Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szkolenie motocyklisty "z samochodu"

Featured Replies

Napisano

> Prponowal bym Ci zainteresowac sie tematem, technika jazdy Enduro - w terenie przy pozycji

> stojacej.

Kolega czzesio uczyl sie jezdzic jako poczatkujacy, po asfalcie. Nie byl uczniem szloly uczacej jazdy w terenie w pozycji stojacej.

Napisano

> Mysle, ze kazdy, to chyba nie zadna filozofia, osoby ktore mialy do czynienia ze sprzetami PRL-u

> zapewne sa w tym mistrzami

Ci rodem z PRLu to pewnie tak, a młodsi tylko rozrusznik znają i kierunkowskazy (kiedyś ręką wskazywałeś zamiar skrętu)

Ale to tak jak z dzisiejszymi autami: w elektronice i silniku nie pogrzebiesz, ASO się kłania. A jak ktoś miał/ma Syrenkę, to umie i gaźnik przeczyścić i głowicę splanować, przeguby dokręcić i ruskim kluczem się posłużyć z dodatkiem drutu zlosnik.gif

> Nie wiem o jakim przerzucaniu piszesz i parciu na podnozki, skrecac powinno sie przeciwskretem, a

> nie takimi wygibasami a o nim jakos nie wspomniales, wiec cale to szkolenie nie jest takie

> idealne jak ci sie wydaje.

Dawno nie ćwiczyłeś ósemek grinser006.gif

Przeciwskręt daje radę przy prędkości około 50km/h

Przy 10km/h pochylasz motor. Przykład:

Skręcasz na ósemce w lewo. To jest ta strona, gdzie duży palec u lewej nogi jest po prawej stronie zlosnik.gif

Pochylasz maszynę w lewo a sam przenosisz tyłek na prawą stronę i napierasz nogą na prawy podnóżek.

Składasz się idealnie do skrętu, nie tracisz równowagi.

Przynajmniej tak u mnie było wazniak.gif

Napisano

> Ci rodem z PRLu to pewnie tak, a młodsi tylko rozrusznik znają i kierunkowskazy (kiedyś ręką

> wskazywałeś zamiar skrętu)

> Ale to tak jak z dzisiejszymi autami: w elektronice i silniku nie pogrzebiesz, ASO się kłania.

To ciekawostka bo ja czesto grzebie w nowoczesnych autach.

A

> jak ktoś miał/ma Syrenkę, to umie i gaźnik przeczyścić i głowicę splanować, przeguby dokręcić

> i ruskim kluczem się posłużyć z dodatkiem drutu

> Dawno nie ćwiczyłeś ósemek

> Przeciwskręt daje radę przy prędkości około 50km/h

> Przy 10km/h pochylasz motor. Przykład:

bzdury piszesz z tymi 50 km na godzine, dziala wlasciwie zawsze, ale jakos na kursie ci wogule o nim nie powiedzieli.

O kreceniu 8 mozna wogule nie rozmawiac, bo potrzebne sa jak dziura w moscie motocykliscie, nie wiem czego maja uczyc zawracania, manewrowania po placu czy po prostu niczego.

> Skręcasz na ósemce w lewo. To jest ta strona, gdzie duży palec u lewej nogi jest po prawej stronie

> Pochylasz maszynę w lewo a sam przenosisz tyłek na prawą stronę i napierasz nogą na prawy podnóżek.

> Składasz się idealnie do skrętu, nie tracisz równowagi.

> Przynajmniej tak u mnie było

Dzieki za podpowiedzi z techniki jazdy ale zaufam raczej swojemu kilkunastoletniemu doswiadczeniu.

Napisano

> To ciekawostka bo ja czesto grzebie w nowoczesnych autach.

Pogrzebać a naprawić awarię w trasie to różne tematy.

> bzdury piszesz z tymi 50 km na godzine, dziala wlasciwie zawsze, ale jakos na kursie ci wogule o

> nim nie powiedzieli.

Prawda nie powiedzieli. Dzięki za podpowiedź smile.gif

> nie wiem czego maja uczyc zawracania, manewrowania po placu czy po prostu niczego.

> Dzieki za podpowiedzi z techniki jazdy ale zaufam raczej swojemu kilkunastoletniemu doswiadczeniu.

Nie chciałem cię uczyć. Dla innych może to być przypomnieniem zapomnianych nauk, dla nowych podpowiedzią. Tak jak coroczna lektura Davida L.Hough'a i jego "Motocyklista doskonały" i coroczne ćwiczenie np.awaryjnego hamowania czy przejazdu ósemką przez przeszkody-kłody. Zalecana nawet dla doświadczonych motocyklistów.

