Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kable do awaryjnego odpalenia auta

Featured Replies

Napisano

Jak kupicie i nie będą solidnie przymocowane czy przylutowane - przylutujcie je od razu - nie będzie w przyszłości niespodzianek. Z czasem takie połączenie "na styk" śniedzieje i przepływ prądu jest stłumiony - trudno odpalić, robi się też bardzo gorące z oczywistych dla elektryków i elektroników praw fizycznych.

Napisano

> Jak kupicie i nie będą solidnie przymocowane czy przylutowane - przylutujcie je od razu - nie

> będzie w przyszłości niespodzianek. Z czasem takie połączenie "na styk" śniedzieje i przepływ

> prądu jest stłumiony - trudno odpalić, robi się też bardzo gorące z oczywistych dla elektryków

> i elektroników praw fizycznych.

masz jakieś złe doświadczenie? ja w markecie kupowałem te kable w zimie tylko dla krokodylków, przekrój kabla w środku grubości kabla do słuchawek, wymieniłem na 16mm2 i nie jedno auto z partyzanta odpalałem.

Napisano
  • Autor

> masz jakieś złe doświadczenie?

Dokładnie. Kable ze średniej półki cenowej z 6mm2 plecionką miedzi. Po przylutowaniu rozrusznik zaczął kręcić jak szalony.

> wymieniłem na 16mm2

Do ciągnika jak znalazł grinser006.gif

Napisano

> masz jakieś złe doświadczenie? ja w markecie kupowałem te kable w zimie tylko dla krokodylków,

> przekrój kabla w środku grubości kabla do słuchawek, wymieniłem na 16mm2 i nie jedno auto z

> partyzanta odpalałem.

Zrobiłem tak samo hehe.gif W biedronce za całe 9,99zł kupiłem kable dla zacisków, potem w kupiłem 6m przewodu 10mm2 i tym sposobem mam świetne, niedrogie kable rozruchowe dł. 3m ok.gif

Napisano

> Zrobiłem tak samo W biedronce za całe 9,99zł kupiłem kable dla zacisków, potem w kupiłem 6m

> przewodu 10mm2 i tym sposobem mam świetne, niedrogie kable rozruchowe dł. 3m

Ja od razu kupiłem za niecałe 60zł przyzwoite kable z grubym przewodem. Ostatnio na myjni ktoś zapyatł, czy czasem nie mam kabli i ku jego zdziwieniu okazało się, że mam i odpaliliśmy dużego diesla ok.gifsmile.gif

Napisano

Kup po 2 m kabla do zasilania wzmacniaczy CA (16-24mm^2) do tego polutowac mocne krokodylki i masz idealne kable

Napisano

> Ja od razu kupiłem za niecałe 60zł przyzwoite kable z grubym przewodem. Ostatnio na myjni ktoś

> zapyatł, czy czasem nie mam kabli i ku jego zdziwieniu okazało się, że mam i odpaliliśmy

> dużego diesla

ok.gif

mnie wyszło mniej jak 30zł + pół godziny zabawy - diesle też już były reanimowane ok.gif

Napisano

> Kup po 2 m kabla do zasilania wzmacniaczy CA (16-24mm^2) do tego polutowac mocne krokodylki i masz

> idealne kable

Problemem w przewodach rozruchowych jest jeszcze ich izolacja. Zazwyczaj akumulatory zdychają w czasie mrozów, a "zestaw ratunkowy" jest trzymany w aucie. Producenci przewodów elektroenertetycznych określają do jakiej temperatury izolacja zachowuje plastyczność co jest równoznaczne z temperaturą powyżej której można takie przewody montować.

Jak te przewody do wzmacniacza będą miały "plastikową" izolację, to przy -20*C może być problem z ich rozwinięciem, a izolacja też może popękać.

Napisano

> Jak kupicie

mam kable 16 mm^ i do tego klipsy masowe od spawarki - da rade uruchomić wszystko (sprawdzaliśmy i wyszło, że 800A chwilowego rozruchu wytrzymują , klemy na akumulatorze niestety nie hehe.gif) na mega mrozie są elastyczne bo są w gumie , a nie jakimś chińskim plastiku

Napisano

> mam kable 16 mm^ ...

Też masz się czym chwalić zlosnik.gif

Popatrz tutaj, zwróc uwagę na przekrój KLIK >>

Napisano

> Też masz się czym chwalić

> Popatrz tutaj, zwróc uwagę na przekrój KLIK >

yikes.gifhehe.giffacepalm%5B1%5D.gif porażające hahaha.gif

Napisano

> porażające

to tylko na tirze takie można przewozić smile.gif

10 metrów kwadrat przekroju sciana.gifsciana.gifsciana.gif

Ludzie to jednak są....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.