jak łożyska wahaczy wybite to koło jest w negatywie i zawsze coś można urwać z

> ceny za to, albo szukać innego egzemplarza jak się babrać nie chce.

ok.gif

Będę patrzył jakby co smile.gif

Napisano

> Skończ już chłopie pierd.... głupoty

grinser006.gif kto tu pier...... po prosty nie chce aby chłopak na minę wpadł.

Napisano

ogólnie 1,4 jest starszym silnikiem zastąpiło go 1,2 jakoś pod koniec 98.

ogólnie z przewijających się tematów to:

cieknący zawór nagrzewnicy

cieknąca szyba (oba przypadki to mokra wykładzina z przodu

sprawdź działanie wentylatora nagrzewnicy - wszystkie biegi

fotel kierowcy czy nie zarwany i boczki oparcia na miejscu

przewody hamulcowe szczególnie z tyłu końcówka metalowych i elastyczne metalowe korodują

pod maską w 1,2 poci się pod pokrywą zaworów to norma nie do opanowania ale też nie szkodliwe

stan odmy i ogólnie przewodu powietrza do przepustnicy - pęknięcia

alternator - nisko i konstrukcyjnie lubi pękać obudowa

a poza tym to wszystko co w innym 10 letnim aucie

moja siena jest ekonomiczna benzyny na trasie ok 6,5 przy średniej 90 km/h gazu ok 7,5 -8

powyżej 120 jest głośno

z napraw to poza olejem filtrami i rozrządem

przewody hamulcowe na tył, czyszczenie wtrysków (zapieczone od gazu), przewody WN i świece, tłumiki środkowy i ostatni, zawias drzwi przednich (ułamał się sworzeń i drzwi się obwiesiły

to tyle co przychodzi do głowy

podstawa to kupić dobrą sztukę a eksploatacja cię nie zrujnuje tym bardziej jak część rzeczy zrobisz sam

Napisano

> kto tu pier......

Ty ok.gif Bezustannie, bezsensu i ciągle o tym samym ok.gif

Napisano

> moja siena jest ekonomiczna benzyny na trasie ok 6,5 przy średniej 90 km/h gazu ok 7,5 -8

1.6 na trasie schodzi do 8L LPG w mieście 9.5L, prędkości na prasie oczywiście większe niż na znakach grinser006.gif

Może warto zastanowić sie nad 1.6 icon_rolleyes.gif

Napisano

> 1.6 na trasie schodzi do 8L LPG w mieście 9.5L, prędkości na prasie oczywiście większe niż na

> znakach

> Może warto zastanowić sie nad 1.6

życzyłbym u siebie takiego spalania..

ostatnio cały bak przejeździłem po mieście, na gazie wyszło mi 14,5l frown.gif

choć standardowo wychodzi koło 11-12l na mieście u mnie, na trasie koło 9l

Napisano

> 1.6 na trasie schodzi do 8L LPG w mieście 9.5L, prędkości na prasie oczywiście większe niż na

> znakach

> Może warto zastanowić sie nad 1.6

zalezy o jakim miescie mowimy.... w Łodzi 10 litrow benzyny to minimum, moja pali z reguly ponad 11 ale tez jej nie oszczedzam, w trasie najnizsze spalanie jakie mialem to 7,2 smile.gif ja i tak bym bral 1,6 bo pozostale silniki sa wq mnie za slabe, ale jak ktos chce auto do przemieszczania sie to najlepszym wyborem bedzie 1,2

Napisano

Ostrzeżenie; poszukaj sobie forum jakichś złomiarzy i tam praw swoje morały, jesteś na wielu kącikach i na każdym grasz na tę samą śpiewkę.

