Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

BRAVO JTD 105 - 2 problemy...

Featured Replies

Napisano

Od 2007r posiadam Bravo JTD. Zrobiłem już nim ok 100tys km i nigdy mnie nie zawiodło. Ogólnie nie narzekam poza znanymi problemami ze słabym zawieszeniem itd no ale nasze drogi robią swoje. Raz na rok trzeba zmienić i tyle wink.gif

Mam jednak 2 problemy z którymi nie mogę sobie poradzić:

1) Już drugi raz rozcięło mi wzdłuż pasek osprzętu - jutro postaram się zrobić fotkę... Kiedyś już tak miałem... zaczyna się od piszczenia paska potem pasek pęka - kiedyś tak niefartownie pękł że strzępy paska przebiły się przez obudowę paska rozrządu i narobiło mi trochę szkód - zerwało klina od koła na wałku rozrządu itd... Wszystko wymienione - jeżdżę 2 lata zrobiłem ok 45tys... Pasek ostatnio trochę popiskiwał po deszczu dziś zaglądam a on ma TYLKO POŁOWĘ SZEROKOŚCI!!! Mechanik który mi to robił twierdzi że to wina napinacza ale to trochę dziwne żeby wytrzymywał tak mało... Ma ktoś jakiś pomysł??

2) Drugi problem to straszne KOPCENIE mojego JTDka... Na tym filmie

widać JTD po CHIPIE a mój mam wrażenie robi jeszcze więcej dymu... a CHIPa nie ma... Ma siłę równo chodzi - niby wszystko OK. Odpięcie przepływki trochę zmniejsza kopcenie ale tylko jakieś 20%. Parametry wszystkie w normie. Dzisiaj natomiast zauważyłem, że w kolektorze ssącym w rurce od EGRa mam dużo takiego "szlamu olejowego". Czy jest to normalne? Zaślepiłem EGR ale nadal STRASZNIE KOPCI. Już nie mam pomysłu czemu on tak wali sadzą!!!

Za wszelkie sugestie będę bardzo wdzięczny.

Napisano

> 1) Już drugi raz rozcięło mi wzdłuż pasek osprzętu - ostatnio trochę popiskiwał po deszczu dziś zaglądam a on ma TYLKO POŁOWĘ

> SZEROKOŚCI!!! Mechanik który mi to robił twierdzi że to wina napinacza

U kolegi w Maryśce JTD też cięło pasek , przyczyną był luz na boki na kole od pompy wspomagania , ale taki sam efekt może dawać każde inne koło na tym pasku .

> 2) Drugi problem to straszne KOPCENIE mojego JTDka...

Za dużo paliwa , za mało powietrza - nieszczelność za turbo , za niskie ciśn. doładowania - parametry na pewno w normie ?

Napisano
  • Autor

> U kolegi w Maryśce JTD też cięło pasek , przyczyną był luz na boki na kole od pompy wspomagania ,

> ale taki sam efekt może dawać każde inne koło na tym pasku .

U mnie luz był na napinaczu - kosił się. Ale wszystko było wymienione i nadal to samo się zrobiło - faktycznie - muszę posprawdzać te koła...

> Za dużo paliwa , za mało powietrza - nieszczelność za turbo , za niskie ciśn. doładowania -

> parametry na pewno w normie ?

Jedyny parametr który jest inny od zadanego to ilość powietrza na przepływce która mierzy ok 2 razy mniej powietrza niż jest potrzebne... i obawiam się że to jest wina turbo tylko dlaczego doładowanie jest OK... przewody szczelne...

Napisano

> Jedyny parametr który jest inny od zadanego to ilość powietrza na przepływce która mierzy ok 2 razy

> mniej powietrza niż jest potrzebne... i obawiam się że to jest wina turbo tylko dlaczego

> doładowanie jest OK... przewody szczelne...

uwalony przeplywomierz ?! jaka jest wartosc pobieranego powietrza? jak zaslepiles egr to wartosc mierzona powinna byc wyzsza niz oczekiwana (na obrotach jalowych)

na YT bravo dymi na czarno, u ciebie spaliny maja taki sam kolor? czy przechodza w bardziej niebieskie?

Napisano
  • Autor

> uwalony przeplywomierz ?! jaka jest wartosc pobieranego powietrza? jak zaslepiles egr to wartosc

> mierzona powinna byc wyzsza niz oczekiwana (na obrotach jalowych)

> na YT bravo dymi na czarno, u ciebie spaliny maja taki sam kolor? czy przechodza w bardziej

> niebieskie?

Kolor jest ewidentnie CZARNY(jak na YT). Gdyby to była przepływka to po odpięciu by nie kopcił a kopci praktycznie tak samo - może minimalnie mniej.

Napisano

> obawiam się że to jest wina turbo tylko dlaczego

> doładowanie jest OK... przewody szczelne...

Spróbuj przeczyścić czujnik ciśnienia doładowania - może zawyża .

Albo turbo nabija ciśnienie zbyt wolno - robiłeś logowanie FES-em z obrotami silnika i doładowaniem , jaką wartość maks. w ogóle uzyskuje ?

Napisano
  • Autor

> Spróbuj przeczyścić czujnik ciśnienia doładowania - może zawyża .

> Albo turbo nabija ciśnienie zbyt wolno - robiłeś logowanie FES-em z obrotami silnika i doładowaniem

> , jaką wartość maks. w ogóle uzyskuje ?

Kiedyś już czyściłem czujnik doładowania (ten w kolektorze jak rozumiem) co do logowania to jutro zrobię i zamieszczę...

Napisano

Sprawdz sprzegiełko kierunkowe (koło pasowe) alternatora wink.gif

Napisano
  • Autor

Dziś miałem trochę czasu i zdjąłem pasek (w zasadzie to co z niego zostało...) Okazało się, że w zasadzie delikatny luz jest i na klimie i na alternatorze (robiony 2 lata temu - sprzęgiełko zmienione) ale jest to luz wzdłużny więc myślę, że delikatny się dopuszcza. Na wspomaganiu jest luz ok 1mm albo i więcej i oprócz wzdłużnego jest też poprzeczny więc myślę że to tego wina...

W załączniku pomiary obr/doładowanie - wydaje mi się że nie ma tragedii a i tak kopci...

post-24401-14352514123272_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> wykres jest nieczytelny, lepsze sa dane w tabelkach.

Proszę bardzo - w tabelce też jest smile.gif

Napisano

> Proszę bardzo - w tabelce też jest

Zrób test jeszcze raz - III bieg , gaz w podłogę od 1800 do 4 tys. obr/min , dorzuć do logowania pomiar z przepływki i ciśnienie na CR .

Napisano
  • Autor

> Zrób test jeszcze raz - III bieg , gaz w podłogę od 1800 do 4 tys. obr/min , dorzuć do logowania

> pomiar z przepływki i ciśnienie na CR .

Mam niepełną wersję więc opisy po angielsku - możesz mi napisać co zaznaczyć (przepływka i ciśnienie CR)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.