Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kupno auta z segmentu C lub D

Featured Replies

Napisano

Witam,

jestem tutaj nowy na tym forum. Poczytałem troszkę wątków ale wraz brakuje mi wiedzy .... Cięzki temat przedemną, mam zamiar sprzedać swj dotychczasowy samochód a mianowicie forda focusa, chciałbym zakupić coś nowszego. Straszny mam bałagan w głowie bo nie wiem co wybrać. W samochodzie w dużej większości jeżdzę sam ale od czasu do czasu (zakupy, wyjazdy do rodziny i znajomych) mam komplet czyli 2+1. Oto moje załozenia:

- auto do max 35 kzł

- duży bagażnik min. 400l

- silnik benzynowy - min. 12/130KM (jeżdzę w mieście i nie chcę problemów z filtrami i sprzęgłami, etc.)

- rocznik 05/06 (może być nowsze jak się da wink.gif

- w miarę rozsądne ceny części zamiennych

- a i najważniejsze docelowo będzie instalacja LPG więc silnik nie moze być typu FSI, itp.

Proszę o sugestie co wybrać gdyż jak samemu czytam to każdy jest ok, ale i każdy ma swoje wady frown.gif

Moje typy to:

- astra III kombi (1.8 140KM lub 2.0 170KM) na 1.6 180KM brak funduszy

- vectra hatchback (1.8 lub 2.2)????

- mazda 6 sedan lub kombi (tutaj to sam nie wiem może 2.3 166KM)

- honda civic VIII (1.8 140KM)

Moze coś jeszcze zaproponujecie bo ja już mam pustkę ....

Pozdrawiam

Piotr

Napisano

> Moje typy to:

> - astra III kombi (1.8 140KM lub 2.0 170KM) na 1.6 180KM brak funduszy

> - vectra hatchback (1.8 lub 2.2)????

> - mazda 6 sedan lub kombi (tutaj to sam nie wiem może 2.3 166KM)

> - honda civic VIII (1.8 140KM)

Tak szczerze pisząc to musisz się na coś zdecydować w sensie:

- piszesz o klasie D , LPG itp... Aż tu nagle widzimy silniki nowe i pewnie bardziej wysilone niż ich poprzednie generacje bo o mocach rzędu 140km, 160km, 170km!

Stary albo albo... WYDAJE mi się, że japońskie jednostki - zwłaszcza mocniejsze odmiany - i LPG to NIE idzie w parze......

Przemyśl ponownie czy musisz mieć LPG bo tak naprawdę TO cie strasznie ogranicza w tym momoencie i zupełnie zmienia optykę wyboru.

Akcyza może wzrosnąć na ON i LPG , juz ich łapy swędzą , więc ponawiam pytanie o sens LPG... ile km rocznie planujesz jeździć?

Twoje wymagania są z zakresu wszystkomającytaniokupięitaniobędęjeździł. Praktycznie takich modeli jest może kilka na rynku wink.gif ale ja niestety nie wiem które to smile.gif

Znajomy chwali sobie: Chevrolet Captiva I 3.2L 230km + LPG ale nie znam szczegółów.... Oczywiście to inny segment ale jeśli LPG i duża moc to priorytet to raczej w silniki z tego "desenia" bym uderzał...

Aczkolwiek zdania na temat ww. są podzielone wink.gifopinie o Captivie I

Napisano

> Tak szczerze pisząc to musisz się na coś zdecydować w sensie:

> - piszesz o klasie D , LPG itp... Aż tu nagle widzimy silniki nowe i pewnie bardziej wysilone niż

> ich poprzednie generacje bo o mocach rzędu 140km, 160km, 170km!

> Stary albo albo... WYDAJE mi się, że japońskie jednostki - zwłaszcza mocniejsze odmiany - i LPG to

> NIE idzie w parze......

> Przemyśl ponownie czy musisz mieć LPG bo tak naprawdę TO cie strasznie ogranicza w tym momoencie i

> zupełnie zmienia optykę wyboru.

> Akcyza może wzrosnąć na ON i LPG , juz ich łapy swędzą , więc ponawiam pytanie o sens LPG... ile km

> rocznie planujesz jeździć?

