Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Suzuki Splash - jaki wybrać silnik

Featured Replies

Napisano

Nowe auto i dylemat - jaki silnik wybrać w małym aucie. Do wyboru są dwa:

- 1.0, 3 cylindry i 65KM

- 1.2 , zmienne fazy rozrządu i 94 KM

wiem, że przy zmiennych fazach rozrządu, ta moc to jest raczej głównie na papierze, bo nikt nie kręci silnika do odcięcia przy każdym ruszeniu.

Co przemawia za 1.0

- łańcuch rozrządu

- mniejsze spalanie

- tańszy servis

Co przemawia za 1.2

- brak stresu 'jak włączę klimę to auto się zatrzyma'

- być może łatwiejsza odsprzedaż

Czy ktoś ma może ten samochodzik i może wyrazić opinie o silnikach? Auto nie będzie eksploatowane w trasie.

Z góry dzięki za odpowiedzi....

Napisano

Jezdzilem na jazdach jednym i drugim. I powiem jedno tylko 1.2.

Jak chcesz splasha to przyjrzyj sie ,tez agili (to jeden wafel) a moze w oplu dostaniesz jakis przyjemny rabat.

Napisano

Mam Alto z silnikiem 1.0. Jak na miasto moc całkiem wystarczająca do sprawnego ruszania, po włączeniu klimy auto się nie zatrzymuje jak sugerowałeś hehe.gif Spalanie niziutkie. Inna sprawa, że Alto jest pewnie nieco lżejsze, w Splashu może być inaczej.

Napisano

Jeździłem takim 1.2, ale tym starszym motorem: 86km.

Mam wrażenie, że ten samochód nie jedzie. Nie wiem jak go zmusić do sensownego przyspieszania. Może to przez to, że od dłuższego czasu jeżdżę turbo-dieslem 115km.

Śmiem twierdzić, że lepiej "idzie" ford ka ze starym kiblem pod maską o pojemności 1.3 i mocy 60km (8 zaworów, wałek rozrządu w bloku, mpi).

Komputer pokładowy tego splash wskazuje spalanie po mieście na poziomie 7,5 litra.

Wyczuwalne jest załączenie klimy - jeszcze bardziej nie chce jechać : )

Zabawna jest jazda z górki, bez gazu: samochód jakośtam zwalnia (hamowanie silnikiem), po włączeniu klimy zwalnia jeszcze mocniej - dobre.

Tam chyba jest jednak łańcuch rozrządu - po odkręceniu korka wlewu oleju widać jakiś łańcuszek. Paski klinowe są dwa: do napędu różnego osprzętu.

Wersja 1.0 będzie miała biedniejsze wyposażenie.

Napisano
  • Autor

> Jezdzilem na jazdach jednym i drugim. I powiem jedno tylko 1.2.

> Jak chcesz splasha to przyjrzyj sie ,tez agili (to jeden wafel) a moze w oplu dostaniesz jakis

> przyjemny rabat.

Dzięki. W Suzuki dają dość dobre rabaty - przejdę się do Opla

Napisano
  • Autor

> Mam Alto z silnikiem 1.0. Jak na miasto moc całkiem wystarczająca do sprawnego ruszania, po

> włączeniu klimy auto się nie zatrzymuje jak sugerowałeś Spalanie niziutkie. Inna sprawa, że

> Alto jest pewnie nieco lżejsze, w Splashu może być inaczej.

No właśnie - tutaj nie jest ważna dynamika, a poza tym przy zmiennych fazach trzeba kręcić silnik wysoko, czego bardzo nie lubię.

Dzięki!

Napisano

> Dzięki. W Suzuki dają dość dobre rabaty - przejdę się do Opla

W suzuki zaczeli dawac rabaty smile.gif na sx4 w 2007 zlotowki nie chcieli zjechac gady wink.gif

Napisano

> Co przemawia za 1.0

> - łańcuch rozrządu

Łańcuch przemawia tylko dlatego, że się nie urwie jak pasek, ale jak się naciągnie i będzie hałasował to wymiana będzie droższa niż wymiana paska. A to właśnie był problem tych litrówek.

> Czy ktoś ma może ten samochodzik i może wyrazić opinie o silnikach? Auto nie będzie eksploatowane w

> trasie.

1.2 też ma łańcuch, ale 4 cylindry. Więc teoretycznie stawiam na jego większą trwałość.

Do rzeczy:

Jeździłem na jeździe próbnej Splashem 1.0 i nie myśląc o eksploatacji i jeździe w 4 osoby na wakacje to budził tylko uśmiech ze względu na ch-kę i współpracę ze skrzynią. Czy bym go kupił? Tylko do miasta? Tylko do miasta musi być A/T z 1.2, ale jeśli ktoś się boi automatu to 1.0 wystarczy...tylko trzeba być świadomym "ale".

Po prostu wolę dołożyć 5kzł za A/T do 1.2, żeby diametralnie zmienić klimat jazdy autem niż dołożyć "tylko" 3kzł za silnik, który poczuję w mieście tylko przez 2 tygodnie w zimie i 2 m-ce w lecie jak lud wyjedzie na kanikuły.

Pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.