Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klapy wirowe

Featured Replies

Napisano

Dla tych, którym się wydaje, że mając plastikowy kolektor nie mają klap wirowych

285317318-nowykol~1.JPG

post-47445-14352514097462_thumb.jpg

Napisano

Z tej strony to ja nie widzę klap wirowych.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Z tej strony to ja nie widzę klap wirowych.

Bo cały mechanizm jest schowany w środku. A ten wielki sterownik to myślisz, że od czego ? smile.gif

Napisano

> Bo cały mechanizm jest schowany w środku. A ten wielki sterownik to myślisz, że od czego ?

Weź mnie nie strasz bo dostęp tam jest mocno przeciętny a idzie zima.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Weź mnie nie strasz

Na pocieszenie powiem, że podobno to najlepsze rozwiązanie jakie wymyślili w tych silnikach i działa

• 4 tygodnie później...
Napisano

> Dla tych, którym się wydaje, że mając plastikowy kolektor nie mają klap wirowych

to ja już nie wiem, czy mam...

Może sami zobaczycie coś:

Napisano
  • Autor

Ty masz kolektor z fotki powyżej. Czyli klapy są ale całkowicie niewidoczne bo cały mechanizm schownay jest wewnątrz.

Napisano

> Ty masz kolektor z fotki powyżej. Czyli klapy są ale całkowicie niewidoczne bo cały mechanizm

> schownay jest wewnątrz.

tyle, że nie widzę u siebie tego niemałego sterownika... już zgłupiałem... confused.gifconfused.gif

Napisano
  • Autor

> tyle, że nie widzę u siebie tego niemałego sterownika... już zgłupiałem...

No to by była ciekawostka. Zajrzyj od tyłu pod kolektor. Jak nie ma sterownika to albo klap rzeczywiście nie masz albo zgubiłeś sterownik zlosnik.gif

Napisano

> No to by była ciekawostka. Zajrzyj od tyłu pod kolektor. Jak nie ma sterownika to albo klap

> rzeczywiście nie masz albo zgubiłeś sterownik

Jesli sterownik by był to nad alternatorem.... z filmu nic nie wynika.... ja nie mam zlosnik.gif

Napisano

> Jesli sterownik by był to nad alternatorem.... z filmu nic nie wynika.... ja nie mam

Jesteś pewien..?

na tym filmiku:

widać, że ja niestety je posiadam pad.gifpad.giffacepalm%5B1%5D.giffacepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Jesteś pewien..?

Zerkne jeszcze raz... może coś przeoczyłem... confused.gif

Napisano

> Zerkne jeszcze raz... może coś przeoczyłem...

Nie masz DPF to i klapy są zbędne. Ten wynalazek służy głównie do eliminacji czarnego bąka, który powstaje przy mocnym wciśnięciu gazu i braku odpowiedniego ciśnienia w dolocie. Tak czy inaczej, klapy zabudowane w plastikowym kolektorze są bardzo trwałe i nie wymagają obsługi.

Napisano

> Nie masz DPF to i klapy są zbędne. Ten wynalazek służy głównie do eliminacji czarnego bąka, który

> powstaje przy mocnym wciśnięciu gazu i braku odpowiedniego ciśnienia w dolocie.

Oooo wreszcie jakieś info po co to jest zlosnik.gif

Tylko jak to ma działać jakoś nie widze confused.gif

Napisano

> Oooo wreszcie jakieś info po co to jest

> Tylko jak to ma działać jakoś nie widze

Przewertowałem masę stron www, forów i prasy. Zmienia to w jakiś sposób ciśnienie / podciśnienie w kolektorze i powoduje zawirowanie powietrza i mieszanki w cylindrze. Efektem jest duzo lepsze spalanie w cylindrze, wtedy kiedy turbo nie jest w stanie dostarczyć odpowiedniej ilości ciśnienia.

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Dla tych, którym się wydaje, że mając plastikowy kolektor nie mają klap wirowych

Wie ktoś, czy ten najnowszy kolektor ze schowanymi klapami jest P&P z najstarszą wersją? Tak jak pisałem w nowym wątku, moje klapy się wysrały sciana.gif.

Napisano

> Wie ktoś, czy ten najnowszy kolektor ze schowanymi klapami jest P&P z najstarszą wersją? Tak

> jak pisałem w nowym wątku, moje klapy się wysrały .

Jakie są tegu skutki?

Ogólnie dużo słyszałem, że klapy wirowe to nic dobrego - ale póki co nie wiem w czym konkretnie przeszkadzają... :-)

Napisano

> Jakie są tegu skutki?

> Ogólnie dużo słyszałem, że klapy wirowe to nic dobrego - ale póki co nie wiem w czym konkretnie

> przeszkadzają... :-)

Podwyższone spalanie, gorsza dynamika, zwiększona emisja sadzy, nierówna praca zimnego silnika.

Napisano

> Podwyższone spalanie, gorsza dynamika, zwiększona emisja sadzy, nierówna praca zimnego silnika.

a może wiesz od którego rocznika Fiat wprowadził pozmianowy kolektor?

Napisano

> a może wiesz od którego rocznika Fiat wprowadził pozmianowy kolektor?

w Oplach było to jak dobrze pamiętam od lutego 2007r. więc w Fiatach pewnie podobnie jeżeli nie ciut wcześniej

Napisano
  • Autor

Kolektory metalowe były w wersji 1-szej i 2-giej. I oba były awaryjne. Dopiero wersja 3-cia, plastikowo-metalowa, była lepsza ( podobno ), a pojawiła się dopiero w Cromach i Insigniach. Tak mi się wydaje z moich spostrzeżeń.

Napisano

> Kolektory metalowe były w wersji 1-szej i 2-giej. I oba były awaryjne. Dopiero wersja 3-cia,

> plastikowo-metalowa, była lepsza ( podobno ), a pojawiła się dopiero w Cromach i Insigniach.

> Tak mi się wydaje z moich spostrzeżeń.

Tak jak kolega napisał, poprawiona wersja metalowa to także maksymalnie 150 tysięcy, dopiero wersja plastikowa jest bezproblemowa. Cała różnica polega na hermetycznym zamknięciu klap z mechanizmem, co zapobiega przedmuchom z wnętrza kolektora przez łożyskowania klap. Są też kolektory alternatywne, przerabiane przez jednego z userów forum Vectry - http://www.kolektorycdti.zafriko.pl

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.