> Twoje wymagania są z zakresu wszystkomającytaniokupięitaniobędęjeździł. Praktycznie takich modeli

> jest może kilka na rynku ale ja niestety nie wiem które to

A więc co do kilometrów to robię ok 15-17 tys rocznie. Poruszam się w dużej mierze po Warszawie. Czyli korki, korki i jeszcze raz korki. Wydaje mi się ze po roku czasu instalacja mi się zwróci a moze nawet jeszcze szybciej. Samochód chciałbym kupić na jakies 3-4 lata. Nawet jak akcyza wzrośnie to i tak będzie LPG tańszy od PB ...Co do silników te podane przy Astrze to są silniki turbo więc chyba aż tak bardzo nie są wyżyłowane????? Ale aż tak się nie znam blush.gif

Co do chevroleta nawet przez chwilkę zacząłem się zastanawiać nad cruzem bo podobno to astra IV??? Ale drogi jest bo nie ma jeszcze używek na rynku? Cały ból własnie że odpadają autka ze stajni VW ze swoimi silnikami fsi frown.gif Dlatego własnie tutaj jestem aby się was poradzić smile.gif

Napisano

> Co do chevroleta nawet przez chwilkę zacząłem się zastanawiać nad cruzem bo podobno to astra IV???

Tak, to astra IV dla ubogich.

> Cały ból własnie że odpadają autka ze stajni VW ze swoimi silnikami fsi

A może niezniszczalny 1,6 MPI ? Np. w budzie Octavii ?

Rakieta to nie jest, ale do normalnej jazdy OK. LPG łyka jak młody pelikan.

Napisano

> - auto do max 35 kzł

> - duży bagażnik min. 400l

> - silnik benzynowy - min. 12/130KM (jeżdzę w mieście i nie chcę problemów z filtrami i sprzęgłami,

> etc.)

> - rocznik 05/06 (może być nowsze jak się da

> - w miarę rozsądne ceny części zamiennych

> - a i najważniejsze docelowo będzie instalacja LPG więc silnik nie moze być typu FSI, itp.

Fiat Croma, silnik 1.8 140KM, bagażnik 500L, w tych pieniądzach kupisz (patrząc na otomoto) 2007 lub 2008 rok 001.gif

Napisano

> Fiat Croma, silnik 1.8 140KM, bagażnik 500L, w tych pieniądzach kupisz (patrząc na otomoto) 2007

> lub 2008 rok

Wow z ta cromą to ciekawostka smile.gif Jak to się spisuje w eksploatacji? Szczerze wolałbym coś niższego takie vaniki nie za bardzo lubię frown.gif Ale poczytam ....

Co do 1.6 to odpada bo to jeszcze gorsze osiagi niż w moim fokusie 115KM !!!!

Napisano

Fiat Croma bedzie duze i tanie. Fiat Bravo nie bedzie problemu z lpg. Lacetti 1.8 bedzie z salonu i serwisowane w ASO lyknie lpg bez problemu.

Napisano

> Wow z ta cromą to ciekawostka Jak to się spisuje w eksploatacji?

Bardzo dobrze, ale to ciężkie auto, nie wiem ile to pali przy silniku benzynowym, zwykle ten model występuje z silnikami diesla.

Mam Krowę 1.9 MJTD 150KM automat + dpf i nie narzekam.

Generalnie fajne autko(to jest Vectra C Saab 93 w innym opakowaniu).

> Szczerze wolałbym coś niższego

> takie vaniki nie za bardzo lubię Ale poczytam ....

Wysokość w niczym nie przeszkadza.

Jeśli Krowa to szukałbym 1.9 MJTD 150KM bez dpf, wyciąłbym w oprogramowaniu EGR, zaślepił i cieszyłbym się spokojną eksploatacją.

Podobno zawieszenie jest trwałe, za mało(~10kkm) przejechałem tym autkiem, żeby się wypowiadać o trwałości zawieszenia.

Na korki rozważyłbym wersję z automatem, ale przy automacie masz prawie pewne, że będzie DPF, więc też będziesz musiał go wyciąć(i usunąć z oprogramowania).

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Wow z ta cromą to ciekawostka Jak to się spisuje w eksploatacji? Szczerze wolałbym coś niższego

> takie vaniki nie za bardzo lubię Ale poczytam ....

> Co do 1.6 to odpada bo to jeszcze gorsze osiagi niż w moim fokusie 115KM !!!!

Jak się sprawuje to nie wiem (nie spotkałem się z jakimiś negatywnymi opiniami), ale planuję kupić jako następne auto, tyle że diesla.

Napisano

> Jak się sprawuje to nie wiem (nie spotkałem się z jakimiś negatywnymi opiniami), ale planuję kupić

> jako następne auto, tyle że diesla.

Hmmmm przejrzałem ogłoszenia i faktycznie doś tanie sa egzemplarze ale sprawdziłęm też wagę autka - cięzkie jest więc nie wiem czy te 140KM da radę sprawnie poruszać taką masą?

A czy coś na temat wspomnianaych przezemnie samochodów jest ktoś w stanie coś powiedzieć?

Napisano

> A czy coś na temat wspomnianaych przezemnie samochodów jest ktoś w stanie coś powiedzieć?

