Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie do jeżdżących przez cały rok.

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie, pewnie są tu osoby które nie kończą sezonu wraz ze znacznym spadkiem temperatury i jeśli nie przez cały rok to przynajmniej w czasie niezbyt srogiej zimy również poruszają się na motocyklu.

Jakie ciuchy polecacie? Rozumiem że bielizna termoaktywna to podstawa, z tym że wybór jej jest dosyć spory.

Taka z decathlonu jest czegoś warta, czy lepiej zbierać na komplet firmy Brubeck? confused.gif

Napisano

> Jak w temacie, pewnie są tu osoby które nie kończą sezonu wraz ze znacznym spadkiem temperatury i

> jeśli nie przez cały rok to przynajmniej w czasie niezbyt srogiej zimy również poruszają się

> na motocyklu.

> Jakie ciuchy polecacie? Rozumiem że bielizna termoaktywna to podstawa, z tym że wybór jej jest

> dosyć spory.

> Taka z decathlonu jest czegoś warta, czy lepiej zbierać na komplet firmy Brubeck?

IMO moze byc z decathelonu a ciuchy to cordura, retbike robi strasznie "dobrze" wentylowane ciuchy, jezdzilem w nich w temp <0 i bylo ok

Napisano

Sama bielizna ciepla Ci nie zapewni, wszystko zalezy od tego jakie bedziesz mial ciuchy. Bielizna zalezy tez od temp. i warunkow w jakich bedziesz jezdzil.

Polecilbym od razu z gornej polki oszczedzi Ci to zakupu dwa razy co jest drozzsa opcja.

Gore-Tex to podstawa.

wink.gif

Napisano

> Sama bielizna ciepla Ci nie zapewni, wszystko zalezy od tego jakie bedziesz mial ciuchy. Bielizna

> zalezy tez od temp. i warunkow w jakich bedziesz jezdzil.

> Polecilbym od razu z gornej polki oszczedzi Ci to zakupu dwa razy co jest drozzsa opcja.

> Gore-Tex to podstawa.

gore jest super ale spodnie + katanka to min. 2 - 3 kpln i to w przecenach

Napisano
  • Autor

Z Cordury mam kurtke, Motona Venta, więc z podpinką powinna być w miarę na zimniejsze dni. Muszę tylko dokupić do tego spodnie. Głównie zastanawia mnie działanie bielizny termoaktywnej, bo nigdy nie miałem takiej na sobie. W połączeniu chociażby z ciuchami z Cordury będzie o wiele lepiej niż w zwykłej koszulce?

Napisano

> Z Cordury mam kurtke, Motona Venta, więc z podpinką powinna być w miarę na zimniejsze dni. Muszę

> tylko dokupić do tego spodnie. Głównie zastanawia mnie działanie bielizny termoaktywnej, bo

> nigdy nie miałem takiej na sobie. W połączeniu chociażby z ciuchami z Cordury będzie o wiele

> lepiej niż w zwykłej koszulce?

zauwazalnie lepiej o ile nie masz zbyt mocnej wentylacji w ciuchach - na mrozie jak wieje to i najlepsza termoaktywna nie da rady

Napisano
  • Autor

A z rzeczy typu kominiarka, kołnierz, możesz polecić coś sprawdzonego na niskie temperatury?

Napisano

> A z rzeczy typu kominiarka, kołnierz, możesz polecić coś sprawdzonego na niskie temperatury?

mialem kolnierz i daje rade ale malo wygodny do zakladania, teraz jezdze w kominiarce brubecka i jest ok

Napisano

Najważniejsze są ciepłe rękawiczki i od tego powinieneś zacząć...

Napisano

> mialem kolnierz i daje rade ale malo wygodny do zakladania, teraz jezdze w kominiarce brubecka i

> jest ok

kominiarka z windstoperem + cieple rekawiczki to podstawa.

Po kurtke, spodnie mozesz cos wlozyc, czy to polar czy to kalesony.

Mozna tez zainwestowac w grzane manetki.

