Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[KzAK] Astra H

Featured Replies

Napisano

Rozglądam się za jakimś wozidłem, większym oraz mocniejszym od obecnego.

Jednym z kandydatów jest Opel Astra H, najlepiej kombi.

Mam kilka wątpliwości, być może ktoś z Was pomoże mi je rozwiać:

1. SILNIK

benyznowy:

1.4 Twinport 90KM - bardzo dużo kkm ostatnio robię Astrą G z tym motorkiem i jestem z niego zadowolony. Zrywny, ekonomiczny - jednak Astra2 waży <1100kg. Astrą H z tym silnikiem nie jeździłem, może ktoś podzieli się wrażeniami.

1.6 115KM odpada z 2 powodów: regulacja luzów zaworowych szklankami oraz mega mułowatość (nie wiem czym spowodowana, auto którym jeździłem miało dopiero 2500km przebiegu - dynamika AstryG z 1.4 16v jest dużo wyższa od AH z tym silnikiem).

Jak sprawują się silniki o większych pojemnościach (istotna jest dla mnie możliwość zagazowania)?

diesel:

Najchętniej kupiłbym AH z 1.9CDTI 150KM :-)

Miałem podobny motorek w P2 i znakomicie jeździło mi się tym autem.

Ile spali ten motor w AH w trasie przy prędkościach przelotowych 110km/h? Czy 5-5,5l/100km jest możliwe, czy jednak więcej?

Jakie są typowe bolączki Astry H, na co zwracać uwagę?

Napisano

Do gazu to najlepszy jest 1.8 125 KM ale robiony tylko do połowy 2006 roku i ciężko go trafić.

Typowe usterki Astry H to padający CIM... a reszty nie znam bo mam klekota

Napisano
  • Autor

> Do gazu to najlepszy jest 1.8 125 KM ale robiony tylko do połowy 2006 roku i ciężko go trafić.

> Typowe usterki Astry H to padający CIM... a reszty nie znam bo mam klekota

CIM - coś w rodzaju kompa sterującego osprzętem w aucie?

A jak spalanie diesela? Którą wersję mocową masz i jak to odpycha się?

Napisano

> CIM - coś w rodzaju kompa sterującego osprzętem w aucie?

Moduł kolumny kierownicy. To taka jakby centralka która zbiera i rozsyla dalej wymianę informacji między modulami na magistrali CAN oraz obsługuje wszystko co jest przy kierownicy

> A jak spalanie diesela? Którą wersję mocową masz i jak to odpycha się?

W tej chwili 8,5 w mieście i 6,7 na trasie Mam 120KM i wystarcza mi to Róznica między tą Astrą a Astrą G x16xel na gazie jest istotna.

Napisano

Z diesla weź sobie Z17DTH (100KM) zrobisz go na około 130 KM i na pewno będziesz zadowolony. Przy tym silniku na trasie, spokojnie zmieścisz się ze zużyciem paliwa na poziomie 5-5,5 l/100 km.

Napisano

posiadam silniczek 1.9 150KM faktycznie zbiera się super, ogólnie przyjemnie się jeździ.

Co do spalania w cyklu mieszanym 70% trasa 30% miasto wychodzi mi tak 7 litrów.

W trasie pali mi 6. Spalanie mogę mieć lekko zawyżone poprzez małą nieszczelność w dolocie, wiec możliwe, że będzie Tobie palić mniej.

Napisano

> Rozglądam się za jakimś wozidłem, większym oraz mocniejszym od obecnego.

> Jednym z kandydatów jest Opel Astra H, najlepiej kombi.

> 1.6 115KM odpada z 2 powodów: regulacja luzów zaworowych szklankami oraz

> mega mułowatość ( - dynamika AstryG z 1.4 16v jest dużo wyższa od AH z tym silnikiem)

Jezdziłem troche Astrą H z silnikiem 1.6 (hatchback) i nie zauważyłem zeby była mułowata,

moze to kwestia innej skrzyni biegow ?

