Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Do oceny Nissan X-trial 2,2 dci

Featured Replies

Napisano

Pytam w imieniu kolegi, który chce sobie takie coś zakupić. Warte to to coś. Ma jakieś stałe bolączki? Opinie mile widziane?

AHA ja dopytam jaki tam jest napęd i jak się go załącza - bo nie widzę drugiej wajchy.

Dokładnie ta sztuka

Napisano

> Pytam w imieniu kolegi, który chce sobie takie coś zakupić. Warte to to coś. Ma jakieś stałe

> bolączki? Opinie mile widziane?

> AHA ja dopytam jaki tam jest napęd i jak się go załącza - bo nie widzę drugiej wajchy.

> Dokładnie ta sztuka

masakrycznie awaryjny silnik (jeżeli to jest ten sam co w renaultach). Masowo tłoki wychodzą bokiem, bo się panewki zacierają. Radzę omijać z daleka.

Napisano

> masakrycznie awaryjny silnik (jeżeli to jest ten sam co w renaultach). Masowo tłoki wychodzą

> bokiem, bo się panewki zacierają. Radzę omijać z daleka.

ponoć zacierają się przez nieudolną wymianę rozrządu ok.gif

tak słyszałem od mojego mechanika ok.gif

kumpel teraz w tym silniku ma zrobione około 220tys ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> ponoć zacierają się przez nieudolną wymianę rozrządu

Jeszcze pozostaje pytanie czy ten feler tyczy się aut serwisowanych w aso... Jeżeli tak to teoria upada.

Napisano

> ponoć zacierają się przez nieudolną wymianę rozrządu

> tak słyszałem od mojego mechanika

> kumpel teraz w tym silniku ma zrobione około 220tys

nie wiem co ma rozrząd do smarowania panewek. Miałem espace i mój rozleciał się przy przebiegu 180 kkm, olej wymianiałem co 15 kkm a nie jak zalecali co 30 kkm i tak nie pomogło. W lagunach chyba jest trochę lepiej ale w espacach to jest masakra.

Napisano

> masakrycznie awaryjny silnik (jeżeli to jest ten sam co w renaultach). Masowo tłoki wychodzą

> bokiem, bo się panewki zacierają. Radzę omijać z daleka.

Bardzo dobry japoński silnik na łańcuchu. Z tym z Renault to on ma wspólną tylko nazwę.

Napisano

> nie wiem co ma rozrząd do smarowania panewek. Miałem espace i mój rozleciał się przy przebiegu 180

> kkm, olej wymianiałem co 15 kkm a nie jak zalecali co 30 kkm i tak nie pomogło. W lagunach

> chyba jest trochę lepiej ale w espacach to jest masakra.

no właśnie kumpel ma Espace`a ok.gif

ponoć ma rozrząd bo gdzieś tam niby woda ma się przedostawać i dlatego się zaciera ok.gif bo czegoś się nie wymienia jak chcesz dopytam szczegółów ok.gif

Napisano

> no właśnie kumpel ma Espace`a

> ponoć ma rozrząd bo gdzieś tam niby woda ma się przedostawać i dlatego się zaciera bo czegoś się

> nie wymienia jak chcesz dopytam szczegółów

a dziękuję bardzo za pomoc ale kompletnie nie jestem zainteresowany tymi samochodami grinser006.gif od czasu jak się go pozbyłem to nie chce mieć nic wspólnego z dieslami renaulta. Może za 20 lat mi przejdzie zlosnik.gif

Napisano

> Bardzo dobry japoński silnik na łańcuchu. Z tym z Renault to on ma wspólną tylko nazwę.

oj chyba nie do końca, może pasek zmienili na łańcuch ale wg jakiś tekst to "....Silnik 2,2 dCi montowany również w autach marki Renault boryka się z problemem zacierających się turbosprężarek i nietrwałych wtryskiwaczy, jednak w Nissanie został on uzbrojony w łańcuch rozrządu co poprawiło jego ogólną niezawodność."

Napisano

> oj chyba nie do końca, może pasek zmienili na łańcuch ale wg jakiś tekst to "....Silnik 2,2 dCi

> montowany również w autach marki Renault boryka się z problemem zacierających się

> turbosprężarek i nietrwałych wtryskiwaczy, jednak w Nissanie został on uzbrojony w łańcuch

> rozrządu co poprawiło jego ogólną niezawodność."