Silnik turbo + LPG to znacznie zwiększone prawdopodbieństwo częstych wizyt w LPG stajni w celu wyregulowania tego czy owego.

Ja nie wiem czy to ma sens, kupować auto na 4 lata zakładać instalkę LPG (ile to $$$ za sekwencje obecnie ) i później bujanie się ze sprzedażą i utratą wartości. Za dużo zachodu za mało zarobku. Jakbyś dłużej chciał trzymać auto to może to miec sens a tak... zaraz będziesz się ciął z przyszłymi nabywcami co to oni za auto z instalką LPG to od razu mniej ci zapłacą itd... Weź to pod uwagę i w twoim przypadku marka i model ma znaczeni ze względu na szybkośc utraty wartości (jeżeli coś w miare nowego zanabędziesz).

Bierz kalkulator, omoto i porównuj ceny z dzisiaj co chcesz kupic i ten sam model lub poprzedni o 4 lata starszy. To może dać ci kilka argumentów przy wyborze marki.

Ze "swojej" stajni to bym ci proponował jakiś Bravo TJetów poszukać ale ja bym nie instalował LPG choć jest 1 czy 2 forumowiczów na AK co to uczynili... Acha TJet mało nie spali ale podobno frajda jest.... No cyba że to rodzinne ma być często to sprawa się deczko komplikuje bo Bravo za duże nie jest....

Powodzenia.

Napisano

> Otomoto w zadanych widełkach

> A: Accord ?

Dzięki za radę ale kobieta się uprzedziła do Bravo .... nie wiem dlaczego ale jej się nie podoba i już ... powiedziała żę każdy inny ale nie Bravo ...

Accord - hmmmmm w sumie czemu by nie tylko pytanie czy coś sensownego znajdę w moim budżecie? A Civic? Nie będzie tańszy?

Napisano

> Civic? Nie będzie tańszy?

Z pewnością ale pomimo , iż "nie siedzę w Hondach" to na UFO Civic VIII ludzie narzekali na drobiazgi, a to trzeszcząca szyba przy podszybiu, a to coś ze słabymi hamulcami w hatchbacku itp.. Generalnie ci co kupili nówkę za kosmiczne pieniądze są zawiedzeni stosunkiem $$$/tego co oferuje auto. Ale w używkach to już optyka inaczej wygląda. Aha do tyłu widocznośc dramat...

Z kolei słyszałem urban legends że Accord jednak jeszcze w miarę trzyma jakość "w detalach" itp...

Grzeb po forach Hondy. Jeśli Civic to sens ma tylko 1,8 140km przy twoich założeniach.

Co do Bravo - fakt Civic VIII sprawia wrażenie odczuwalnie większego w środku. A o gustach się nei dyskutuje, spoko waytogo.gif

Napisano

> Accord - hmmmmm w sumie czemu by nie tylko pytanie czy coś sensownego znajdę w moim budżecie? A

> Civic? Nie będzie tańszy?

Jak sobie jeszcze kupisz drugie auto do jeżdżenia, to może będzie OK zlosnik.gif - w innym przypadku trzymałbym sie z daleka, są lepsze samochody...

Napisano

> Z pewnością ale pomimo , iż "nie siedzę w Hondach" to na UFO Civic VIII ludzie narzekali na

> drobiazgi, a to trzeszcząca szyba przy podszybiu, a to coś ze słabymi hamulcami w hatchbacku

> itp.. Generalnie ci co kupili nówkę za kosmiczne pieniądze są zawiedzeni stosunkiem $$$/tego

> co oferuje auto. Ale w używkach to już optyka inaczej wygląda. Aha do tyłu widocznośc

> dramat...

> Z kolei słyszałem urban legends że Accord jednak jeszcze w miarę trzyma jakość "w detalach" itp...

> Grzeb po forach Hondy. Jeśli Civic to sens ma tylko 1,8 140km przy twoich założeniach.

> Co do Bravo - fakt Civic VIII sprawia wrażenie odczuwalnie większego w środku. A o gustach się nei

> dyskutuje, spoko

Przejadę się i popatrzę i accorda i Civica, a Mazda? Co Wy o tym sądzicie? A może poczciwy Opel Astra lub Vectra?

Napisano

> Przejadę się i popatrzę i accorda i Civica...

Szczerze nie doradzam.

Zona chciala civika UFO i naprawde duzo ogladalismy i jezdzilismy. No i wygral golf.

Roznica miedzy akordem i civikiem jest ogromna. Inna liga poprostu wink.gif

Napisano

> Szczerze nie doradzam.

> Zona chciala civika UFO i naprawde duzo ogladalismy i jezdzilismy. No i wygral golf.