-- edit ---

Podobno nie zalecane jest uzywanie grzanych manetek z rekawiczkami z membranami.

Napisano

> Jakie ciuchy polecacie? Rozumiem że bielizna termoaktywna to podstawa.

Ja nie używam bielizny termoaktywnej. Ubranie to normalna modeka z wypinaną membraną i ocieploną podpinką. W zupełności wystarczyło do -2 stopni. W tym roku kupiłem rękawice ruki z gore, zobaczymy jak się spiszą, choć i tak planuje zakup podgrzewanych manetek na zimę, bo dogrzewanie rąk na ramie i cylindrach jest dość uciążliwe.

Do tego kominiarka z kołnierzem wiatroszczelnym i pas nerkowy.

Obowiązkowo jakiś patent na parowanie szybki, ja mam wklejone fog city.

Trochę szkoda maszyny, bo sól robi potworne szkody, ale za to można się poruszać gdy wszyscy stoją w najgorszych korkach, marzną na przystankach lub gotują się stojąc w autobusie upchani jak szprotki.

Napisano

> Mozna tez zainwestowac w grzane manetki.

Problem polega na tym, ze manetki podgrzewaja rece od srodka, a zimny wiatr daje od zewnatrz. Dletego ktos mundry wymyslil podgrzewane rakawice ( od zewnatrz - wierzchnia czesc dloni ).

Dalem swego czasu uszyc " kolnierz / golf " z polara jest cieply, zabezpiecza przed zimnem, ze wzgledu na podwojne zalozenie nieco niewygodny.

Jazda w zimie to rowniez opony. Standady nie zapewniaja odpowiedniego grip'u. zporo wiec zalezy jaka maszyna sie smiga poza sezonem,

P.S. opon zimowych do motocykli jeszcze nie produkuja.

wink.gif

Napisano

> Problem polega na tym, ze manetki podgrzewaja rece od srodka, a zimny wiatr daje od zewnatrz.

> Dletego ktos mundry wymyslil podgrzewane rakawice ( od zewnatrz - wierzchnia czesc dloni ).

> Dalem swego czasu uszyc " kolnierz / golf " z polara jest cieply, zabezpiecza przed zimnem, ze

> wzgledu na podwojne zalozenie nieco niewygodny.

> Jazda w zimie to rowniez opony. Standady nie zapewniaja odpowiedniego grip'u. zporo wiec zalezy

> jaka maszyna sie smiga poza sezonem,

> P.S. opon zimowych do motocykli jeszcze nie produkuja.

za to sa do rollerów smile.gif moze na zime przerzucac sie na mniejsze pojemnosci? smile.gif

Napisano

> Problem polega na tym, ze manetki podgrzewaja rece od srodka, a zimny wiatr daje od zewnatrz.

Nie przesadzajmy, bieguna północnego ma moto nikt z nas zdobywać nie będzie (chyba), a dużych mrozów jest w roku w sumie niewiele, góra kilka tygodni, więc wystarczy grzanie wewnątrz i szczelne rękawice. Ja mam gorzej bo jeżdżę zawsze z dwoma palcami na sprzęgle i hamulcu.

> Jazda w zimie to rowniez opony. Standady nie zapewniaja odpowiedniego grip'u.

No niestety jest to pewien problem, jedyne rozwiązanie to zmniejszyć dynamikę jazdy i jeździć na lekko zmniejszonym ciśnieniu aby opona się choć trochę podgrzała.

Właśnie się zastanawiam, czy na zimę nie kupić przedniej opony Pilot Road 3 2ct, jest dość mocno ponacinana.

Napisano

Jakos za bardzo mi to nie przeszkasza wink.gif

Moj poprzeni motur - Transalp mial a obecny Tiger 955i ma dosc duze oslony rak ..wiec cieple rekawiczki + grzane manetki daja rade ... nie tylko przed zimnym powietrzem ..ale i deszczem wink.gif

Dlatego tak lubie turystyki skromny.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.