Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Palio Jak odpow. układ chłodz.+chłodny wąż wych. z nagrzewn.

Featured Replies

Napisano

Czy odpowietrzać powinno się na ciepłym czy zimnym silniku?

Chodzi o silnik 1,25 8V 73KM z 2000r. Już parę razy odpowietrzałem 3 odpowietrznikami i ciągle widze bąblewyjatujące z odpowietrznika chłodnicy i nie wiem czy źle je interpretuję czy co, bo jakby ciągle tam powietrze było. Z odpowietrzacza na wężu nagrzewnicy nie ma powietrza, a wąż wychodzący jest zupełnie chłodny(wchodzący jest gorący). Czy to zapchana nagrzewnica czy pompa wody nie kręci się? Poza tym to ten odpowietrznik nagrzewnicy jest 5-10cm wyżej położony od poziomu płynu zbiorniczka wyrównawczego, a nawet samej góry zbiorniczka to jak to odpowietrzać?

Napisano

Zawór w nagrzewnicy otworzyłeś ?

najlepiej troszkę wprowadź silnik na obroty potrzymaj trochę , aby ciśnienie w układzie wzrosło odkręć odpowietrznik od nagrzewnicy może puści .(korek wlewu zakręcony)

Napisano
  • Autor

Wg mnie na 98% nie istnieje zawór nagrzewnicy , więc płyn zawsze przez nią przepływa.

Dodatkowo mam wątpliwości co do mocnego odkręcania na gorącym silniku odpowietrzników (zwłaszcza korka głównego zbiorniczka) bo wtedy obniżamy ciśnienie w układzie i przez to obniżamy temperaturę wrzenia płynu i może na najgorętszych elementach silnika płyn będzie wrzał czyli wydzielał gazy/powietrze? z siebie i zapowietrzał się znowu confused.gif. Może odpowietrzanie powinno się robić na zimno/ lekko ciepło i ew. dmuchając dla pewności w pełny zbiorniczek? I to parę razy po jazdach (po wystygnięciu).

Napisano

> Wg mnie na 98% nie istnieje zawór nagrzewnicy , więc płyn zawsze przez nią przepływa.

Nie napisałeś o jaki samochód chodzi w palio np jest zawór o nr katalogowym 46532705

> Dodatkowo mam wątpliwości co do mocnego odkręcania na gorącym silniku odpowietrzników (zwłaszcza

> korka głównego zbiorniczka) bo wtedy obniżamy ciśnienie w układzie i przez to obniżamy

Przecież napisałem że korek wlewu płynu ma być zakręcony przez co wytworzone ciśnienie może przepchać odpowietrzenie nagrzewnicy

> . Może odpowietrzanie powinno się

> robić na zimno/ lekko ciepło i ew. dmuchając dla pewności w pełny zbiorniczek? I to parę razy

> po jazdach (po wystygnięciu).

jak chcesz to możesz dmuchać , a po wystygnięciu sprawdzasz poziom

Nie pisałem że masz to robić na gorącym ,tylko na zapalonym właśnie po to aby podnieść ciśnienie w układzie

Napisano

A i jeszcze jedno widzę że uwielbiasz zakładać tematy :

kwiz akumulatora ,albo kwiz odkręcania korka zbiornika wyrównawczego

Bo to twoje tematy no nie ?

A ja myślałem że potrzebujesz pomocy

Napisano
  • Autor

> A i jeszcze jedno widzę że uwielbiasz zakładać tematy :

> kwiz akumulatora ,albo kwiz odkręcania korka zbiornika wyrównawczego

> A ja myślałem że potrzebujesz pomocy

No bo potrzebuję. A tamto napisałem ku szerzeniu wiedzy (mam nadzieję,że prawdziwej). Wtedy myślałem,że dobrze odpowietrzyłem, a mi ciągle jakby bąbelki wylatują z chłodnicy. Muszę to robić na chłodnym/lekko ciepłym silniku teraz. I ciekaw jestem czy tylko ja mam taki problem.

Napisano

Jeżeli cały czas zapowietrza się układ to najprawdopodobniej masz jednak szczeloną głowicę albo UPG i dlatego powietrze cały czas pojawia się w układzie chłodzenia i zbiera się w nagrzewnicy a część leci do zbiorniczka . Sprawdź czy podczas zamkniętego szczelnie układu i po przytrzymaniu silnika na wyższych obrotach przewody nie stają się napęczniałe .Możesz też powąchać bąbelki które pojawiają się w zbiorniczku . No i trzeba popatrzeć czy płyn jest przejrzysty czy też zabrudzony spalinami.

Możesz też przepłukać cały układ środkami do mycia układów chłodzenia

Napisano
  • Autor

Na jałowym nie są twarde -> sprawdzę na wyższych obrotach. Dzięki za podpowiedzi 20.GIF

Napisano
  • Autor

[Możesz też powąchać bąbelki które pojawiają się w zbiorniczku]

Jednak mam UPG walniętą - czuje się spaliny w zbiorniczku, mam teraz majonez pod korkiem wlewu oleju (na bagnecie nie), warstewkę pianki na powierzchni płynu w zbiorniczku, na rozgrzanym wypełnia się cały zbiorniczek, po wystygnięciu opada do zera, po podgazowaniu węże robią się nieco twardsze i ciągle mam powietrze w chłodnicy mimo wielu prób odpowietrzania i nieregularna praca silnika na jałowym. mad.gif

Napisano

no to ja zapytam w tym wątku

otóz dzisiaj zauwazyłem dziwne zjawisko:

układ odpowietrzony, nie robią sie zadne bąbelki, pokrętło nagrzewnicy w położeniu zimnym, wentylator w pozycji ''0'' a z nawiewów leci mi ciepłe powietrze

co to moze byc?

