Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opony - czy można tak zrobić?

Featured Replies

Napisano

W czym problem? Otóż po mojej poprzedniej Megance zostały mi, nadal w dobrym stanie, zimowe opony Kleber w rozmiarze 195/65 R15. Teraz mam Fluence, który seryjnie toczy się na ogumieniu 205/65 R15 (taki trochę dziwny i nietypowy rozmiar). I teraz pytanie: czy spokojnie mogę założyć te węższe opony (rozmiar i profil identyczne)? W instrukcji obsługi najmniejsza szerokość opony przewidziana do tego modelu to właśnie 205 mm. Czy założenie węższej opony to dobry pomysł? Ewentualne przekłamanie licznika to nie problem, bardziej chodzi mi o bezpieczeństwo. hmm.gif

Napisano

Różnica średnicy będzie około 13 mm na minus, czyli nieco ponad 2%. Ja byłbym ostrożny.

Napisano

> W czym problem? Otóż po mojej poprzedniej Megance zostały mi, nadal w dobrym stanie, zimowe opony

> Kleber w rozmiarze 195/65 R15. Teraz mam Fluence, który seryjnie toczy się na ogumieniu 205/65

> R15 (taki trochę dziwny i nietypowy rozmiar). I teraz pytanie: czy spokojnie mogę założyć te

> węższe opony (rozmiar i profil identyczne)? W instrukcji obsługi najmniejsza szerokość opony

> przewidziana do tego modelu to właśnie 205 mm. Czy założenie węższej opony to dobry pomysł?

> Ewentualne przekłamanie licznika to nie problem, bardziej chodzi mi o bezpieczeństwo.

IMNHO zalozyc moze, specjalnie roznicy nie powinno byc. ALE pozsotaje kwestia ubezpieczenia - jesli w homologacji nie ma dopuszczonego rozmiaru o jakim mowisz (195), to moze byc problem w razie jakiegos wydarzenia icon_rolleyes.gif

Napisano

> Różnica średnicy będzie około 13 mm na minus, czyli nieco ponad 2%. Ja byłbym ostrożny.

Ale średnica jest taka sama chyba? 15 cali i profil 65. Dobrze myślę? hmm.gif

Napisano

> Ale średnica jest taka sama chyba? 15 cali i profil 65. Dobrze myślę?

Profil to procent szerokości, dla 205/65 profil wynosi 133,25 mm (205*65%) a dla 195/65 prowil wynosi 126,75 mm (195*65%)

Stąd różnica średnicy 13 mm.

Napisano

> IMNHO zalozyc moze, specjalnie roznicy nie powinno byc. ALE pozsotaje kwestia ubezpieczenia - jesli

> w homologacji nie ma dopuszczonego rozmiaru o jakim mowisz (195), to moze byc problem w razie

> jakiegos wydarzenia

Może ale nie musi. Zależy czyja wina i jak upierdliwy prawnik/likwidator.

Napisano

> Profil to procent szerokości, dla 205/65 profil wynosi 133,25 mm (205*65%) a dla 195/65 prowil

> wynosi 126,75 mm (195*65%)

> Stąd różnica średnicy 13 mm.

Hmm, nawet nie wiedziałem że tak to się oblicza. hmm.gif

Napisano

> Może ale nie musi. Zależy czyja wina i jak upierdliwy prawnik/likwidator.

Jeśli przyjdzie do likwidacji szkody z AutoCasco, to zrobią wszystko, żeby tylko się wymigać. Brak homologacji dla danego rozmiaru, będzie łakomym kąskiem dla prawników ubezpieczyciela.

Napisano

> Hmm, nawet nie wiedziałem że tak to się oblicza.

ogólnie rzecz biorąc trochę mniejsze koło smile.gif nowe auto, ubezpieczenie itd. ja bym też nie zakładał, pewnie jakbyś dał coś na zasadzie 215/55/17 to byłoby ok, najlepiej sprawdzić, np. czy jakieś mocniejsze wersje toczą się na innych kołach i w razie czego takie można zastosować, innych raczej nie

Napisano

> W czym problem? Otóż po mojej poprzedniej Megance zostały mi, nadal w dobrym stanie, zimowe opony

> Kleber w rozmiarze 195/65 R15. Teraz mam Fluence, który seryjnie toczy się na ogumieniu 205/65

> R15 (taki trochę dziwny i nietypowy rozmiar). I teraz pytanie: czy spokojnie mogę założyć te

> węższe opony (rozmiar i profil identyczne)? W instrukcji obsługi najmniejsza szerokość opony

> przewidziana do tego modelu to właśnie 205 mm. Czy założenie węższej opony to dobry pomysł?