Napisano
  • Autor

Wysokie spalanie wychodzi w Astrze z silnikiem 1.9 150KM...

Sądziłem, że w 6l/100km będzie szło się zmieścić z dużą swobodą.

Co do 1.6 - nie wiem, wg mnie to auto jechało gorzej od AstryG z 1.4 16V XEP.

Napisano

> Wysokie spalanie wychodzi w Astrze z silnikiem 1.9 150KM...

> Sądziłem, że w 6l/100km będzie szło się zmieścić z dużą swobodą.

dlatego pisałem o nieszczelności w dolocie. Na 90% spalanie powinno być mniejsze.

Napisano

PAnieeee.. Tak to tylko Pasek w Tedeiku hahaha.gif

Z duzą swobodą poniżej 6 litrów dla silnika 1.9 CDTI to możesz zejść w trasie jadąc nocą 100km/h na 6 biegu bo wtedy to ruch mniejszy i klimy nie trzeba używać bo jest chłodno.

Realnie jest to nie możliwe. Troche pojeździłem różnymi drogami i nigdy poniżej 6,5 litra nie wyszło nawet z przewagą autostrady

Napisano

> Realnie jest to nie możliwe. Troche pojeździłem różnymi drogami i nigdy poniżej 6,5 litra nie

> wyszło nawet z przewagą autostrady

Dziwne, mi na trasie 6 litrów pali i nie jest to trudne do osiągniecia, 110km/h 6 bieg. Fakt, że bez klimy.

Napisano

cześć!

A wiela masz obrotów przy tej prędkości na VI biegu?

Napisano

> Z diesla weź sobie Z17DTH (100KM) zrobisz go na około 130 KM i na pewno będziesz zadowolony. Przy

> tym silniku na trasie, spokojnie zmieścisz się ze zużyciem paliwa na poziomie 5-5,5 l/100 km.

Z wiatrem, bez klimy i do 100/h. Realnie to bliżej 6.

Napisano
  • Autor

> Nie oszukujmy się, ale 2500km, to jeszcze nie jest dotarty silnik

Sądzisz, że osiągi poprawią się. Ja szczerze wątpią, a może zbyt wiele oczekuję od auta ważącego ponad 1200kg i tym silnikiem... Z drugiej strony dynamika AstryG 1.4 16V jest lepsza.

Napisano
  • Autor

> PAnieeee.. Tak to tylko Pasek w Tedeiku

> Z duzą swobodą poniżej 6 litrów dla silnika 1.9 CDTI to możesz zejść w trasie jadąc nocą 100km/h

> na 6 biegu bo wtedy to ruch mniejszy i klimy nie trzeba używać bo jest chłodno.

> Realnie jest to nie możliwe. Troche pojeździłem różnymi drogami i nigdy poniżej 6,5 litra nie

> wyszło nawet z przewagą autostrady

Heh, czy Twoja astra to auto służbowe? Mi służbówki też palą stosunkowo dużo hehe.gif

Spodziewałem się po tym silniku mniejszego apetytu. 1.9JTD 85KM w budzie P2 palił 4-4,5l/100km w trasie z prędkościami 90-100km/h. Z klimą lekko więcej.

Napisano

> Dziwne, mi na trasie 6 litrów pali i nie jest to trudne do osiągniecia, 110km/h 6 bieg. Fakt, że

> bez klimy.

Dołóż klimę to będzie pół litra wiecej. Poza tym gdzie można jechać 110 km/ w miare stałą prędkością. pewnie na autostradzie ale zaraz może sie to skończyc mandatem za spowalnianie ruchu grinser006.gif

Napisano

> Wysokie spalanie wychodzi w Astrze z silnikiem 1.9 150KM...

mi paliła od 7 do 9 ale nie jeździłem jak emeryt, 5,8 było najmniejszym wynikiem....ale pier....takie męczarnie smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.