> Roznica miedzy akordem i civikiem jest ogromna. Inna liga poprostu

Jak mam to rozumieć? Civic czy Accord wygrywa wink.gif i dlaczego?

Napisano

> Jak mam to rozumieć? Civic czy Accord wygrywa i dlaczego?

Civik przegrywa. Plastykowe trzaskajace pudelko z bardzo halasliwie dajacym silnikiem 1.8 wink.gif

Akord to jednak wyzsza klasa co prawda za wieksze pieniadze ale warto naprawde.

Chcielismy civika no bo juz jedna honde mamy ale po jazdach zdecydowala zona na golfa 1.4 tsi 160 PS.

Co prawda cena byla zbojecka ale koledzy doradzili co i jak no i cena zrobila sie calkiem mila biglaugh.gif

Napisano

> Civik przegrywa. Plastykowe trzaskajace pudelko z bardzo halasliwie dajacym silnikiem 1.8

> Akord to jednak wyzsza klasa co prawda za wieksze pieniadze ale warto naprawde.

> Chcielismy civika no bo juz jedna honde mamy ale po jazdach zdecydowala zona na golfa 1.4 tsi 160

> PS.

> Co prawda cena byla zbojecka ale koledzy doradzili co i jak no i cena zrobila sie calkiem mila

Widzę, ze kolega posiada accorda - może coś więcej się dowiem o silniku, kosztach eksploatacji, itp? Na co zwrócić uwage przy zakupie itp wink.gif

Napisano

> Widzę, ze kolega posiada accorda..

Ja kupilem nowego VII gen w 2008. Wersja 2.0 sport.

Koszty jezdzenia sa wysokie bo w miescie pali do 14 l i service tez nie jest tani. Za to mocy wystarcza i na autostradzie dosc cicho jedziesz jeszcze kolo 180 km/h. Wtedy pali 10.

Predkosc to w D zlosnik.gif

Awaryjny nie jest bo ta VII gen byla w Japonii skladana. Zadnych problemow.

Ja troche popsulem komfort bo wymienilem zawieszenie na Koni sport. Ale za to trzyma sie drogi jak klej biglaugh.gif

Napisano

> Co do chevroleta nawet przez chwilkę zacząłem się zastanawiać nad cruzem bo podobno to astra IV???

> Ale drogi jest bo nie ma jeszcze używek na rynku?

Masz w Warszawie używkę już z LPG:

Cruze

Silnikowi jednak daleko do zakładanej przez Ciebie mocy.

Trzeba by szukać 1.8 140KM, ale to nie w tej cenie na razie.

Napisano

> Hmmmm przejrzałem ogłoszenia i faktycznie doś tanie sa egzemplarze ale sprawdziłęm też wagę autka -

> cięzkie jest więc nie wiem czy te 140KM da radę sprawnie poruszać taką masą?

> A czy coś na temat wspomnianaych przezemnie samochodów jest ktoś w stanie coś powiedzieć?

Te 140 koni daje radę. Nie jest to demon szybkości ale takie auto skłania do spokojnej jazdy a jak trzeba coś wyprzedzić to nie ma problemu. Ja po 1,5 roku i 35kkm eksploatacji mogę powiedzieć, że nie wiem co to są problemy z eksploatacją.

Miejsca dla pasażerów dużo, bagażnik pojemny. Do wad zaliczyłbym właściwie tylko małą ilość schowków. Nie ma na przykład możliwości włożenia litrowej butelki do klimatyzowanego schowka (w stilo wchodzi 1,5l).

Co do spalania to u mnie jest 8l/100km ale ja mam 20% miasto i reszta trasa.

Napisano

> Silnik turbo + LPG to znacznie zwiększone prawdopodbieństwo częstych wizyt w LPG stajni w celu

> wyregulowania tego czy owego.

Mit pierwszy.

> Ja nie wiem czy to ma sens, kupować auto na 4 lata zakładać instalkę LPG (ile to $$$ za sekwencje

> obecnie ) i później bujanie się ze sprzedażą i utratą wartości. Za dużo zachodu za mało

> zarobku.

Przecież już po roku nastąpiłby zwrot kosztów instalacji...

Jakbyś dłużej chciał trzymać auto to może to miec sens a tak... zaraz będziesz się

> ciął z przyszłymi nabywcami co to oni za auto z instalką LPG to od razu mniej ci zapłacą

Mit drugi.

> Ze "swojej" stajni to bym ci proponował jakiś Bravo TJetów poszukać ale ja bym nie instalował LPG

> choć jest 1 czy 2 forumowiczów na AK co to uczynili... Acha TJet mało nie spali ale podobno

> frajda jest....

Mit trzeci. 10-11 lpg w mieście...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.