Napisano

> no to ja zapytam w tym wątku

> otóz dzisiaj zauwazyłem dziwne zjawisko:

> układ odpowietrzony, nie robią sie zadne bąbelki, pokrętło nagrzewnicy w położeniu zimnym,

> wentylator w pozycji ''0'' a z nawiewów leci mi ciepłe powietrze

> co to moze byc?

Zacięty zawór nagrzewnicy, albo bardziej prozaicznie, sama linka.

Napisano

odpada, bo jak przekręcam pokrętłem w strone ciepłego, to leci powietrze gorące, wręcz wrzątek, a jak wracam do zimnego, to znowu leci ciepłe

Napisano

> odpada, bo jak przekręcam pokrętłem w strone ciepłego, to leci powietrze gorące, wręcz wrzątek, a

> jak wracam do zimnego, to znowu leci ciepłe

Nie odpada tylko się nie domyka zawór więc nie odcina dopływu gorącej wody z układu.

Napisano

> no to ja zapytam w tym wątku

> otóz dzisiaj zauwazyłem dziwne zjawisko:

> układ odpowietrzony, nie robią sie zadne bąbelki, pokrętło nagrzewnicy w położeniu zimnym,

> wentylator w pozycji ''0'' a z nawiewów leci mi ciepłe powietrze

> co to moze byc?

uszkodzony zaworek od nagrzewnicy i nie zamyka do konca obiegu. podobnie miałem w kanciaku i w lecie była masakra

Napisano

ok, no dobra

a jak sie mam dobrac do niego? bo nigdy nie miałem z tym do czynienia hmm.gif

Napisano

> ok, no dobra

> a jak sie mam dobrac do niego? bo nigdy nie miałem z tym do czynienia

Primo zdjąć panel i ręcznie cofnąc linkę.

Potem się obaczy co jest przyczyną (jak linka to wiadomo, jak zaworek to już dłubanie w nagrzewnicy.

Napisano

> dzieki. w miedzyczasie musze podłubac

zawór nagrzewnicy jest nad nogami pasażera pod osłoną,

dostęp masz tam dobry,

Napisano
  • Autor

> Nie odpada tylko się nie domyka zawór więc nie odcina dopływu gorącej wody z układu.

Naprawdę istnieje zawór "wodny"nagrzewnicy?

Napisano

> Naprawdę istnieje zawór "wodny"nagrzewnicy?

Tak.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Tak.

Mam wątpliwości, ale skoro go widziałeś. Czy zamykasz go ręcznie ? Ijak go zamkniesz to płyn nie przepływa przez nagrzewnicę? Ja piszę o silniku 1,2 8V 75KM najpopularniejszym.

Napisano

> Mam wątpliwości, ale skoro go widziałeś. Czy zamykasz go ręcznie ? Ijak go zamkniesz to płyn nie

> przepływa przez nagrzewnicę? Ja piszę o silniku 1,2 8V 75KM najpopularniejszym.

Widziałem nagrzewnicę.

Wiem co się dzieje jak włączę obieg nagrzewnicy po wymianie płynu.

więcej mi nie treba. Na pewno klapka nie zamuka przepływu powietrza by grzało/ nie grzało, tylko właśnie zawór otwiera/ zamyka dopływ płynu.

Napisano
  • Autor

> Widziałem nagrzewnicę.

> Wiem co się dzieje jak włączę obieg nagrzewnicy po wymianie płynu.

> więcej mi nie treba. Na pewno klapka nie zamuka przepływu powietrza by grzało/ nie grzało, tylko

> właśnie zawór otwiera/ zamyka dopływ płynu.

Ale czy widziałeś ten zawór? Wg mnie grzanie/nie grzanie jest realizowane tylko nadmuchem/brakiem nadmuchu.

Napisano

> Ale czy widziałeś ten zawór? Wg mnie grzanie/nie grzanie jest realizowane tylko nadmuchem/brakiem

> nadmuchu.

Brak nadmuchu/ nadmuch nie powodował by bulgotania w pustej nagrzewnicy.

czytamy co i jak

A tak toto wygląda. 10 minut z google 270751858-jezyk.gif

21889442_1024.jpg

Napisano
  • Autor

> Brak nadmuchu/ nadmuch nie powodował by bulgotania w pustej nagrzewnicy.

> czytamy co i jak

> A tak toto wygląda. 10 minut z google

claps.gif Tom sie nowości dowiedział. Więc w czasie odpowietrzania trzeba go otworzyć. angryfire.gif

Napisano

> Tom sie nowości dowiedział. Więc w czasie odpowietrzania trzeba go otworzyć.

Jeśli to jest ta nowość to ja się nie dziwię że masz problem z odpowietrzeniem.

Zawsze, niezależnie od systemu, odpowietrzamy układ który pracuje. W przypadku nagrzewnicy musi ona pracować.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.