> Ewentualne przekłamanie licznika to nie problem, bardziej chodzi mi o bezpieczeństwo.

Zmagam się z identycznym dylematem.

http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=285267383&an=0&page=0#Post285267383

W moim ASO (tam gdzie kupiłem auto) zasugerowali mi, że mogę być tym pierwszym (odpukać !!!!!!) któremu zdarzy się dociekliwy rzeczoznawca i z odszkodowania w razie czego nici bo ogumienie niezgodne z homologacją.

Zadzwoniłem do ASO w innym mieście i na początku powiedzieli, że może być jak wyżej.

Zasięgnęli na wszelki wypadek info poprzez swojego agenta którego mają na miejscu (PZU) w centrali ubezpieczyciela (PZU) i dostali odpowiedź, że nie będzie najmniejszych problemów.

Byle opony były z atestem (czyli legalny producent , dowód zakupu itp. , itd.) a nie np. wyprodukowane u szwagra w stodole i będzie OK.

Jak spytałem "da mi pan ich odpowiedź na piśmie" to kazali się zwrócić z takim pytaniem do PZU osobiście i od nich zażądać takiego "poświadczenia".

Na razie stanęło na tym, że dokupię zimówki do posiadanych alusów (będę musiał robić co sezon przekładki opon na posiadanych felgach) , ale żaden ch.j nie będzie się miał w razie problemów do czego przyczepić.

Napisano

> Na razie stanęło na tym, że dokupię zimówki do posiadanych alusów (będę musiał robić co sezon

> przekładki opon na posiadanych felgach) , ale żaden ch.j nie będzie się miał w razie problemów

> do czego przyczepić.

Przemyślałem temat i chyba też zdecyduję się na zakup nowych opon, o identycznym rozmiarze jak fabryczne. Wolę mieć spokojną głowę, niż potem się ewentualnie z kimkolwiek użerać. ok.gif

Dzięki za rozwianie ostatnich wątpliwości. wink.gif

Napisano

> (rozmiar i profil identyczne)?

To nieprawda. Profil obu tych opon (co za tym idzie obwód i średnica koła) jest zupełnie inny - weź kalkulator i policz (oraz się z nami podziel wynikami obliczeń), czy 205 x 0,65 to jest tyle samo, co 195 x 65.

Napisano

> Jeśli przyjdzie do likwidacji szkody z AutoCasco, to zrobią wszystko, żeby tylko się wymigać. Brak

> homologacji dla danego rozmiaru, będzie łakomym kąskiem dla prawników ubezpieczyciela.

dokładnie tak jak piszesz. do tego dochodzi problem czujników absów sresów i innych eespesów, które mogą głupieć...

Napisano

> dokładnie tak jak piszesz. do tego dochodzi problem czujników absów sresów i innych eespesów, które

> mogą głupieć...

Podjąłem decyzję i zamówiłem jednak nowe opony zimowe dokładnie w takim samym rozmiarze, jak fabrycznie zamontowane letnie. Nie będę robił eksperymentów, tym bardziej że tu chodzi o bezpieczeństwo. Dzięki wszystkim za pomoc w podjęciu decyzji. ok.gif

Napisano

> Profil to procent szerokości, dla 205/65 profil wynosi 133,25 mm (205*65%) a dla 195/65 prowil

> wynosi 126,75 mm (195*65%)

> Stąd różnica średnicy 13 mm.

133-126=7

Napisano

> 133-126=7

To różnica w profilu. On pisał o różnicy w średnicy koła.

Napisano

> To różnica w profilu. On pisał o różnicy w średnicy koła.

NIE NO OK nono.gifblush.giftongue.gifspineyes.gifniewiem.gif20.GIF

Napisano

> 133-126=7

a dokładnie 6,5 mm, ale na promieniu :D

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.