Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

P0236 - czyszczenie średnio pomogło

Featured Replies

Napisano

Zagościł ci nam P0236 w Fiacie Stilo.

Objawiał się w momencie wyprzedzania na biegu 4, V=~ 120 km/k, w momencie odpuszczenia pedału gazu przy przerzucaniu biegu na wyższy.

Wymontowano więc ów elektrozawór podejrzany o wywoływanie objawów (w akompaniamencie wspaniałej polszczyzny, bez zdejmowania postawy akumulatora grinser006.gif)

Zawór następnie został rozebrany, tłoczek istotnie nie chciał wyjść z obudowy. Filtr zewnętrzny był zaklejony błotem. Troszkę papierku P1500, odrdzewiacza oraz oliwy maszynowej i tłoczek znów pracuje - chodzi ni to ciężko, ni wpada w korpus elektrozaworu.

Dzisiaj, w teście 'solo' (1 osoba na pokładzie) błąd się nie pojawił. Zachowanie auta generalnie na plus. Jednakże, w późniejszym teście,z 3 osobami na pokładzie, udało się błąd wywołać, jednak nie było łatwo.

Pytania praktyczne:

1. W manualu alfiarzy wspominane jest o membranie wewnątrz tłoczka. Nic takiego nie stwierdziłem - może było to za bardzo zapieczone. Czy istotnie jest tam "tłoczek w tłoczku"? Rysunek poglądowy:

p1020891x.jpg

2. Czym myć filtry - czy może być to benzyna ekstrakcyjna?

3. Jak luźno ma wchodzić tłoczek w korpus? Sam wpadać czy wymagać wciśnięcia palcem?

Napisano
  • Autor

Znaczy się czerwoną czerwoną w miejscu gdzie pokazuje strzałka? I ruszało się to względem całego tłoczka?

Napisano

> Znaczy się czerwoną czerwoną w miejscu gdzie pokazuje strzałka? I ruszało się to względem całego

> tłoczka?

Tu masz więcej fotek i linków....

w samym trzpieniu nie pamiętam gumki, ale na pewno w środku było "coś" sprężynującego...

Nie ruszaliśmy tego, tylko przedmuchali....

U góry miałeś oczywiście tą czerwoną membramę z manuala i moich linków?

Napisano
  • Autor

Miałem, miałem, była ok - znaczy niedziurawa.

W stosunku do manuelli nie mogłem jedynie znalezc tego czegoś sprężynującego - czego nie naciskałem, nie wciskało się ani nie sprężynowało - może tu leży sobaka?

Kolejna rzecz - jak tęgo ma wchodzić sworzeń?

Napisano

> Miałem, miałem, była ok - znaczy niedziurawa.

> W stosunku do manuelli nie mogłem jedynie znalezc tego czegoś sprężynującego - czego nie

> naciskałem, nie wciskało się ani nie sprężynowało - może tu leży sobaka?

Gdybam oczywiście...

W obu grzebanych autach mimo zewnętrznie różnych obudów było tak samo..

tj tłoczek z gumowym kołnierzem dość luźno pracował w zaworku.

Czerwona guma tak mocno się trzymała, że baliśmy się ją ściągnąć....

W samym trzpieniu naciskając odwróconym wkładem długopisu czuć było sprężysty opór.

Jak już mówiłem - tylko przedmuchany + kapka oliwy

> Kolejna rzecz - jak tęgo ma wchodzić sworzeń?

A jak szczelność całości po poskładaniu? Czy teraz słychać jego pracę? Słyszysz jak puszcza po zgaszeniu silnika?

Napisano
  • Autor

> W samym trzpieniu naciskając odwróconym wkładem długopisu czuć było sprężysty opór.

Hmmm, trzeba to jutro zobaczyc. Widzę, że nie jest to takie delikatne jak mówili hehe

> A jak szczelność całości po poskładaniu? Czy teraz słychać jego pracę? Słyszysz jak puszcza po zgaszeniu silnika?

Hmmm, wydaje się szczelny. Na teście w FESie majta sztangą aż skończy się podciśnienie w akumulatorze podciśnenia. Generalnie auto idzie lepiej, aż po czerwone pole (wcześniej słabł na wysokich) i efekt czyszczenia jest. Jednak udało się przeładować turbinę, co prawda nastąpiło to w warunkach zejścia z dużej mocy przy dużym obciążeniu silnika (duża V, duża masa ładunku) - znaczy się przy zejściu z full ładowania na poziom dużo mniejszy zmienna geometria zbyt wolno złożyła kierownicę. Co z kolei podpowiada mi, iż zawór jest za wolny. co z kolei dąży do tego, iż sprężynująca niespodzianka w sworzniu nie działa bądź też zworzeń porusza się za ciężko w korpusie elektrozaworu

Czekam na dalsze podpowiedzi zlosnik.gif, może do jutra opracujemy koncepcję (bądź też antykoncepcję koncepcji)

Napisano

A może same kierownice w turbinie Ci się przycinają i za wolno odpuszczają?

Napisano
  • Autor

> A może same kierownice w turbinie Ci się przycinają i za wolno odpuszczają?