Popatrz na zdjęcia pod maskę i przypomnij sobie jak wyglądał Twój silnik a jak wygląda ten. 2.2 dCi Nissana to japońska konstrukcja nigdy nie montowana w Renault. Co innego 1.9.

Napisano

> Jeszcze pozostaje pytanie czy ten feler tyczy się aut serwisowanych w aso... Jeżeli tak to teoria

> upada.

mój był serwisowany w aso i nie pomogło.

Napisano

> Popatrz na zdjęcia pod maskę i przypomnij sobie jak wyglądał Twój silnik a jak wygląda ten. 2.2 dCi

> Nissana to japońska konstrukcja nigdy nie montowana w Renault. Co innego 1.9.

ja tam sie na nissanach do końca nie znam ale z tego opisu wynika, że były dwa silniki diesla 2.2 jeden japoński Di i drugi francuski Dci. W swoim czasie nissany czesto miały silniki dci renaulta.

Napisano

> ja tam sie na nissanach do końca nie znam ale z tego opisu wynika, że były dwa silniki diesla 2.2

> jeden japoński Di i drugi francuski Dci. W swoim czasie nissany czesto miały silniki dci

> renaulta.

Artykuł zostaw w spokoju bo facet nie bardzo ma pojęcie o czym pisze. Poszukaj innego źródła. Silnik się nazywa dCi bo francuzi po zakupie Nissana ujednocili nazwy. Silnik 2.2 dci 136KM jest konstrukcją Nissana. Jak nie wierzysz to zapytaj w serwisie. 2.2 dCi to tak naprawdę 2.2 Di tylko z innym zasilaniem (mowa oczywiście o 2.2 Nissana). Jest jeszcze 2.0 dCi. To już wspólna konstrukcja Renault/Nissan - bardzo udana. Też na łańcuchu. I ona byłą montowana w Renault i Nissanach.

Napisano

> Artykuł zostaw w spokoju bo facet nie bardzo ma pojęcie o czym pisze. Poszukaj innego źródła.

> Silnik się nazywa dCi bo francuzi po zakupie Nissana ujednocili nazwy. Silnik 2.2 dci 136KM

> jest konstrukcją Nissana. Jak nie wierzysz to zapytaj w serwisie. 2.2 dCi to tak naprawdę 2.2

> Di tylko z innym zasilaniem (mowa oczywiście o 2.2 Nissana). Jest jeszcze 2.0 dCi. To już

> wspólna konstrukcja Renault/Nissan - bardzo udana. Też na łańcuchu. I ona byłą montowana w

> Renault i Nissanach.

to 2.0 też nie jest takie super, w pierwszych modelach też się wycierały panewki, dopiero potem coś tam poprawili i podobno jest już w miarę.

Napisano

> to 2.0 też nie jest takie super, w pierwszych modelach też się wycierały panewki, dopiero potem coś

> tam poprawili i podobno jest już w miarę.

To znajdź nową konstrukcje, zupełnie pozbawioną wad. Producent dowolny.

Napisano

> oj chyba nie do końca, może pasek zmienili na łańcuch ale wg jakiś tekst to "....Silnik 2,2 dCi

> montowany również w autach marki Renault boryka się z problemem zacierających się

> turbosprężarek i nietrwałych wtryskiwaczy, jednak w Nissanie został on uzbrojony w łańcuch

> rozrządu co poprawiło jego ogólną niezawodność."

Czasem odnoszę wrażenie, że niektórzy dziennikarze mieniący się być motoryzacyjnymi nie wiedzą o czym piszą... Żeby nie powiedzieć że kompletnie nie mają pojęcia o czym piszą.... Gdzieś usłyszał jeden z drugim, że Nissan współpracuje z Renaultem i od razu połączył jeden silnik z drugim. Nawet nie sprawdził dokładnej pojemności. Jeden ma 2184 cm3, drugi 2188. Tak się składa, że jeździłem Almerą z 2.2 di Nissana, brat miał jakiś czas Espace 2.2 dci. Zupełnie inne silniki... Nissan nie musiał zamieniać rozrządu bo od początku 2.2 Nissana miał łańcuch...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.