Napisano

> Ostrzeżenie; poszukaj sobie forum jakichś złomiarzy i tam praw swoje morały, jesteś na wielu

> kącikach i na każdym grasz na tę samą śpiewkę.

takie jego hobby

Napisano

> Ty Bezustannie, bezsensu i ciągle o tym samym

dokładnie, tym bardziej, ze moze nie kazdego stac na cos teoretycznie lepszego

siena jest o tyle fajna, ze kupi sie ją za grosze i mozna cieszyc sie z jazdy, nie bac sie o to, ze ktos ją ukradnie (skoro jest tak tania, to po co krasc takie auto?)

osobiscie uwazam, ze 1.2 i 1.4 to nieporozumienie w takim aucie, 1.6 to zupełne minimum, i dzieki temu silnikowi osiągi są wystarczające do jazdy miejskiej, jak i na trasie

Napisano

> dokładnie, tym bardziej, ze moze nie kazdego stac na cos teoretycznie lepszego

to prawda ale ja ostrzegam głównie przed korozją o której niektórzy piszą, że po prostu nie występuje.

> siena jest o tyle fajna, ze kupi sie ją za grosze i mozna cieszyc sie z jazdy, nie bac sie o to, ze

> ktos ją ukradnie (skoro jest tak tania, to po co krasc takie auto?)

to fakt

> osobiscie uwazam, ze 1.2 i 1.4 to nieporozumienie w takim aucie, 1.6 to zupełne minimum, i dzieki

> temu silnikowi osiągi są wystarczające do jazdy miejskiej, jak i na trasie

hmm miałem 1.2 w palio i jakoś dawał radę, nawet lepiej niż golf 3 1.6 abu o tej samej mocy. 1.6 jedzie lepiej ale też pije więcej poza tym nie jest to zbytnio dopracowana konstrukcja o czym wie każdy komu zsunął się pasek rozrządu.

Napisano

> to prawda ale ja ostrzegam głównie przed korozją o której niektórzy piszą, że po prostu nie występuje.

no i co, ze wystepuje? u mnie zjadło progi i podłoge, no i co z tego? spawacz wziął 600 zł i siena znowu jak nowa.

poza tym wszystkie auta gniją, nie ma zadnych wyjątków. mojemu szefowi rdza wcina merola za 200 tysięcy, a Ty sie przejmujesz rdzą w aucie za 5 tys? hehe.gif

popatrz sobie na felicie jak lecą, a swego czasy były drozsze niz sieny

> jedzie lepiej ale też pije więcej

2 litry gazu w tą czy w tamtą nie robi róznicy, a jak lepiej jedzie to cos za cos

Napisano

tak apropo rdzy w mercedesie zlosnik2.gif

Napisano

poza tym nie jest to zbytnio dopracowana konstrukcja o czym

> wie każdy komu zsunął się pasek rozrządu.

rotfl.gif czyli wiekszosc silnikow jest niedopracowana, bo istnieje w nich prawdopodobienstwa pekniecia,zerwania sie paska i narobienia niezlego zamieszania w silniku biglaugh.gif wystarczy ze zrobisz na dobrych czesciach i dasz to do roboty komus kto sie na tym zna a nie jakiemus zenkowi z pod budki z piwem i problem z rozrzadem nie istnieje

Napisano

> no i co, ze wystepuje? u mnie zjadło progi i podłoge, no i co z tego? spawacz wziął 600 zł i siena

> znowu jak nowa.

To naiwne myślenie jest. Ja zawsze oceniam samochody z perspektywy blachy bo to najdroższy element w naprawie, a jak ktoś kupuje tanie auto to chyba jest ważne żeby nie wpadać w naprawy blacharskie? Stąd moje ostrzeżenia.

To nie jest jakaś nienawiść do tych samochodów, chociaż przyznam, że to był mój najgorszy samochód ale to pewnie kwestia przebiegu astronomicznego.

Napisano

> poza tym nie jest to zbytnio dopracowana konstrukcja o czym

> czyli wiekszosc silnikow jest niedopracowana, bo istnieje w nich prawdopodobienstwa

> pekniecia,zerwania

nie wiem jak z większością ale wiem, że aso zaleca kontrolę paska co 20tyś km. Zresztą znam przypadek zerwania paska po niecałych 30tyś, ori części profi montaż kierowca nie debil nie strzelał ze sprzęgła a ni nie redukował z 5 na 2 w czasie jazdy grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.