Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klocki, tarcze Aveo 2005

Featured Replies

Napisano

Przyszedł czas na wymianę klocków i tarcz w Aveo z 2005 MK1.

Możecie coś polecić? na allegro zatrzęsienie zamienników i firm, które to produkują a mi zależy na dobrej jakości za (niekoniecznie) rozsądną cenę. Wolę wydać parę zł. więcej i mieć spokój na dłużej.

Napisano

Jak beda to bierz textar ok.gif

Napisano

> Jak beda to bierz textar

Ja kupuję wszystko dot. hamulców z RoadHouse i jestem z nich zadowolony.

Napisano

Witaj,

Ja wymieniłem zarówno klocki jak i tarcze na ATE. Jestem zadowolony.

Pozdrawiam MK

Napisano

> Witaj,

> Ja wymieniłem zarówno klocki jak i tarcze na ATE. Jestem zadowolony.

> Pozdrawiam MK

Dołączę może do tego tematu jeszcze kwestię płynu hamulcowego, widziałem w instrukcji, że jest to DOT3 lub DOT4. Wezmę DOT4, akurat firmy Textar, którą poleca kumpel, z tym, że gmerając po internecie natknąłem się, że są ponoć jakieś płyny, które są lepsze do systemów ABS i ESP. Na ile to faktycznie prawda? Doczytałem, że chodzi tu o lepkość tego płynu i że jest on lepszy zimą. Prawda to? Jest to do stwierdzenia? Ktoś próbował?

Napisano

> Dołączę może do tego tematu jeszcze kwestię płynu hamulcowego, widziałem w instrukcji, że jest to

> DOT3 lub DOT4. Wezmę DOT4, akurat firmy Textar, którą poleca kumpel, z tym, że gmerając po

> internecie natknąłem się, że są ponoć jakieś płyny, które są lepsze do systemów ABS i ESP. Na

> ile to faktycznie prawda? Doczytałem, że chodzi tu o lepkość tego płynu i że jest on lepszy

> zimą. Prawda to? Jest to do stwierdzenia? Ktoś próbował?

Lej DOT-4 i będzie dobrze.

Napisano

> Lej DOT-4 i będzie dobrze.

Ok, czyli jak radzi producent, bez udziwnień. Tak też miałem zamiar ale chciałem poznać opinie. A ile go tak naprawdę trzeba? W instrukcji jest, że 0.5l. Faktycznie dokładnie tyle wchodzi? Bo zastanawiam się czy wystarczy mi 0.5l, żeby jeszcze trochę wypłukać, czy wtedy już muszę 1l brać?

Napisano

> Ok, czyli jak radzi producent, bez udziwnień. Tak też miałem zamiar ale chciałem poznać opinie. A

> ile go tak naprawdę trzeba? W instrukcji jest, że 0.5l. Faktycznie dokładnie tyle wchodzi? Bo

> zastanawiam się czy wystarczy mi 0.5l, żeby jeszcze trochę wypłukać, czy wtedy już muszę 1l

> brać?

Ostatnio nie bawię się w samodzielne wymiany, ale na rachunku od mechanika było zdaje się 0.5 litra.

Jeśli układ w miarę nowy, to powinno wystarczyć.

Kiedyś wymieniałem w Polonezie i tam by przepłukać układ, by płyn zaczął lecieć czysty, trzeba było litr płynu.

Napisano

> Kiedyś wymieniałem w Polonezie i tam by przepłukać układ, by płyn zaczął lecieć czysty, trzeba było

> litr płynu.

Ok w takim razie wezmę litr. Różnica nie jest aż taka spora, chyba, że jeszcze mam gdzieś jeszcze z K2 to może te resztki wleję na początek i do tego potem jeszcze textarem.

Napisano

> Ok w takim razie wezmę litr. Różnica nie jest aż taka spora, chyba, że jeszcze mam gdzieś jeszcze z

> K2 to może te resztki wleję na początek i do tego potem jeszcze textarem.

Co ciekawe jak ogladalem jak majstry wymienialy plyn hamulcowy to go nie odpowietrzali. Auto do gory odkrecone 4 cylinderki pozniej zakracili i wlali od gory. hmm.gif Grzebali tez cos przy sprzegle czyli tam tez odpowietrzali ale tak dokladnie to sie nie przygladalem.

Napisano

> Ok, czyli jak radzi producent, bez udziwnień. Tak też miałem zamiar ale chciałem poznać opinie. A

> ile go tak naprawdę trzeba? W instrukcji jest, że 0.5l. Faktycznie dokładnie tyle wchodzi? Bo

> zastanawiam się czy wystarczy mi 0.5l, żeby jeszcze trochę wypłukać, czy wtedy już muszę 1l

> brać?

w ukladach z ABS raczej jest ciezko wymienic samemu. Mozna latwo zapowietrzyc uklad i wtedy duzy problem. Do tego dobrze miec uklad cisnieniowy lub podcisnieniowy do wymiany plynu hamulcowego.

Pewnie ktos powie ze sam wymienil i nie ma problemu, ale ja tylko powiem ze to kwestia tylko szczescia.

Napisano

> w ukladach z ABS raczej jest ciezko wymienic samemu. Mozna latwo zapowietrzyc uklad i wtedy duzy

> problem. Do tego dobrze miec uklad cisnieniowy lub podcisnieniowy do wymiany plynu

> hamulcowego.

> Pewnie ktos powie ze sam wymienil i nie ma problemu, ale ja tylko powiem ze to kwestia tylko

> szczescia.

Jeszcze nie wiem, czy sam będę wymieniać, może wezmę tylko zmienię tarcze i klocki a z płynem podjadę do mechanika niech mi zmieni, jeszcze się nad tym nie zastanawiałem. Zwykle takie naprawy robiłem sam, ale jak mam się potem mordować to bez sensu. Wymiana płynu jakoś kosmicznie pewnie nie kosztuje, tymbardziej u nas w miasteczku.

Napisano

> Jeszcze nie wiem, czy sam będę wymieniać, może wezmę tylko zmienię tarcze i klocki a z płynem

> podjadę do mechanika niech mi zmieni, jeszcze się nad tym nie zastanawiałem. Zwykle takie

> naprawy robiłem sam, ale jak mam się potem mordować to bez sensu. Wymiana płynu jakoś

> kosmicznie pewnie nie kosztuje, tymbardziej u nas w miasteczku.

Tym bardziej, że płyn jest mocno żrący i łatwo coś uszkodzić, a i zużytego potem nie ma gdzie wyrzucić.

Napisano

> Tym bardziej, że płyn jest mocno żrący i łatwo coś uszkodzić, a i zużytego potem nie ma gdzie

> wyrzucić.

Dokładnie. Mi "majstry" w ASO pochlapali przednią atrapę jak wymieniali.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.