Dobre pytanie. Turbo (całe) wymieniane 70 000 km temu.

Autem zrobiłem 10 000 km - objawów P0236 nie zauważyłem. W międzyczasie jazda zgodna z zasadami dbania o zmienną geometrię - czyli nie cały czas emeryt, tylko z okazją do okazjonalnego zakręcenia turbosprężarką i przestawienia kierownic - czyli but pomiędzy 1800 a 3200 i następny bieg. Ostatnia autostrada 1kkm temu - było ok. Trasy - 500 kkm temu - też ok

Napisano
  • Autor

> Na nowe?

Ciężko orzec. Na f-rze od poprzedniego właściciela widnieje taka pozycja. Odłącze dzisiaj podciśnienie od turba, zassam i zobacze czy odpuszcza z pyknięciem

Edyta: odłączyłem rurę grucha-zawór, zassałem że łohoho i odpuściłem. Usłyszałem 'pyk' - znaczy się zmienna geometria działa i ma się dobrze.

Co więcej, odszukałem sprężynującą niespodziankę w tłoczku, znalazłem, rozruszałem, naoliwiłem (jak Alfisti przykazali). Założyłem opaski śrubowe na rurki vacuum - uprzednio były trytki. Zobaczymy co z tego wszystkiego wyjdzie - nie miałem okazji na traskę, ale nie chce już też jeździć testowo - na testy poszło już ok. 15 l ropy zlosnik.gif

Napisano

To jeszcze sprawdź czy jest podciśnienie w układzie... może nie masz podciśnienia i nic nie pracuje hmm.gif

Co do czyszczenia tego zaworka to osobiście dał bym se spokój i kupił nowy... jest tam membrana która może mieć dziurkę i rodzaj rureczki i kapselka wewnątrz które ma za zadanie zamknąc i otworzyć sie... z czasem sie to wyrabia i już nie jest szczelne w 100% .... więc samo czyszczenie to jak aspiryna na raka... sick.gif po zatym smar/olej jest tam nie wskazany bo blokuje ten rdzeń wewnątrz... uszczelnia go za mocno i robi się coś w rodzaju tłok cylinder bez ująścia powietrza ... ma być sucho i czysto...

Napisano

Witam!

Czytam ten watek i zastanawiam się czym objawia się zapieczenie tego ustrojstwa?

U mnie nigdy nie ruszany, wiec zastanawiam czy czy spradzać czy nie.

Pozdrawiam

Napisano

Ja też miałem problem ze sterowaniem turbiny. Miałem przeładowanie. Wymieniłem overboost na nowy oraz oba wężyki do gruchy i do samego akumulatora podciśnienia (nie do pierwszej złączki) na silikonowe.

Auto zdecydowanie mniej pali. Ale wciąż czasami przy zmianie biegu z wysokich obrotów na ok 1800-2000 występuje wyraźny brak reakcji na gaz po czym nagle się budzi. Również odczyty zadanego i mierzonego doładowania się wciąż rozjeżdżają.

Podejrzewam, że to może oznaczać jednak blokujące się lub ciężko chodzące kierownice?

Napisano
  • Autor

> To jeszcze sprawdź czy jest podciśnienie w układzie... może nie masz podciśnienia i nic nie pracuje

> Co do czyszczenia tego zaworka to osobiście dał bym se spokój i kupił nowy... jest tam membrana

> która może mieć dziurkę i rodzaj rureczki i kapselka wewnątrz które ma za zadanie zamknąc i

> otworzyć sie... z czasem sie to wyrabia i już nie jest szczelne w 100% .... więc samo

> czyszczenie to jak aspiryna na raka... po zatym smar/olej jest tam nie wskazany bo blokuje

> ten rdzeń wewnątrz... uszczelnia go za mocno i robi się coś w rodzaju tłok cylinder bez

> ująścia powietrza ... ma być sucho i czysto...

Pracować - pracuje (mam na myśli że podciśnienie jest w ukłądzie, zawór przełącza się, sztanga się rusza). Sam błąd pojawia się jedynie przy naprawdę ostrym bucie przy dużym obciążeniu - da się go wywołać jedynie na 4 biegu powyżej 100 km/h. Tak więc, może czepiam się niewłaściwie. Prawdopodobnie część osób nawet nie zauważyłaby problemu biglaugh.gif

Z tym smarowaniem - dobry kierunek. Po cichu obstawiałem też, że oliwa maszynowa, którą oliwiłem tłoczek, ma za dużą lepkość i powoduje uszczelnienie tłoczka. Zasugerowałem się jednak manualem, który sugerował użycie tegoż środka smarnego. Jeżeli fault będzie się powtarzał użyje środka smarnego suchego, opartego o PTFE. W całej koncepcji zgadza się to, iż wydaje mi się że zawór VGT zamyka się za wolno. O ile otwiera się elektrycznie i tu bezwładności nie ma, o tyle zaklejony olejem sworzeń zasysany przez podciśnienie z akumulatora podciśnienia zamyka dopływ vacuum za wolno i stąd też pojawia się to przeładowanie w krańcowych warunkach pracy.

Z drugiej strony - czuć rezultat czyszczenia i z tego jestem zadowolony waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.