Skoro umiesz jeździć to ciach ten temat.

Dodam tylko, że głupie ósemki wykorzystujesz w kręceniu się w korku, między autami z pasa na pas. Chyba, że twój poziom pozwala na śmiganie na jednym kole i wtedy ani ósemki ani przeciwskręt nie jest ci potrzebny grinser006.gif

Napisano

> Pogrzebać a naprawić awarię w trasie to różne tematy.

> Prawda nie powiedzieli. Dzięki za podpowiedź

> Nie chciałem cię uczyć. Dla innych może to być przypomnieniem zapomnianych nauk, dla nowych

> podpowiedzią. Tak jak coroczna lektura Davida L.Hough'a i jego "Motocyklista doskonały" i

> coroczne ćwiczenie np.awaryjnego hamowania czy przejazdu ósemką przez przeszkody-kłody.

> Zalecana nawet dla doświadczonych motocyklistów.

Ta ksiazka jest doskonala, swietnie napisana, naprawde naprawde warto. Polecam i jeszcze raz polecam, nie tylko swiezym kierowcom.

Napisano

> bzdury piszesz z tymi 50 km na godzine, dziala wlasciwie zawsze, ale jakos na kursie ci wogule o

Moze sie zdecyduj czy dziala zawsze czy wlasciwie zawsze bo to nie to samo !

Pozatym musze Cie zasmucic, nie dziala zawsze. Impuls przeciwskretu zaczyna dzialac dopiero od predkosci w jej stabilnym zakresie ( ca. 25 - 30 km / h wzwyz.

wink.gif

Napisano

>Impuls przeciwskretu zaczyna dzialac dopiero od

> predkosci w jej stabilnym zakresie ( ca. 25 - 30 km / h wzwyz.

Od dziś będę cię nazywał "Impuls".

To teraz panie impuls, rozpędź się do zawrotnej prędkości 5 km/h i odepchnij kierownicę w dowolnym kierunku.

Napisz potem wypracowanie pt "Czary mary, czyli jak pocałowałem asfalt przy przeciwskręcie, który nie powinien działać".

Napisano

> Od dziś będę cię nazywał "Impuls".

> To teraz panie impuls, rozpędź się do zawrotnej prędkości 5 km/h i odepchnij kierownicę w dowolnym

> kierunku.

> Napisz potem wypracowanie pt "Czary mary, czyli jak pocałowałem asfalt przy przeciwskręcie, który

> nie powinien działać".

To, ze bedziesz mnie nazywal inaczej niz w Nick'u swoadczy jedynie o tobie, swoja klase pokazales juz nie raz, i nie raz poszedles z tematu jak niepyszny biglaugh.gif Twoja sprawa jezeli sam lubisz publicznie sie osmieszac biglaugh.gif

Proponowal bym abys najpierw przeczytal caly kontekst i gozrozumial, ponadto jak dorosniesz i przesiadziesz sie z 3 lolowego lowelka na motocykl to moze troche fizyki zrozmiesz, ale tylko moze.

1. w ktora strone pchasz / ciagniesz kierownice gdy chcesz pokonac prawy luk ?

2. To, ze ty wyglebiasz sie przy 5 km/h swiadczy co najwyzej o twoich umiejetnosciach, mozesz wierzyc lub nie inni nie maja z tym problemu.

wink.gif

Napisano

> Od dziś będę cię nazywał "Impuls".

> To teraz panie impuls, rozpędź się do zawrotnej prędkości 5 km/h i odepchnij kierownicę w dowolnym

> kierunku.

> Napisz potem wypracowanie pt "Czary mary, czyli jak pocałowałem asfalt przy przeciwskręcie, który

> nie powinien działać".

Michal, nie piernicz, sprobuj np. Gymkhane pojechac na przeciwskrecie ... chyba, ze slajdem

Napisano
  • Autor

> Impuls przeciwskretu zaczyna dzialac dopiero od

> predkosci w jej stabilnym zakresie ( ca. 25 - 30 km / h wzwyz.

Hmmm, to jest raczej chyba kwestia definicji przeciwskrętu.

Przeciwskręt powoduje zachwianie równowagi, natomiast różnica chyba jest taka, że w stabilnym zakresie prędkości, samostabilność motocykla przeciwstawia się działaniu przeciwskrętu jako takiego, zaś przy prędkościach "marszowych" powoduje po prostu pochylenie motocykla który, bez dalszych zabiegów zazwyczaj się wywraca?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.